Şimdi Ara

1872 sıralamaya neresi yazılır lütfen yardım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
1.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Alıntı

metni:
    harika bir Fransızcan olur

Ben frankofonum ve bunu arti olarak gostermem bile. Undergrad cste fransizca neredeyse hicbir arti yazmayan bir sey, zaten frankofon kesimde csin harbici iyi/dominant oldugu tek yer epfl/lausanne cevresi ki oraya mezuniyet sonrası gidince yine Fransızca manasiz kaliyor. Google paris vs fransizcanin arti yazmadığı yerler, lausanne/geneva kısmında Fransızcanin artı yazacagi yerler philip morris filan ki orasi da csden ayrık

Alıntı

metni:
    Boğaziçi Elektrik Elektronik

Bu zaten no brainer, okul 1.ligi ile buraya kadar dustuyse alim firsati, daha ötesi yok

Alıntı

metni:
    ODTÜ ye üstüne para verseler girme.

Ahahahajjaja bullshit. Odtu bu senaryoda banko ikinci tercih, İstanbul'da ee için genel toplamda odtu ile kapışacak okul yok, genel hot topicler bazinda bakarsak boun, analoga yonelicek kadar netsen sabanci, fotonik vs calisicam diyosan koc da 18 yasinda kimse zaten bu konuda net bir fikre sahip olamaz.

Alıntı

metni:
    Türk Alman Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliklerini de öneririm.

Bombos facultyli bir okulda ne idugu belirsiz bir diploma ile puani cope atmak istiyorsa neden olmasin ki

Alıntı

metni:
    İTÜ ODTÜ mezunlarını rahatlıkla ezer geçersin

Bundan odtu ile itunun haberi var mi???

Alıntı

metni:
    Galatasaray zaten Boğaziçi ayarında bir okul

Gsu mezunu bir insandan bile duyamacaginiz bir laf oldugu icin kacirmadan bu ender kareyi keyifle izleyin. Boun eeye denk veya daha iyi facultysi olan tum muhendisliklerde kac bolim var acaba trde? Bilkent ee koc ee odtu ee? Devamını getirmedim valla

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Eğer kesin ceng demiyorsan ee ve ieden hangisine yakın olduğunu seçip sonra şehir seçmek mantıklı olur bence. Ben senin yerinde olsam boğaziçi veya odtü ee'ye giderdim. İstanbul'da okumak istiyorsan eğer kesin ki gayet makul bir istek o zaman boğaziçi ee veya ie yazılabilir. Böyle bir şart yoksa bence odtü ee yazılır çünkü yurtsuz kalmıyorsun. Diğer seçenekler olarak bilkent ie de mantıklı olabilir bursu ve yurduyla fakat herhalde boğaziçi veya odtü ee yazılır gibi o da tamamen şehir tercihi gibi.

Not: odtu cengaver

• The Killing Road kullanıcısına yanıt

Nesnel ve öznel şeyler yazmışsın. Nesnel doğrular var, lakin öznel hataları da ben yazsam hem fazla vaktimi alacak; hemde fikrin değişmeyecek. Hiç boşuna vakit kaybetmeyeyim cevap yazarak en iyisi

• VENOMTR V kullanıcısına yanıt

Ilk mesajiniz tamamen dogru bilgilendirici ve cocugu kesinlikle ve kesinlikle yanlis yonlendiren bir mesaj olmadigi icin cevap vermeye ihtiyac duymamaniza hak verdim  zaten mesajiniz tamamen nesnel gerçekliklerle dolu

Öznel düşünceler illaki oluyor.

Mesela ODTÜ yü çok sevmem senelerdir; Ankarayı da sevmiyorum. Atatürk, TBMM, Başkent olması gibi sebepler olmasa Ankara sıradan bir Anadolu Şehriydi bugün. Ankara'nın insanını da pek sevmiyorum

Ki ODTÜ nün Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine puanım yetiyordu, çevrem ODTÜ yaz diye tavsiye verdiler ama yazmadım pişman da değilim. ODTÜ nün bide kendini övmeyi seven yapısı ve öğrencilerinin kültür adını verdikleri kültürleri olmayışı; kasıntılıklarını pek sevmiyorum.

Kültür dediğimiz zaman 250 yıllık İTÜ geliyor benim aklıma.

Bu arada Türk Alman hakkında da acımasız yargı yapmışsınız. Bölüm Başkanlarına kadar konuştum, çok fazla mezunuyla tanıştım. Memnunlar, hocalar donanımlı; evet Almanca bilen hoca bulmak ve geniş ders yelpazelerinde sıkıntıları var ama pek çok Mezunları Almanca nimeti sayesinde Alman Şirketlerinde çalışabiliyorlar veyahut yurtdışında çalışabiliyorlar. Sürekli de yükseliyor puanları.

Bu arada siz hangi Mühendisliği yapıyorsunuz veyahut okuyorsunuz, hep sataşma olmaz değil mi sohbet de iyidir bazen :)

Bilkent elektronik cikisliyim. Ama su an muhendislikle tek bagim cvmde egitim kisminda yazmak zorunda olmasi

Odtuyu sevmemek oznel olabilir ancak para verseler de gitme seyi oznelligi gecmis oluyor. Faculty ve çıktılara bakinca istanbul okullarında odtuyu net bir sekilde domine edebilen yok mesela. Şehir meselesine bir sey diyemem hatta gorece hakli bile gorurum sizi. Ankara daha sakin ve ufak bir sehir, istanbula giden birisi gece 3te istediği rastgele absurt bir seyi bulabilirlen bu seviyeye gelmek ankarada ciddi bir tercübe gerektiriyor, benim bu seviyeye cikmam 10 yili buldu ama 1 sene oncesine kadae (batti adam) gece 3te sinema actiracak kadar hakimdim şehre. Ha bir de ulasim konusunda istanbulda yavas da olsa her yere aracsiz erisim sansiniz oluyor neredeyse, ankaranin toplu ulaşımı felaket. Ama benim İstanbul'da bulundugum yerlere de (yenikoy-tarabya-sariyer sahil hatti) toplu ulaşım gitmediği icin durum bana indifferent, vs vs

Bu arada Ankara'nın insani İstanbul'dan iyidir ya, hatta İstanbul insani diye bir sey ankara insani konseptindem bile daha da olmayan bir sey 

Odtude birazcık ben oldum tayfa var haklisiniz, ama bunlar okula girince curve u dusurmeye yariyor gayet faydalilar yani. Tripleri bouna filan kiyasla biraz daha fazla ama rahatsiz edici seviyede degiller bence (ya da benim çevrem oyledir bilemiyorum). Buna benzer davranis itululerde de var (yine kendi çevremde kiyaslarsam), normal yani bence.

Odtuye kulturu yok demek cok ama cok buyuk haksizlik olur. Hatta birbirini tutma, egitiminde kendi icinde ekol olusturma konusunda odtu daha bile saglam is yapiyor bence daha genc bir okul olmasina ragmen. Ankara sektorde odtululer, İstanbul sektorde de itululer birbirini daha cok tutuyor (sasirtici olmayan argümanlar)

Simdi egri oturalim dogru konuşalım, tau neredeyse kurulustaki hicbir vaadini gerçeklestirme yaklasabilmis bir okul bile değil. Okulun kadrosunun akademik ciktisi gazinin altında cogu bölümde. Onceden vaadettikleri su çift diploma mevzusu da yalan oldu, tek artı almanca kaldi ki ben birincisi bunu asiri must gormuyorum ikincisi eger istiyorsa biri gercekten asiri hizlandirilmis goetheye gidip yine c1 alacak kivama gelebiliyor 1 yilda. Bu okul kesinlikle akademik acidan degil top 6 (koc bilkent sabanci itu boun odtu) veya yakin ozeller (tobb ozu) gsu ytu hacet seviyesinde bile degil hala tam olarak. Su almanca mevzusu galiba bi tek hukukta ciddi fark ediyor ama konu mühendislik zaten. Yıldızdan hacetten cikan biri de başvuru yapmayi biliyorsa gider aachwndan filaj master kabulu alir keyfine bakar. Almanyaya cikmak us ch gibi uber zor degil zatwn, bazi buyuk firmalar ingilizce ile bile aliyor sonucta.

* QS World University Rankings 2024 Engineering & Technology de TR'nin en iyisi RANK 95 İLE İTÜ ; RANK 117 ile ikinci sırada ODTÜ var

* QS de Elektrik Elektronikte ODTÜ RANK 113 , İTÜ 122 , BİLKENT 201 - 250 arası

* QS Makinede İTÜ 138 , ODTÜ 140

Yani İTÜ de çoğu bölümde ODTÜ ile kapışabiliyor hatta İnşaat Mühendisliği gibi bölümlerde ODTÜ den daha iyi eğitim verdiği biliyor.

*** İstanbulda ulaşım olmazsa çok büyük sıkıntı zaten; mecbur ulaşımının iyi olması lazımdı ki senelerdir zaten ciddi ulaşım projeleri yapıldı İstanbulda.

* Ben Bursalıyım mesela, Bursanın da ulaşımı Ankara gibi çok iyi değil

Ya Aslında olayın özüne baktığında Celal Şengör'ün dediği gibi, Türkiyede Üniversite yok, bu kurumların maalesef hepsi çok kötü; Yurtdışı kurumlarına göre

Fakat TR şartlarında değer ediyorlar işte...

Not: Almanca öğrenme ve dil öğrenme muhabbetinde herkes gidip bir dili 1-2 senede öğrenebilir. Bunu söylemesi çok kolaydır, ama mesele şu ki çoğu kişi bunu yapmaz. Fakat Türk Almanda en azından zorunlu bir şekilde Testdaftan C1 Almanca verip 4 sene Almanca Mühendislik okuyorsun. Bu muhabbet, bro Bilgisayar Mühendisliği okumana gerek yok, Udemyden yazılım eğitimi alsan zaten yazılımcı olursun gibi kahvehane muhabbetlerine dönüyor. Yapabileni çok azdır. Toplumda İngilizce bile doğru düzgün öğrenilemiyor. Güzel bir aksanla konuşabilme, B2-C1 seviyesi İngilizceye sahip olabilmeyi bile toplumda pek çok insan yapamıyor, bırakın Almancayı

Bide bu ODTÜ deki ben oldum tayfa çok yok diyorsunuz ama maalesef baya varlar. İş Fuarına gittim, OTOKAR dan Odtü Mezunu Mühendis bir kızla konuştum. Konu döndü dolaştı benim nerde okuduğuma geldi, YTÜ Mekatronik dedim. Orası da iyyyiiiiii falan diyor ama deyişini tavrını görmen lazım :D , Sanki Sütçü İmam Üniversitesi Makine Mühendisliği falan dedik.

Zalak, seni iyyiiiii diye çok beğenmediğin okul TR'nin en iyi 3.Teknik Üniversitesi. 112 yıllık okul. ODTÜ nün bile o kadar ömrü yok daha 70 yıllık okul ODTÜ.

***** Ha bide benim İTÜ YTÜ de gördüğüm en iyi şeylerden biri, bunu da Celal Şengör anlatıyordu ama doğruymuş. Odtüden bir Hocayı kovmak istedi Devlet; ve ODTÜ O HOCAYI KOVDU . Fakat Abdullah Gül Celal Şengör'ü İTÜ den kovmak istedi, fakat İTÜ sahip çıktı :)

***** İhsan Doğramacının geçmişte Amerikada tek bir Mühendislik fakültesi var deyip tüm Mühendislikleri tek bir Mühendislik Fakültesinde topladığı bir ortamda bugün İTÜ VE YTÜ DE:

* İnşaat Fakültesi

* Makine Fakültesi

* Elektrik Elektronik Fakültesi

* Kimya - Metalurji Fakültesi

gibi ayrı fakülteler birleştirilmedi; TR de tüm okullar Mühendisliklerini tek bir Mühendislik Fakültesi yaparken İTÜ YTÜ bu geleneğini değiştirmedi.

* Ayrıca bugün İTÜ YTÜ de Matematik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği gibi pek çok geleceği olan ve ülkenin ihtiyacı olan Mühendislikler açılırken Boğaziçi ve Odtüde açılmadı bunlar.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği de YTÜ de yeni açılmış bu sene mesela...

İTÜ'nün ODTÜ'nün birbirlerine karşı yazmadığımız pek çok gene avantajları vardır. Ama İTÜ'nün Boğaziçinin yeri bende bir başkadır. Hele İstanbul imkanlarını gördükten sonra, bu 2 okuldan mezun olanlar uçar gider...

Ki mesela İTÜ VE YTÜ DE Elektrik Elektronik yok; Elektrik - Elektronik Haberleşme Mühendislikleri var.

* Elektronik Haberleşme Mühendisliği de önü çok açık ve pek çok kaliteli Mühendis yetiştiren bir bölümdür. Selçuk Bayraktar İTÜ Elektronik Haberleşme mezunudur mesela

Benim iş tecrübem var, babamın işinde de her fırsat buldukça çalışıyorum. İTÜ lü arkadaşlarla çalışma fırsatım oldu, hepsi pırlanta gibiydi...

Qs sirasina bakmak = yks taban puanlara bakmak, toplama islemi ile okul kiyaslamak kadsr sacma bir islem olamaz. Bu listeye gore boun econ odtu econdan kotu bir bolum ama programdan ciktilar hiç oyle demiyor, elektronikte itu 2.ve koc ile bilkentten iyi oldugunu iddia ediyor ancak bolumde ne diger 4lu (bounu da kattim) gibi dunya çapında taninan star isimleri var (bilkent bazinda 5gci eleman, ex rektorumuz, fizikci eleman diye gider liste) ne de bu okullarla kapisabilecek bir akademik placementi var (itu lisanstan en son ne zaman stanford mit berkeley seviyesinde okula phd student gitmiş, buralara senede ikiser cocuk gidiyor diger dorder okuldan). Bu okulu iyi/kotu yapmaya tabi ki yeter argumanlar degil ama iktisattan konusursam bocconi by far avrupada en iyi placementi olan okul, egitimleri ahim sahim degil hatta hic beklemedigim kadar şikayet duydum, ama ciktisi iyi oldugu için kita avrupasinda adam yerine koyulan tek iktisat bölümü burada yatiyor. Örnekler cogaltilir, kisaca qs≠mantikli bir ranking.

İnsaatta akademik kariyer hedefin yoksa (burada boun ucar gider) olay itu/odtu arasi sehir tercihine gelir zaten ama muhtemelen bu durum bir tek insaat ve ucak/uzay havacilik neyse onda var, geri kalanlarda odtu hep daha saglam cikti veriyor gibi. (Bi de galiba mimarlik, orada tam fikrim yok). Tabi bu salaklar daha da bölüm acip facultyi daha da parçalarlarsa odtuyle kapisamaz duruma gelirler yakina. Hayir bilgisayarin yanina yapay zeka diye saçmalık açtın eyvallah, siber güvenlik diye açtığın bölümün cmpeden adam akilli farkı bile yok, garabet bişey. Sen bolumler oturunca dersleri ayiracaksin, ee noldu, cocuklar her hocadan faydalanamicak.

Evet trde universite kesinlikle yok. Bu maddi yapıyla da olmasi mümkün değil. Adamlar research yapacak fon bulamiyorken uzerine sacmasalak is yuku yuklersen by okullardan tabi ki akademik cikti cikmaz, azicik kafasi calisaj adam bile.ilk firsatta mastera doktoraya yurt disna kacar. Bu ülkeye 300 tane uni acarsan olacağı bu. Sen her ilçeye bir okulu neredeyse her bolgeye bir okula (atıyorum erzurum ve cevre illerde sadscw ataturk uniyi bırak), odtu bilkent Hacettepe icin bir, boun itu Sabancı koc icin ayrı bir lisansustu ortak enstitu kur neler cikar sonra.

Valla benim zamaninda ayni evde uyumak zorunda kaldigim ve hizlandirilmis c1 almayi basaran tam 5 insan tanıyorum  O udemyden yaparsin muhabbetinden bagimsiz bir olay dil mevzusu. Ben fransizcayi kendi kendime yaptım mesela, kurs filan bile degil sadece kültürlerini sevdiğimden. Gidip gsude sayisal bir bolum okusaydim major bir gelisimim olmayacagina da eminim (soc veya hukuk okursam baska tabi). Ha bu arada su da var, halk daha ingilizceyi cozemedi almanca bunlarin neyine gidin paşa paşa ingilzceli bi okulda okuyun 

Valla Bilkent diyince ooo baba parasi demek ayagi bana da çekildi (yani odtuye de girsem siritirim aslinda özellikle universitenin ilk yillarinda orası ayri da) ama bi defa oldu, bunu ben itululerden daha cok gordum (bi tane kizin yuzune benim siralamam sizin okulun tavan siralamasindan iyi diyecektim de diyemedim) hatta ama denk gelis diyip geçiyorum, okuldan degil biraz halktan bence. Bu arada yas argumaninin pek valid oldugunu düşünmüyorum odtunun de mezun olmus, emekli de olmus uzerine torununu yine odtuye sokmus mezun çıkaracak kadar yaşı var. Epfl kita Avrupasinin en iyi ikinci muhendislik okulu ama bu okulun yasini yenilenmesinden sayarım diyip 30 diye hesaplayan birine bile bişey diyemezsin, ama okulun hali ortada.

Yaw simdi hangi okul devlete daha cok boyun egiyo tartismasina girmeyelim 1 ayim kaldı su ülkede basima bişey gelmesin İtu celali kovmasa ne yazar 100% hukumetin elinde bir okul su an, odtu ve bounun kayyimlari henuz bunu basaramadi.

İhsan dogramacidan tiksinirim ama elektrik-elektronigi 3e bolmek kadar sacma bir sey olamaz. Abi 18 yasinda cocuk kontrolcu olmak hakkında ne bilsin, sen bu kararı bastan nasil verdirebiliyorsun? Dunyadaki top 30 elektrik programlarina bakarsak sanirim sadece epflde electronique/microtechnique/comm ayrımı var onun da ayrı olmasinin sebebi zamaninda hocaların ta.90larda kavga etmesi. Bunun adabi temel dersleri verdikten sonra cocuklarin ozellesmesine izkn vermek, bazi trackler sunmak olmali (mesela mitde 7 tane mi elektrik tracki olmasi lazkm). Yani fakülteye sonra bolume bolmek marifet degil aksine asiri yanlış bir şey. Mumkunse elektrikle cs i bile birleştirmen lazim.

Matematik muhendisligi=>bu bolumun varlığı zaten kendisi ile celisiyor (hadi applied math diyelim var olmak istediği seye), duzgun math/stat programlari acman lazim bunun yerine.

Kom, mekatronik icin yukarıdaki argüman. Bunların ozellestirmesini 18 yasinda tercih listesinden kararlastiramazsin. Bunlarin zaten acilmamasi lazim, odtu boun bilkent koc hepsi dogrusunu yapiyor. Yoksa (diğer ikisini bilmiyorum) odtu ve bilkentin kontrolcu kadrosu cok saglam, o isin babasini yaparsin iki elektronik bölümünde de.

Yapay zeka ve veri muhendisligi=> bu bolumun varlığı insanliga bir ayıptır, grad school icindd gayet agir teori yuku olan seyi undergrada nasil indirmeyi planliyorlardi? Planlamiyorlardi, dogru bildiniz. Yamultulmus, electiveleri onden secilmis bir cs programi. Data science icin istatistik denen bolum yerinde duruyor, iyi bir "yapay zeka" (bu bolum de yapay zekaysa neyse artık bu alan) bolumunun temeli iyi agirlastirilmis mathli bir cs programindan gecmesi gerekiyor ama bizim zeki yok/akademisyen tayfamiz logic derslerini kaldırıp ug nlp dersini must yaparlarsa ai icin program hazirladikladini düşünüyorlar. Bu bolumun (bi de kardeşi siber guvenlik geliyor) varlığı asiri sinirimi bozuyor, bir sey bu kadar yanlış olamaz.

Yaw bu istanbul imkanini herhalde bi ben göremiyorum ki hayatımın 4te biri İstanbul'da geciyor neredeyse, seyrantepe diye bir metro duraginin yakininda 2 haftada bir eglenceli bir aktivite donduruyorsunuz baska ne var (bi de su birikintisi), madem İstanbul'u asiri ovup Ankara'yı gomuyoruz biraz da ben kartlarımı dizeyim masaya Ama ciddiyim, iki sehir arasında bi tarafın ucup kacmasini saglayacak bir fark yok yani, hayir ben 20 yildir ne kaçırdım bu sehirde, yeterince de uçuyorum yani istanbulda olsam dahasini yapmayacaktim sonuçta.

Ehm icin de argumanim ayni, bu bolumleri daha üniversiteye giristen bolemezsin. Zaten ehm mufredati ile ee birbirinin aynisi adeta, itu ehb mustlarindan benim almadigim ders yok (sadece telekomu secmeli olarak almak zorunda kaldim) Bilkent ee mustlarinda da itude olmayan ders yok. Sadece telekomu must yapiyorsun yani (ki bu da sacmalik, ben elective kotasini doldurmaya aldiydim). Electivelerde tabi ki cocuga girmeden sectirdiginiz için ne guzel kontrol dersi alabiliyor (hatta alamiyor), ne de daha arada olan alanlardan ml/neuroscienxe filan çok giremiyorlar, bariz bi eksi bu.

Selcuk bayraktara verdiginiz imkani bana verin bi   Bolumumun ornek gosterilen mezunu boyle olsa üzülürdüm valla.

Usttekinin tekrarı olacak ama beni de en sinir eden tayfa itu tayfaydi valla  iki odtulu disinda gayet kusursuz gidiyor okulla iliskim

*** Ben Muhalif biriyim. Hayatımda AKP'ye oy vermedim. Ama eğri oturalım doğru konuşalım Selçuk Bayraktar gayet bu ülke için donanımlı ve iyi işler yapan biri.

İTÜ ELEKTRONİK HABERLEŞME mezunu, Yüksek lisansını Pennsylvania Üniversitesi'nde robotik sistemler üzerine yapmış. Doktora çalışmalarını ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) insansız hava araçları (İHA) ve otonom sistemler üzerine yoğunlaştırmış. Bugün yaptığı işleri anlatmama zaten gerek yok. TR de bu seviyede adam kaç tane var acaba ?

Yok onun aldığı desteği alsam bende yapardım falan, hiç bök atmayın adam gayet de iyi iş yapıyor ve desteği de sonuna kadar hakediyor. Hükümet israf yapıyor denilen noktalarda eleştirilmesi gerekilen konu Selçuk Bayraktar'a verilen destek değil. Saray Masrafları, Ak Trollere yedirilen paralar, enflasyon altı kalan maaş zamları vs vs...

* Bu arada QS sonuçlarına bakmak da %100 dikkat edilsin, bunların sıralamasına göre tercih yazılsın demesekte bakılması gereken bir göstergedir. Adamların İTÜ veyahut ODTÜ fetişi yok sonuçta

* Senin varlığı kendisiyle çelişiyor dediğin Matematik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği geçenlerde önü en açık Mühendislikler arasında en iyiler arasında çıktı. Kontrol Otomasyonculara özellikle ciddi bir talep var. Tanıdığım tüm Kontrolcüler gayet iyi yerlerde çalışıyorlar; Japonyaya gidenlerine kadar

* Mekatronik Mühendisliği de Savunma Sanayide tercih edilen, disiplinler arası bir bölümdür. Özellikle Japonya ve Almanyada Mekatronik Mühendisliğinin önemini anlamış ülkeler. BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota, Honda, ve Fanuc Mekatronik Sistemlerini kullanmaktadır.

TR de öneminin az veya çok bilinmesi Mekatroniğin iyi bir bölüm olduğu gerçeğini değiştirmez.

*** Elektrik, Elektronik Haberleşme olarak da 2'ye ayırmak gayet mantıklıdır. Geçmişte insanlar 16 yaşında çocuk sahibi oluyorken, Devlet yönetiyorlarken; bölüm seçmekten çok daha zor kararlar alabiliyorlarken bugün 18-19 yaşında çocuğun tercih yapamaması Devletin değil çocuğun problemi

Bro bugünkü gençlikte inan heyecan yok. Bak ben babamın işini devralacağım gelecekte, iyi de kazanıyoruz... Sıradan bir yerde okusam bile benim için bir şey farketmezdi. Fakat çalıştım, YTÜ yü kazandım, ve deli gibi araştırma yaptım. Nerede ne var vs...

***** Bugün bir İTÜ lü bir ODTÜ lü Bir Boğaziçili ile gerçek hayatta tanışsam can kulağı ile dinlerim soru sorarım, bir Mühendislik okuyor olmama rağmen. Ne anlatıyor diye. Şimdikilerin odakları ve heyecanları o kadar kaymış ki... 4 sene okuyacağın ve hayatını devam ettireceğin bölüme son tercih haftasında mı karar verilir amwq; ben 1 sene deli gibi araştırmıştım...

* Bu yüzden arkadaşlar bir zahmet araştıracaklar. Elektrik Mühendisliğine mi Elektronik Haberleşmeye mi gideceklerine karar verecekler. Elektrik Elektronikten ziyade böyle parçalanması oldukça doğrudur. Hangi tarafa yöneleceğini baştan seçiyorsun. Belirli bir alanda derinlemesine uğraşmak isteyenler için bu 2 bölüme ayrılması oldukça mantıklıdır. Özellikle Elektronik Haberleşmenin geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum.

Biraz kaba olacak ama idare edecen artık, İstanbulda yaşıyorum daha imkanlarını göremedim diyorsan senin problemin. Ben daha 1.sınıftan Network kurmaya, Şirketlerle Müdür Yöneticilerle tanışmaya ve sosyalleşmeye başlamıştım. Gelecekte de meyvelerini yiyeceğim bunun...

Kişisel Düşüncem : Dünya eskisinden çok daha hızlı bir şekilde gelişiyor. Ve Sanayi İnkılabı ile başlayan Osmanlının Askeri, Sanayi, Teknoloji olarak Batının gerisinde kalması durumu bugün Türkiye için de geçerli bir problemdir. Bizim uzun vade içinde gerçekten çok güçlü bir ülke olmak istiyorsak Mühendislikte Almanlarla, Reklamcılık - Pazarlamada Amerikanlarla, Kimyada İngilizlerle kapışabilmemiz gerekiyor ; onlar kadar iyi eğitim verebilmen lazım ki Dünyadaki büyük güçlerden biri olabil.

Dünyadadaki 60 ülkede kendi dilini anlama, matematik çözmede 40-50 arası sıralamalarda olan türk çocuğu seni ileriye taşıyabilir mi ?

* Biz Makine Elektrik Elektronik Bilgisayar gibi bir kaç bölüme sıkışıp kalan bir ülke olamayız. Mekatronik de olacak, Malzeme Mühendisliği de Kontrol de... Elin oğlu bu Mühendislikleri zik var diye çıkarıp kullanmadı sonuçta.

Ha bugünkü ülkeyi yönetenlerden dolayı TR'nin ciddi Mühendislik ve Sanayi adımlarına atacağına gram inancım yok orası ayrı bir konu...

Devlet kurumları tarafindan mimlenicem ama pasaport yenilerken ariza yasatmazlarsa sikinti yok, güzel güzel yazalim

Bi kere devletin elinde tskgv kurumlari dururken ve baya baykara analog işler yaparken baska bir firmayi ciddi bir sekilde destekleyip bu devlete bagli denilebilecek kurumlardan elini baya bir cekmek ekonomik olarak ciddi bir intihar. Ustune kurumsal hafizayi cope atmak, vwr olan sistemi gucsuzlestirmek, insan gücünü dagitmak.. savunma sanayi duz tech sektoru gibi degil, buraya kore modeli uygulamak zaten yanlis ve senin elinde kore kadsr imkan bile yok. Sonuc olarak tai ve xsanlarin durumu ortada. Para yok, adam yok, millet kaçıyor dogal olarak, eski kalitedeki isleri yapamıyorsun. Uzerine ustlik kalan adamlar cok ciddi projeler yaparken projeyi gidip damata tamamlattirip devlet baskani seviyesinde baska ulkelere satmaya calisirsan oradaki muhendisin de sevkini kirarsin, gelisimi durdurursun. Hayir taiden projenin devamini çalıyorsun (anka>akinci, bu arada tainin rezalet otesi yonetimine ayri parantez de açmak lazim ama konu o değil sylu an), kendi ulkene bile sirf benim damadim diye tb2 aldiriyorsun, vakti zamaninda verilen hibenin haddi hesabi yok (bana 100m dolar verselerdi ben direky Yozgat'ı ciddili silikon vadisi yapardim), genel resimde hep eksi. Baykar türk ss nin basina gelmis en kotu seydir son 20 yilda.

Bayraktar phdli biri degil, cift masteri var, ilk masteri upenn, bizim donemin ilk 20si ayrı ayrı başvursa upenn mastera red yiyen olmaz, eger bir okuldaj hayban gibi öğrenci almayalim seyi olsa bile top 10dan 6 7 upenn master rahat cikar, tabi parasini veremeyiz orasi ayri. Ama akademik olarak sadece bilkentten bile senede 3 4 tane daha guclu profil cikiyordur, hatta muh devam etsem muhtemelen lise dahil tum kalemlerde denk veya daha iyi olacaktim adamla.

100m dolar ver bana (kayinpederimin ukraynaya urunlerimi pazarlamasini bile istemiyorum), sadece bizim donemden adam toplayıp aynisindan yapmazsam serefsizim. Bu destekler de elestirilir, genel toplamda negatif yaziyor cunku ss ye. Geri kalan maddeler zaten ayri ariza, 2 seyin daha yanlis olmasi 3.seyin yanlisligini dusurmuyor.

Neyse baykar bitti bix akademiye donelim.

Qs/the gibi rankingler top 20de bile baya tartışmalı sonuclar verirken 100 ustu ranklarda tutarli olmasini beklemek dupeduz hayalcilik. Adamlarin methodolojisi 2 tane yanlış görüş veren uzman ile (sustainability ve job market reception icin) ile Türkiye'den herhangi bir okulu ilk 5e sokabilirsin. Qse bakmaktansa ciddiyim.yks siralamasina bakmak daha mantıklı. Hayir mesela çok temiz bir counterexample, ethz in econ bolumu bile yok, en yakin mtec var ki buna econ dersen çarpacak tonlarca baba ekonomist var, uzhta (ki uste adam yerine konulmaya yakin olan ender avrupa okullarindan bocconiden sonra) ernst fehr gibi bir adam varken ve genel facultysi gayet de gucluyken hangisi onde dersiniz, evet, ethz.

Matematik bir dildir, muhendisligin dilidir, matematigin mühendisliği mi olur allahini severseniz, en fazla uygulamalı matematik diye bir sey cikarabilirsin lisans bölümü olarak (ki bu da olmaz da neyse). Bu bölümün var olma amaci bile yok (aslinda var, biz teknik uniyiz tribi+muhendislik icin devletten fon alinma istegi), iyi matematik bilen adamin onu zaten job markette stat/math based islerde (borsa, veri analistligi vs) acik olur dogal olarak. Ama sen böyle hem ise hazırlayayım hem akademiye bir yandan da adi muhendislik olsun diye biseyler ekleyeyim diye biseyler koyarsan hiçbirini yapamayan bir seyle ortaya cikarsin.

Onu en acik kriterimizin bilir kisisi nedir acaba? Kontrol denen sey elektrik muhendisliginin bir alt dali, hatta bu sistem teorisi denen konsept endustri muhendisliginin bile temelini olusturur. Ama bu ayri bir disiplin değildir. Oyle olacaksa elektronikle comm u da ayir, biyomedikala ayri bolum ac, hatta sinyale de ayrı bolum ac, sizi burada durduran neydi? Sen bu bölümleri böyle parcalarsan normalde cikis noktasinin bir bacağı kontrolculer olmasina ragmen (bkz adaptive systems theory) senin kontrol adindaki bolumunden machine learning ile alakali is yapan adsm cikaramazsin, keza benim baya yakin bir arkadasim kontrol sistemleri icin analog cip basiyor, ee sen vlsi i onceden belirleyip ehmye attın, ehmde de ileri kontrol dersin yoj, nasil yapicaz bu isi? Ee ile cs bile inanilmaz overlap eden alanlarken sen bu bölümleri onden bolerek tum interdisipliner calismalarin uzerini ciziyorsun. Yetmezmis gibi ssn bu tercihi cocuklara 18 yaşında yaptiriyorsun, 18 yasinda cocuk ne yapacagini, neyi gerçekten sevdigini nasıl bilecek bu kadar net bir sekilde? Ben vlsi yaparım diyordum, kucuklukten ciddi ilgim de vardi, die shot filan alir incelerdim, gayet de heyecanliydim. Sonra baktim bunu yorumlaması eyvallah ama yapmasi igrenc bir seymis, ee simdi ben vlsi diye onden secip kendimi kısıtlamıs olsam dönüşüm yoktu (ki ben muhtemelen yukarıda dediginiz neyi seviyor alanina uyuyorum, gayet solid bir backgroundum vardi konu hakkında), ortada kaliyordum. Sonra baktim once isi yumusatip ml acceleratoru nasil olur diye bakip sonra full theoretical ml e dondum, gayet de iyi oldum orada, yaptigim işi de sevdim. Ha isin sonunda su an microecon theory calisiyorum orası apayri bir mevzu.

Makinedeki alanlari bilmiyorum ama ustteki kelimelei degistirirsek aynisi mekatronige de uyarlanir.

Burada sacmasapan bir akademik karari genclige suc atarak hakli filan cikaramayiz. Hayir madem oyle mit stanford berkeley ethz ucla bunların niye hepsi bölüme bastan alıp sonradan sectiriyor uzmanligi, dogrusu bu cunku. Zaten böyle net uzmanliklari 4 yıllık lisansa da yayamazsin, bunlar grad level ozellesmeler. Mesela en uc ornek senin su an yapay zeka denen mevzu icjn 4 yillik bir lisans bolumunu dogru bir sekilde doldurma imkanin yok, konular gayet advanced, baya iyi matematik de isterler, o backgroundu kurmaj zaten 3 yil, 3 yil math course verip son sene elective mi vereceksin adama? İsi nasil yapacaklarini çözemedikleri icin (ki cozumu de yok bunun) her ml alanini intro seviyesinde must tutuyorlar, data mining, cv, time series, abi bunlar alakasiz alanlar hepsini nasil must tutarsın?

Valla bence odaklari gayet yerine, ben bizde ve bounda ne undergradlar gordum, hele beni artik iyice social scientist olarak gordukleri ickn anlatir anlatir dururlar. Sadece gelecej kaygilari artik cok daha fazla ki bu onlarin sucu kesinlikle degil. Son 1 yilda karar verilir mi diyorsunuz da cocuk cok degiskenli turev bile gormemisken gidip linear system theory ne, Fourier nasil aliniyor diye mi baksin, baksa da anlayamaz zaten, almadan anlıyorsa da burada kendini harcamasin. Sen ilk sene foundationlari verirsin, cocuk 3.yilda secer. İktisatta da boyledir, elektronikte de, csda da.

Alıntı

metni:
    Biraz kaba olacak ama idare edecen artık, İstanbulda yaşıyorum daha imkanlarını göremedim diyorsan senin problemin. Ben daha 1.sınıftan Network kurmaya, Şirketlerle Müdür Yöneticilerle tanışmaya ve sosyalleşmeye başlamıştım. Gelecekte de meyvelerini yiyeceğim bunun

E abi ben bunlari ankaradan da yapabiliyorum? İnsanlara ulaşmak ozellikle bu devirde hic ama hic zor degil.

Bu arada mühendislik, fen bilimleri hepsinde amerika ile kapisman lazım. Düzgün bir egitim sistemi ile mumkundur ama sen lise eğitimini boşaltıp, sirf isimde bölümler acip undergradi da darmadagan edip endüstriyi ese dosta peske cekersen gelisemezsin tabi ki.

Abi kontrol dedigin sey zaten elektrik muhendisligi, mekatronik denen sey duzgun bir sekilde 4 yilda veremeyeceğin 3 adet major bransin birlesimi, malzemeyi destekle eyvallah ama zaten bi tek onu yapmiyorsun. Onun yerine 70 yane csvari bolum aciyorsun hepsi birbirinin aynisi ama hiçbiri tam değil.

• 18-19 yaşında Lise mezunu olup tercih yapacak arkadaşlar elbette Makine Mühendisliği Mekatronik Mühendisliği gibi programlarda hangi dersler var, neye ilgisi var bunu bilemeyebilir.

Bunu Meslek Lisesinde okuyanlar biraz daha düşünebilir tam kapsamlı olmasa da, ya da çalışanlar vs vs...

* Lakin demeye çalıştığım şey, ilgi... Örneğin benim sınava girdiğim sene ben İtü Elektronik Haberleşme ve İtü Makine istiyordum. Mezunlarını buldum konuştum, bu bölümleri araştırdım, tercih zamanı İTÜ'nün de YTÜ'nün de tercih için gezilerine katıldım zoom toplantılarına girdim. İnanamazsın benim ailem bile heyecanlı bir şekilde araştırdılar, ilgilendiler.

* Bir arkadaşla konuştum geçen. Abi dedi ben ilk 20-30K istiyordum TIP istiyordum dedi, 60K geldi nereye girerim diye sordu. Zalak işte, TIP hedefliyorsun ve TIP Barajının 50K olduğunu bilmiyorsun. Başka bir arkadaş 450K yapmış, abi nerede Makine Mühendisliği gelir diyor, Mühendislik Barajı 300K ; ADAMLARDAKİ İLGİSİZLİĞE BAK  

*** Bundan seneler evvel babam önüme 40-50 tane CV koydu. Bunlardan birini Kalite Mühendisi olarak alacağız, sen olsan hangisini alırdın dedi? İnceledim hepsini, uzun da sürdü her şeylerini okudum. 1 tanesini seçtim, gösterdim Babama. Evet bunu işe aldık dedi. 40-50 tane CVden bir tanesi bariz çok iyiydi. Ve İnsan Kaynakları da Babam da Ben de aynı adamı seçtik. Bu adayların hepsi İyi İngilizce biliyordu, Tasarım Programlarına hakimdiler, tecrübeleri vardı, hepsi iyi Mühendisti; ekstra iyi olan işe alındı... Yani yok iyi İngilizce bil tasarım programı öğren iş bulursun devri de çok kalmadı. Artık İngilizceyi bilmek avantaj değil zorunluluk Mühendisler için... Gençler bu korkunç rekabetin farkında bile değiller, işin vahim kısmı bu zaten.

Türkiyede Z kuşağından öncekiler de iyi kuşak değillerdi maalesef. Doğru düzgün olmayan kuşakların yetiştirdiği Z kuşağının da ülkeyi ileriye taşınması beklenemez, lakin Z kuşağı da cidden vasat. Atatürk bugünkü ülkenin ve gençliğin halini görse ben bunları mı kurtardım der kara kara düşünürdü...

* Mühendislik konularında çok fazla zıt görüşümüz var. Ortak düşündüğümüz konu da TR de zaten kötü eğitim sistemi olduğu. Burada ikimiz de bildiğimiz gördüğümüz şeylere inanalım

***** Bayraktar ve aldığı destek muhabbetlerinde biraz daha nesnel kanıtlar görsek daha iyi olabilir. Evet Muhalif biri olarak bende kayrıldığını düşünüyorum Baykar'ın ama bu kadar Savunma Sanayi Sektörünün önünü kesip zarar verecek kadar destek aldığını düşünmüyordum. Araştırayım bunu...

Ben hazır Bilkentli birini bulmuşken bilgi almak amaçlı sorayım. Bilkentin genel olarak eğitimini ve imkanlarını nasıl buluyorsunuz ?

• İTÜ EHB

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.