Şimdi Ara

2 yıllık mücadele hikayem...[Açılış 102k>kapanış 5k]** Organik ve Türkçe notları eklendi** (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
136
Cevap
146
Favori
10.762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
82 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yanlış sistemin kurbanı olmuş bir kardeşimizsin. Sistemin gereklerini azmin ile yerine getirmişsin tebrik ederim.

Benim zamanımda tek sınav vardı. Sizlerin işi gördüğüm kadarı ile daha zor.

Hayatında umarım güzel yerlere gelirsin. Unutma hayat senin için daha yeni başlıyor. Şimdi yapabileceğin yegane şey sosyal hayatına önem vermek. İş hayatında terfi edebilmen için sosyal yönünün de oldukça ağır basması gerekiyor(eğer devlete girmek gibi bir gayen yok ise). Her işi mükemmel yapamayacağımız için insan ilişkilerin kusursuz olmalı.

Başarılar dilerim.

Edit: Elektrik Elektronik müh. seçme de başka ne tercih yaparsan yap derim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shakircan -- 18 Ağustos 2015; 9:37:31 >
  • Organik notlarını ekledim arkadaşlar.Boş bir vaktim de Türkçe'den soru türlerine göre nasıl bir yol çizilebileceğini gösteren bir yazı ekleyeceğim lakin o biraz daha uzun sürebilir
  • Bir up çekmek istedim
  • quote:

Orijinalden alıntı: allpino

Bir up çekmek istedim

hocam eklediğiniz a.dumas'ın sözü bi kitaptan mı alıntı ? eğer öyleyse kitabın adı ne ?
  • Ben geometri den karekök lys soru bankasını çözdükden sonra geo için sadece lys geo denemesi çözmeye planlıyorum mantıklı mı sizce ?

Fem ygs lys fizik sb bana çok zor geldi onu çözmeye gerek var mı onun yerine Palme vs çözsem nasıl okur

Türkçe için yazınızı da bekliyorum özellikle dil bilgisi kısmını :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ellerine sağlık gerçekten, iyiki sizin gibi yaşadıklarınızı paylaşanlar var
  • Mezuna kalmak tatlı geldi dimi?

• allpino A kullanıcısına yanıt
    Okuyunca duygulandım be kardeşim.
    Bende mezunum bu sene motivasyon düştükçe artık bu yazıyı okurum.

• Tekes; Açıkçası internette dolaşırken DH deki konunun tekinde görüp çok beğenmiştim.Dönem içinde pc ye kayıt edip şimdi yükledim.

Hadi; Geometri için zor sorularda çok uğraşmak gerek çünkü belli bir sorunun neyin nereden gelip çözümün oradan çıkacağını kestirmeni sağlıyor.Bu çok önemli çünkü olur da geometri bu sene gibi zor gelirse ve sende kalırsan bu sayede 5-6 soruyu yapabilirsin.Bu yüzden zor bir kaynak şart diye düşünüyorum.Karekök çözmedim de duymadım da o yüzden zorluğu nasıl bilmiyorum.

Femin kitabı yeterli olduğunu düşünüyorum.İçinde öz sorular var.Mekanik kısmı aşırı zor olabilir ama yine de çözüm yolunu öğrenirsen konuyu kavratacağını düşünüyorum.Bazı konularda gereksiz sorularda yok değil ama bence iyi bir kaynak.Palme çok duydum ama açıpta bakmadım hiç.Palme de çözebilirsiniz yeterki konuları kavrayıp sayısal kısım ile çok vakit kaybetmeyin.Bu demek değildir ki sayısaldan zor soru çıkmıcak.1 tane ortalamanın bir tık üstü sayısal zor soru gelir.Bu soruyu çok kasıntı olmaz ama.Mesela bu sene sürtünmeli eğik düzlemdi o soru.Sene boyunca çok kere çözmüştüm sadece işlem zorluğu vardı.

Pasa: Ben çevrem üniversite okurken ben ders çalışıyorum diye düşünenlerden değildim zaten.Çevremle ilgilenmiyordum.Benim için iyi oldu çünkü okuldaki boş insanlar yoktu.İstediğim şeye vakit verebiliyordum.Bence vaktinin boşa gittiğini bilmek daha sinir bozucu.

Yorumlar için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allpino -- 21 Ağustos 2015; 22:03:56 >

• Okuduğum en iyi süreç yazısı. Azminden ve o kuvvetli iradenden dolayı tebrik ederim. Her şey gönlünce olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: allpino

Tekes; Açıkçası internette dolaşırken DH deki konunun tekinde görüp çok beğenmiştim.Dönem içinde pc ye kayıt edip şimdi yükledim.

Hadi; Geometri için zor sorularda çok uğraşmak gerek çünkü belli bir sorunun neyin nereden gelip çözümün oradan çıkacağını kestirmeni sağlıyor.Bu çok önemli çünkü olur da geometri bu sene gibi zor gelirse ve sende kalırsan bu sayede 5-6 soruyu yapabilirsin.Bu yüzden zor bir kaynak şart diye düşünüyorum.Karekök çözmedim de duymadım da o yüzden zorluğu nasıl bilmiyorum.

Femin kitabı yeterli olduğunu düşünüyorum.İçinde öz sorular var.Mekanik kısmı aşırı zor olabilir ama yine de çözüm yolunu öğrenirsen konuyu kavratacağını düşünüyorum.Bazı konularda gereksiz sorularda yok değil ama bence iyi bir kaynak.Palme çok duydum ama açıpta bakmadım hiç.Palme de çözebilirsiniz yeterki konuları kavrayıp sayısal kısım ile çok vakit kaybetmeyin.Bu demek değildir ki sayısaldan zor soru çıkmıcak.1 tane ortalamanın bir tık üstü sayısal zor soru gelir.Bu soruyu çok kasıntı olmaz ama.Mesela bu sene sürtünmeli eğik düzlemdi o soru.Sene boyunca çok kere çözmüştüm sadece işlem zorluğu vardı.

Pasa: Ben çevrem üniversite okurken ben ders çalışıyorum diye düşünenlerden değildim zaten.Çevremle ilgilenmiyordum.Benim için iyi oldu çünkü okuldaki boş insanlar yoktu.İstediğim şeye vakit verebiliyordum.Bence vaktinin boşa gittiğini bilmek daha sinir bozucu.

Yorumlar için teşekkürler

Hocam tr yazısını bekliyoruz sana zahmet

• Tebrikler. Yazılanlar arasında göremedim ama hangi bölümü seçtin?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Raphaël

Tebrikler. Yazılanlar arasında göremedim ama hangi bölümü seçtin?

Bilkent bilgisayar,ilk sayfada mesajlarda belirtmiştim.

tbfbig; hocam valla yazıcam da birazda üşengeçlik tutmuyor da değil
  • kardeşim öncelikle tebrik ederim.ben meslek lisesinde okuyorum benim hedefim gazi üniversitesi diş hekimliği fakültesi inşallah ben de kazanırım şu an on birinci sınıftayım kazanırsam forumda görürsün meslek lisesinden diş hekimliğine yolculuğum adlı konuda :)

• Hocam final temel lisesine kaydoldum
    Pazartesi sınıf belirleme sınavı var yazı boş gecirmedim ama açıkçası korkuyorum düşük sınıfa düşcem diye matematik sosyal türkçe sıkıntı yok ama fen kötü bu sinav sizce nasil olur hoca dedi ki 9.sinif ygs olacakmis nasil olur yani?

Hocam fizik kimya biyoloji Matematik geometri simetri var onlari yazin calistim çoğu konu bitti ama fen aklimda kalmıyor ne yapmam lazim ozellikle kimya ve biyoloji

Hocam fizik kimya biyoloji matematik geometri icin kitap alacagim hepsi icin fem mavi beyaz alsam olurmu siz ne onerirsiniz ayri ayri yazarsanız sevinirim

TEŞEKKÜR EDERIM

• quote:

Orijinalden alıntı: batuakgn

Hocam final temel lisesine kaydoldum
    Pazartesi sınıf belirleme sınavı var yazı boş gecirmedim ama açıkçası korkuyorum düşük sınıfa düşcem diye matematik sosyal türkçe sıkıntı yok ama fen kötü bu sinav sizce nasil olur hoca dedi ki 9.sinif ygs olacakmis nasil olur yani?

Hocam fizik kimya biyoloji Matematik geometri simetri var onlari yazin calistim çoğu konu bitti ama fen aklimda kalmıyor ne yapmam lazim ozellikle kimya ve biyoloji

Hocam fizik kimya biyoloji matematik geometri icin kitap alacagim hepsi icin fem mavi beyaz alsam olurmu siz ne onerirsiniz ayri ayri yazarsanız sevinirim

TEŞEKKÜR EDERIM

Bizim sınav ygs lys karışık türkçe olmadan mat-fen karışıktı.Sorular basit düzeydeydi genellikle.Kötü sınıfa düşersende biran önce yükselmeye çalış.Aklında kalmıyorsa yapacak şey bol soru çözmek.Oturmuyor ki aklında kalmıyor.Kitap tavsiyelerini,çözdüğüm kitapları konu da belirttim.Bazı derslerinin fem yayınlarını çözmediğim için ne dersem yalan olur o yüzden

• Tebrikler düzenli ve sıkı çalışmanın karşılığını almışsın. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş.

• Tekrardan merhabalar.Gecikme için kusura bakmayın arkadaşlar.

Hazırlığı geçmenin şerefine bugün türkçe notlarımı çıkardım.Çok düzenli bir not olmadı ama sözcük-paragraf-cümle konularının soru türlerinin çoğunu kapsadığımı düşünüyorum.Yine de atladığım varsa sorabilirsiniz.Malum bende hafiften unutmaya başladım :) Türkçe de verebileceğim en iyi tavsiye(aslında hocamın verdiği) günde 3 test çözmek olacaktır.1 cümle 1 kelime 1 paragraf.Max 15 dk alır ama size çok şey katar.Yazımda ilk anlatıma hiç girmedim,girseydim içinden de çıkamazdım diye düşünüyorum.

Paragrafları okurkan yazar gibi düşünmekte yarar var.Yani paragrafa başlarken önce konuyu tanıtırsınız,sonra örnekler verirsiniz(Bu örneklerle beraber anlatmak,aşılamak istediğiniz fikri belli edersiniz.)Sonra kapanış yaparsınız.Bu da sanırım çok soru çözerek oturacak bişi.Soru kalıpları üzerinde anlatırken sanırım daha iyi oturacağını düşünüyorum..

Paragrafın ana konusu nedir? -----> Yukarıda bahsettiğim gibi yazar ilk bir kaç cümlede yazarın konusunu size verir.Buraları okuyup kavrasanız yeterli.Tüm paragrafı okumaya gerek yok.Tam oturmamışsa,isterseniz okuyabilirsiniz ama cevabı ilk cümlelere göre vermekte yarar var.

Paragrafın ana düşüncesi/asıl anlatılmak istenen nedir? ------> Bunu kısa okumayla halledilcek bir yolu yok malesef.Adam yazar yazar sona doğru başka bir kavramda sokar.Şıklarda ise hep ilk kavram vardır sadece ikisinde o iki kavramı kapsayan şık vardır cevapta odur.O yüzden hepsini okucaz.Burada okurken kavram kavramına dikkat çekmek isterim.Tekrarlanan ve şıklarda o kavramları kapsayan kavramları arıyacağız.Özellikle şıklar genellikle parçada geçen sadece bir kavramı anlatacak şekilde olur.Çeldiricidir bunlar.Bunların yanında;

ilk ve son cümleler
    meli,malı,mez,maz eklerine sahip cümleler
    kesinlik ifadeleri(yapması gerekir,zorunludur vs)

Bize kapsamı anlamamıza yardım eder.

Parça aşağıdaki sorulardan hangisine cevap verir? -----> Bu sorularda verebileceğim en iyi yanıt parçanın ilk bir kaç cümlesi olacaktır.Cümleye giriş tarzı ile zaten 2-3 şıkkı eliyebilirsiniz.Örnek olarak çünkü diye başlıyorsa bir yargı olmalı ki açıklama yapıyordur ya da evet-hayır diyorsa bir yargıya katılıp katılmadığı şeklinde bir soru sorulmuştur.Bunun yanında malı-meli diye giriyorsa sorulan soruda da gereklilik kelimesine yakın gelimeler geçiyordur.Bunun yanında zaman kavramıda önemli.Cevap verirken zaman belirtiyorsa soruda da zaman sormalı.Yani yapboz gibi.Giriş cümlesinde ne veriyorsa soruda da onu aramalıyız.Özellikle ilk bir kaç cümle kritik.Çünkü yazar cümelelerde artık konuya girip kendine doğru çeker konuyu.

Hazır buradayken kritik bir bilgi; Parçalarda fakat,ama gibi bağlaçlara dikkat.Buraları kaçırırsanız size adamın ne anlatmak istediğini tamamiyle kaçırırsınız.Amadan önceki kısmı olayı tersinden anlatmak için yazmıştır.Ama'dan sonra olayının bütününü söyler size.O yüzden ilk bir kaç cümle okuyup hemen bırakmadan önce amalara-fakatlara dikkat.

Boş bırakılan yere ne gelmelidir? -----> Bu soruları boşluğun yanındaki cümlelerden çıkaran arkadaşım çoktu(Yani boşluk ortalarda ise,boşluktan hemen önceki cümle ve boşluktan hemen sonraki cümle ya da başta ise boşluğun hemen yanında ki cümle).Çıkarırken de verilen bağlaçlar çok yardımcı olduklarını söylerlerdi.Mesela bir yargıdan bahsetmiş.Sonra halbuki diyip boşluk bırakmış.Demek ki o yargının tersi bir şey olmalı ve ya bahsettiğim tekrar eden kelimeler,işaret sözcükleri(Atıyorum boşluğun sağında ki cümlede bu oyun demiş.Ozaman boşlukta bir oyundan bahsetmeli) baya yardımcı olucaktır.Bana gelirsek ben hepsini okurdum çünkü otutturamamıştım bu kalıbı

Ağır basan anlatım biçimi soruları? ----->Eğer karşı çıkış varsa %99 tartışmadır.Eğer bir şeyi karşı çıkış yapmadan wikipedi gibi anlatıyorsa açıklamadır.Genellikle yanında sayısal veriler kullanılır.Bunun yanında betimleme varsa görsel ögelerde kullanılmış diyebiliriz.Betimle ise zaman akışı olmadan fotoğraf çekip izliyoruz gibi anlatır.Öykülemede ise zaman akışı vardır.Bu sayede ilk cümelelerden direk parçayı çıkarabilirsiniz.Mesela ilk cümleden tartışma-açıklama mı olduğunu hemen anlaşılabilinir.2. ve ya 3. cümlede ise bir karşı çıkış yapar ve hemen tartışma olduğunu anlarsınız.Bu gibi sorularda şıklarda aslında birbirini götürür.Örnek olarak şıklarda

a)Gözleme dayalı veri
    b)Kişileştirme
    c)Karşılaştırma ve örnekleme
    d)benzetme
    e)İşitsel öge

olsun.Şimdi a,b,d,e genellikle betimle tarzı parçalarda çok kullanılır.Ama C genellike tartışma,açıklama yani biraz daha bilimsel havalarda kullanılan parçalarda kullanılır.Yine de emin olmak için hızlıca parçayı okuyabilirsininiz.

Numaralı cümlelerden hangisi çıkarılırsa anlamda büyük değişme olmaz ----> Bununda mantığı şu aynı anlama gelen iki cümle olmalı ki değişme olmasın.Ozaman bize sabit bir cümle lazım.Genellikle bu cümlede şıklarda verilmeyen cümledir.O cümle ile aynı anlama gelen cümle cevaptır.

Parça ikiye bölünmek istenirse ikinca paragraf nereden başlar ----> Burada ise şuna dikkat edicez.Bize bir konudan bahsediyor olsun.X diyelim.Sürekli X den bahsediyor.Sonra birden Y konusundan bahsetmeye başlıyor.İşte burada paragrafa bölünür.Ben bunları daha çok özel-genel kavramı ile çıkarırdım.Mesela X konusundan bahsederken artık paragrafın sonuna doğru genel değil daha özele girer yazar X hakkında.Sonra birden genel bir yargıya geçiyorsa dikkat ederdim konu değişti mi diye ki genellikle değiştirdi.Konulalar birbirine çok yakınsa bu özelliğide kullanabilirsiniz.Bu soruda en çok dikkat etmeniz gerek şey hangisinden önce,sonra,hangisine diye belirttiğine dikkat etmektir.

Anlatımı bozan cümle nedir -----> X i anlatıyor.Birden Y geçiyor ama yukarıdaki soru ile arasındaki en büyük fark sonra tekrardan X i anlatıcak.

Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır ----> Bunda kısa yol yok.Eylemi hayalinde canlandırırsanız daha yardımcı olur ama.Mesela hemen gidip geliyorum olsun.Bu demektir ki başladığı yere geri gelecek.Sadece bir yerden gelmicek.Bir yere gidip geri gelecek.Bu gibi hususlar işte eliyor insanı.O yüzden daha çok canlandırın eylemi.

Kaç farklı anlamda kullanılmıştır? ----> Soruların yanına ne anlama geldiğinizi yazarsanız yanılırsınız.Eylemi düşünmek önemli.Dediğim gibi yukarıda ki örnekte iki tane gelmekten bahsettim.Yazsaydınız ikisini bir kabul edecektiniz ama farklılar.

Bu parçada ****** sözüyle anlatılmak istenen hangisi olamaz -----> Parçayı okumaya bile gerek yok.5 şıktan 4 ü aynı şeyi belirtir,1 i farklıdır.
    Hangisi yukarıdaki cümle ile çelişmektedir? ------>Aynı şekilde yukarıyı okumaya gerek yok,5 şıktan 4 ü aynıdır.

Yeri gelmişken yine belirteyim.Çok soru çöze çöze bazı kalıplar,deyimler öğreniceksiniz.Bunlar doğru cevaba gitmenizi sağlıyan kilit noktalar olucak.Şişirilmiş balon = abartı.Yakası yeni açılmış = yeni gibi.

Karışık bilgiler:

Öznel nesnel olayı hakkında bir bilgi:

Çok tatlı bir hayvan > öznel
    Çok tatlı bir hayvan,dedi > nesnel
    Çok tatlı bir hayvan,dedi tatlı bir sesle > öznel

Bazı kavramlar.Çok karıştırılır farkını bilmekte yarar var.

Önyargı:Geleceğe karşı kötü bir düşünce ile(Önkabul ise iyi düşünce)
    Yakınma:Başkasından şikayet(arkasından)
    Sitem:Yakınmanın yüzüne karşı.
    Hayıflanma:Pişmanlık(kendine yönelik)
    Kanıksama:Kötü bir duruma alışma

Dolaylı-doğrudan anlatım.

Doğrudan--> Birinin sözü aktarılır,de(dedi v.b) fiili kullanılır
    Dolaylı-->Birinin sözü aktarılır,de fiili kullanılmaz.
    Aktarma yoksa doğrudan kabul edilir.

Mecaz-yan-gerçek anlam

Yan anlamda sözcük daha çok somut ve benzerlik anlamı taşır
    Mecaz da ise soyut ve gerçek anlamından tamamen ayrılır.

Eş anlam-zıt anlam

Burada ise dikkat edilecek nokta eş anlamlı olabilmesi sizin sözcük gerçek anlamda kullanılmalıdır.Kara talih mesela eş anlam değildir.Oradaki kara-siyah ı kast etmez.Aynı olay zıt sözcükler içinde geçerli.

Sesteş sözcükler

İki sözcüğün sesteş olması için anlam yakınlığı olmamalı.

Kolundan tuttu
    Kapının kolunu tuttu.

Bu ikisi sesteş değil çünkü anlam bağı var.

Somutlaştırma:

Öncelikle soyutlaştırma ile somutlaştırma aynı.Normalde somut ama cümlede soyut olacak.

Yansıma kelime:

Kökü isim olmalı ve doğada olmalı.Mesela ötmek.

Ad aktarması:

ÖSYM tanımı olarak benzetme amacı güdülmeksizin cümlesini görüyorsanız o ad aktarmasıdır.ÖSYM iş dış v.s diye alt başlıklara ayırmıyor.

Dolaylama-Güzel adlandırma:

İkiside en az iki sözcük ile yapılır.Dolaylama daha çarpıcıdır,güzel adlandırma ise kulağa hoş gelen güzel sözcüklerle yapılır.

Kaleci-file bekçisi Dolayma
    Sakat-Engelli Güzel adlandırma

Tanık gösterme-alıntı yapma:

Tanık göstermede birisinin sözü söylenir ve söylenen kişi belirtilir.Kanıtlama amacı vardır.
    Alıntı yapmada ise adını göstermeye gerek yoktur ve kanılama gibi bir gaye göstermez.

Yineleme-ikileme:

Aynı kelime parçada yan yana olsun olmasın kullanılıyorsa yineleme vardır.Sessel yineleme ise harfin tekrarı.İkileme ise ise yan yana olmalı ve yineleme gibi aynı kelimeden oluşacak diye bir şey yok.

Uslu uslu > ikilemedir,yinelemedir
    ileri geri >ikilemedir,yineleme değildir.

• Hemen hemen herkes yeni döneme başladı sanırım,bir up çekip sizi cesaretlendirmek ve dersler hakkında görmeyen olduysa yardım alabilsin istedimHepinize başarılar.
  • Mesajım bulunsun okuyacam güzel konu
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.