Şimdi Ara

2010 ÖSYM KILAVUZU HATALI! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
136
Cevap
0
Favori
10.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şu 2. öğretim işinide ne çok abarttınız.Mantık şu.Bu puanlar bölümlere yerleşen son kişilerin puanları.Demek ki 1. öğretim yerleşen en son kişi 2. öğretime yerleşen en son kişiden kötüymüş.Bu demek değil ki 2. öğretim daha iyi.Mantıklı düşünelim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ysselim

quote:

Orijinalden alıntı: Wasted Years

TM kısmında Ankara Hukuk dışında herşey mantığa yatkın.

Tm için söylüyorum, Kılavuz yanlış felan değil arkadaşlar. Rahat olun 75 bin kontejan açıldı sıralamalar gayet makül yani insan 2008 - 2009 u bile karşılaştırsa anlar. 13 binden alan yer 2008 de 2009 da 21 binden aldı ki kontejan bu kadar açılmadı bile geçen sene.

Orada 2009 ÖSYS yazıyor zaten.

Bu herşeyin içine "Gazi Hukuk" da dahil mi misal?

Veya 2. Öğretim sıralaması normal sıralamasından 2 kat iyi olan bölümler?

Veya ODTÜ EE'ye 0.15 OÖBP ile ilk 5000 mi girecekmiş???

Veya Hacettepe İngilizce Tıp, ilk 903'ü mü alacakmış...

Kendinizi kandırmayın... 75bin kontenjan dediğiniz, sonlara gelir, başlara değil...

Daha dün açılmış Aksaray Üniversitesi ilk 10binle mi adam alacak yoksa...

Gazi hukuk gözden kaçmış bununla da ilgili bir mantıklı açıklama yok haklısınız, fakat genel olarak hukuklarda bir sorun var sanırım. İşletme İktisad Uluslar arası ilişkilerde belli üniversitelere baktım makul geldi. MFler ile ilgili açıklamayı yaptım zaten burda onları örnek vermekteki amaç nedir anlamadım, ayrıca 2. öğretim ile ilgili durumu anlatayım hemen biraz bakış açısı meselesi, herkesin durumu iyi olmuyor okurken çalışmak zorunda olup iyi sıralama ile akrabasının yanına veya bunun gibi bir kritere sahip şehirde ikinci öğretim okuyabilir arkadaşım vardı böyle ordan biliyorum kılavuzu hazırlarkende büyük ihtimalle direk 2009da ki sıralama göz önüne alınarak yapıldıgını bu tür şeyler düşünülmediği tahmin ediyorum.

Ayrıca üslubunuzda hoş değil. Direk saldırarak birşey elde edemezsniz kimse sizi burda rezil etmeye felan çalışmıyor. Şükür ki kendimi kandırmayada ihtiyacım olcak bir konumda değilim yani boş laflara gerek yok.

Ekleme: Ayrıca tabi ki hatalar olcak insan işi sonuçta nedir yani yapılan yorumların bazılarına anlam vermek imkansız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wasted Years -- 17 Temmuz 2010; 0:30:14 >

• Sıralamalarda yanlışlık olduğunu zannetmiyorum.
    Artan kontenjanlar giren öğrenci sayısının azlığı buna yol açar gayet normal bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LifesGood®

Ya aslında bencede çok abartıyosunuz.Birazcık 2008den 2009a düşüşleri inceleseniz.100binle alan yerin 250binle aldığı bile olmuş.Bence bunlarda normal oluyor.Yani 2008 sıralamaları ile 2009u bir karşılaştırın rica ediyorum.Yanlış demek kolay iş önemli olan araştırmak uğraşmak.Bence hata yok.

Pardon ama, üst sıralarda bile uçuk ve komik değişimler olmuş.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği 2009'da 6930.'yu aldı. Bu kılavuz diyor ki aslında o 10000 küsuruncu MF-4. Şimdi sen inanıyor musun böyle 4000'lik gerilemenin olacağına?

Aynı şey tıp fakültelerinde bile olmuş.

Kaldı ki burada "gerileme" tabiri bile yanlış. Çünkü ikisi de aynı yıl, aynı yıla ait sıralamalar. Ama biri 2009 SAY-2 iken öteki bunun ÖSYM'nin muhteşem iddialarına göre MF-x'lere uyarlanmış hâli. Bilmiyorum, saçma geliyor bu bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 17 Temmuz 2010; 0:33:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

Ya aslında bencede çok abartıyosunuz.Birazcık 2008den 2009a düşüşleri inceleseniz.100binle alan yerin 250binle aldığı bile olmuş.Bence bunlarda normal oluyor.Yani 2008 sıralamaları ile 2009u bir karşılaştırın rica ediyorum.Yanlış demek kolay iş önemli olan araştırmak uğraşmak.Bence hata yok.

Pardon ama, üst sıralarda bile uçuk ve komik değişimler olmuş.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği 2009'da 6930.'yu aldı. Bu kılavuz diyor ki aslında o 10000 küsuruncu MF-4. Şimdi sen inanıyor musun böyle 4000'lik gerilemenin olacağına?

Aynı şey tıp fakültelerinde bile olmuş.

Kaldı ki burada "gerileme" tabiri bile yanlış. Çünkü ikisi de aynı yıl, aynı yıla ait sıralamalar. Ama biri 2009 SAY-2 iken öteki bunun ÖSYM'nin muhteşem iddialarına göre MF-x'lere uyarlanmış hâli. Bilmiyorum, saçma geliyor bu bana.

Sallıyorum MF-3 daha yüksek olsa daha iyi bir yere giircek olsa geçmez mi sizce? Niye sordum mesela TM-1 5bin TM-2 3bin İşletme değil uluslar arası ilişkilere giderdim ben bu durumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wasted Years -- 17 Temmuz 2010; 0:40:51 >

• herkes saçma buluyorda sonuc olarak 2009un başarısı sırasına göre mi tercih yapılmalı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Boidae

Sıralamalarda yanlışlık olduğunu zannetmiyorum.
    Artan kontenjanlar giren öğrenci sayısının azlığı buna yol açar gayet normal bence.

Arkadaşım ortada bir yerleştirme operasyonu da yapılmadı ki. "Kontenjan arttı. Öğrenci sayısı azaldı. Talep azaldı." gibi şeylerle bunu söyleyemeyiz.

İTÜ Bilgisayar Müh. / 2009
    2009'da: SAY-2'de 6930.
    ÖSYM'nin bu yılki uyarlaması: MF-4'te 10400.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği 2009'da 352 SAY-2 puanıyla kapatmış. Yani SAY-2'de 6930. olan vatandaş 352 puan almış.

ÖSYM ise bu 352 SAY-2'yi bir şekilde çevirmiş, tahminî olarak uyarlamış. 492 MF-4 puanı diyor. Bu şekilde çevrilerek oluşturulmuş MF-4 puanları sıralanmış ve bu 492 puan alan vatandaş 10400. oluyormuş.

Bu biraz saçma ve güvenilirliği tartışılır geldi bana. Zaten ÖSYM bile bunda hata payı olduğunu kabul ediyor. Biz en iyisi 2009 sıralamaları ile bu kılavuzdaki sıralamaların ortasını baz alalım.

• quote:

quote:

Sıralamalarda yanlışlık olduğunu zannetmiyorum.

Arkadaşım ortada bir yerleştirme operasyonu da yapılmadı ki. "Kontenjan arttı. Öğrenci sayısı azaldı. Talep azaldı." gibi şeylerle bunu söyleyemeyiz.

İTÜ Bilgisayar Müh. / 2009
    2009'da: SAY-2'de 6930.
    ÖSYM'nin bu yılki uyarlaması: MF-4'te 10400.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği 2009'da 352 SAY-2 puanıyla kapatmış. Yani SAY-2'de 6930. olan vatandaş 352 puan almış.

ÖSYM ise bu 352 SAY-2'yi bir şekilde çevirmiş, tahminî olarak uyarlamış. 492 MF-4 puanı diyor. Bu şekilde çevrilerek oluşturulmuş MF-4 puanları sıralanmış ve bu 492 puan alan vatandaş 10400. oluyormuş.

Bu biraz saçma ve güvenilirliği tartışılır geldi bana. Zaten ÖSYM bile bunda hata payı olduğunu kabul ediyor. Biz en iyisi 2009 sıralamaları ile bu kılavuzdaki sıralamaların ortasını baz alalım.

Katılıyorum bu kısma.

• Alacakaranlık güzel dostum bak ben cümlenin sonuna araştır yazdım araştırdım senin için
    İstanbul teknik bilgisayar müh. 2008de 4.870 ile almış en son.2009da nolmuş peki ; dediğine göre 6930 ee şimdi ne diyor 10k yani 2008den 2009a olan 2k fark bu sene 3k olacak diyor.Başka bişi demiyor yahu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LifesGood® -- 17 Temmuz 2010; 0:49:31 >
  • Çook büyük hatalar yoktur bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LifesGood® -- 17 Temmuz 2010; 0:50:02 >
  • herşey tamam derim ama ikinci ögretimin birinci ögretimden daha düşük bir sıralamayla almasına daima mualifim buna bir açıklama getirin !

Hukuk Fakültesi 4 TM-2 110 3 33.500 46.800

Hukuk Fakültesi (İÖ) 4 TM-2 110 3 2 15.400 22.000
  • quote:

Alacakaranlık güzelim bak ben cümlenin sonuna araştır yazdım araştırdım senin için gülüm
    İstanbul teknik 2008de 4.870 ile almış en son 2009da nolmuş dediğine göre 6930 ee şimdi ne diyor 10k ya nolmuş 2008den 2009ada zaten 2k artmış ya ne çok abartıyosunuz siz ya

"Güzelim", "gülüm" gibi ifadeleri atalım önce; potansiyel homoseksüel değilsen. Tamam mı?

"2010 sıralamaları" diye başlı başına bir sıralama yok zaten. "2008'den 2009'a şu şu olmuş, 2010'da da bu bu olmuş." diyemeyiz. Çünkü bu kılavuzdakiler, 2009 sıralamalarının ve puanlarının 2010'a uyarlanmış hâli. Arada gerçekleşen bir düşme-çıkma olayı yok. 2009 puanlarını yeni puan sistemine bir şekilde çevirmişler, sıralamışlar, bölümlerin son kontenjanına yerleşen adayın başarı sırası diye önümüze sunmuşlar. Üstteki iletimde anlattım.

Asıl değişimi biz bu yıl göreceğiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: pramittt

herşey tamam derim ama ikinci ögretimin birinci ögretimden daha düşük bir sıralamayla almasına daima mualifim buna bir açıklama getirin !

Hukuk Fakültesi 4 TM-2 110 3 33.500 46.800

Hukuk Fakültesi (İÖ) 4 TM-2 110 3 2 15.400 22.000

Saçma gibi geliyor bakınca.Ama bak bunlar en son giren adayların sıraları.Demek geçen sene 2. öğretime en son giren aday 1. öğretiime en son giren adaydan iyi derecedeymiş.Ama 1. öğretimi tercih etmemiş.Ya mantıklı aslında sonuçta en son öğrenci bunlar.Bunlardan önce olanları bilmiyoruz ki.Geçen sene zaten farklı bir yıldı.Altın yıl falan diyolardı her tercih eden girecek cart curt.Normal
  • quote:

quote:

Alacakaranlık güzelim bak ben cümlenin sonuna araştır yazdım araştırdım senin için gülüm
    İstanbul teknik 2008de 4.870 ile almış en son 2009da nolmuş dediğine göre 6930 ee şimdi ne diyor 10k ya nolmuş 2008den 2009ada zaten 2k artmış ya ne çok abartıyosunuz siz ya

"Güzelim", "gülüm" gibi ifadeleri atalım önce; potansiyel homoseksüel değilsen. Tamam mı?

"2010 sıralamaları" diye başlı başına bir sıralama yok zaten. "2008'den 2009'a şu şu olmuş, 2010'da da bu bu olmuş." diyemeyiz. Çünkü bu kılavuzdakiler, 2009 sıralamalarının ve puanlarının 2010'a uyarlanmış hâli. Arada gerçekleşen bir düşme-çıkma olayı yok. 2009 puanlarını yeni puan sistemine bir şekilde çevirmişler, sıralamışlar, bölümlerin son kontenjanına yerleşen adayın başarı sırası diye önümüze sunmuşlar. Üstteki iletimde anlattım.

Asıl değişimi biz bu yıl göreceğiz.

Dostum açıkladım işte sende anladın büyük ihtimal abarttığınız kadar bişi yok yani 2008de 2.5k olan fark bu sene 3.5k olacak demiş ösym abi.Nesi garip nesi yanlış.Düşüş olacağı aşikar zaten.

• @ :AlacaKaranlık:
    Güvenirliği tabiki az olacak kesin birşey olmadıki en yakın olabilitesi yüksek tahminler yazılıyor.
    Dediğiniz gibi hukuktur,sınıf öğretmenliğidir böyle yüksek puanla,sıralamanın yüksek olamsı gereken yerlerde hata payı fazla olabilir çünkü dar bir alan.
    Ancak işletmedir,iktisatdır,çekodur,kamu yönetimidir bunlarda sıralamanın çok fazla yanılacağını zannetmiyorum.Hem kontenjanlar arttırıldı hemde zaten alınan öğrenci sayısının yüksek olduğu bölümler.
    İlk 20-30 binde hata durumu dediğiniz gibi yüksek olabilir.
  • arkdaslar kendimizi kandırmayalım bu kılavuz patlaaaaaaaaaarr!!! Buna bakıpta umutlanmayınnn.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A-l-A-C-A -- 17 Temmuz 2010; 1:06:56 >
  • arkadaşlar göze ilk çarpan ilk 50 binlerde baya bir sapma olmus onun sebebide dar bir kısım olması ve tercih edilme sayısının başarısızlıktan dolayı az olması + yeni puan türlerinin türemesi gibi ... bu yüzden öncelikle tercih hakkı 30 a çıkmıs sanırım bunun 5 ini 10 - 15 bin kişi oyanacak şekilde riske girerek yapılmalı diğer 25 in 20 si orta istekli kalan 5 ide kelepçe yani garanti tercih olmalı
  • quote:

@ :AlacaKaranlık:
    Güvenirliği tabiki az olacak kesin birşey olmadıki en yakın olabilitesi yüksek tahminler yazılıyor.
    Dediğiniz gibi hukuktur,sınıf öğretmenliğidir böyle yüksek puanla,sıralamanın yüksek olamsı gereken yerlerde hata payı fazla olabilir çünkü dar bir alan.
    Ancak işletmedir,iktisatdır,çekodur,kamu yönetimidir bunlarda sıralamanın çok fazla yanılacağını zannetmiyorum.Hem kontenjanlar arttırıldı hemde zaten alınan öğrenci sayısının yüksek olduğu bölümler.
    İlk 20-30 binde hata durumu dediğiniz gibi yüksek olabilir.

Güvenilirliği az olacaksa bu ÖSYM ne iş yapıyor? Biz neyi baz alıp tercih yapacağız peki?

Böyle tahminî çevirilerle bu iş yürümez. Hata oranı yükseliyorsa ÖSYM'nin bu işe bulaşmaması gerekti. 2009 sıralamalarını baz almak daha iyi bence.

Ama pramittt'in dediğini de yapmamız iyi olur. İlk 4-5 tercihi çok önlerden yazabiliriz.

• ben bugün doğu akdeniz ünvesitesini aradım(saat 13 sularında,daha bu vasat kılavuz cıkmamısken) adama sordum daü'de bu yıl mekatrnik müh. burslu olarak acılacakmı diye,adam yok acılmayacak dedi,hiç acılmaz dedim,kessinlik le acılmayacak dedii,sımdı ben bu kılavuza baktıgımda daü 3 şekilde burslu acmıs bu bolumu %100,%50 ve %25 şeklinde buda hatalı değildir dımı??bu ösymden beklenir boyle bsy ama :D adamlar acılmayacak bolumleride kendi kafalarından acıp kılavuza sokmazlar herhalde??? :

• quote:

Orijinalden alıntı: ysselim

Yav Yanlış, yanlış... Takmayın kafanıza...

Adamlar anladığım kadarıyla geçen seneki SAY-2, EA-2, SÖZ-2'leri bu sene 3'e 4'e ayırmaya kalkarken saçmalamışlar...

Onlar da ambale olmuş, olayı çözememişler...

Oysa herşey çok basit...

Atıyorum geçen sene en yüksek net yapan ilk 10bin sayısalcı SAY-2'den mi tercih yaptı... Bu sene SAY-2'ler MF-3 ve MF-4 olarak ikiye mi ayrıldı?
    İşte bu sıralama değişmez...

Zira en yüksek net yapan ilk 10bin sayısalcının, atıyorum geçen sene 7000 tanesi Tıp, 3000 tanesi de Mühendisliğe girmiş olsa, bu sene de aynısı olacak...

Bunları ayırsanız da, ayırmasanız da farketmeyecek... Yazacağınız Tıp, geçen sene SAY-2'de ilk 6000 aldıysa, bu sene de MF-3'te yaklaşık ilk 6000 alacak...

Ama dediğim gibi, ÖSYM bunu çözememiş ve saçmalamış...

Zaten saçmalaması ayrıca puanlardan da belli...

437 ile Ankara Hukuk... Peh peh...

geçen seneye göre düşünürsen bu dediklerin doğru..
    geçen sene dediğin gibi say2de ilk 10bin'in 7bin'i tıpa 3bin'i mühendisliğe gidiyordu..
    çünkü; geçen sene say2 ilk 10.000de alan dışı birisi yoktu. hepsi sayısalcıydı alandışından birisi max. 330 puan alabiliyordu ve buda ilk 10bine girmesine yetmiyordu ancak 30bin filan oluyordu.

eskiden 0,8 ve 0,3 katsayıları neticesinde 80 ve 30 puan gibi çok ciddi fark artık 75'e 60 gibi daha az bi farka indi. Böylece artık senin dediğinde say2(yeni mf) ilk 10bin artık alan dışından gelenlerde var, bunlarda yüksek ihtimal (%99) tıp-müh seçmeyeceklerinden atıyorum 10binde alan bi mühendislik 15binlere düşebilecek..

örneğin şu anda 520 puanla 8binincisin ama alandışından 520den 560'a kadar puan alabilenler senin önünüe gözüküyor.. ama boşuna gözüküyor çünkü onlar kendi alanlarından seçim yapacaklar seninde önününden 2bin 3bin kişi silinmiş olacak. yani geçen sene 5binlerde kapatan biyere girebileceksin..

ösym'nin anlatmak istediği bu.
    ikinci öğretim puanlarını bende anlamadım...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.