Şimdi Ara

2016 Öncesinde Alınan Ehliyetin Yenilenmesinde Dikkat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilindiği üzere, 2016'dan önce alınan ve eski tip olarak geçen tüm ehliyetler 1 Ocak 2025'e kadar yenilenmek zorunda. Eğer araç kullanmaya devam edecekseniz ve ehliyetinizi yenilemezseniz, ciddi bir para cezası ödemek zorunda kalacaksınız.

Ben de ehliyet yenileme işlemi yapacaklar için bu gün bizzat başımdan geçen deneyimi paylaşmak isterim. Zira çok kısa sürede bitecek bir işlem bazı detaylarla ilgili yanlış bilgi verildiği için tam bir eziyete dönüştü. Neredeyse, bu gün işlem yaptıramayacaktım.

Eğer 2016'dan önce verilmiş bir ehliyetiniz varsa, bu ehliyetin yenilenmesi için sizden aşağıdaki evraklar isteniyor.

1. Nüfus cüzdanı veya yeni kimlik kartı
    2. Eski sürücü belgeniz
    3. Sürücü olur sağlık raporu
    4. Kan grubu kartı ( Eğer göz doktorunun vereceği sağlık raporunda kan grubunuz yazıyorsa, ayrıca kan grubu kartı istenmiyor. Eğer bu raporda kan grubu yazmıyorsa, mutlaka kan grubu kartınızı ekleyin.)
    5. Sürücü belgesi değerli kağıt ve vakıf payının verilen hesaplara yatırılmış olması
    6. Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

Buraya kadar bir sorun yok gibi gözükse de, buradaki bazı detaylara dikkat etmeniz gerekli. Bunlar;

1.Sürücü olur sağlık raporu almanız gerekli. Fakat muayeneye gitmeden önce, mutlaka e devletten "Kişisel sağlık bilgi formu" nu eksiksiz olarak doldurmanız gerekli.

Eğer bu raporu doldurmadan giderseniz, doktor size sağlık raporu vermiyor veya sizden bu raporu orada doldurmanız isteniyor. Bu durumda da 5 dakikada tamamlanacak sağlık raporunu alabilmek için orada daha uzun süre vakit harcamanız gerekiyor.

Artık herhangi bir sağlık raporunu alabilmek için önceden mutlaka bir adet "Kişisel sağlık bilgi formu" nu doldurma zorunluluğu getirilmiş.

2. Biyometrik fotoğrafınızın son 6 ay içinde çekilmiş olma zorunluluğu var. Eğer daha önceden devlet kayıtlarında başka bir yerde kullandığınız fotoyu götürürseniz, bu foto kesinlikle kabul edilmiyor.

Yanımda daha önce yeni kimlik kartımda kullandığım biyometrik foto vardı. Orada bu fotonun geçersiz olduğunu öğrenince, hemen nüfus müdürlüğünün yakınındaki bir fotoğrafçıda yeniden biyometrik foto çektirdim. Eğer yakında fotoğrafçı olmasaydı, sorun yaşayacaktım.

3.Sürücü belgesi değerli kağıt ve vakıf payının verilen hesaplara yatırılmış olması.

Bu gün bana asıl sorun yaşatan madde bu oldu. Zira ben 2022 yılında ehliyet yenileme bedelini (15 TL) PTT'den yatırmıştım. Fakat 2022 sonunda eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için 2024 sonuna kadar ek süre verilince, yenileme işini 2024'e bıraktım.

Uzun bir kuyrukta bekledikten sonra sıram geldiğinde evrakları verdim ve karşımdaki görevlinin uyarısıyla ne yapacağımı şaşırdım. Görevli yatırdığım tutarın sadece yatırıldığı yıl olan 2022 içinde geçerli olduğunu ve sistemden kontrol ettiği zaman, yatırdığım paranın sistemde görünmediğini, benim bu tutarı tekrar yatırmam gerektiğini söyledi. Oradan çıkıp, en yakındaki PTT'ye gidip, bu tutarı tekrar yatırmak zorunda kaldım.

Diğer bir deyişle, benim yaptığım gibi tutarı önceden yatırıp, sonradan işlem yaptırırım diye düşünmeyin. Yatırdığınız tutar sonradan geçersiz sayılıyor. Aynı tutarı tekrar yatırmak zorunda kalıyorsunuz.

Ayrıca 15 TL'yi Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank ATM'lerinden de yatırabileceğinizi söyleseler de, eğer bu bankaların müşterisi değilseniz, bu banka ATM'lerinden işlem yapamıyorsunuz. Zira Ziraat Bankası 20 TL'nin para üstü olarak 5 TL'yi vermek istemediği için, kesinlikle size işlem yaptırmıyor.

4- Ehliyet yenileme işini Kasım sonuna ve hatta Aralık ayına bırakmayın derim çünkü Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri hem kimlik, hem pasaport, hem de ehliyet başvurularını aldığı için, şubeleri çok yoğun. Saatlerce ayakta beklemek zorunda kalabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 14 Kasım 2024; 23:27:28 >

1. saglik raporunun goz doktorundan alinmasi gerektigi nereden cikti? aile hekiminden alinabiliyor. aile hekimi gerekli gorurse sevk eder uzman doktora. esim daha ay basinda yapti. gozu de bozuk.
    2. kart bedeli 13 tl online vergi dairesinden yatirilabiliyor. 2tl de bir dunya banka subesinden yatirilabiliyor ptt bulmakdan daha kolay olabilir.
    3. 1 sene uzatilir mi bilmem ama en azindan yogunluk azaltmak adina 1 ay uzatilir, ben olsam son ana kadar beklerdim.
    tptgv.org.tr
    Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı
    https://tptgv.org.tr/anasayfa/surucubelgesiodeme
  • Sağlık raporunu aile hekimi veriyor. Mahal bir durum olursa (doldurduğun formdaki cevaplara gore) başka doktorlar görsün deme hakkli var. (Fiziki sakatlık halleri falan var o formdaki sorularda)

Ziraat mobilden 15 tl yek olarak yatirilabiliyor en basit temiz hali bu. (Kolay düşüyor sisteme devlet bankasi oldugu icin) bunu senin adina başkası da yatırabiliyor.

E fotoğraf da yeni olsun artık fotocular taş mi yiyecek
    Bu da cok önemli E randevu sistemi var saat aralığı alindiktan sonra yarim saat oncesinden banko icin sira numarasi alinir sirada beklenmez.(sira gene netten aliniyor)
    Ayni gun 12:00 da randevu alindi.15:40 randevusu 15.15 de banko sirasi alindi 16:00 da iş bitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 14 Kasım 2024; 21:27:47 >
  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

2018 yılında herhangi bir sıkıntım olmadığı halde yenileme için aile hekimi rapor vermemişti

• 2018 yılında sınıf büyütmek için sağlık raporu almaya gittiğimde aile hekimi her ne hikmetse gözlük kullanıyor yazmış.Rapor almaya gittiğimde bile gözlük yoktu hatta ,bende çıkınca kontrol etmedim evrakları verirken farkettim iş işten geçmiş oldu.Önceki ehliyetimde gözlük ibaresi yoktu şimdikinde var.Bir sonraki yenilemede bunu sildirebilirmiyim gözlük kullanmıyorum çünkü.Tabiki herkesi aynı kefeye koyamam ama aile hekimlerinin bir çoğu salla başı al maaşı iş yaptığı için böyle saçmalıklar meydana geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tassa -- 14 Kasım 2024; 21:51:46 >
  • Nerd Miner kullanıcısına yanıt

Normalde Ziraat'in ATM'sinden de yatırmak mümkün olmalıydı fakat 5 TL para üstünü vermemek işlem yaptırmadı.

Sağlık raporunu aile hekimi veriyor da, aynı aile hekimi makineyle göz numara ölçümü de yapıyor mu?

Bu dediğimi ancak göz doktoru yapar, aile hekimi yapamaz çünkü ASM'de bu makineden yok. Ayrıca gözü bozuk olup, lens takan bir kişi doktora lens, gözlük vs kullanmadığını söyleyip, doktoru gayet rahat yanıltabilir. Bu durumda aile hekiminin vereceği raporun ne kadar doğru olacağı tartışılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi passero -- 14 Kasım 2024; 22:8:40 >
  • masterap M kullanıcısına yanıt

Bence aile hekiminin sürücü olur raporu vermesi doğru bir uygulama değil. Bu raporu göz doktoru vermelidir.

• passero P kullanıcısına yanıt

Hayir makineyle ölçüm yapmiyor gerekte yok. Belirli mesafeden okutma sistemi ışıklı tabela var ona bakiyor. Sonuçta prosedürü yerine getiriyor. Eğer bir sorun varsa raporu vermiyor sürücü olmasi icin su branş gorecek diye not dusuyor.

Mesele raporun dogru olup olmasi değil prosedür bu şekilde

Senin ilk mesajda yazdigin milleti goz doktoruna gereksiz yere yonlendirir buna gerek yoktur bu kadar basit.

Goz doktoru da genel tanisi yapilan fiziksel rahatsızlıklara rapor veremez. Kolda hareket kisitligi gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 14 Kasım 2024; 22:20:18 >

Tam tersine makineyle ölçüm yapmasına gerek var. Bizzat birini benim de tanıdığım, bir gözü neredeyse hiç görmeyen ve tek gözle trafikte araç kullanıp, başka insanların hayatını riske sokan tipler var ve bu tipler makineli ölçüme girseler, bu kişilere değil ehliyet yenilemesi, mevcut ehliyetleri ellerinden alınır.

Ayrıca sürücü olur muayenesinde sadece göz kontrolü yapılıyor, diğer sağlık kontrolleri zaten yapılmıyor.

• passero P kullanıcısına yanıt

Sonuçta prosedür aile hekimine gidilecek göz doktoru değil. 1 ,ci maddene ithafen yazdık Milleti yanlış yönlendirme yapmiyoruz

Alıntı

metni:
    1.Sürücü olur sağlık raporunu göz doktorundan almanız gerekli

Bu yanlış bilginin dogrusunu yazdik bu kadar basit .

Prosedür Şikayetini cimere yaparsın bana değil.Ben değil devletin kararı böyle. Benle alakası yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 14 Kasım 2024; 22:44:2 >
  • Bende geçen hafta ilçede başvuru yaptım, yeni ehliyetim geldi. belkide hayatımda ilk defa devlet dairesinde aksilik çıkmadan bu kadar hızlı işimi hallettim. 11:20 gibi aile hekimine sağlık raporu için gittim (birgün önceden e-devlet formunu doldurmuştum) sırayla bi gözümü kapatıp duvardaki en küçük yazıları okutturdu ve hatasız okudum. raporu doldururken kan grubumu sordu, onu da ekledi ve tamam gidebilirsin dedi. ordan nufusa gittim hiç sıra yoktu, işlemleri yaparken cep ziraat'ten harcı yatırdım. öğle molasına girmeden 11:55 gibi yarım saatte bütün işim bitti :)

ama yalan değil forumu okuyunca özellikle sağlık raporu prosedürü biraz tedirgin etti beni, herkes bi aksilikten bahsetmiş. Bu tedirginlikle gittim ama yarım saatte bütün işi hallettim walla :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 14 Kasım 2024; 22:41:15 >
  • suatcagdas S kullanıcısına yanıt

Yok hocam seninde tecrübe ettigin gibi o kadar kolay bir iş ki millet kendisi zorlaştiriyor görüldüğü üzere.

size katılıyorum hocam. sadece sonradan görme kusuru oluşanlar için biraz sıkıntı olabilir, haricinde bişey yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 14 Kasım 2024; 22:56:41 >
  • Sağlık raporunu aile hekiminden istedim yaptılar. (Gözlük var) Kan grubu için de biliyor musun diye sordu söyledim ona göre yazdı rapora...

Parayı da bankadan yatırın çok daha basit oluyor. (Ziraat Bank. İnternet Şubesi Ödemeler Vergiler Resmi Kurumlar Sürücü Belgesi Tahsilatları) Ben önceden yatırmıştım ama uzatıyorlar diye yapmadım. Baktım sistemde gözüküyor yatırdım öyle gittim yaptırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 14 Kasım 2024; 22:58:20 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.