Şimdi Ara

21. yy ve sanat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • sadece paranın geçer olduğu yoz bir ortamda insan nasıl şekillenir? sokakların, eğitimin, ideolojinin, kadın-erkek ilişkilerinin paraya dayalı olduğu bir sistem içinde insan kendisini bulacaktır. sanat insana gerçeği sorgulatan, ona sorular sordurtarak gerçeğe yaklaştıran bir eleman olarak insan hayatında vücut bulması demek insan denilen taş kalıptan beşeri insan yaratması anlamına gelir. peki nasıl olur?

evler. "İnsan önce binayı inşa eder, sonra bina insanı" sözü herşeyi açıklar nitelikte. okuduğum bir makalede insan davranışlarının içinde bulunduğu bina ile direkt ilişkili olduğu yönündeydi. bir bina düşünün sanat eseri mahiyetinde bir diğer bina düşünün tuğladan çalan müteahhitin yoz eseri. insanın psikolojisi ve benliği "güzel" bir yapı içinde daha olumlu gelişecektir çünkü orada sanat orada gerçek vardır. nasıl ki bir arı için gerçek çiçek açmış bir gül ise bizim için de gerçek güzelliktir sanattır.

sokaklar. hergün yolundan geçtiğimiz yerler. öyle pis öyle iğrenç bırakılmış/bırakmışız ki yoldan geçen tükürmeden yere çöp atmadan edemiyor. sen bugün tükürürsen yarın birisi gelecek çöp atacak. çünkü sen orayı yozlaştırıyorsun. o sokağa yere tükürülen sokak çöp atılan sokak anlamı yüklüyorsun. ve bu sokaklardan hergün abartısız hergün geçeceksin. düşünebiliyor musunuz böyle bir insanın ruh halini?

eğitim. okulların binalarına dikkat etmişsinizdir. sanki öğrencilere küfür eder gibi inşa ediyorlar. sanki bir hapishane havası var. neredeyse köpek bağlasanız durmaz o okullarda öğrenci nasıl dursun?

böyle bir ülkede yetişen birey nasıl üretebilir? nasıl artı değer yaratabilir? sanat herkeste farklı sorular yaratarak beynin herkeste farklı bölgesini çalıştıran kavramdır aynı zamanda. bir insan düşünün hergün insanların tükürdüğü yollarda yürüyerek okula işe gitmiş, yaşadığı muhitte hiçbir sanat eseri görmemiş, yaşadığı bina sanki ona küfredercesine inşa edilmiş, okuduğu okulda zorla tutularak eğitim verilmiş, kendisi gibi insanlarla takılmış, dünya klasiğini geçtim hayatında bir kitap okumamış ve kendisi gibi bir insan ile evlenmiş biri... bu bu tipik anadolu insanının bırakın ülkesine, insanlığa; kendisine bile faydası dokunmayacaktır. bir sebze gibi bir omurgalı canlı gibi doğacak/büyüyecek/üreyecek ve ölecektir.

• internette bile böyle. güzel şarkılar (kıraç teoman vs) duymamış birisine internetteki algoritmalar (google olsun youtube olsun) kesinlikle göstermez güzel olanları. siz gülşenin şarkılarını aratırsanız önünüze yeni çıkan dejenere şarkıları çıkartır. yani algoritmalar bile bizim sığlık derecemizi ölçüp ona göre sonuçlar çıkartıyor.
  • 3 ve 4 paragrafa ithafen:
    İnsanların böyle davranışlar yapmasının sebebi biraz klişe olacak ama gördüğü egitim seviyesinin ne kadar düşük olduğunu göstermez mi? Ülke olarak egitim görmek istemeyen veya egitimi yarıda bırakan insan sayısının çoğunluk olduğu bir ülkede böyle sonuçlar olması niye anormal olarak gözükebilir ki?Ülkede eğitime verilen önemin insanın ahlakına verdiği öneme doğru orantılı olarak hesaplarsak böyle sonuçlar alınması gayet doğal karşılanmaz mı? Ne ekersen onu biçersin derler ya hani o da bu hesaba geliyor.

Temele indirgendiği zaman insanı bu gibi yapan şeylere iten şeyin eğitimden önce ebeveyn ve çevre faktörü olduğu görülebilir. Yani insan cevrede gördüğu kişileri benimsiyor ona göre hareket ediyor ya bu yüzden ilk önce çevre faktörünün düzeltilmesi gerekir ondan sonra egitim ve v.s gibi katmanlar gelir.

Çözüm önerisi olarak sıkı kurallar düzenleyip ve bu kuralı dayatmacı olarak insanlara enjekte edersek insanın doğaya veya herhangi bir şeye zarar vermesini engellemiş olamaz mıyız? Aslında biraz düşünunce teşvik aklıma geliyor ama insanın teşvikten anlaması günümuz yerinde zor gözukeceği için insana bazı şeyleri zorla yaptırıp normal yaşantı haline dönmek daha mantıklı geliyor.

Şunu eklemek istiyorum:
    Verilen eğitim sistemi ezbere dayalı olduğu için ögrencinin aklını kullanıp o kavram veya konu hakkında yorum yapamaması gayet normal. Sayet yoruma dayalı ve ögrenciyi sıkmayan bir sistem gunumuz egitim sistemine oranla daha verimli olacagi dusuncesindeyim. Ogrencinin yorum gucunu calistirmak ilerki yillarda elde edecegi bilgileri kendi acisindan yorumlayip o bilgi hakkinda fikir uretip ulkeye daha yararli olmasi bir bilginin akilda tutulmasindan daha verimli olacağı düşüncesindeyim.

Peki temel olarak sorun tam olarak nerde? İnsanlarin tembelliği mi? Yoksa insanları tembelliğe iten seyler de mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 28 Mayıs 2019; 0:31:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sorun eğitimden daha öte. sorun kültürde. dediğin doğru olsaydı, insanlar eğitilerek düzeltilebilseydi üniversite mezunları sütten çıkmış ak kaşık olması gerekirdi ama değil. işte onun için "bu millet eğitilmez" deniyor.

tabi çağdaş bir eğitim bir nebze insanı düzeltir ama çevre yine aynı çevre olacak, aile yine aynı aile olacak. bu şartlar altında insan ne kadar değişebilir?
  • Sanata ayıracak zaman,para kalmıyor dertlerden.

• Haklılık payı çok yüksek bir yazı en basitinden bağcılardan beşiktaşa gittiğimde kendimi başka bir ülkeye gitmiş gibi hissediyorum insanları çok farklı yaşıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Change1 -- 28 Mayıs 2019; 12:48:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

sorun eğitimden daha öte. sorun kültürde. dediğin doğru olsaydı, insanlar eğitilerek düzeltilebilseydi üniversite mezunları sütten çıkmış ak kaşık olması gerekirdi ama değil. işte onun için "bu millet eğitilmez" deniyor.

tabi çağdaş bir eğitim bir nebze insanı düzeltir ama çevre yine aynı çevre olacak, aile yine aynı aile olacak. bu şartlar altında insan ne kadar değişebilir?
    Cözüm onerisi olarak "kültür değisikligi" mi diyorsun? Bu kültür değişikliği insanın kolay alışabilecegi bir durum olduğunu sanmıyorum. Çünkü insan alışmış artık böyle bir duruma. Alışmış bir insanı farklı bir yaşantıya sokmak derinden etkilemez mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ortaya çözüm önerisi sunacak kadar bilgi sahibi değilim. insanlar ritüellerini travma yaşayarak değiştirebilirler ancak.
  • klasik türk insanı bahanesi. dert hiç bir zaman bitmez. önemli olan sanatı hayatının bir parçası haline getirebilmek.
  • quote:

klasik türk insanı bahanesi. dert hiç bir zaman bitmez. önemli olan sanatı hayatının bir parçası haline getirebilmek.
    Haklısınız da nasıl olacak?
  • Cevabı kişiden kişiye değişir

• quote:

Cevabı kişiden kişiye değişir
    tembel ve çevresinden hiçbir olumlu etki almamamış insanlar zaten yaşamıyorlar, onlar sadece bakteriler gibi dünyadaki sürelerini dolduruyorlar. ayrıca bence sanat, insanın doğuştan ve sonradan gelen olumlu birikimiyle ortaya çıkmış bilimin ilgilenmediği hiçbir işe yaramayan ama her işte kullanılan bir olgudur. sizce?
  • quote:

Orijinalden alıntı: buse_sporsanatbilim

tembel ve çevresinden hiçbir olumlu etki almamamış insanlar zaten yaşamıyorlar, onlar sadece bakteriler gibi dünyadaki sürelerini dolduruyorlar. ayrıca bence sanat, insanın doğuştan ve sonradan gelen olumlu birikimiyle ortaya çıkmış bilimin ilgilenmediği hiçbir işe yaramayan ama her işte kullanılan bir olgudur. sizce?

Alıntıları Göster
    sanatın içine girersek çıkamayız ancak sanatın işe yaramaması gibi bir şey söz konusu olamaz. çok hatalı bir düşünce. açıklamasını başta yaptım.

• quote:

sanatın içine girersek çıkamayız ancak sanatın işe yaramaması gibi bir şey söz konusu olamaz. çok hatalı bir düşünce. açıklamasını başta yaptım.

Alıntıları Göster
    işe yaramaz derken kendi başına doğrudan bir bilimsel işe içermez diye öyle söyledim ama her şeyin temeli sanattır her bilimsel sosyal işlevde kullanılır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.