Şimdi Ara

300 TL Midrange Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
5.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Soundmax SX-2500 4 kanal amfim var. 4ohm'da kanal başına 60Rms, 2 ohm'da 90Rms veriyor. Amfinin 3. ve 4. kanalına köprülenmiş subwoofer bağlı, 1. ve 2. kanala da midrange bağlamak istiyorum. Bütçem 300TL, önerilerinizi bekliyorum.

Bir de;
    Elimde Soundmax SX-ST4 40Rms SPL döküm tweeter var. Midrange'ler ile birlikte amfiye paralel bağlamayı düşünüyorum. Ama kafamı karıştıran bir konu var. Piyasadaki midrange'lerin hepsi 100Rms üstü değerler veriyor.
    Diyelim ki, 100Rms veren bir midrange aldım ve bu elimdeki 40Rms veren tweeter ile paralel olarak amfiye girdim. Tek kanala birden fazla alet girdiğim için ohm 2'ye düştü ve amfinin kanal başına verdiği Rms de 90 oldu. Şimdi ben tweeter'ları yakmamak için tweeter'a göre gain verip aldığım midrange'i de mi 40Rms'de kullanacağım? O zaman midrange almamın bir anlamı kalmıyor değil mi? Bu sorular aklımı karıştırdı arkadaşlar, aydınlatırsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi subaru_dream -- 3 Mart 2020; 1:30:30 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Konu hakkında yardımcı olabilecek yok mu?

• Amfi ve hoparlör arasına crossover bağlayıp mid leri ayrı tweetterları ayrı kontrol edebilirsiniz böylece (compenant) mid takımına sahip olmuş olursunuz. Hem tweetterlara fazla yük binmez hemde midlerden istediğiniz sesi almış olursunuz. Fakat yinede midlerinizi %100 performansta kullanmanız pek mümkün değil amfi çıkış gücünüz yetersiz kalır fakat amfiye direkt bağlantı yapıp gain kısmaktan iyi olacaktır. Ayrıca Tweetterlar için hoparlör gücünüze göre ayrı amfi kullanmanızı subwoofer için ise mono amfi kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Profesyonel Kaliteli ve yüksek ses için 3 amfi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakancekic88 -- 4 Mart 2020; 1:11:57 >
  • hakancekic88 kullanıcısına yanıt
    Midrange olarak ne önerirsiniz?

• quote:

Orijinalden alıntı: subaru_dream

Midrange olarak ne önerirsiniz?
    Eğer kapılar için düşünüyorsanız kapı ölçülerinize uygun olarak 300tl bandında bir çok marka midrangeler tercih edebilirsiniz. Pandizot için düşünüyorsanız 20cm olmak kaydıyla tercihinizi yapabilirsiniz. 300 tl bandında marka olarak reis audio for x cadence edison gibi markalar mevcut. Seçim için herhangi bir oto ses sistemcide ses deneyimi yaşamanızı öneririm. Sebebi ise watt değerleri rms ohm değerleri aynı olmasına rağmen bobin sarım kağıt kalitesi gibi bir çok etkenden dolayı seslerde değişiklikler olabiliyor. Kimi hoparlör mid sesleri başaralı verirken kimi tiz sesleri veriyor kimide bas sesleri. Kulağınıza hangisi daha hoş gelirse onu tercih edin derim.
    Soundmax'in SX-M6Pro modelini almayı düşünüyorum. Birde midrange'in tweeter ile uyumlu çalması gibi bir konu varmış. Elimdeki tweeter ile alacağım midrange uyumlu çalar mı?

• quote:

Soundmax'in SX-M6Pro modelini almayı düşünüyorum. Birde midrange'in tweeter ile uyumlu çalması gibi bir konu varmış. Elimdeki tweeter ile alacağım midrange uyumlu çalar mı?
    Mid takımlarında hoparlörlerin hz (ses frekansı) ve db (ses gücü desibel) değerleri birbirine uyumlu olması gerekiyor. Örn; biz tweetterlardan yüksek hz değerlerini net çalmasını bekleriz bunun için crosoverdan tweetter için yüksek hz değerini ayarlarız ki düşük hzlerde tweetterlar zarar görmesin. Midlere gelecek olursak piyasada okadar çok çeşit mid var ki dinlemeden farkı anlamak ve karar vermek mümkün değil. Midlerden beklentimiz orta hz değerlerini net vermesidir. Bunlara dayanarak hoparlörlerinde çaldığı değerleri dikkate alarak sistemimizi ortalama olarak şu şekilde kurarız. Örn; Subwooferımız 20hz ve 200hz değerlerinde çalan bir sub olsun mono amfiye girdik diyelim amfiden hz ayarımızı 100hz civarına ayarlarız. Mid hoparlörümüz ise bize 50hz ile 10khz veriyor diyelim bunun için stereo amfi kullanalım hz ayarımızı 80hz ile 8khz ayarlarız. Tweetterlar ise bize 1khz ile 16khz veriyor diyelim bunuda 5khz ile 15khz ayarlarız. Alacağınız mid orta değerleri çalan bir mid olması lazım. Midlerde alt çalanlara mid bas orta çalanlara midrange yüksek çalanlar genelde hem orta hem yüksek verir bunlara fullrange diyoruz. Seçimi buna göre yapmalısınız. Ses sistemlerinde dinlemek çok önemli. Bir hoparlörden beklentimiz neyse ona göre dinleyip karar vermemiz gerekiyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    AM5 Sistem Tavsiyesi 40.000 TL
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Bu dediğiniz değerler amfideki gain ayarlarında yazıyor, tabii ben hangisinde bırakılması gerektiğini bilmediğim için herkesin yaptığı gibi kulak ile dinleyerek sesin bozulduğu yerde gaini az bir şey daha kısarak bırakıyorum. HPF ve LPF modlarını da o şekilde ayarlıyorum.

Bu şekilde yapmak sizin dediğiniz yere varır mı?

Bir de şunu soracağım, tweeter'ları midrange'lere bağlarken nasıl bir paralel bağlantı yapmalıyım? Kabloyu belli bir yerden soyup tweeter bağlantısını oraya mı yapmalıyım? Yoksa midrange üstüne gelen +/- den mi çekmeliyim?

• quote:

Bu dediğiniz değerler amfideki gain ayarlarında yazıyor, tabii ben hangisinde bırakılması gerektiğini bilmediğim için herkesin yaptığı gibi kulak ile dinleyerek sesin bozulduğu yerde gaini az bir şey daha kısarak bırakıyorum. HPF ve LPF modlarını da o şekilde ayarlıyorum.

Bu şekilde yapmak sizin dediğiniz yere varır mı?

Bir de şunu soracağım, tweeter'ları midrange'lere bağlarken nasıl bir paralel bağlantı yapmalıyım? Kabloyu belli bir yerden soyup tweeter bağlantısını oraya mı yapmalıyım? Yoksa midrange üstüne gelen +/- den mi çekmeliyim?
    Eğer crossover kullanacaksanız crossoverda mid için ayrı tweetter için ayrı bas için girişler mevcut direkt amfi bağlantısı için ohm değerlerine göre bağlantı yapmanız gerekir. Örn; midler 4ohm tweetterlar 4 ohm sa paralel bağlantıda amfiye girdiğinizde 2 ohm a düşer. Seri bağlantıda ise 8 ohm a çıkar. Ohm düştükçe amfi ve hoparlörlere binen yük artar buda ses şiddetini artırır fakat kaliteyi düşürür. Ohm yükseldikçe tam tersi amfi ve hoparlöre binen yük azalır ses şiddeti düşer fakat kaliteyi yükseltir. Tweetterları midrangelere de bağlasanız direkt amfiyede girseniz sonuç değişmez. Midrangelere bağlarsanız tek kablo üzerinden ses yükünü taşırsınız. Direkt amfiye bağlarsanız 2 kablo üzerinden taşımış olursunuz. Size önerim crossover kullanmanız. Direkt bağlantı yapacaksanız hoparlörleri ayrı ayrı kablolarla amfiye girin daha sağlıklı olur. Crossoverın amacı kesici görevi görmesi bağladığınız hoparlörlerin hz değerlerini ayarlamnızı sağlar. Doğru ayarlarda farklı frekanslarda aktif olmalarını sağlayacağınız için hoparlörlere binen yükleri azaltır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakancekic88 -- 6 Mart 2020; 15:45:31 >

Önerdiğiniz üzere crossover takıp o şekilde bağlantı yapmaya karar verdim.

Crossover taktığım zaman tweeter'ları 40Rms'te midrange'leri ise 90Rms'te kullanabileceğim, öyle mi?

Peki, crossover olarak önerebileceğiniz bir marka model var mıdır?

• amfiniz 4 ohmda kanal başına 60 rms veriyor sanırım. Eğer bağlantınızı 4 ohm yaparsanız 60 rms temiz kaliteli bir ses alırsınız. Crossower rms değerleriyle değil hz değerleriyle oynamanızı sağlar buda hoparlörlere olan yükleri azaltıp artırmanızı sağlar. Bağlantılarınız 4 ohm olarak yapın iyi sonuç alırsınız.
    Ama şuan amfide 2 kanal boş 1. ve 2. kanal olarak midrange ve tweeter'ları oraya bağlayacağım. Ohm 2'ye düşmüş olacak?

• quote:

Ama şuan amfide 2 kanal boş 1. ve 2. kanal olarak midrange ve tweeter'ları oraya bağlayacağım. Ohm 2'ye düşmüş olacak?
    Amfi kanal başına 2 ohmda daha fazla güç üretir. Rms artar ses şiddeti artar kalite düşer. 2 ohmda kullanabilirsiniz pek sorun yaratacağını düşünmüyorum. Hoparlörleriniz 40 + 90 rms 130 rms yapar amfiniz 2 ohmda bu rms değerinin altında rms üretiyor olmalı hoparlörlerinizi tam kapasitede kullanamazsınız ama yinede iyi sonuç alırsınız.
    Tweeter'ın üstünde 8ohm olduğu yazıyor, tahmini midrange'ler kaç ohm oluyor? Ben 6ohm diye biliyorum.

Bu ikisinin hesaplaması nasıl yapılıyor?

• quote:

Tweeter'ın üstünde 8ohm olduğu yazıyor, tahmini midrange'ler kaç ohm oluyor? Ben 6ohm diye biliyorum.

Bu ikisinin hesaplaması nasıl yapılıyor?
    midrangeler genelde 4 ohm oluyor ama marka modele göre değişiklik gösterebilir. 8 + 4 ise paralel bağlantıda tweeterlar 4 ohmda midler 2 ohmda çalışır.
    Simdi crossover bağladığım zaman gain ayarını hangisine göre yapacağım?

• gain ayarını ses bozulmasına göre yapacaksınız amfi hz ayarınız varsa onu max a getirin bütün sesleri göndersin crosoverdan hz kesmelerini ayarlarsınız.
    Midrange değil de tweeter'ları 16cm coaxial 2 yollu bir hoparlöre paralel bağlasam, hoparlör 30Rms, tweeter 40Rms. Gaini hoparlörü dinlemeye göre yapsam ikisi de 30Rms'te mi olur?

Ayrıca hoparlör + tweeter bağlantısına da crossover gerekir mi?

• ikiside 30 rmste çalışmaz her hoparlörün ses bozulma frekansları watt rms değerleri farklı olur bu hoparlör kalitesine göre değişir. Amfi çıkış gücü fazla olduğundan hoparlörlerse ses bozulmaları olmakta. Gain ayarı bu sebele var bi nevi ses kısma gibi düşünün ama gain ses kısma değil watt rms kısma oluyor. Hz ayarınızı hoparlörlerinizin frekansına göre ayarladıktan sonra düzgün bir şekilde çalması için gain ile ayarlama yapıyoruz. coaxial + tweetter çok fazla tiz sesi olacaktır ama yinede siz bilirsiniz. Crossover olayı size kalmış birşey ister bağlarsınız ister bağlamazsınız. Midrange te bağlasanız tweetterda coaxial de farketmez. Crossoverın görevi hoparlörlerin belli frekans aralığında çalışmasını sağlamak. Buda hoparlörlere olan yükü azaltır ve daha kaliteli düzgün ses almanızı sağlar. Tweetterların görevi tiz sesleri vermek buda yüksek frekanslarda çalışma demek oluyor. Siz tweetterlara düşük frekanslarıda gönderebilirsiniz ama bu hoparlörlere zarar verecektir ve görevi düşük frekanslar olmadığı için ses bozulmaları olacaktır.

Pasif crossvover ve Aktif crossover var, bunlar ne oluyor? Bana hangisi lazım?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.