Şimdi Ara

4G ve 4. Operatör İhalesi Mayısta Yapılacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
2.206
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Lütfi Elvan, altyapının ortak kullanımını ve etkin paylaşımını talep ederek maliyetleri indireceklerini dile getirdi ve ekledi: "Burada malum 3G'nin kapsama yükümlülükleri 2019'a dek devam ediyor. Ancak 4G hizmeti sunulan yerlerde ayrıca 3G hizmeti sunulması talep edilmeyecek. 3G hizmeti sunulması durumunda 4G yükümlülükleri aranmayacak."

Bu yukarıda yazan yer hiç hoş degil

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizce bu 4G baglantı, telefonlarda 3G den daha dazla mı pil tüketir ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni operatörün kime hizmet edeceği, kim tarafından işletişeceğini tahmin ediyorsunuzdur.

Akcell
  • quote:

Orijinalden alıntı: mucha

Yeni operatörün kime hizmet edeceği, kim tarafından işletişeceğini tahmin ediyorsunuzdur.

Akcell

Turkcell yönetim kurulunu, karamehmetin borçlarına karşılık ziraat bankası üzerinden ele geçirdiler.
    Avea zaten Türk telekom üzerinden onların.

Arkadaşlar anadolu cell, osmanlı cell yazadursun, ihaleyi yabancı bir şirket alır. Arapcell, bizanscell, yahudicell, israilcell olursa şaşırmayın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4638581F3 -- 5 Mart 2015; 16:12:15 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu anda Avea direk devletin gibi birşey belirli bir hissesi devletin. Avea devlet desteği olduğu halde ne yazık ki gelişme gösteremedi, Turkcell'in durumunu buradan öğrendim ama devletle iyi ilişkileri olduğunu biliyordum. Yalnız 2600 MHz frekans sadece internet hizmeti verse bile pek bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Çok fazla baz istasyonu koyması gerekir bu belirli bir maliyet'te gerekir. Üstelik o maliyeti göze alsalar bile Türkiye'de hala azımsanmayacak bir oran baz istasyonuna karşı kısacası bu operatör piyasaya 2 - 0 yenik başlayacak.
  • boşuna heveslenmeyin türkcelin olduğu yerde ne teknoloji gelişir nede ucuz ve kaliteli ürünler alırız.

"abi türkcell her yerde çekiyii avea çelmiyii" diyenler olduğu sürece.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fusem

quote:

Orijinalden alıntı: mucha

Yeni operatörün kime hizmet edeceği, kim tarafından işletişeceğini tahmin ediyorsunuzdur.

Akcell

Turkcell yönetim kurulunu, karamehmetin borçlarına karşılık ziraat bankası üzerinden ele geçirdiler.
    Avea zaten Türk telekom üzerinden onların.

Arkadaşlar anadolu cell, osmanlı cell yazadursun, ihaleyi yabancı bir şirket alır. Arapcell, bizanscell, yahudicell, israilcell olursa şaşırmayın...

türkcell şuanda gizlide gizliye devlet yönetimine girdi TMSF nin el koyup satılığa çıkarması an meselesi.
    4. operatörü yabancılar alsa daha iyi bknz adında türk geçen türkcellin attığı kazıkları çıkarmak için binlerce kerpeten fabrikası kurulmalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: yamyamix

4Gli telefon almak istiyorum 1500 lira maaş alıyorum
    aylık 500 lira araba kredisi veriyorum 2 ayda bir de 300 lira öğrenim kredi borcum var
    bir ay 500 lira borc ödüyorum diğer ay 800 lira sonra yine 500 sonraki ay yine 800 lira veriyorum böyle gidiyor.
    her ay 175 lira da benzin alıyorum. 37,5 lira da fatura ödüyorum eee ben nasıl alacam 4Gli telefon S3 mini kullanıyorum
    zıkkım telefonda 4G yok 28 yaşındayım evlenemiyorum gülün anasını satim halime

araba alacağına karı alsaydın ya

• quote:

Orijinalden alıntı: Best Seller

quote:

aylık 500 lira araba kredisi veriyorum 2 ayda bir de 300 lira öğrenim kredi borcum var
    bir ay 500 lira borc ödüyorum diğer ay 800 lira sonra yine 500 sonraki ay yine 800 lira veriyorum böyle gidiyor.
    her ay 175 lira da benzin alıyorum. 37,5 lira da fatura ödüyorum eee ben nasıl alacam 4Gli telefon S3 mini kullanıyorum

Sonuçta ikisine de biniliyor diyorsun yani

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Best Seller

quote:

Sonuçta ikisine de biniliyor diyorsun yani

• 3 g li eefonumla 16-20 mbps civarında hız görebiliyorum. Önemli olan bu hızı kullanabilecek kotaya sahip olabilmek. 4g geldiğinde sıınırısz internet kn sonrası hızı 1 mb olsa ne güzel olurdu. Eğer öyle olmayacaksa anet gelmesin 4g ye. İnternet te tv yayını gibi olsun kablosuz olarak alınabilsin ücretsz olarak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: trakonic

3 g li eefonumla 16-20 mbps civarında hız görebiliyorum. Önemli olan bu hızı kullanabilecek kotaya sahip olabilmek. 4g geldiğinde sıınırısz internet kn sonrası hızı 1 mb olsa ne güzel olurdu. Eğer öyle olmayacaksa anet gelmesin 4g ye. İnternet te tv yayını gibi olsun kablosuz olarak alınabilsin ücretsz olarak.

Iste önemli olan bu akk gibi saçmalık var

• quote:

Orijinalden alıntı: TEKIN corp.

Sevincim kursagimda kaldi. 4. Operatör pek ise yaramayacak gibi görünüyor.

Aslında işe yarayacak.

Çünkü VoLTE (Voice over LTE (Long Term Evalution)) üzerinden görüşeceğiz. Şu an ip santraller mevcut ve ip santraller sayesinde VoIP görüşmesi yapabiliyoruz.
    IP santralleri genelde bankalar, holdingler, şirketler kullanıyor. Buradaki esas faktör telefonların hızlı olması.. Düşük işlemciye sahip telefonlar görüşmede sıkıntı yaratır.

LTE olduğundan Skype gibi görüntülü konuşma yapacağız. Çözünürlük yüksek olur.

• Yarın birgün dedelerimiz bizden şikayetçi olurlar kullandığımız telefondan yediğimiz ekmek bindiğimiz araçlar bile ya yahudilerin ya hristiyanların yıl olmuş 2015 daha kendimizin telefon markamız yok araç markamız yok bir osmanlıcell GSM şirketimiz bir anadol markamız otomobilimiz telefonumuz olsa ne güzel olur dışarıya o kadar bağlıyız ki adamlar desteğini çekse bittiğimizin resmidir

• quote:

Orijinalden alıntı: sis651

@Yandex
    Diğer operatör yükümlülüklerinden bahsederken, 2G ve 3G şebekesi olmayacak operatörün, tek İnternet şebekesi olacak. Tabi VoLTE yerleştiğinde VoLTE üzerinden sesli aramayı da mümkün kılabilir. Aslında iyi bir şey ama, 2600MHz frekansın kapsama alanı ve yeni altyapı kurulumunun gerekliliği piyasaya girmek isteyen şirketleri tereddüt ettirecektir.
    IP tabanlı sistem dediği LTE'nin temelinde IP adresleri var, çalışma biçimi vs. bunun üzerinde. Eski sistemlerden biraz farklı.

@scoopi
    Kapsamanın il merkezleriyle sınırlı olmaması güzel bir şey olur ama, ilk dönemlerde ne kadar verimli olacağı şüpheli. Çoğu ilçe hala radyolinkler üzerinden hizmet alıyor ve 2015 sonuna kadar bunlara fiber hatlar çekilip ortak altyapılar kurulması zor. Bence ilk başta isteyen operatör istediği ilçeye kurulumunu yapar, zamanla da gerek ortak gerek dağınık olarak operatörler kurulumunu yapar. Hani Mayıs'ta ihale yapılsa yıl sonuna kadar o kadar donanım yükseltmesi ve yeni bir ortak yapı kurulumu zor gibi.

@effect68
    Diğer bantlara göre bir miktar daha kapsama alanı olarak zayıf olabilir. Ancak 3G'ye göre daha gelişmiş ve daha yeni bir teknoloji olduğundan sonuçta daha verimli bir teknoloji olacak. 2100MHz'deki 3G'den daha iyi olacaktır. Şehir vs. yoğun ve istasyon kurulumu daha sık olan yerlerde ise pek bir sorun olmayacaktır.

4. operatör devletin kasasına daha fazla para girmesini sağlayacak. 2600 MHz bandını da satarak biraz daha para kazanacak devletimiz, olay o. Türkiye'deki mobil operatör piyasası doymuş bir piyasa aslında, neredeyse herkeste telefon var. Ayrıca ilk dönemlerde VoLTE desteği olmazsa LTE üzerinden sesli arama da yapılamayacak. Bu durumda bu bandı alan operatör sadece İnternet hizmeti verecek, VoLTE gelişimi ile ses hizmeti de vermeye başlayacak. Ancak bu kadar doymuş bir piyasada rekabet etmek için az alıp çok vermeli. Bir de kendine de yeni bir altyapı kurmalı ki oldukça masraflı bir süreç. Merakla bekliyorum bakalım, bekleyip göreceğiz ne olacağını...

Ayrıca 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 frekansları gibi beş ayrı frekans bandından ihaleye çıkılıyor. Yani var olan frekans lisanslarında da değişmeler olması muhtemel. Ayrıca o 4G'nin getireceği Gigabit hızlar için farklı frekans bantları gerekiyor. Her operatöre 800, 900, 1800 ve 2100 MHz frekanstan paylar verilip, 2600MHz frekansı da tek operatöre satılabilir. Avea'ya 900MHz frekanstan yer verilip, 1800MHz de 4G için kullanılabilir mesela ki bu da oldukça iyi olabilir.

Baz istasyonlarından televizyon izleyeceğiz olayındaki fikrimi de söyleyeyim. Hani eskiden 2G'de maç sonuçlarının geldiği, baz istasyonunun olduğu konumun adının yazdığı kanal bilgisi vs. girilen hücre yayını diye bir şey vardı. Cell Broadcast (CB) deniyor buna. 3G ile geliştirilip videolu vs. yayınlar gelmesi olasıydı ama bant genişliğini azaltmamak için belki uygulanmadı. Şimdi ise Qualcomm gibi firmalar LTE Broadcast diye bir teknoloji ile uğraşıyor. Bu da bu hücre yayınının videolusu olacak şekilde bir şey. Baz istasyonundan belli kanallardan TV yayını yapılabilir, bunda veri iletim kontrolü yok ve sadece baz istasyonundan tek frekanstan yayın yapılıyor. İsteyen telefon da bu yayını alıp görüntüleyebiliyor. Hani bu şekilde bir TV yayını yapılabilir. Ama şöyle de bir avantajı olabilir. Diyelim ki önemli bir futbol müsabakası var ve pek çok kişi cep telefonundan İnternet bağlantısı ile bunu izliyor. Bunun şebekedeki yükü fazla olacağı için kullanıcıların yoğun olarak izlediği yayın belirlenip LTE Broadcast üzerinden yayınlanmaya başlanabilir, bunu farkeden telefondaki uygulama da İnternet bağlantısı yerine LTE Broadcast kanalı üzerinden gelen video verisini oynatmaya başlayacak. Yani TV yayını da yapılabilir, kullanıcıların şebekedeki yükünü azaltacak böyle bir uygulama da yapılabilir.

Özetle Türkiye'de hiçbir şey tam ve iyi yapılmaz. 4G LTE'nin de Türkiye'ye gelişi nasıl olacak belli değil ama, gelmesini istiyoruz artık. Bekleyip göreceğiz bakalım.

LTE broadcasting Mobil TV gibi value added servislerin olduğu yerde elzem ve operatörler tarafından mutlaka hayata geçirilecek.

Bakanın açıklamalarıyla ilgili teknik anlamda en önemli nokta şudur ki 900mhz tüm operatörler için kullanılabilir hale gelecek. Avea 1800mhz bandında hizmet verirken birden 900mhz'yi de utilize edebilir hale gelecek ve Tcell ve Vdf kendi tarafında 900mhz bandını ses trafiği ile işgal ettiği için data trafiği taşıma ve LTE coverage yönünden Avea'ya, bence haksız bir avantaj sunacak. 800mhz ve 1800mhz'de ise tam savaş yaşanacak.

VoLTE konusu ise biraz sıkıntılı bir konu. Türkiye'de LTE şebekeler olgunlaşmadan hayata geçirileceğini sanmıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: turkeytv

4G ile artık sınırsız internet paketleri verilmeli ve hız 96kbps gibi çağ dışı hıza indirilmemeli
    3G çok şarj tüketiyor 4Gde bakalım ne olacak?

Sınırsız internet paketi (makul bir fiyatta olmasını varsayıyoruz.) aslında pek de iyi bir şey değil. Sizin için de değil. Sonuçta belli bir frekansta, belli kapasiteye sahip carrierlarla, limitli bir kapasitede hizmet sunabilir operatörler ve bunun kullanıcılara limitsiz (AKK da olmadan) sunulması genel müşteri deneyimini kötü yönde etkileyecektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustifb

Şu anda Avea direk devletin gibi birşey belirli bir hissesi devletin. Avea devlet desteği olduğu halde ne yazık ki gelişme gösteremedi, Turkcell'in durumunu buradan öğrendim ama devletle iyi ilişkileri olduğunu biliyordum. Yalnız 2600 MHz frekans sadece internet hizmeti verse bile pek bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Çok fazla baz istasyonu koyması gerekir bu belirli bir maliyet'te gerekir. Üstelik o maliyeti göze alsalar bile Türkiye'de hala azımsanmayacak bir oran baz istasyonuna karşı kısacası bu operatör piyasaya 2 - 0 yenik başlayacak.

Levent, Maslak gibi yerlerde bu frekans çok kıymetli olabilir. Yüksek frekanstaki band her ne kadar daha düşük coverage sağlasa da, kapasite olarak avantajlı noktadadır. Muhtemelen de 4. operatör böyle bölgesel bazlı bir strateji izleyecektir.

Aslında her frekans çok kıymetlidir. :)

• Neler olacak hep beraber göreceğiz. Şu an birçok belirsizlik hakim. Dikkatimi çeken, haberde bütün bantlardan bahsedilmesi. Halihazırda kullanılan 2100 MHz 3G bandında da mı değişikliğe gidilecek... 900MHz frekansta Avea'nın zaten sınırlı bir alanı vardı, burada mesela Avea 900MHz frekanstan hizmet veriyor. 900 ve 1800 MHz frekanslar 2G uyumlu frekanslar. Bu yüzden en azından bir tanesinin 2G için ayrılmış kalması daha doğru olur. Bant genişliğini kısıtlayarak 4G'ye de yer açabilirler tabi. 2600MHz tek operatöre verilecek, onun haricindeki her bant operatörler arasında belli şekillerde paylaşılacak. Muhtemelen her frekans bandından eskiden yapıldığı gibi ihalede en yüksek verene mesela 40MHz, ikinciye 30, üçüncüye 20MHz gibi bir dağılım yapılabilir. Hani her operatörün 800, 900, 1800 ve 2100MHz bantlarda belli payı olabilir ve bunu frekans bandı ile taşıyıcı birleştirme yapmak için kullanarak hemen değil ama ileride Gigabit hızlarda hizmet verebilmeleri sağlanabilir.

LTE Broadcast ile yayını yapılacak kanallar için de ihaleye çıkabilir o zaman operatörler. İyi para kaynağı olur bu da...

• 4. operatör gelmez. Aynı hikaye 3G ihalesinde de vardı ama kimse teklif vermedi. 4G'de 800+2600 olsa belki teklif gelirdi ama sadece 2600 için kimse teklif vermez. 2600 Mhz hem zor çeker hem de tek frekans kullanılacağı için yüksek hızlara ulaşılamaz. İhalede rekabet ortamı varmış gibi görünsün diye göstermelik bir 4. operatör uydurmuşlar.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.