|
Bildirim
|
1 ms ile 5 ms arasındaki farkı anlayacak düzeyde misiniz? Bence değilsiniz. Burada yazan çoğu kişi de öyle. Ayrıca verilen bu ms değerlerinin doğrudan input lag ile alakası yoktur. O başka bir mesele. Gelelim hangi monitörü alacağınıza. Bence model yazıp öneride bulunmamızı isterseniz çok daha iyi olur. Bunun haricinde IPS ve TN arasında bazı farklar bulunur. IPS panellerin renk doğruluğunu bir kere gördükten sonra TN panele bakmak çok zordur. TN panelde renklerin daha soluk olduğunu görürsünüz. Ayrıca bakış açısına göre renklerin değiştiğini de. Bu yüzden çeşitli bakış açılarında görüntüyü görmek zorlaşır. Bununla beraber IPS panellerle ilgili en büyük yanılgı da her açıdan aynı görüntüyü göreceğiniz varsayımıdır. Aynı görüntüyü değil aynı rengi görürsünüz. Peki bu ne anlama geliyor? IPS panellerde ips glowing diye adlandırılan bir parlama vardır. Ekrana baktığınız açıya göre görüntünün parladığını görürsünüz. Bu da detayları fark etmenizi zorlaştırır. Renkli sahnelerde bu daha az belliyken koyu sahnelerde detayları fark etmek oldukça zordur. Bu yüzden ips panellerin siyah gösterme başarısı da çok kötüdür. Peki bu durum oyunlar için ne anlam ifade ediyor? Karanlık sahnelerde eğer monitörün parlaklığını ve monitöre gönderilen rengi (rgb mi yuv mu) doğru ayarlamazsanız görüntüyü görmeniz oldukça zorlaşacaktır. Özellikle rengi RGB Tam yaparsanız siyahların çöktüğünü, detayların kaybolduğunu görebilirsiniz. Dizi gibi şeyler izlerken de alttan üstten siyah çizgiler varsa bunlar tam siyah değil de parlak siyah olarak gözükecektir. Bazı monitörlerde ışık dengeli yayıldığından sıkıntı yaşamazsınız ama bazılarında dikkat dağıtıcı bir parlaklık görebilirsiniz. Tüm bunları toparlarsak yine de görüntünün renklerinin ve görme açısının TN'den çok iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Kendim uzun yıllar TN panel kullandıktan sonra (LED bile değildi) AOC i2369vm modeline geçiş yaptım. Cihaz AH-IPS panele sahip led aydınlatmalı bir model. Renkler müthiş. Görüş açıları belirli bir parlaklığın üstü için tatmin edici. Siyahlarda detaylar ips bir panelde ne kadar kayboluyorsa o kadar kayboluyor. Yalnız ips panel olduğu için parlaklığı düşüğe getiremiyorum. Getirince görüntüyü görmek mümkün olmuyor. Gözlerim çok ışığa bakamadığı için karanlıkta rahatsızlık duyabiliyorum. Oyunlarda önceden ne deneyim alıyorsam aynısını alıyorum. Hiçbir şekilde gecikme yok. Sürekli BF4 oynayan birisiyim. Ve oldukça da hızlı bir oynama stiline sahibim. O yüzden görüntü sürekli değişiyor. Değişen görüntüde bir gecikme yok. Sadece tek bir yerde ghostingi fark ediyorum. O da siyah arka planda beyaz imleci oynatırken. Bunun dışında görmüyorum. 40 yılda bir başıma gelen bir şey. Diyeceğim o ki orta seviye bir ips led monitör işini görecektir. Son olarak bir şeye daha dikkat etmeni istiyorum: PWM aydınlatma. Bu aydınlatmada ledlerden ışık sürekli yanıp sönerek gönderilir. Kalp atışı gibi. Yüksek ışıkta bu yanıp sönme arasındaki aralık kısalır. Düşük ışıkta ise artar. Her iki durumda da görüntüde bir titreme görebilirsin. Özellikle koyu arka planın üstündeki metinleri okurken. Bazıları bu durumu fark edebilirken bazıları fark edemez. Bu sana bağlı bir şey ama PWM tercih etmeni önermem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snnrslnx -- 20 Eylül 2017; 21:5:57 > |
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A6F6D7D0A -- 26 Eylül 2017; 21:25:17 > |
|
|
|