Şimdi Ara

72 çekirdekli işlemciler iş istasyonlarına geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 72 çekirdekli işlemciler iş istasyonlarına geliyor

Büyük teknoloji devlerinin hitap ettiği farklı alanlardaki tecrübelerini harmanladığı ve birbirine aktardığını görüyoruz. Bir süre önce sunucu tarafındaki Xeon işlemcilerini iş istasyonlarına getiren Intel, şimdi de süper bilgisayarlardaki Xeon Phi ailesini gündemine aldı.

Gelen bilgilere göre, 72 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen Xeon Phi işlemci ailesi önümüzdeki dönemde iş istasyonlarında kendisine yer bulabilecek. Intel gelecek yılın ilk yarısında Xeon Phi işlemcilerini piyasaya sürmeyi planlarken, üretici ortakların ilk ürünleri hemen arkasından boy göstermeye başlayacak. 

Intel, hali hazırda süper bilgisayarlara yönelik olarak üçüncü nesil Phi ailesi üzerinde çalışıyor. Knights Landing kod adına sahip üçüncü nesil entegre 16GB MCDRAM barındırırken, 3TFLOPS performans değerlerine ulaşabiliyor. MCDRAM teknolojisi, belleklerin üst üste istiflenmesi ve ince kablolar vasıtasıyla birbirine bağlanması yönetimini benimsiyor. Bu sayede DDR4 belleklerden ve GDDR5 belleklerden 5 kat daha fazla performans ve enerji verimliliği sunuyor. Bu bellek teknolojisinde de yine Micron'un imzası var. Performans odaklı olduğu için özel optimizasyonlar barındıran Phi ailesinde ölçeklendirilebilme özelliği de bulunuyor yani süper bilgisayar yapılarına göre performans ve bant genişlikleri optimize edilebiliyor. 

Phi tabanlı iş istasyonları elbette son kullanıcıya yönelik olmayacak. Bunu bir nevi geliştirici kartı mantığında değerlendirebiliriz. Phi tabanlı süper bilgisayarlara sürekli erişimi olmayan bilim adamları, bu iş istasyonları üzerinde projelerini geliştirdikten sonra kolay bir şekilde süper bilgisayarlara uygulayabilecekler. Bununla birlikte gelecek yıllarda Intel karar değiştirebilir ve son kullanıcılar da süper bilgisayar hızlarına sahip olabilir. 

• kaç şahin fiyatına çıkar sizce bu:D:D:

• Bundaki 72 çekirdeğin karşılığı tam olarak normal bir işlemcinin 72 çekirdeğe sahip olması ile aynı olmayabilir, yani daha yavaş ya da daha hızlı olabilir.
    Normal kullanıcıya hitap etmez şimdilik ama özelleştirilmiş bilimsel uygulamalar çalıştırmak için vs. iyidirler. Nvidia'nın CUDA'sı gibi biraz da. Bilim adamları belli bir platforma göre yazılım hazırlıyor, sonra bu platformda da veri işleme işleri yüksek hızlarla yapılıyor vs.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Bundaki 72 çekirdeğin karşılığı tam olarak normal bir işlemcinin 72 çekirdeğe sahip olması ile aynı olmayabilir, yani daha yavaş ya da daha hızlı olabilir. Normal kullanıcıya hitap etmez şimdilik ama özelleştirilmiş bilimsel uygulamalar çalıştırmak için vs. iyidirler. Nvidianın CUDAsı gibi biraz da. Bilim adamları belli bir platforma göre yazılım hazırlıyor, sonra bu platformda da veri işleme işleri yüksek hızlarla yapılıyor vs.

hızlıdır ama o düzeneği çalışacak ana kasa gerekli.

• GeForce Titan X'te de 3072 çekirdek var.

Anladınız mı olayı? Normal işlemci gibi düşünmeyin.

• sis651 kullanıcısına yanıt
    Selamlar. İntel Phi ve Nvidia Tesla' ları Yapısal Analizler (FEA) ve Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği simülasyonlarında hız artışı sağlamak için kullanıyoruz. Gündelik kullanımda işe yarayacak bir yanı yok bu cihazların. Belki render işlemlerinde yada görsel sanatlarda da kullanılır ama "alayım şunu hızlı bir oyun oynayayım" diyen birisi için birşey ifade etmez. En azından bir çılgın çıkıp bu konuda bir arayüz oluşturana dek. Çekirdekler termal/elektriksel yapılıyda ele aldığımızda normal bir işlemci gibi olmuyor haliyle. Ama şu varki; 10-15 gün süren bir yapısal analizi, düzgün konfig bir pc ve buna benzer kartlarla 3-4 güne indirgeyebiliyorsunuz ki bu bizim için bir nimet.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 19 Kasım 2015; 22:39:08 >
  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Normal kullanıcılar için ekran kartları yeter de artar bile, hem oyun oynatıyorlar hem çoğu video işlerini vs. son kullanıcı düzeyinde hızlandırabiliyorlar.
    Nvidia Tesla bile son kullanıcı elinde anca GPUgrid gibi projeler için kullanılıyor ki o da böyle proje heveslileri tarafından sadece...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Bundaki 72 çekirdeğin karşılığı tam olarak normal bir işlemcinin 72 çekirdeğe sahip olması ile aynı olmayabilir, yani daha yavaş ya da daha hızlı olabilir.
    Normal kullanıcıya hitap etmez şimdilik ama özelleştirilmiş bilimsel uygulamalar çalıştırmak için vs. iyidirler. Nvidia'nın CUDA'sı gibi biraz da. Bilim adamları belli bir platforma göre yazılım hazırlıyor, sonra bu platformda da veri işleme işleri yüksek hızlarla yapılıyor vs.

İyi de cuda nın olayı yazılım yönünde değil miydi daha çok?
    Kullanıcı alıp sistemi toplasa bile, şu an kullandığımız işletim sistemleri büyük olasılıkla 72 çekirdek işlemciyi desteklemeyeceği normal sıradan kullanıcı için boşa yatırım olur. Server işletim sistemleri ile kullanılabilir ancak, bunlar da normal pc kullanımı için uygun işletim sistemleri değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlar üzerinde Windows vs. çalışan türde işlemciler değil diye biliyorum. Hani belki çalışır da, daha çok işletim sistemi ana işlemcide çalışacak, özel sürücü ve yazılımlar ile de bu kartlara iş üretilecek bu kartlar da o işi gerçekleştirecek. İş dediğim kullanım amacına göre bir simülasyon olur, render bir şeyler olur vs...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BARIŞ55 B kullanıcısına yanıt
    Nvidia grafik işlemcilerdeki çok sayıda çekirdeği kullanarak belli paralel hesaplama işlerinin işlemciye göre daha hızlı yapılabilmesine olanak sağlayan bir platform.

Direk olarak Phi ile aynı yapıda olmasa da bilimsel hesaplama işlerinde oldukça kullanıldığı için örnek verdim.

Zaten öyle. Pci slottan takılan kartlar bunlar. Bende farklı birşey söylememiştim ki.
  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Söylediniz demedim zaten ben de. :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.