Şimdi Ara

7805 Regüle entegresinde akım sabit kalmıyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yaptığım bir devrede kullandığım entegrenin çıkışından 5 v 1 amper gibi bi akım lazım olduğu için 9 v giriş ile 7805 entegresini kullandım telefon şarj etmek amacıyla yaptığım ünitede.
    Yalnız araya usb akım ölçer bi cihaz alıp denedim fakat normal şarj cihazlarında akım sabit iken bunda akım 0.05 ile 0.85 ma gibi aralıklarla oynama yapıyor bunun sebebi nedir sizce bunu nasıl 0.01-0.03 ma kadar akım oynayacak hale getirebilirim?

Not: lm317t entegresi kullandım bunda stabil oynamayan bi akım gördüm ama çıkışta 0.50 ma akım gördüm düşük olduğu için 7805 e yöneldim bundaki akımı yükseltme şansım varsa bunun içinde yardımcı olabilirsiniz.

• 9v pil mi kullandin eger oyle yaptiysan paralel iki pil baglamayi dene
  • Akimi sabitlemek için akim kontrol devresi yapmaniz lazım. Bu sekilde telefon ne çekerse onu verir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yigitba

9v pil mi kullandin eger oyle yaptiysan paralel iki pil baglamayi dene

Hayır 10w 9v transformatör kullanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: integer

Akimi sabitlemek için akim kontrol devresi yapmaniz lazım. Bu sekilde telefon ne çekerse onu verir.

Yani normal bir durum mu diyorsunuz akımın sabit olmaması çünkü lm317t entegresinde sabit akım alırken 7805 te sabit durmuyo?
    Akım sabitleyici kullanmam şart ise basit bir devre şeması veya hazırları var daha uygun olur diyebiliceğin bir devre varmı acaba?

Not : bu ayarlı dc to dc devreler var hazır satılan mantık aynı mı bunlardada yani bana böyle bişey mi lazım normal şarj aletlerinde de böyle bir devremi mevcut akımı sabitlemek için ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mesut.tekci

quote:

Orijinalden alıntı: integer

Akimi sabitlemek için akim kontrol devresi yapmaniz lazım. Bu sekilde telefon ne çekerse onu verir.

Yani normal bir durum mu diyorsunuz akımın sabit olmaması çünkü lm317t entegresinde sabit akım alırken 7805 te sabit durmuyo?
    Akım sabitleyici kullanmam şart ise basit bir devre şeması veya hazırları var daha uygun olur diyebiliceğin bir devre varmı acaba?

Not : bu ayarlı dc to dc devreler var hazır satılan mantık aynı mı bunlardada yani bana böyle bişey mi lazım normal şarj aletlerinde de böyle bir devremi mevcut akımı sabitlemek için ?

Alıntıları Göster
    Cep telefonu için 7805 uygun bir entgere değildir . telefon bataryaları darbeli akım ile şarj edilir . çakmaktan telefon şarj eden adaptörleri incelerseniz ne dediğimi anlayacaksınız , aksi takdirde bataryanın ömrü kısalacaktır ..

• quote:

Orijinalden alıntı: elektürükçü

Cep telefonu için 7805 uygun bir entgere değildir . telefon bataryaları darbeli akım ile şarj edilir . çakmaktan telefon şarj eden adaptörleri incelerseniz ne dediğimi anlayacaksınız , aksi takdirde bataryanın ömrü kısalacaktır ..

Darbeli akım derken biraz açabilirmisiniz çakmaklığın devresindeki çalışma prensibi nasıldır sonuçta bildiğim kadarıyla o da 12 v aküden gelen voltu 5 ile sınırlayıp 1 amper kadar bir akım göndermiyormu ?
  • mesut.tekci M kullanıcısına yanıt
    Batarya ya gönderilen Dc akımdır fakat puls ile tetiklenir . Hazır satılan çakmaktan cep bataryası şarj cihazları çok ucuzdur . alıp kullanabilirsiniz ve tabi içini açıp inceleyebilirsinizde ..

Dikkat ederseniz cep telefonu üreticileri ,notebook veya P.C gibi cihazlardan usb çıkışı ile telefon bataryasını şarj edilmesini önermezler ,batarya belli bir süre sonra performansını kaybeder ,sebepte budur ..
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Yani şimdi anlattığınız gibi hem darbeli hemde akımı sabit tutmak için elimdeki 10 w 9 v transformatörden gelen enerjinin çıkışına doğrulttuktan sonra bu oto çakmaklık devrelerinden mi bağlamamı tavsiye ediyosunuz yanlış anladıysam düzeltin lütfen?
    Tavsiye konusundada ilk defa sizden duydum gerçekten bi tel. şarj etmenin bu kadar zahmetli olucağını hiç düşünmemiştim.
    Aynen öyle . Osilaskopunuz varsa veya analog multimetreniz basit bir cep telefonu şarj cihazının çıkışlarındaki gerilimin sabit değil puls ile çıkış yaptığını göreceksiniz . İon ve Polimer bataryalar sağlıklı olarak bu şekilde şarj edilir .
    9 veya 12 volt tam regüle edilmiş kaynağınıza çakmaktan şarj cihazları ile daha sağlıklı bataryanızı şarj edersiniz .
    Amaç batarya şarj etmekse elimde onlarca sağlam eski cep telefonu şarj adaptörleri var , adres verin ücretsiz istediğiniz kadar göndereyim fişini kesip dişi usb lehimlersniz
  • quote:

Aynen öyle . Osilaskopunuz varsa veya analog multimetreniz basit bir cep telefonu şarj cihazının çıkışlarındaki gerilimin sabit değil puls ile çıkış yaptığını göreceksiniz . İon ve Polimer bataryalar sağlıklı olarak bu şekilde şarj edilir .
    9 veya 12 volt tam regüle edilmiş kaynağınıza çakmaktan şarj cihazları ile daha sağlıklı bataryanızı şarj edersiniz .
    Amaç batarya şarj etmekse elimde onlarca sağlam eski cep telefonu şarj adaptörleri var , adres verin ücretsiz istediğiniz kadar göndereyim fişini kesip dişi usb lehimlersniz

Hocam Allah razı olsun çok sağol gerçekten bendede var aslında ama ben ayarlı bi güç kaynağı yapmıştım bari yapmışken bide bununla telofon şarj ediyim diye 2x9 trafonun boşta kalan kısmından da hat alıp boşta kalmasın kullanıyım diye linkteki yaptığım güç kaynağının üst kısmına ayrı bi bölüm yaptım cep şarj için onun için herşey yani =)

https://mobile.donanimh...oGo=119688958#119688958

Artı bende bilirsin usb arasına takılan akım ve volt ölçen küçük cihaz var onunla ölçüyorum ama volttamı oynama görmem gerek akımda mı bide ne kadar acaba bahsettiğin darbeli olayda?

• quote:

Orijinalden alıntı: mesut.tekci

quote:

Hocam Allah razı olsun çok sağol gerçekten bendede var aslında ama ben ayarlı bi güç kaynağı yapmıştım bari yapmışken bide bununla telofon şarj ediyim diye 2x9 trafonun boşta kalan kısmından da hat alıp boşta kalmasın kullanıyım diye linkteki yaptığım güç kaynağının üst kısmına ayrı bi bölüm yaptım cep şarj için onun için herşey yani =)

https://mobile.donanimh...oGo=119688958#119688958

Artı bende bilirsin usb arasına takılan akım ve volt ölçen küçük cihaz var onunla ölçüyorum ama volttamı oynama görmem gerek akımda mı bide ne kadar acaba bahsettiğin darbeli olayda?

Alıntıları Göster
    Rica ederim . görselinden gördüğüm V/A ölçüm cihazı hassasiyet tepkisi zayıftır ve ucuz digital multimetrelerde fark edeceğinizi sanmıyorum . Analog multimetreler ibrenin küçük puls'ları göstermekte daha başarılı olacaktır .
    Geçenlerde Forumdan bir arkadaşa DAC cihazına özel bir besleme cihazı yaptım 5V ,düşük noise kaliteli regüle devre ,arkadaşım derki abi arasıra cep telefonumu şarj etmekte kullanıyorum .
    Aman dedim sakın Batrayanı kısa sürede bitirirsin ,hatta şarj sırasında telefona zarar verdiğine bile şahit oldum . Yeğenim samsung S5 telefonunu notebook usb şarja takmış ,sabah baktığında telefon çalışmadığını görmüş . Servisten verilen rapor sonuç telefon şarj entegresi arızası .

• quote:

Rica ederim . görselinden gördüğüm V/A ölçüm cihazı hassasiyet tepkisi zayıftır ve ucuz digital multimetrelerde fark edeceğinizi sanmıyorum . Analog multimetreler ibrenin küçük puls'ları göstermekte daha başarılı olacaktır .
    Geçenlerde Forumdan bir arkadaşa DAC cihazına özel bir besleme cihazı yaptım 5V ,düşük noise kaliteli regüle devre ,arkadaşım derki abi arasıra cep telefonumu şarj etmekte kullanıyorum .
    Aman dedim sakın Batrayanı kısa sürede bitirirsin ,hatta şarj sırasında telefona zarar verdiğine bile şahit oldum . Yeğenim samsung S5 telefonunu notebook usb şarja takmış ,sabah baktığında telefon çalışmadığını görmüş . Servisten verilen rapor sonuç telefon şarj entegresi arızası .

Alıntıları Göster
    Çok tartışılacak bir konu belki ama power bankları doğru bulmuyorum

Ben usb tip olan resimdeki tipi kastetmiştim.
    Öyleyse ve sizin düşündüğünüz şekilde bataryanın ömrünü kısaltıp telefona zarar veriyor ise power banklardada darbeli akım yok ise power bank kullananların tellerinde batarya veya telde çok arıza görülmesi gereklez mi ben böyle bi sorun hiç duymadımda?

Bu mesaja eklenen görseller:

7805 Regüle entegresinde akım sabit kalmıyor ?

Bende power bank konusunda şüpheliyim . power bank incelemedim ,eğer puls ile şarj durumu yoksa aynı durum onun içinde geçerli olduğunu düşünüyorum . Telefon üreticilerinin kullanım kitapçıklarında benim anlattığım gibidir . şarj adaptörlerini incelediğinizde anlattığım gibidir . power banklarda puls üretici devre varmı bilmiyorum .
    Anladım hocam yorumlarınız için çok sağolun gerçekten araştırılması gereken bir konu.
  • Pulse konusuna katılmıyorum ve yanlış olduğunu belirtiyorum. Yüksek verimlilik ve fazla ısı açığa çıkmaması için anahtarlamalı güç kaynakları kullanılıyor. Lineer regülatörlerin bu alanlarda kullanılmamasının nedeni budur. Gerilimde darbeler ya da dalgalanma görülmesi bunun ihtiyaç olduğunu belirtmiyor yani. Belki biliyorsunuzdur 7805 gibi lineer regülatörler mesela 5v çıkışından 4 amper çıkıyorsa girişten de 4 amperin biraz fazlası giriyordur. O yüzden burada 9v kaynağının iç direnci düşük olmalıdır. Çinko karbon pil ve bir çok trafo bunu sağlayamaz(alkalin, nimh, nicd, liion bunlar belki sağlayabilir ama emin değilim). Böyle bir durumda en mantıklı yol bir SMPS devresi kullanmaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lucky16

Pulse konusuna katılmıyorum ve yanlış olduğunu belirtiyorum. Yüksek verimlilik ve fazla ısı açığa çıkmaması için anahtarlamalı güç kaynakları kullanılıyor. Lineer regülatörlerin bu alanlarda kullanılmamasının nedeni budur. Gerilimde darbeler ya da dalgalanma görülmesi bunun ihtiyaç olduğunu belirtmiyor yani. Belki biliyorsunuzdur 7805 gibi lineer regülatörler mesela 5v çıkışından 4 amper çıkıyorsa girişten de 4 amperin biraz fazlası giriyordur. O yüzden burada 9v kaynağının iç direnci düşük olmalıdır. Çinko karbon pil ve bir çok trafo bunu sağlayamaz(alkalin, nimh, nicd, liion bunlar belki sağlayabilir ama emin değilim). Böyle bir durumda en mantıklı yol bir SMPS devresi kullanmaktır.
    Bu konuda en basitinden osilaskop'a sahipseniz ne anlatmak istediğimi açıkca anlaşılabilecek , kendi osilaskopumla video ile görsel açıklama yapabilirdim fakat hazırı varken bilgilerinize sunuyorum .

http://budgetlightforum.com/node/45712

• lucky16 L kullanıcısına yanıt
    Dostum tabiki puls ile şarj etmek gereklilik değildir ,özellikle Li-İon ve Li-Po üreticileri ve Telefon üretricileri kendi şarj adaptörlerinde puls üreten cihazları önerirler . puls ile şarj etmek batarya ömürü açısından önemlidir . Puls ile şarjın avantajı bataryanın sabit akım altında aşırı ısınmasını önlemek .
    7805 regüle entegresi maksimum 1,5 Amper verir , normal çıkış akımı 1 amperdir . Bataryanın iç dirençini kısa devre olarak algılar çok ısınır ,çok ısınınca istenen akım değerini düşürür.
    sabit akım ile şarj edilmesi isteniyorsa soğutuculu LM 317 veya LM 338K daha uygundur .Besleme trafosunun buna göre seçilmesi tavsiye ederim .

Bunca masrafa gerek kalmadan eski bir cep telefon adaptörü kullanmak en doğrusudur .
  • Demek istediğinizi anlıyorum fakat. Piller öyle şarj oluyorsa bile bu şarj devresi adaptörde değil.

Bakın burada incelenmiş:
    http://www.righto.com/2012/10/a-dozen-usb-chargers-in-lab-apple-is.html?m=1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lucky16 -- 7 Ekim 2016; 15:32:27 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.