< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
AB, Apple'ın ekosistemini rakiplerine açmasını istiyor (2. sayfa)
-
-
Type-C ve Thunderbolt 3 ve 4(USB-4) ilk çıktığında MacBook Pro modellerine iPad cihazlarına, yeni şarj soketlerinin bir ucunu Type-C öteki ucunu Lighning yapan Apple sadece iPhone ve AirPods modellerinde Ligthning kablosu kullanmaya devam etti. Bir düşünün acaba neden! Bir USB-2.0 Lightning kablosunun (480mb/sn) bir USB-4.0 Thunderbolt (40gb hız) kablosu fiyatı ile aynı olması ile ilgili olabilir mi acaba? App Store mevzusuna gelince güvenlik endişesi olan App Store'dan yüklemeye devam eder ve kullanımını etkilemez. Önemli olan seçeneğe sahip olabilmektir! Örnek olarak Apple Pay ve PayPal sistemi bizim yasal mevzuatlarımıza uygun olmadığı için hiçbir zaman ülkemizde kullanılamayacak. Nedeni devletimizin kişisel verilerimizin ülkemiz içinde serverlarda bulunmasını istemesinden kaynaklanıyor. Bakınız PayPal 2016'dan beri ülkemizde çalışmıyor ve çalışmayacak!
-
Hocam sen ne kadar hisse aldın ebıldan doğru söyle.
Şaka bir yana, AB egemen bir ülke (birlik). İstediği kanunu, kuralı koyar, uygular. Ebılın dışarı kapalı olması eğer haksız rekabete yol açıyorsa bu engellenir.
-
Egemen olan ABD olmasın sakın? AB istediği kanunu, kuralı koyamaz, uygulayamaz. Öyle bir şey yapabilseydi en başta İngiltere "hadi güle güle" demezdi.
Apple 30 senedir dışarıya kapalı. Akılları neredeydi şimdiye kadar? Kendi ağızlarıyla diyorlar "veri izni vereceksin" diye. Niye "Avrupa benim kişisel datam ile metadata mı istiyor?" diye düşüneceğin yerde haksız rekabet falan diyorsun.
Neden veri izni almak istiyor Avrupa? Burada rekabet yok ki aykırılık olsun. Kaldı ki herkesin erişebileceği bir marka, özel kişi ya da kurumlara satış yapılmıyor.
Onu da geçtim AB'ye gelene kadar başta kendi ülkesinde Google ve leblebi kafanın şirketi Meta'ya bile "Son kullanıcıya yönelik Privacy hükümlerim bunlar, kabul etmiyorsanız uygulamalarınızı AppStore'dan çıkartırım" diye ultimatom verdiğinde Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk DDK'sı (düzenleme ve denetleme kurulu) Federal Ticaret Komisyonu (ki rekabet kurulu da bulunmaktadır) neden sessiz kaldı? AB’den önce neden Google şikayet etmedi? Çünkü rekabete dayalı bir durum yok.
Zaten Apple'ın Gizlilik sözleşmesinde hangi datayı ne için kullandığı açıkça belirtiliyor.
Ama öbür tarafa dönüp baktığımızda mesela Oppo kullanım sözleşmesinde açık açık tüm verileriniz ortaklarımız ve 3. parti kurumlar ile paylaşılacaktır diyor. Sen hiçbir uygulama bile yüklemesen ve kullanmasan bile adam verilerini satıyor. Ben atıyorum iPhone'daki verilerimi elektronik cüzdanlar, tarayıcılar ya da uygulama mağazaları gibi sözde rekabetçi hizmetlerden faydalanması için açtım AB'nin şirketlerinin kullanımına. Arkada bu verilerim toplanacak o belli. Bu verilerin paylaşılmayacağına dair bir garanti veriyor mu AB bana? Tabii ki hayır. Lafa gelince AB ve insan hakları, işlerine gelmeyince veri izni.
Al sana makale:https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/850963 - Avrupa Insan Hakları Mahkemesi Kararları’nın “Kişisel Verilerin Korunması”na Katkısı
"AİHM kişisel verilerin korunması konusundaki kararları bakımından AİHS madde 8'in önemi" ile ilgili kısmı ve makalenin tamamını okursan adamların neyi savunduklarının ama Apple'dan ne istediklerinin nasıl çeliştiğini görürsün. Çünkü AB eğer Apple'a 3. parti şirketlere izin vermesini bu regülasyonlar altında isterse AB'li şirketlerin tamamı kişisel verilere de erişim sağlayarak bunları satışa çıkartacaktır.
Konu öyle "başka hizmetlerde Apple ile çalışsın" saftirikliğiyle yorumlanmış bir durum değil.
Açık ve net olarak gizliliğin ve mahremiyetin tehlikeye girmesi demektir bu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlkanExclusive -- 28 Eylül 2023; 5:54:3 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Çevreyi düşünmüşler peh. Milyarlarca kullan at e-sigara yapılıyor. Bunlar çevreye zararsız değil mi 🥸
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bence buradaki sikinti diger marketlerdeki uygulamalarin denetlenmiyor olusu. Mesela her hafta Google Play den en az 10-15 tane uygulama aciklaniyor, bunda veri sizintisi var , bunda virus var vb diyerek. Zaten uygulama veya oyun gelistirme ile ugrasanlar bilir, Markete bir guncelleme dahi gonderdiginizde Apple incik cincik demeden bakip reddeder uygulamayi, ama Google Play de bunun tam tersi , basit bir yukleme testi ile onay verilir.
Aslinda EU nun bu cikislari cok gereksiz, hayir Apple bir tekel degil cunku alternatifi binlerce telefon markasi var. Kullanicilar isterse bunlari tercih edebilir. Bu sekilde Apple i sikistirmak aslinda tam tersi rekabetciliginin onune geciyor. Cunku Apple in zaten kullanicilarina sundugu en buyuk fark temiz bir market ve verilerin gizliligi.
-
Ben 10 sene type c ile android telefon kullandim, aldigim 3 telefonda da bir sure sonra type c soketinin gevsemeye basladigini fark ettim. Hatta 3 sene kullandigim telefonumun baya soketi dansoz gibi oynuyordu, bazen sarja takinca kendi kendine cikiyordu. 2 Senedir iphone 13 pro kullaniyorum, henuz ne kablosu bozuldu ne de giriste en ufak bir gevseme var. EU nun derdi cevrecilik falan degil, standart burokrasi, yapacak is bulamayinca kendine is icat ediyor. Cunku EU gibi burokrasiler yavas yavas kendi etkilerinin azaldigini fark ettigi icin kendilerince otorite ortaya koyma telasina giriyorlar.Yoksa zaten apple 1 lightining i 10$ a satarken, type c kablolar 30 cent e satiliyor, bu da demektir ki aslinda milarlarca type c uretilip her gun cope atilirken, lightining pahali oldugu icin insanlar daha dikkatli kullniyorlardi. Yani biraz zeki bir insan konunun cevre falan olmadigini zaten anlar.
-
AB sayesinde 3. Uygulamalari AppStore disindan yuklemek mumkun olacak. Bastir AB...
-
Type c çıkalı 9 yıl, ilk type c li telefonlar çıkalı 8 yıl oldu. Sen nasıl 10 yıldır type c li telefon kullanıyorsun bilmiyorum ama ya kullanmayı bilmiyorsun ya da çok dandik telefonlar almışsın. Ben 2016 dan beri 7 yıldır kullandığım android telefonlarımın tamamı type c li ve söylediğin sorunların hiçbiri bende olmadı.
İlk type c li telefonum LeTV X600'u 2016 dan beri hala kullanıyorum. Hala hiç sorunsuz olarak 7 yıldır şarj oluyor, üstelik orijinal pili ile.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 28 Eylül 2023; 9:56:49 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Siz ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz ya laf olsun diye cevap vermek için cevap veriyorsunuz ya da cahil ve fanboy kelimelerini kullanmak için bir üyelik almışsınız. Başka bir şey beklenmez zaten. AB sevicisini de ilk kez görüyorum. AB emin olun iPhone kullanıcılarını düşünüyor(!)... Rekabete konu olan uygulama ve servisleri Apple'ın tekelinden çıkartmak AB'li şirketlere hem maddi kazanım sağlamayacak hem de datanın başka şekillerde kullanılmasına zemin hazırlamayacak öyle mi?
Anlamadığınız nokta şu! Apple bunu iPod'u çıkarttığı zaman da yapıyordu. Sadece benim yazılımımı (iTunes) kullanabilir, sadece iTunes kullanarak müziklerini iPod'a yükleyebilir, sadece iTunes üzerinden benim anlaştığım sanatçıların müzikleri satın alabilir, başka da bir yer kullanamazsın diyordu.
Apple bunu MacOS'ta en başından beri yapıyor. Mac için AppStore'u kullanabilir ve benim işletim sistemime uygun programları kullanabilirsin diyordu. Elbette dışarıdan uygulama da yükleniyor o taraf biraz farklı ve pahalı.
Apple bunu iPhone'da belki binlerce uygulama, online servisler için yapıyor. Sadece AppStore'dan yükleyebilirsin diyor.
Apple Pay'de sadece benim çalıştığım bankalar ve sistemleri üzerinden ödeme yapabilirsin diyor.
Sadece tüm bunlar için sadece bana ve benim istediğim oranlarda komisyon ödenecek kısmı zaten yıllardır süre gelen bir şey.
Bu sayılan şeyleri ve daha fazlasını rekabete açmak demek kullanıcı verilerinin Apple'ın kendi anlaşması olmayan yerlere de gitmesi anlamına gelir ki bu bir kılıf değil gerçeğin ta kendisidir. Hele ki online servislerde! Apple kadar mobil işletim sistemi veri güvenliğine bütçe ayıran başka bir işletim sistemi var mı? Android'in durumu ortada, Harmony desek o tarafı araştırmadığım için bilmiyorum ancak o kadar ilerlediğini de düşünmüyorum.
Bende diyorumki o muazzam hükümetler üstü topluluğun aklı, fikri bunca sene neredeydi? Bu arkadaşların rekabete aç dedikleri sistemlerin rakipleri hangi uygulama ve şirketler onlardan da bahsedin!
AB sözde iPhone kullanıcısını düşünüyor ya. İyi de bunların farkında olup iPhone sahibi olan bir kullanıcı neden bunu tercih etsin? İnsanlar tüm bu sınırlamaları bilerek tercih ediyor bu markayı.
Sistemi ve ekosistemi rekabete açmak demek kişisel veri kullanımında bir kılıf olsaydı eğer Brenton kalkıp "AB düzenlemeleri, güvenlik ve mahremiyetten ödün vermeden inovasyonu teşvik ediyor" diye bir cümle kurmazdı. Onlar da güvenlik sorunu olabileceğinin farkında. Ama sanırım siz farkında değilsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlkanExclusive -- 28 Eylül 2023; 10:0:0 >
-
Apple dan sonra xbox ve ps icin de ayni karari alacaklar. Digital act yasasiyle walled garden lari yikmak istiyor EU
-
Güvenlik sorunu olmama gibi bir ihtimal yok veri dünyasında, Apple da buna yüzde yüz güvence veremez. AB kurumları diyor ki rekabet ortamı sağlayacaksın, verilerin nerelerde kiminle kullanıldığını şeffaf bir şekilde açıklayacaksın aynı zamanda bu verileri kendi elindeyken en iyi şekilde koruyacaksın. Bunu sadece Apple için de söylemiyor bunu tüm şirketlere dikte ediyor.
AB övücülüğü yapan birini daha önce görmediyseniz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi öncülüğünde dünyaya bireyin birey olarak sahip olduğu hakları açıklamaya ve korumaya yönelik yüzlerce hukuki düzenlemeden hiçbir şekilde haberiniz de yok demektir.
30 yıldır AB neredeydi demişsiniz de siz hala son düzenlemelerin ne amaçladığını, kimlere yönelik olduğunu anlamamışsınız. 30 yıldır Apple platformları bir egemenlik sağlamamıştı, yılda 50 milyon adet telefon on milyonlarca adet tablet laptop pc ve aksesuar satmıyordu. Ayrıca teknoloji dünyasının anlaşılması ve düzenlemeler için yeterli hukuki ihtilafların meydana gelmesi gerekiyordu. Hukuk ihtilaflar ile ilerler. Olaylar meydana gelir bu olayların tarafları vardır. Taraflar birbirlerine davalar açıp iddilarda bulunur. Mahkemeler bu iddiaları değerlendirip güncel normlar üzerinden değerlendirmeler yapar ve bu normlar yetersiz kalmaya başladığında yeni düzenlemeler yapma ihtiyacı meydana gelir. 30 yıl önce bugünkü telekominikasyon, sosyal medya çılgınlığız ver birikimi, platformların egemenliği yoktu.
Avrupa Birliği dünyada bireye odaklanan tek hükümetler üstü kuruluştur. Ayrıca hesabım 2014 yılından beri var ve ben hiç kimseye size olduğu gibi cevap verme gereği duymamıştım. Çok trol hesaplar oldu, çok saçma sapan yorumlar gördük ama sizin gibi bilgili gibi durup tüketici haklarına yarayacak bir durumda bile marka sevdalısı olan ve tüketici yerine markalara set olan çok yorum görmemiştim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Özel şirketlerin amacı kar etmek ve kârını katlamaktır. Hiçbir özel firma müşterisinin iyiliğini düşünmez. Bütün firmaların hedefi kendilerine güvenecek kadar saf müşteri kitlesi edinmek ve onları sömürmektir. Firmalar bunu sadık müşteri adıyla kamufle eder. Sadık (saf) müşteri edinme konusunda en başarılı firmalardan bir tanesi Apple dir.
Işte bu noktada devlet yönetimleri devreye girip bir firmanın müşterilerini sonunda kadar somurmesine engel olmalıdır.
Bunu ABD nin yapmasını beklemek hayal olur çünkü ABD şirketlerin müşterilerini sagmasina izin verir. Çünkü kendisi de şirketleri vergi ile sağar. Dolaylı olarak müşterileri sagmis olur.
AB ile ABD arasındaki fark da bu. AB halkinin yararına olmayıp şirketlerin yararına olan konulara set çekmeye çalışıyor. Bu sebeple alkışlamak lazım AB yi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 28 Eylül 2023; 10:30:18 >
"Güvenlik sorunu olmama gibi bir ihtimal yok" söyleminiz benim için yeterlidir. Demek ki kılıf vs yok ortada. Apple'ın da, AB'nin de başlıca vurgu yaptıkları yer AB'nin istediği şey yapılırken veri güvenliği sorununun muhakkak ortaya çıkması endişesini taşıyor.
Kusura bakmayın, bilgili gibi durmuyorum, çünkü konu hakkında zaten okuduğumu anlıyorum ve bilgim var. Ben marka sevdalısı falan değilim. Apple ürün tercih eden herkesi aynı kefeye koyup eleştirmekten başka bir şey bilmediğinizi üzülerek görüyorum. Çünkü "tüketici haklarına yarayacak bir durum" olarak bahsettiğiniz şey temelinde her türlü veri güvenliği problemine gebe bir durumdan ibaret. Bunu hem marka hem AB görüp, bu konuya değiniyorken "tüketici haklarına yarayacak" diye nitelendirmek marka sevdalısı olmaktan çok daha kritik bir noktayı kaçırdığınızı gösteriyor.
Benim veri güvenliğim tehlikeye girecek ama rekabetçi ortam oluşsun diye AB'yi alkışlayacağım? Pes!
Tüketicinin yararına olacak şeyler en başta güvenlik endişesi barındırmamalıdır. Rekabet bu konuda gerçekten ikinci planda kalıyor, kusura bakmayın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlkanExclusive -- 28 Eylül 2023; 10:35:26 >
-
Şimdi size bir soru.
Apple dese ki para umrumda değil, şu dakika itibari ile Avrupa'ya iPhone sevkiyatını durduruyorum.
Avrupa'da yaşayan insanlar bu olayı nasıl karşılar ? O Avrupa birliği geri atım atmazsa ben bir şey bilmiyorum
Avrupa kendini bir bok sanmasın.
350 Milyon ABD Nüfusu varken, 1.4 Milyar Çin nüfusu varken, 1.4 Milyar Hindistan varken, 300-400 Milyon TR+Rusya+İskandinav ülkeleri vs varken
Kıçı kırık 700 Milyon AB, Apple'ı batıramaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyWorldLife -- 28 Eylül 2023; 12:8:9 > -
Apple hesabını yapmıştır. Para kaybedeceğini düşündüğü için kabul etmiştir AB nin şartlarını. AB ye diz çöktürebileceğinden emin olsa kabul eder miydi AB nin şartlarını. Firma yönetmek forum köşelerinde atıp tutmaya benzemez.
kanka kişisel veri mi kaldı :D paypal dünyada kaç ülkede yasak? afganistan k.kore, küba, lübnan gibi geri kalmış 3. dünya ülkelerinde :D
-
Kanka sana kötü haberim var. Daha geçen ay çin devlet kurumlarında çalışanlara apple kullanmasını yasakladı. Bu yasaklar artarak devam edecek o yüzden 1.5 milyar insanı çıkar. AB de ise android kullananlar daha büyük çoğunlukta. Hindistan vs sayma zaten açlıktan bok kokulu dereden hayvan avlayan adamların kaçı apple alacak sence :D Apple seve seve kabul edecek
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X