Şimdi Ara

Acer 5024 ve 64 bit SuSE 10.1 kurulum anlatımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Acer 5024 Laptop sahibiyim ve 64 bit SuSE 10.1 için gerek duyduğum yüklemeleri başkalarıyla paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur.

Ekran kartı kurulumuyla başlayalım...

ATI RADEON MOBILITY X700 ekran kartı....

1.https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/64bit/ati-driver-installer-8.30.3.run

yukarıdaki linkten dosyayı indirin. (Ekran kartı modeliniz farklıysa yada Linux sürümünüz 32 bit ise diğer kurulum paketlerine

https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=300

bu linkten ulaşabilirsiniz)

2. YaST ile

• kernel-source
    • gcc
    • make

paketlerini yükleyin.

3. Konsolu açın ve SU yazıp root kullanıcısına geçiş yapın ve aşağıdaki komutları çalıştırın. (Not başta bulunan # root kullanıcısında bulunduğunuzu gösterir yazmanıza gerek yoktur.)

• # cd /usr/src/linux
    • # make mrproper
    • # make cloneconfig
    • # make modules_prepare

4. # sh ./ati-driver-installer-8.30.3.run –listpkg yazın bu komut deteklenen işletim sistemlerini gösterir ben SuSE/SUSE101-AMD64 ü seçtim

5. # sh ./ati-driver-installer-8.30.3.run –buildpkg SuSE/SUSE101-AMD64 yazın bu komutla dağıtımınız için RPM dosyasını oluşturacaksınız.

6. # init 3 yazın ve root olarak giriş yapın

7. # rpm -Uhv fglrx_6_9_0_SUSE101.xx.xx..rpm yazın dosya adını kısalttım siz oluşturduğunuz RPM paketinin adını yazıcaksınız.

8. # /usr/X11R6/bin/fglrx-kernel-build.sh yazın bu gerekli olmamakla beraber bazen sorunları ortadan kaldırıyor.

9. # sax2 -r -m 0=fglrx komutunu çalıştırın ve kurulum tamamlandı.

Kontrol için

1. # init 5 yazıp desktopa dönün
    2. fglrxinfo konsolu açıp yazın çıkan sonucun ATI olması gerekir. Eğer değilse 8 numaralı komutu yeniden çalıştırın.

Şimdi sıra wireless lan kartta.. BROADCOM BCM4318 rev2

1. # uname –r yazıp kernel tipinizi ve versiyonunuzu öğrenin
    2. Yast ile
    a. ndiswrapper
    b. ndiswrapper-kmp-“kerneltipi” genellikle default olur
    c. wireless-tools
    d. make
    e. automake
    paketlerini yükleyin

3. # lspci -v | less yazıp wireless kartınızı bulun

Benim bulduğum satır aşağıdaki gibi

02:04.0Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g
    Wireless LAN Controller (rev 02) IRQ=10

Kırmızı renktekileri bir yere kaydedin bu sizde farklılık gösterebilir.

4. Donanım üreticisinin sitesinden Windows için yazılmış sürücüleri indirin...

64 bit içinftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/aspire_3020_5020/driver/winxp64bit/80211g.zip

32 bit içinftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/aspire_3020_5020/driver/80211g.zip

5. indirdiğiniz sürücüleri bir klasöre açın

6. # ndiswrapper -i /klasör/bcmwl5.inf yazın

7. # ndiswrapper –l yazıp sürücünün yüklenip yüklenmediğine bakın

Installed drivers:
    bcmwl5a driver installed, hardware present

yazması gerekir...
    8.http://www.archernar.co.uk/acer_acpi/acer_acpi-0.3.tar.gz bu linkten dosyayı indirin ve bir klasöre açın sonra sında sırasıyla şu komutları yazın..

cd acer_acpi-0.3
    make

make install
    modprobe acer_acpi
    9. bir özelliği açmak için:
    echo "enabled : 1" > /proc/acpi/acer/{özellik}
    bir özelliği kapatmak için:
    echo "enabled : 0" > /proc/acpi/acer/{özellik}
    {özellik} yazan yere wireless, bluetooth, yada mailled yazacaksınız

10. edit /etc/init.d/boot.local komutuyla dosyanın içerisine modprobe ndiswrapper satırını ekleyin

11. Şimdi YaST → Network Devices → Network Card çalıştırın
    12. "User controlled with Network Manager" seçin ve "Next" e ve daha sonra “Add” e tıklayın.
    13. 3 numaralı komut sonrası bulmuş olduğunuz kırmızı renkli sayıları bu bölümde yazıcaz.
    Device Type: "Wireless"
    Configuration Name: "wlan0"
    Hardware Configuration Name: " bus-pci-0000:XX:XX.X" XX:XX.X yerine 02:04.0
    Module Name: "ndiswrapper"
    Options: "irq=XX" XX yerine 10
    "PCMCIA" yada "USB" seçili olmayacak
    14. “Next” ile bir sonraki bölüme geldiğinizde
    Operation Mode: "Managed"
    Network Name (ESSID): "" (boş kalacak)
    Authentication Mode: "Open"
    Input Type: "Passphrase"
    Encryption Key: "" (boş kalacak)
    Ve son olarak "Next"
    15. Network Card Configuration Overview baktığınızda kablosuz ağları görebilirsiniz.

Düzeltemediğim sorunlar...

1. Kart okuyucu için driver bulamadım sistemde görünüyor ama kart takınca çalışmıyor. Texas instruments chip kullanıyor.

2. Shutdown yaptığımda bilgisayar kendiliğinden kapanmıyor. Kapatma düğmesine basınca kapanıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi obenturk -- 2 Kasım 2006; 20:42:33 >

• FIREFOX 2 KURULUMU...

Mozilla.com dan kurulum dosyasını indirin ve bir yere açın.

super user olarak konsola girin ve

mv firefox /usr/local

komutuyla firefox klasörünü /usr/local klasörüne taşıyın

ln -f -s /usr/local/firefox/firefox /usr/bin

komutuyla linki tekrar oluşturun

desktoptaki firefox linkine tıkladığınızda firefox 2 açılacak...
  • XGL kurulumu yakındaaa burdaaa :)

XGL ATI Mobility X700 ü desteklemiyorum diyor ama yinede çalışıyor :)
  • acer 5101 laptop aldım...

Linux işletim sistemi yüklü ...elimde windows xp kopya cdsi war...

windowsu yüklemem lazım...Bilgisayarım açılınca birşeyler yükledikten aynen şunlar yazıyor "root@rocalhost root]#"

beyler yardımlarınızı bekliyorum
  • biosta boot options tan cd den boot etmeyi seç windows cd sini tak bilgisayar açılırken windows cd sinden açılır sende kurulum yaparsın
  • Cok tesekkurler Obentuk
    ne zamandır suse kurmak istiyorum ama bu driverlerı kurmak zahmetli oldugu için bi turlu kurmadım.

bende 10 beta var zamanında indirmişdim şimdi 10.1 i indirip kuracam:) tabi matematik vizesinden sonra :D

umarın diger sorunlarında halledebilirsin
    bide bişe soracam
    windows ile kıyaslayınca bilgisayarın sıcaklıgında bir farklılık varmı ?(artacagını tahmin ediyorum ama ne kadar artacak)
    fan cok sesli calısıyor mu?
    windowsda RMclock gibi programlarla işlemci sıcaklıgını dusurmeye calısıyorum Suse 10 de boyle bir program var mı?
    bu sorularında cvabını verirsen cok sevinirim

eline saglık
  • Bilgisayarın sıcaklığında çok bir değişme yok ancak SuSE nin açılışı bir hayli uzun sürüyor. SuSE linux ta işlemciyi yine windows gibi 1800 - 800MHz arasında çalıştırıyor.

Oyunlar ve kullandığım diğer programlar Linux ta rahat bir şekilde çalışsa windows a hiç dönmem. Şimdilik Windows Linux ikisi bir kullanıyorum.

Kolay gelsin...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bilgisayarin sicakligini driverler kendileri halleder ama soyle anlatayim... bilgisyarin pili linux altinda daha cabuk bitiyor bu da daha cok enerji kullandigini gosteriyor.

bu arada card okuyuculari icin su an bir cozum yok sanirim, en son baktigimda yoktu belki de bir cozum uretildi.

bu arada firefox ile flash kullanmak istiyorsaniz 32 bin firefox yuklemeniz gerekiyor. daha sonra da flash'i sadece bu firefoxa plugin olarak belirliyorsunuz.
  • kart okuyucu için şu an sadece sd kartları okuyabiliyor.... bi kaç ay içerisinde büyük ihtimalle bunun da sürücü prblemi giderilir...

Benim asıl beklediğim ATI nin Nvidia gibi XGL destekli sürücü yazması. ATI neden se linux için pek bi destek sağlamıyor...
  • işlemci hızını ayarlaması sevindirici

peki 64 bit olmasının farkını hissettiriyo mu?

bi soru daha :)
    ekran kartının calısma performansını ayarlayabiliyo muyuz?
    windows da oyun oynamayacaksam en dusuk sevıyede duruyo sureklı boylece hem daha az ısınıyo hemde daha az enerji tüketiyo.

Cevaplarınız için teşekkurler
  • 64 biti ben sevmiyorum, daha onceki basliklara da 64 bit iyi degil diye yazdim, bazi kullanicilar katiliyor bazilari da katilmiyor...

benim tecrubeme gore, derleyici 64 bitte daha hizli calisiyor. ama uygulamalar kesinlikle daha hizli calismiyor. Teorik olarak da performans kazanci esasinda yok. Avantajlari ve dezavantajlari birbirini goturuyor.

Peki niye 64 bit kullaniyorsun diye sorarsaniz, bende zamaninda meraklandim ve yukledim. Simdi de onu kaldirmak icin zamanim yok. Bir suru programi bastan kurmak zorunda kalacam ve en az 2-3 gune itiyacim olacak.
  • 64 bit ile 32 bit arasında şu an için hiçbir fark yok ama asıl fark 64 bit programların piyasaya çıkmasıyla fark edilecek. MATLAB 64 bit kullanıyorum 32 bit windows versiyonundan daha hızlı çalışıyor mesela. Ekran kartının çalışma performansını benim bildiğim kadarıyla ayarlayamıyoruz. Bence linux driver bulduğumuza şükretsek daha iyi olur :D...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.