< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Açılmayan Bilgisayara Format Atma: Kapsamlı Bir Kılavuz
Giriş
Açılmayan bir bilgisayar, önemli dosyalarına erişmeni ve görevlerini yerine getirmeni engelleyen sinir bozucu bir durum olabilir. Bilgisayarın açılmamasının çeşitli nedenleri olsa da, format atmak genellikle sorunu çözmenin etkili bir yoludur. İşte açılmayan bir bilgisayara nasıl format atacağına dair adım adım bir kılavuz:
Ön Koşullar
- USB bellek veya harici sabit sürücü
- Windows 10 veya Windows 7 kurulum medyası
- Yedeklenen önemli dosyalar
Adım 1: Kurulum Medyasını Oluştur
USB bellek veya harici sabit sürücüyü kullanarak Windows 10 veya Windows 7 kurulum medyası oluştur. Microsoft'un resmi web sitesindeki talimatları izle.
Adım 2: Bilgisayarı BIOS'tan Başlat
Bilgisayarını kapat. USB bellek veya harici sabit sürücüyü tak ve bilgisayarı yeniden başlat. BIOS'a girmek için önyükleme sırasını değiştirmen gerekebilir. Bu işlem bilgisayar modeline göre değişir.
Adım 3: Formatı Seç
BIOS'ta önyükleme sırasını ayarladıktan sonra bilgisayar, Windows kurulum ortamından başlayacaktır. "Bilgisayarınızı onarın" seçeneğini belirle ve "Sorun Giderme" menüsüne git. "Bu bilgisayarı sıfırla" seçeneğini seç ve ardından "Her şeyi kaldır" veya "Yalnızca dosyalarımı kaldır" seçeneklerinden birini seç. İlk seçenek tüm dosyaları ve uygulamaları silerken, ikincisi yalnızca kullanıcı dosyalarını kaldırır.
Adım 4: İşlemin Tamamlanmasını Bekle
Format işlemi biraz zaman alabilir. İşlem tamamlandıktan sonra bilgisayar yeniden başlatılır.
Adım 5: Windows'u Yeniden Kur
Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Windows kurulum süreci başlayacaktır. Ekrandaki talimatları izleyerek işlemi tamamla.
İpuçları
- Format atmadan önce önemli dosyalarını yedeklediğinden emin ol.
- İşlemi gerçekleştirmeden önce USB bellek veya harici sabit sürücüde yeterince alan olduğundan emin ol.
- Bilgisayarın elektrik kaynağına bağlı olduğundan emin ol.
Sonuç
Açılmayan bir bilgisayara format atmak, sorunu çözmek ve bilgisayarını yeniden kullanılabilir hale getirmek için etkili bir yöntem olabilir. Yukarıdaki adımları dikkatlice takip ederek, açılmayan bir bilgisayarı başarılı bir şekilde formatlayabilir ve önemli dosyalarını kaybetmeden Windows'u yeniden kurabilirsin.