Şimdi Ara

Ağ topolojisi kuramadım. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

quote:

Orijinalden alıntı: pose3434

konuyu fazla takip etmedim ama benim yorumum şu şekilde. 50mtrede bi switchle bu iş olmaz. fiber kullansanız gene olmaz. 100deyüz bakırlada olmaz. içerisinden sinya kare dalga olarak iletilir. her peryodda yada alternansta bu sinyal distorsiyona uğrar. yani siz mesafeyi uzattıkca gürültüler eklenir. bant genişliğinin hareketli olması gerekir ölede bişey yok.

demek istediğimi şöyle anlatayım monitör kablosu bulun 20 metre. takın kasaya görüntü almaya çalışın

Bunu denediniz mi yoksa tahmin mi ediyorsunuz? Çünkü switch içerisinde sinyaller yeniden yaratılır ve switch bir nevi çok çıkışlı repeater şeklinde çalışır. Yani belli bir mesafe kablo switch girişine takıldığında switch çıkışından anlamlı bir sinyal alınıyorsa aynı mesafe kablo ve aynı switch kullanılmak üzere bu bağlantı bir çok kez yapılabilir. Tabii bu şekilde kilometrelerce gitmek pek istenen bir durum değil ama çalışmaması için de bir sebep yok.

Kısacası switch girişindeki sinyal dijital olarak okunabilir olduğu sürece gürültü/distorsiyon çıkışa aktarılmaz.

dediğin %100 teori hocam. deneme fırsatım olmadı ama sonuçta örnekleme zamanını limit sıfırda düşünürsek belki olabilir. verimin 100de 100 olduğunuda düşünmek gerek.
    bende konuya fazla bakmadım. 500mt 5 sw yeter de artar bile ama ben bunu km geçen bi cevap görünce yazmıştım.

• monitör kablosu olayında ciddiyim. deneme şansım olmadı. yapmayada çalışmadım. ama uğraşan varsa yapsın görüntüde farklılar olacaktır
  • Monitör olayına ben de katılıyorum, ama görüntü sinyali analog ise durum tamamen farklı, bu durumda kullanılan herhangi bir tekrarlayıcının girişindeki gürültü veya bozulma çıkışa da aynen aktarılacak, çünkü sinyali yeniden üretmek söz konusu değil. Fakat sinyal dijitalse dediğim mantıkla sinyal kaybolmadan istediğiniz kadar tekrarlayıcı kullanarak bunu taşıyabilirsiniz.

Böyle bir bağlantı mümkün olmasa piyasada tekrarlayıcı cihazlar olmazdı zaten, switch'leri de bunların çok çıkışlısı gibi düşünebiliriz. Ayrıca hub özelliğindeki tekrarlayıcılardan farklı olarak switch'in kendine ait bir hafızası olduğundan ve switch kullanıldığında çakışma alanı (collision domain) sayısı artacağından 5-4-3 kuralı olarak bilinen sınırlama da ortadan kalkmış oluyor.
  • Ne luzumsuz bir konu olmus?

Ilk posttaki sorun buyuk ihtimalle kablonun kalitesizligi.. 40m'de calisip 50m'de calismayan kablo markalari kullandim ve gordum. Orn: LADOX
    Sonsuz sayida arka arkaya switch kullanilarak network olusturmak mumkundur, butcesi fiber alt yapiya yetmeyen yerlerde bu tur
    uygulamalarim oldu. Hatta yarim kalan bir uygulamayi tamamladim ve bu uygulamadaki kablo mesafesi 1300 metreyi bulur.
    Bastan uca herhangi bir kayipta yasamiyorum.

quote:

pose3434 :
    demek istediğimi şöyle anlatayım monitör kablosu bulun 20 metre. takın kasaya görüntü almaya çalışın

Co-axiel kabloyla, Cat5 kabloyu boyle bir seyi referans gostererek karsilastiramazsiniz. Ayrica 20m VGA kablolari mevcut ve kullanilmakta.

quote:

Thisisanightmare :
    fiberin mantigi tamamen ayri. Fiber teorik olarak sinirsiz baglanti hizi sunmaktadir

Maalesefki fiber boyle bir imkan sunsada bu kosulu gerceklestirebilecek elektronik devreler daha gelistirilememistir.
    Fiberdeki hiz, devrenin gonderdigi isik demetinin kaynagini acip kapayabilme hiziyla dogru orantilidir.

quote:

PHaLaNX.
    switch kullanıldığında çakışma alanı (collision domain) sayısı artacağından 5-4-3 kuralı olarak bilinen sınırlama da ortadan kalkmış oluyor

Switch ile collision domain gibi birsey olusmasi soz konusu degil, eski cihazlarimizdan HUB kullandiginiz zaman bu durum mumkun..
    Bunun detayina girersek CSMA/CD, JAM SIGNAL, BACKOFF algoritmasi, 5/4/3 kuralini ve PADDIN isleminide anlatmak gerekir ki
    benim anlatacak durumum yok bir zahmet arastirip ogrenin..

quote:

mac_can :
    Sorun kesinlikle kablo uzunluğundan kaynaklanmıyordur, bahsetmiş olduğunuz kablo uzunlukları normal.

Hani siz canli canli bu islerle ugrasmissiniz ya.. demek ki hic kalitesiz kablo kullanmamissiniz ve bu sebeptende
    kalitesiz kablolarin 40 metreden sonra calismakta zorluk cektiklerini bilmiyorsunuz ve bende en azindan kalitesiz
    kablo kullanmadiginiz icin bu bilgi eksikliginizi normal goruyorum ama olsun bakiniz ogrendiniz artik

quote:

mac_can :
    Seninle teori üzerine tartışacak değilim arkadaşım, ben canlı ortamda bu işlerle uğraştım.

Siz canli ortamda bu islerle ugrasabildiyseniz, bizde gayet canli ortamlarda bu islerle ugrasmis olabiliriz degil mi? Bunu dusunmussunuz herhalde?

2 kablo cekip 2 switch'i birbirine baglayan herkes network kurdum diye geldiginden zaten halimiz harap..
    Kesfe gittigim her yerde ayni sIkinti, birileri gelmis birseyler anlatiyor bos bos sonra ya cakip kaciyorlar ya da hic yapamiyorlarda
    ekmek parasi kazaniyoruz..

Ortamlari luzumsuz germekte bileninde bilmeyeninde ustune yok valla buralarda..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axiadam -- 10 Nisan 2010; 12:25:42 >

• Merhaba,

kalitesiz kabloları istemedende olsa kullanmışlığım var. canlı ortamda tecrübe ettiğimi söylememin sebebide, yazdıklarımı sağdan soldan kulaktan dolma bilgilerle söylemediğimi belirtmek.

Kablo uzunluğundan olmadığını söylememin sebebi, enigma nickli arkadaşın dediği gibi bir
    durumdan kaynaklı olmayacağıdır.50 metreden sonra cat5 kablo araya ne koyarsan koy gitmez diyor..

quote:

Engima ; yasadiginiz olay gayet normal...araya ne kadar switch koyarsan koy standart bir cat5 uzerinden gidebilecegim mesafe bellidir...ve sen o sınıra gelmissin...

ve anlamakta güçlük çektiğim nokta,
    sizin enigma kişisine verdiğim cevapları üstünüze alınmış olmanız. Adam 50 metreden sonra hiçbişekilde cat5 gitmez diyor, sorunun bu olduğunu söylüyor. Bende enigmaya istinaden sorunun o tarz bir uzunluktan kaynaklanmayacağını o metrelerin switchle beraber çok rahat bir şekilde aşılabileceğini söylüyorum..

yorumları daha dikkatli okursanız, insalara üstten bakarak yaptığınız yorumları tekrar değerlendirme fırsatını bulurusunuz diye düşünüyorum.
    Kablo kalitesinede değindiğim cevaplar var, onlarıda aşağıda verdim.>

quote:

Mac_Can; Sorun kesinlikle kablo uzunluğundan kaynaklanmıyordur, bahsetmiş olduğunuz kablo uzunlukları normal.
    Bir arkadaş maks kullanılabilecek uzunluğa ulaşmışsın yazmış, bu doğru değil.
    Araya koyduğun switchlerle cat5 in 100 metrelik sınırını çok rahat bir şekilde aşabilirsin.
    (Kaliteli bir kabloda 90-100 metreden sonra sıkıntılar yaşanır, arayada switch yada repeater koyarsan 200 metreyede çıkarsın!!)

Tabiki kullanılan ethernet kartı ve network bileşenleride önemli.

quote:

Mac_Can;
    (kaldıki cat6 ne mantıktır ? onuda çözemedim, kaliteli bir cat5 yeterli olacaktır.)

quote:

Mac_Can;
    iyi bir network, kaliteli network bileşenleriyle mümkün olur.(ethernet kartı/kablo/switch)

iyi günler,

• quote:

Orijinalden alıntı: axiadam
    Switch ile collision domain gibi birsey olusmasi soz konusu degil, eski cihazlarimizdan HUB kullandiginiz zaman bu durum mumkun..
    Bunun detayina girersek CSMA/CD, JAM SIGNAL, BACKOFF algoritmasi, 5/4/3 kuralini ve PADDIN isleminide anlatmak gerekir ki

Switch'in her portu ayrı bir çakışma alanı değil midir? Bu durumda alan sayısı artmaz mı? Ben burada yanlış bir şey görmüyorum. "HUB kullandiginiz zaman bu durum mumkun" demişsiniz HUB kullanıldığında var olan çakışma alanı genişlemiş olur sadece.
  • quote:

Mac_Can
    yorumları daha dikkatli okursanız, insalara üstten bakarak yaptığınız yorumları tekrar değerlendirme fırsatını bulurusunuz diye düşünüyorum.

Oncelikle benim kimseye ustten bakma gibi bir luksum yok, yukarida Allah var.. Konunun gereksiz uzamasina sebep olan herseye cevap verdim. Demissiniz ki ben bu tecrubeleri sahada edindim, afedersinizde tekrar sorarim biz cayirda hayrat basinda mi edindik bu tecrubeleri? Cisco sertifikasina sahip oldugumuz icin mi beni direkt olarak enigmayida ya$in kucuk vs diyerek kucumsemeye calistiniz acaba?

Bu kadar debeleceginize arkadasin anlamadigi 40 ve 50 metre olan kablonun arasinda switch oldugunu yazaydiniz? Her insan yazilanlari bazen anlamayabilir ama tekrar hatirlatirim sizin beni insanlari ustten gormekle yargilamaniz gibi bir luksunuz yok.. Bu ettiginiz laftan sonra da
    mesajlarinizin altina attiginiz "saygılar" ibaresinin hic bir anlamida kalmadi..

Arkadasimizin sorunuda (kablonun uclarinin duzgun cakildigini varsayiyorum cunku diger hat calisiyor diyor) kablonun kalitesizliginden oturu..

• quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.
    quote:

Switch'in her portu ayrı bir çakışma alanı değil midir? Bu durumda alan sayısı artmaz mı? Ben burada yanlış bir şey görmüyorum. "HUB kullandiginiz zaman bu durum mumkun" demişsiniz HUB kullanıldığında var olan çakışma alanı genişlemiş olur sadece.

Teorik olarak switch'in herbir portu collision domain olarak gorulur. O konuda haklisin ama collision domain'i ayirmak icin kullanilan cihazlar zaten switchler/bridgeler.. Yapisindan oturu HUB kullanilan sistemlerde collision olurdu cunku es zamanli veri transferini desteklemiyordu (HALF-DUPLEX)
    Simdi gidip bir switchin portuna eski bir HUB takarsak teorik olan bilgimiz pratige doner

• quote:

quote:

Mac_Can

Oncelikle benim kimseye ustten bakma gibi bir luksum yok, yukarida Allah var.. Konunun gereksiz uzamasina sebep olan herseye cevap verdim. Demissiniz ki ben bu tecrubeleri sahada edindim, afedersinizde tekrar sorarim biz cayirda hayrat basinda mi edindik bu tecrubeleri? Cisco sertifikasina sahip oldugumuz icin mi beni direkt olarak enigmayida ya$in kucuk vs diyerek kucumsemeye calistiniz acaba?

Bu kadar debeleceginize arkadasin anlamadigi 40 ve 50 metre olan kablonun arasinda switch oldugunu yazaydiniz? Her insan yazilanlari bazen anlamayabilir ama tekrar hatirlatirim sizin beni insanlari ustten gormekle yargilamaniz gibi bir luksunuz yok.. Bu ettiginiz laftan sonra da
    mesajlarinizin altina attiginiz "saygılar" ibaresinin hic bir anlamida kalmadi..

Arkadasimizin sorunuda (kablonun uclarinin duzgun cakildigini varsayiyorum cunku diger hat calisiyor diyor) kablonun kalitesizliginden oturu..

Yazdıklarıma verdiğiniz cevapları okuyunca tekrar tekrar şok oluyorum, her 50 metreye bir switch koyarak 200-300 metrelik stabil bir çalışma ortamını bizzat görmüş olduğumu söylemem çok mu abest birşey ???

ikimizinde vardığı nokta aynı, ama siz anlaşılmadık bir biçimde cevaplar veriyorsunuz.
    ikinci kez sizin tecrübenize veya bilginize birşey söylememiş olmama rağmen hayrat başlarından çayır çimenden bahsediyorsunuz.Benim sizin tecrübenize yada bilginize söylemiş olduğum tek birşey yok ve benide ilgilendirmez.

Enigma'nın konuyu yanlış anladığı da yok, konuyu gayet doğru anlıyor ve yazdıklarımızla kendince dalga geçerek cevaplar veriyor.
    Ayrıca kimseyi aşağıladığım yok, birinin yaşının küçük olduğunu düşünmem onu aşağıladğım anlamına gelmez. Bir insanın Cisco sertifikasına sahip olduğu için küçümsenmiş olduğunu düşünmesinide ilk defa görüyorum.

Size tavsiyem, konuyu tekrar okumanız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mac_can -- 10 Nisan 2010; 15:49:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mac_can
    Yazdıklarıma verdiğiniz cevapları okuyunca tekrar tekrar şok oluyorum, her 50 metreye bir switch koyarak 200-300 metrelik stabil bir çalışma ortamını bizzat görmüş olduğumu söylemem çok mu abest birşey ???

ikimizinde vardığı nokta aynı, ama siz anlaşılmadık bir biçimde cevaplar veriyorsunuz.
    ikinci kez sizin tecrübenize veya bilginize birşey söylememiş olmama rağmen hayrat başlarından çayır çimenden bahsediyorsunuz.Benim sizin tecrübenize yada bilginize söylemiş olduğum tek birşey yok ve benide ilgilendirmez.

Enigma'nın konuyu yanlış anladığı da yok, konuyu gayet doğru anlıyor ve yazdıklarımızla kendince dalga geçerek cevaplar veriyor.
    Ayrıca kimseyi aşağıladığım yok, birinin yaşının küçük olduğunu düşünmem onu aşağıladğım anlamına gelmez. Bir insanın Cisco sertifikasına sahip olduğu için küçümsenmiş olduğunu düşünmesinide ilk defa görüyorum.

Size tavsiyem, konuyu tekrar okumanız.

Siz 200-300 metrelik bende 1300 metrelik calisan sistemden bahsediyorum bu
    konuda zaten antak durumdayiz. Abest oldugunu vurgulayan zaten yok. Konuyu acan arkadasin modemden swithe 40 switchten diger bilgisayar
    50 metre kablo cektigi, Enigmanin anladiginin kablo boyunun 90 metre oldugu ve bu sebepten bu konunun bu kadar batip ciktigini sizinde bu
    yanlis anlamayi duzeltebilecek durumda oldugunuzu soyledim.

Burada benim ustume alindigim degil sizin canli olarak gormenize esprili babinda "cayirda hayrat basinda" diye vurguladim, bu isle ilgilenen
    ve tecrubeli insanlar olarakta bir genelleme yaptim.

Benimde size nacizane tavsiyem yazdiklarimi dogru anlamaniz, direkt olarak kotuye vurmamaniz..

• @mac_can
    "adam 50 metreden sonra hiçbişekilde cat5 gitmez diyor" diye bir ibare kullanmadim...soylemekten dilimde tug bitti hala anlamiyorsununuz...kalitesiz donanimlarla gidebilecegin sınır bellidir....gidebilecegin uzunlugun standarti yoktur cevresel etmenlere gore ve network urunlerinin kaliteleri,yetkinliklerine gore degisir...tekrar soyluyorum her 50mt de bir 8-10 dolarlik switch koy koy koy koy anasini satayim mantıgı ile istedigin yere kadar uzatirsin diye kesin bir yargı cok yanlıs olur..yuksek uzunluklarada cıkabilirsin fakat kullandıgın kablo ve switchlerde hatri sayılır olmasi lazimki mumkun olabilsin....

@axiadam benim demek istedigimi anlamis......
    "
    @mac_can ben cisco sertifikasini sahibim soleyim boleyim diye birsey solemedim bu gune kadar forumda..ki soylemeyede ihtiyacim yok, gerekte yok zaten.sonra ativerdin ortaya yok" ccnp hocalarina sor" bilmem ne diye....yani baska forumlarda CCIE adamlar bile senin kadar bile boburlenmiyor anlamadim senin bu dunyaya 10 kere gelmis halin nerden geliyor...

ayrıca benim cvp tarzim boyle istemessen okumassin olur biter...

seninle daha fazla kisisel munakasaya girmek istemiyorum teknik bir tartismaya zaten hic girmek istemiyorum sonra yoruma " biz zamaninda neler yaptık" la basliyorsun =))."o oyle degil boyle" diye isler yurumuyor network aleminde..

yine terbiyesiz oldum dimi???...

ayrıca sair burda "OSI" ye seslenmis

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ENIGMA -- 10 Nisan 2010; 17:09:35 >

• 1 kaşık suda fırtına koparmak bu olsa gerek, basit bir problem için nice teoriler üretilmiş

dağılın hadi aylak herifler sizi
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.