Şimdi Ara

Air Alıyorum Ram Hakkında Sorularım var

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • öncellikle merhaba daha once az da olsa mac kullanmıs biriyim pc den mac e gecmek istiyorum

13 inch lik 128gb ssd li air modelini alacagım ama bu cihazlarda ram degismiyor satın alma esnasında fazladan ram almamız gerekiyormuş

cihazi internet işleri arada bir photoshop işleri için kullanıcam belki bootcamp ile win 8.1 kurup league of legends gibi oyunlar oynayabilirim

sorum şu 4gb ram ne kadar yeterli olur beni ne kadar uzun sure götürebilir bu cihazi 4gb haliyle ne kadar süre kullanabilirim ? tavsiyeleri bekliyorum şimdiden teşekkürler

• 8 al
  • Bu işler için pro alman daha mantıklı olacaktır.
  • Macbook Pro'da 8 gb ram kullanıyorum. Hiç bir zaman sıkıntı olmadı ama bazen "16 gb ram alsaymışım keşke" diyorum. Ram değiştirilemeyen bir donanım. Cihazı alırken alabileceğiniz en yüksek ram (maksimum 16 gb, daha fazlası yaptıklarınız için günümüzde de ilerki yıllarda da gereksiz) ile almanızı öneririm.
  • MacosliTR kullanıcısına yanıt
    Sadece RAM'ı mı düşünüyorsunuz. İleriki günlerde o 128GB'lık PCI-e Flash depolama da yeterli olacak mı size?

Ukelalık yapmak istemem ama şu anda işe yarayacak bir Air (photoshop ve AutoCAD için de ayrıca düşünülmeli de...) i7 işlemcili, 8 GB RAM ve 512GB depolama kapasiteli olanı ki bu da bi dünya para (5.200 TL gözüküyor...).
  • quote:

Orijinalden alıntı: mafaky

Sadece RAM'ı mı düşünüyorsunuz. İleriki günlerde o 128GB'lık PCI-e Flash depolama da yeterli olacak mı size?

Ukelalık yapmak istemem ama şu anda işe yarayacak bir Air (photoshop ve AutoCAD için de ayrıca düşünülmeli de...) i7 işlemcili, 8 GB RAM ve 512GB depolama kapasiteli olanı ki bu da bi dünya para (5.200 TL gözüküyor...).

hocam photoshop dedim de böyle hobi olarak arada kullanıcam profesyonel iş yapmayacagım 128gb ssd belki yetmeyebilir ama yanında usb3.0 1tb bir disk kullanıcam ondan dolayı 256gb ssdyi daha fazla para vermek istemedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacosliTR -- 27 Ocak 2015; 15:37:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MacosliTR

öncellikle merhaba daha once az da olsa mac kullanmıs biriyim pc den mac e gecmek istiyorum

13 inch lik 128gb ssd li air modelini alacagım ama bu cihazlarda ram degismiyor satın alma esnasında fazladan ram almamız gerekiyormuş

cihazi internet işleri arada bir photoshop işleri için kullanıcam belki bootcamp ile win 8.1 kurup league of legends gibi oyunlar oynayabilirim

sorum şu 4gb ram ne kadar yeterli olur beni ne kadar uzun sure götürebilir bu cihazi 4gb haliyle ne kadar süre kullanabilirim ? tavsiyeleri bekliyorum şimdiden teşekkürler

lol için win kurmaya gerek yok, mac için lol halihazır resmi web sayfalarında mevcut.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xaghra

quote:

öncellikle merhaba daha once az da olsa mac kullanmıs biriyim pc den mac e gecmek istiyorum

lol için win kurmaya gerek yok, mac için lol halihazır resmi web sayfalarında mevcut.

daha once mac os da lol denedim ama windows daki gibi performanslı calısmıyor malesef o yuzden win 8.1 kuracagım belki

• mafaky kullanıcısına yanıt
    En azımdan ilerde belki ucuzlar ve uygun bir fiyata ssd takanilirsin ama ram değişmez kardeşim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ErKaN-23

En azımdan ilerde belki ucuzlar ve uygun bir fiyata ssd takanilirsin ama ram değişmez kardeşim

Airlarda hiçbirşey değişmiyor ne aldıysan onu kullanırsın yeni prolarda o hale geldi sayılır nekadar incelirse okadar onboard oluyor bileşenler..

Edit:Sanırım ram'e benzer bi ssd yapısı var buda kolay bulunurmu Türkiye'de bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D70944242 -- 5 Şubat 2015; 15:33:07 >
  • ssd değişiyor değiştirebilirsin, şimdilik pahalıda olsa bu bir avantaj ama ramlar için aynı şeyi söyleyemem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErKaN-23 -- 5 Şubat 2015; 16:41:48 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle ram'e yatırım yapman lazım . SSD şuanlık değiştirilemiyor hatta os x yosemite'ta farklı ssd takınca trim desteği olmuyor . SSD ve ramde değişemiyor şu durumda ama ssd değiştirilebilir ileride bir çözümü bulunur ama ram imkansız
  • MacosliTR kullanıcısına yanıt
    Söylediğiniz işler 4 gb yeterli gözüküyor fakat sanal makine olayina adım atacaksınız 4 gb yeterli olmaz 8 gb almanız daha mantıklı. Ayrıca ileriye dönük bir yatırım da olmuş olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ErKaN-23

ssd değişiyor değiştirebilirsin, şimdilik pahalıda olsa bu bir avantaj ama ramlar için aynı şeyi söyleyemem

MacBook ve Air'lerde artık (son 2 yıldır) bildiğimiz türde SSD kullanılmıyor. PCI-E tipi (ya da M-Sata'ya da benzeyen) ama Apple'a özgü Flash bazlı bir Depolama ünitesi kullanılıyor.
  • Neticede değiştirilemeyen bir Mac alacaksak, örneğin arkadaşımızın ki gibi Air Mac 4 GB ve 8GB Ram aldık diyelim,
    ne zaman ömrü dolacak bunun? Yani 3500 küsür TL para verip kaç sene bizi idare edecek onu merak ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eozen81

Neticede değiştirilemeyen bir Mac alacaksak, örneğin arkadaşımızın ki gibi Air Mac 4 GB ve 8GB Ram aldık diyelim,
    ne zaman ömrü dolacak bunun? Yani 3500 küsür TL para verip kaç sene bizi idare edecek onu merak ediyorum.

Bence, bu saatten sonra alınacak hiçbir laptop 4GB ile değil 8GB RAM ile alınmalı. İkincisi, ana depolama olarak ne kadarı yeterli olacaktır? 256GB'ın çok tasarruflu kullanılsa bile uzun süre yeterli olacağını zannetmiyorum. Dolayısı ile 512GB ile özel sipariş yaptınız diyelim: i5 işlemciyle, 8GB RAM ve 512GB Flash Depolamayla bugünkü maliyet zaten 4.700 TL civarına çıkacaktır.

Şimdi bu 4.700 TL'ye mal edeceğiniz Air'i hangi koşullarda kullanacağınızı saptarsanız, ona göre bir "ömür çıkartmaya" çalışalım...

• Yanıtınız için teşekkür ederim.

1) 512 GB bana göre çok fazla hele ki NAS ya da harici diski olan varsa, bunda haksız mıyım? Aslında şunu
    sormalıyım alınacak bir MAC'de windows için disk yaratacaksak ne kadar boş yer kalıyor bunu bilmek lazım sanırım.

2) Benim Air mac'deki kaç sene götürür dediğim şeyler, hobi mahiyetinde video işleme (birleştirme, kesme biçme ve re-encode),
    webde dolaşma, video izleme, ofis belgelerini basitçe açmak ve güncellemek (aylık taksit izleme bütçe exceli gibi), yani özel
    bir işlem yok aslında gündelik işlemlerde.

3) Elimdeki Core i5, 4 gb ddr3 RAMli laptop'a 8 gb ram taksam da bu işleri yapacaktır ve beni minim 2 sene daha götürür
    diye düşünüyorum, ancak alınacak 8 GB ramli Core i5 3500 TL'lik bir mac ise kaç sene götürür? Kıyas yapmak istediğim bu.

4) Tabii ki bir MAC kullanımının (trackpad vs...) Window kullanımına göre ayrıcalıkları ve fark yaratan büyük bir komforu mevcut,
    bununla birklikte, Windows'daki yazılım bulma özgürlüğü de (anladınız siz ) yitirmiş oluyoruz, en basitinden MS Office
    mac almaya kalksak dünya para bayılmak zorundayız sanırım (OpenOffice falan işimizi tam görüyor mu bilmiyorum)

Dolayısı ile Windows'dan MAC'e geçerken her şeyi adam akıllı düşünmek gerek bence.

• eozen81 kullanıcısına yanıt
    Ben bilgim dahilinde size yardımcı olmaya çalışacağım, ama herşeyi tam bildiğimi de iddia edemem (ben de yaklaşık 9 aydır aktif Mac kullanıcısıyım ama sizin profilinizde bir kullanıcı olup olmadığımı bilemiyorum...).

1) 512GB bana fazla diyorsanız, 256GB'dan aşağıya da düşmeyin derim. Ama RAM olarak kesinlikle 8GB altına inmeyin...

2) "Kaç sene götürür" sorusunun altında hem yazılım hem de olası donanım sorunları yatıyor olamsı lazım:

a) Yazılım olarak bahsettiğiniz konularda herhalde ciddi sıkıntısı çekmezsiniz... Mac için MS Office dediğiniz gibi pahalı (tabi bu biraz daTR'ye özel bir durum...). Eğer yurt dışı imkanınız varsa, herhalde daha ucuza birşeyler bulabilirsiniz, oralarda. Bir de Apple, iPad ve Mac alanlara ApplesStore'dan kendi ofis yazılımları olan Pages-Numbers-Keynote programlarını bedavaya indirmenize izin veriyordu; hala devam ediyor mu bilemem.

b) Mac'a Windows da kurmak konusunda açıkçası birtakım çekincelerim var (konuya derinden bilmemekle birlikte). Ama Windows + gerekecek programlar ve bir miktar da Belgeler için en azından 50GB'yı gözden çıkarmanız gerekir tahmininde bulunayım...

Ancak bu iş iki türlü yapılabilir. Birincisi ve daha zor olanı Bootcamp kurmak(mış). Ancak okuduğum kadarıyla bunu harici bir HDD'ye de kurmak mümkün imiş. Bu Forumda, bu Apple ana konusu altında bulabilirsiniz detaylı bir izahatı.

İkincisi de Parallels denilen yazılımıla birlikte Windows'u kurmak (ama galiba harici HDD'de olmuyor...). Ancak bu yöntemde Windows ayrı, Mac ayrı miktarda RAM kullanıyor; iki çekirdekli CPU/GPU'nın bir çekirdeği Mac'a diğeri Windows'a çalışıyor gibi birşeyler okuduğumu da hatırlıyorum. Teknik olarak ne kadar doğru bilmiyorum ama kısmen doğru bile olsa donanımdaki kaynakların bölünmesi performansı azaltacaktır. Keza batarya süresinin de kısalacağı bildiriliyordu...

c) Windows'un yazılım zenginliğini OS X'de bulmak herhalde mümkün değil ama OS X'in (şimdilik) güvenilirlik ve konforunu da Windows'ta bulmak hayal. Üstüne üstlük, Windows'ta olduğu gibi, registry'nin anbean şişmesinden kaynaklanan sıkıntılar ve yavaşlamalar ve format atsanız bile 3 dakika sonra gene şişmeye başlaması gibi kronik dezavantajlar yok Mac dünyasında.

d) Donanım olarak, MBA diyorsanız bunun içinde fan'dan ve kaçınılmaz olarak klavye + trackpad'den başka mekanik sayılabilir bir parça yok (tabi rMBP'lar için e aynı durum söz konusu). Fan da zırt pırt devreye girmediği için herhalde 3-4 sene sıkıntı çıkarmayacaktır...Bu durumda geriye "ömür biçilecek" bir tek batarya kalıyor. Burası biraz nazik bir konu:

Apple kullanmakta olduğu en son batarya teknolojisini öve öve bitiremiyor, ve bu teknoloji ile üretilen (halen MBA & rMBP'larda kullanılan) söz konusu bataryaların, %80 şarj tutabilme düzeyine inmesi için 1000 kere boşalıp şarj edilmelerinin söz konusu olduğunu bildiriyor. (Ama bu modellerde "bataryam sıkıntılı" diyenler epey var; üsteki bataryalar TR gibi birkaç ülke dışında, cihaz gibi sadece 1 (bir) yıl garantili. Tabii ki bu %80'e inme akşamdan sabaha olmuyor; yani tam 1000. şarj sonrasında geçekleşmiyor; tedricen oluşan bir durum. İlk 200-300 şarj sonrasında %95'lerden geriye sayım (%80'e yaklaşma) daha hızlı oluşuyor olmalı. Ben daha kemdi rMBP'da bu durumu gözlemleyecek aşamaya gelmiş değilim; bu nedenle çok da istatiksel konuşamam.

Apple MBA'larda ortalama kullanımla (internette surf, iTunes kullanım, ofis vs. kullanımı, e-mail vb. kullanımlar) 12 saat vaat ediyor. MBA'm olmadığı için bunu test edemedim ama halen kullanmakta olduğum 13" rMBP (2012 sonu) model için verilen 7 saatlik süreyi, ekran parlaklığını %30-35 arası tutarak (otomatik aydınlık ayarı devre dışı...) sağlayabiliyorum.

Şimdi diyelim siz MBA'inizi günde ortalama 9 saat kullandınız, bunun da 6 saati batarya üzerinden kullanımla geçti. Demek ki 2 günde bir MBA'yi neredeyse sıfırdan şarj edeceksiniz. Apple'ın verdiği o 1000 defalık şarj etme sayısını da 650 defa gibi düşünelim (yani batarya hiç şarj kaybına uğramadan 650 kere tam kapasite şarj edilebiliyor olsun... tarzında bir yaklaşım): (x)*365/2 = 650 denkleminden bataryanın dayanıklılık süresi olarak 3.56 yıl çıkar. Buna rahatlıkla 4 yıl diyebiliriz. Eh, dört yıl MBA'i dertsiz tasasız kullanımdan sonra bir batarya değişimi yapsanız (Amerika fiyatı $120, TR'de modeline göre değişiyormuş ama 400 TL tavan fiyatmış galiba...) bu da büyük haksızlık sayılmaz herhalde... (Zaten dört yıl sonra estetik olarak hala a MBA'i kullanmak isteyecek misiniz, psikolojik olarak?)

Benim şimdilik diyebileceklerim bu kadar. Kolay gelsin..

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: xaghra

quote:

daha once mac os da lol denedim ama windows daki gibi performanslı calısmıyor malesef o yuzden win 8.1 kuracagım belki

imac ve pcde lol oynuyorum bir farkı yok.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.