Şimdi Ara

Air Ties ADSL Modemi Kullananların Dikkatine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
583
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TTNET in verdiği Air Ties Adsl Modemlerinde AC adaptör arızası olabiliyor.
    Daha birkaç gün önce yaşadığım bir sorun pek çok internet kullanıcısına bir ışık tutabilir.
    Bu sorun pek çoğumuzun hatta cihazın imalatçılarının veya tamircilerinin bile aklına gelmeyecek cinsten. Benim başıma geldiğinde hemen Türk Telekom’u telefonla arayarak onları da bilgilendirdim ki kendilerine modem arızası bildirildiğinde bu olasılığı da göz önünde bulundursunlar ve hem kendilerini hem tüketiciyi bir sürü zahmete koşmasınlar istedim.
    Hepimiz kullandığımız başta bilgisayar, cep telefonu, adsl modemleri, video kameralar, fotoğraf makinelerinin şarj cihazları gibi daha onlarca elektronik cihazlarda AC adaptörler (alternate current= alternatif akım adaptörleri ) ve DC adaptörler (direct current=doğru akım adaptörleri ) kullanırız.
    Asıl elektronik cihazımız ne ise onun hakkında bilgi edinir fakat onun enerji kaynağı olan adaptörleri çok önemsemeyiz. Sadece duvardaki prize takar ve bir daha yüzüne bile bakmayız. Elektronik cihazımız çalışmadığında veya teklediğinde aklımıza bu arızanın adaptörden kaynaklanabileceği aklımızın köşesinden bile geçmez. Oysa 7 gün 24 saat prizde takılı kalan AC adaptörlerin içindeki devreler, kablolar ve sigortalar çok ısınmadan dolayı zamanla yanar veya kavrulur ve işlev yapamaz hale gelebilirler.
    Fakat ne yazık ki koyduğumuz yanlış teşhis bize ardı ardına sorunlar ve uğraşlar çıkarır. Cihaz tamirciye veya servisine gider, gereksiz masraflar edilir. Bazen bütün bunlara rağmen sorun çözülmeyebilir. Ta ki aklımıza Ac adaptörü değiştirmek gelinceye kadar.
    Tam böyle bir uğraşa girmek üzereyken aklıma bir de AC adaptörü değiştirip denemek gelmeseydi ben de Air ties adsl modemi servise gönderecek ve olmayan arızasının yapılıp gelmesini bekleyecektim. Daha önceki çabalarımı saymıyorum.
    Önce Türk telefonu aradım ve Adsl modeminin internet ışığının yanmadığını söyledim. Sonra onların talimatlarıyla bazı işlemler yaptım sonuç değişmeyince ertesi güne TTNET görevlisiyle randevulaştık. Görevli eve geldi. Elindeki test cihazıyla bazı testler yaptı ve yanında getirdiği Aynı marka ADSL modemini denedi. Ne telefon hattında ne Adsl hattında sorun vardı. Her ikisi de çalışır durumdaydı. Resetlemelerden de sonuç alamayınca Modemin arızalandığına karar verdi.
    Önce bağlı olduğum Türk Telekom şubesine garanti belgesi ile gitmemi önerdi. Oradan geçici bir modem aldıktan sonra da cihazı İstanbul’daki Air ties servisine göndermem gerektiğini söyledi. Benzer durumlarda Türk Telekom’un genel uygulamasının böyle olduğunu öğrendim.
    Fakat bu işlemleri sırayla denerken bir ayrıntı dikkatimi çekti. Kendi getirdiği Adsl modemi bendeki AC adaptörü ile çalışmayınca kendi orijinal Ac adaptörü kullanılınca çalıştı ve ondan sonra benim ADSL modemimde sorun olduğuna karar verdi. Aklına bir çok insanda olduğu gibi AC adaptörün arızalı olabileceği gelmedi.
    Görevli teknisyen gittikten sonra ADSL modeminin AC adaptörünün arkasında yazılan özelliklerine bir göz attım. İnput 220-230 Volt ve output 9 volt 1 amper yazıyordu. Yani 9 watt güç üretiyordu.
    Evdeki bütün AC adaptörlerden bu güce en yakın 12 volt x 500 mili amperlik bir AC adaptör buldum. Modeme takıp denediğimde bütün ışıkları yanmaya başladı.
    Hemen Türk Telekomu arayarak durumu bildirdim. Çok memnun oldular. Belli ki şimdiye kadar adaptörden şüphelenmek akıllarına hiç gelmemişti.
    Sonra AC ve DC adaptörler hakkında internette Wikipedia başta olmak üzere bulabildiğim bilgileri okudum. Bu adaptörlerin ucuz maliyet kaygısıyla özellikle Çin’de üretildiğini ve henüz üniversal standartlarının belirlenmediğini ve genellikle üzerinde yazılan voltajı tam üretemediklerini, kısaca bazı elektronik cihazlarımızın güç kaynaklarının çok da güvenilir kalitede olmadığını öğrendim.
    Bu arada bunların tamir edilmesinden çok, mümkünse görece iyi olan bir yenisiyle değiştirmenin daha rasyonel olacağına karar verdim. Nitekim internette sadece adaptör işiyle ilgilenen firmalar olduğunu görünce onlardan birini hemen favori listeme ilave ettim. Ne olur ne olmaz. Evde,ofiste kullandığımız onlarca elektronik cihaz vardı. Hepsinin AC adaptörlerinin güçleri, soketleri farklıydı. Bir gün bunlardan biri bozulursa acilen yeni bir adaptöre ihtiyaç olacaktı.
    Orijinal AC adaptörü olmadan elektronik cihazları rastgele bir adaptörle çalıştırmak riskli oluyor ve düşük veya fazla güç elektronik cihaza zarar verebiliyor.
    Kıssadan hisse: siz siz olun elektronik cihazlarda AC veya DC adaptörünüzün sağlam olduğundan emin olmadan cihazınızın arızalı olduğuna karar vermeyin ve bir de elektronik cihazınızın AC input girişindeki volt ve amper değerlerini görmeden AC adaptörünüzü fişini prize takmayın.

RIFAT KAYIN
    14-02-2011

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.