Şimdi Ara

Airbus MCDU F-PLAN

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
978
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi günler arkadaşlar Bu airbus mcdu larında f-plan kısmına girilen rotaların yanında çıkan irtifaları uçağa otomatik takip ettirtmenin yolu varmıdır ordaki irtifalara göre inip çıkacak ?

• hayatınız otopilot olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Er.Ralp

hayatınız otopilot olmuş

Hacım ne diyorsun sen istanbuldan-frankfurt'a joystickle mi uçacağız biliyorsan cevap ver adam gibi.

Hocam bildiğim kadarıyla anlatayım. TOGA veya FLEX'la kalktıktan sonra speed modda tırmanmaya başlamaya mütakip. Ap1'i devreye sokup altitude ayarladığıniz butona birkere basmak suretiyle uçak CLB moda geçer ve mcdu'da ne yazıyorsa o irtifalara oturur aynı şey alçalma için descent modda da geçerlidir.

Yanlız dikkat OP CLB ve OP DSCT modları d vardır bunlarda MCDU'daki hızları göz ardı ederek tırmanır ya da alçalır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben gittiysem herkes gider
  • quote:

Orijinalden alıntı: Er.Ralp

ben gittiysem herkes gider

arkadaşım ne tür kimyasal kullanıyorsun bilmiyorum fakat git her ne kullanıyorsan aşırı doz al sende kurtul bizde kurtulalım :)
  • ils olmasa inmeyi de beceremiceksiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: The_North_Face
    Hocam bildiğim kadarıyla anlatayım. TOGA veya FLEX'la kalktıktan sonra speed modda tırmanmaya başlamaya mütakip. Ap1'i devreye sokup altitude ayarladığıniz butona birkere basmak suretiyle uçak CLB moda geçer ve mcdu'da ne yazıyorsa o irtifalara oturur aynı şey alçalma için descent modda da geçerlidir.

Yanlız dikkat OP CLB ve OP DSCT modları d vardır bunlarda MCDU'daki hızları göz ardı ederek tırmanır ya da alçalır.

Üstad öncelikle gereksiz yorumlar yerine bilgi verdiğiniz teşekkürler. CRZ ve CLB modlarda MCDU anlamadığım bir şekilde ECON sabit ayarına alıyor oda tahminim cost index veya anlamadığım bir yerden otomatik olarak gelmekte yanlış hatırlamıyorsam 304 kts gibi birşeydi. yalnız altidute ayarlayıp ap1 devreye sokmaktan kastınız nedir pek anlayamadığım ? eğer kastınız FCU daki altitude bugı bastırmaksa onda zaten OP CLB - OP DSCT moda giriyor yanlış bilmiyor isem V/S falanda biz ayarlıyoruz. Birde EXPED düğmesi var ne işe yaradığını tam çözemediğim Normalde ALT düğmesi yerine konmuş (a340-600)
     Airbus MCDU F-PLAN

eğer ondan bahsediyorsanız bu F-PLAN daki irtifaları takip edip etmediğine hiç dikkat etmedim. Bu tuşla yaptığım iniş çıkışlar biraz şiddetli olduğu için pek kullanmıyorum. aslında bu bahsettiğim opsiyonun olup olmadığı hakkında şüphelerim var bir çok gerçek inişte veya descent modda hiç böyle birşey kullanıldığına rastlamadım fakat bunca şeyin içinde böyle bir özelliğin olmamasıda tuaf geliyor insana
    Teşekkürler Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtrcurse -- 17 Şubat 2013; 19:40:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mtrcurse

quote:

Üstad öncelikle gereksiz yorumlar yerine bilgi verdiğiniz teşekkürler. CRZ ve CLB modlarda MCDU anlamadığım bir şekilde ECON sabit ayarına alıyor oda tahminim cost index veya anlamadığım bir yerden otomatik olarak gelmekte yanlış hatırlamıyorsam 304 kts gibi birşeydi. yalnız altidute ayarlayıp ap1 devreye sokmaktan kastınız nedir pek anlayamadığım ? eğer kastınız FCU daki altitude bugı bastırmaksa onda zaten OP CLB - OP DSCT moda giriyor yanlış bilmiyor isem V/S falanda biz ayarlıyoruz. Birde EXPED düğmesi var ne işe yaradığını tam çözemediğim Normalde ALT düğmesi yerine konmuş (a340-600)
     Airbus MCDU F-PLAN

eğer ondan bahsediyorsanız bu F-PLAN daki irtifaları takip edip etmediğine hiç dikkat etmedim. Bu tuşla yaptığım iniş çıkışlar biraz şiddetli olduğu için pek kullanmıyorum. aslında bu bahsettiğim opsiyonun olup olmadığı hakkında şüphelerim var bir çok gerçek inişte veya descent modda hiç böyle birşey kullanıldığına rastlamadım fakat bunca şeyin içinde böyle bir özelliğin olmamasıda tuaf geliyor insana
    Teşekkürler Saygılar.

Benimde kafamdaydı uzun zamandır su anda upload'da çok yakında video geliyor airbus için sadece MCDU değil airbus'taki herşey. 30 dk ama seni ilgilendiren ilk 10'dksı falan tabi istersen izlersin çok az beklemen gerkecek.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mtrcurse

quote:

Teşekkürler Saygılar.

Benimde kafamdaydı uzun zamandır su anda upload'da çok yakında video geliyor airbus için sadece MCDU değil airbus'taki herşey. 30 dk ama seni ilgilendiren ilk 10'dksı falan tabi istersen izlersin çok az beklemen gerkecek.

Alıntıları Göster
    quote:

Çok iyi olurdu. Aslında en büyük sorunu navigasyondaki descent yerleri ve zamanlaması konusunda yaşıyorum
    yani 2 waypoint arasında alçalınması gereken bir irtifa varsa bunun kesin yerini veya V/S hızını saptamak zor diğer bir deyişle bir WP den diğer WP in irtifasına alçalırken ya çok erken yada çok geç kalmış oluyorum bunun bulabildiğim en amatör çözümü 2 WP arasında mesafeyi(MCDU Fplandaki WP aralarındaki mesafeyi görmek mümkün)alıp bunu uçağın hızına böldükten sonra dakika cinsine çevirip uçağın bu mesfaeyi kaç dakikda gidebileceğini bulduktan sonra aynı dakika cinsinden hesaplamayı 2 WP arasındaki irtifa farkına uygulayıp ona göre OP-DES e V/S girmek fakat geerçekte bir pilotun eline hesap makinesi alıp bunu yaptığnı sanmıyorum :) bunun daha kolay bir yolu olsa gerek.

Bu arada Expad tuşunun fonksiyonu motor da ve hızda güç kaybı olmadan çıkılabilecek maksimum V/S oranında tırmanış için kullanılması imiş fakat aynı şeyi inişte yaptığınzda over speed olmanız işeten bile değil yani MCDU daki fplan rota yükseklikleri bir bağlantısı yok
    Videonuzda şu descent olayınada değinirseniz sevinirim.

Teşekkürler Saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtrcurse -- 18 Şubat 2013; 21:17:53 >

• Hocam ilk videoyu kalkış ve programlama olayı olarak ayarladım. En yakın zamanda descent için olan bir video da çekeceğim.
  • quote:

Hocam ilk videoyu kalkış ve programlama olayı olarak ayarladım. En yakın zamanda descent için olan bir video da çekeceğim.

Eline sağlık üstad bekliyor olacağım :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.