Şimdi Ara

Aktif ve Pasif 3D Gözlük Arasındaki Farklar (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
294
Cevap
10
Favori
110.996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aktif kalite olarak iki kat daha keskin goruntu verir. (1080P/540P) Ama pasif cok daha pratiktir kullanim acisindan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba arkadaşlar
    okuduklarıma göre 3d olayı iyice kafa karıştırıyor

ancak deneyimlerime göre aktif 3d daha kaliteli

pasif 3d görüntü kalitesi hiç hoşuma gitmedi... görüntü sanki civil civil duruyor ve ekranın her tarafında 3 d etkisi yok gibi ekranın odak noktasındaki görüntü 3d diğer yerler halla çift görüntü üst üste binmiş gibi duruyor.

Hiç 3d deneyimi olmayan arkadaşım bile pasif gözlükle izlemeyi beğenmedi..

ancak aktifle ekranın her köşesinde 3d keyfini çok rahat bir şekilde yaşadık

Bence aktif gözlükle izlemek daha keyifli ve sağlıklı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet ben de bugün denedim.. yalnız, aktifte de popout pasife göre daha az oluyor dediler???
  • quote:

Orijinalden alıntı: sky__walker

Dun yan yana duran biri pasif (6877k) biri aktif (7007k) iki tv de (ikiside philips) ayni 3d filmi (half sbs ice age) bir pasif birde aktif 3d gozlukle denedim arada aktif lehine geceyle gunduz arasindaki kadar fark var.

Aktif tabii ki daha iyi bir deneyim sunar ama bu deneyimin yanında gözlükleri pahalıdır, ağırdır. İzlerken daha fazla göz yorar, baş ağrıtır ( Bu durum Philips'in ambilight bulunan televizyonları için geçerli değildir çünkü Ambilight 3D izleme deneyiminde en çok şikayet edilen göz yorulması ve baş ağrısı semptomlarını azaltır ve daha rahat bir izleme deneyimi sunar ) ve uzun süreli izlemelerde aktif bir yerden sonra yoracağı için çok tercih edilmez.Pasif aksine rahattır, yormaz, gözlükleri de ucuzdur.Kısacası bu biraz kişisel zevk ve istek meselesi, 3D den ne beklediğinize ve nasıl beklediğinize bağlı.

• bu haftasonu da iyice lg ve samsung'u inceledim. lg'de bariz crosstalk vardı, samsung'da mükemmeldi.
    Yalnız satıcı, LG'de popoutlar daha başarılı dedi..

Oha bune la, 1000 hz.mi?
    http://www.vatanbilgisayar.com/Televizyon/lg-47lm960v-47lm960v-3d-led-cinema-119-cm-full-hd,mci-1000-hz,wi-fi,6-adet-gozluk/productdetails.aspx?I_ID=60806
  • peki aktiv gözlükte patent olayının olmadıgını pasif gözlük kullanmak isteyecek markalrın lg den panel almalrı gerektiğin bilgizindemısıznı arkadaslar
  • quote:

Orijinalden alıntı: feryad80

peki aktiv gözlükte patent olayının olmadıgını pasif gözlük kullanmak isteyecek markalrın lg den panel almalrı gerektiğin bilgizindemısıznı arkadaslar

Yani?? Bizi ne bağlar bu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: yazar11

quote:

Orijinalden alıntı: feryad80

peki aktiv gözlükte patent olayının olmadıgını pasif gözlük kullanmak isteyecek markalrın lg den panel almalrı gerektiğin bilgizindemısıznı arkadaslar

Yani?? Bizi ne bağlar bu?

Panel almak zorundalar çünkü paneli zaten LG display üretiyor. Şu an zaten pazarda çok fazla panel üreticisi de yok. Samsung ve LG haricinde hepsi, her TV'leri için, 3D olsun, olmasın, başka markalardan panel almak zorundalar.
  • Aktif gözlükler pahalı, ikisi 300 tl gibi diyenlere ithafen:

http://urun.gittigidiyor.com/ses-goruntu-sistemleri/2-adet-orijinal-ssg-4100gb-samsung-3d-gozluk-74667086

2 adet 135 tl.. Daha ucuzunu buldum..
    Gözlükler sadece 22 gr yahu.. Yalnız bayaa pil yedeklemek lazım, saatçilerde vs. bulunur herhalde..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazar11 -- 10 Şubat 2013; 0:52:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yazar11

Aktif gözlükler pahalı, ikisi 300 tl gibi diyenlere ithafen:

http://urun.gittigidiyor.com/ses-goruntu-sistemleri/samsung-ssg-4100-3d-orjinal-gozlugu-2-adet-68297944

2 adet 150 tl..

Güzel fiyat vermişler..

İhtiyacı olanlar için iyi fırsat..

------------------------------------

Aktif ve Pasif sistemleri arka arkaya bende deneme fırsatı buldum..

Aktif Sistemde daha önce izlediğim Top Girls video sundan çok memnun kalmıştım.. Belli zaman sonra başka Aktif Tv de yine izledim, bu sefer memnun kalmadım.. Sonrasında Allah Allah neden böyle oldu deyip aynı gün daha önce izleyip beğendiğim Tv de bir defa daha Top Girl ü denedim, sonuç yine hüsran oldu.. Muhtemelen Aktif Sistemlerde Pop-Out görüntüleri algılamak için bünyenin tam sağlıklı olması gerekiyor..Bu sonucu nasıl çıkardığıma gelirsek; 2. izlediğimde uykuluydum ve gözlerim de yorgundu..Buna binaen Pop-Outları iyi derecede algılayamadığımı düşünüyorum..

Denemelerin yine devam etti yorgun haldeyken, bu sefer Aktifte Deniz altı belgeseli denedim Pop-Out olarak pek dışarıya çıkan bir şey yoktu..Sonra bir tanıdıktaki Pasif Tv ye geçtim hemen, Orada Pop-Out ları algılayabildim..Kırmızı bir balık vardı odanın ortasına kadar geldi resmen.. Bunları söylerken dikkatimi çeken bir şeyi daha eklemek istiyorum..O da Pasifte görüntü gerçekten sönük kalıyor, Aktif te netlik çok daha fazla ve net oluyor.. Ha bu dediğimi de Aktif le Pasifi deneyip aynı anda kıyaslamayan kimse fark edemez..Neticede Pasif teki görüntü kalitesi de yeterli gelebilir kişilere ama Aktif denendiğinde görüntü kalitesinin çok fark ettiği anlaşılacaktır..Birde Aktif teki görüntülerin daha canlı ve net olduğundan mı dır veya izlediğim Tv ÜST seviye bir model olduğundan mı nedir Aktif teki Derinliği gerçekten çok beğenmiştim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnGets -- 9 Şubat 2013; 4:56:09 >

• Pasif gözlük teknolojisi düşük gelirli aileleri hedefliyor. Sokakdan 10Liraya ye alacağınız gözlükler kadar ucuz ve kalitesizler. Bizde hangisi daha ucuzsa o ürüne yöneliyorlar ve öve öve bitiremiyorlar. Pasif gözlük kullananlar daha hafif diyecektir, bana göre kalitesizler ve ucuzlar bazıları gözlük diye nasıl takıp saatlerce bakıyor inanamıyorum.

Hafif olmasının görüntü kalitesine bir etkisi var mı? Gözlüklerin 5-10 Liraya satıldığını ve kalitesininde fiyatına göre olduğu gerçeğini nasıl göremiyorlar, taktığınızda ucuz ve kalitesiz olmasının oldukça etkisi var.

Ucuzunun pahalı gözlüklerden daha iyi olacağına inanıp kimse kendini kandırmasın. 5 liralık gözlüğü alıp bahçeye bakınız bakalım nasıl görünüyor. Arkadaşım TV aldı yanında 7 gözlük hediye etmişler elinize alıp takamazsınız hatta oynasın diye çocuğunuza bile veremezsiniz çünkü gözleri bozulabilir.

Aktif Sony Bravia Full HD 3D teknolojisi her göze 1920X1080 çözünürlük sunuyor. Sağ göz için bir kare sol göz için bir kare. Oturduğu yerde film izleyemeyen, film izlerken durmadan başını sağ ve sola çevirerek izleyen, başını yana eğen hatta abartıp yan yatarak 3D izlediğini sananlar var. Ben filmi ayaklarımı uzatıp TV koltuğumda izliyorum. Baş aşağı izlemeyi hiç denemedim.

Sony BR750 Titanyum 3D gözlük sadece 34gr. 3D sistemleri ile içerik oluşturan film ve oyunları üreten, milyon dolarlık 3D çekimi için kullanılan ekipmanları üretip film şirketlerine satan , tüketiciye 3D teknolojisini sunan Sony 3D hakkında hiçbir şey bilmiyor, yoldan geçen 2 film izlemeyle bu işi biliyor.

Sony Pictures 2004-2012 4K Film listesi

http://pro.sony.com/bbsc/ssr/mkt-digitalcinema/resource.latest.bbsccms-assets-mkt-digicinema-latest-4kmoviereleaseslisting.shtml

Columbia Pictures 1919 da kuruldu. Ayrıca 1924 de kurulan Metro-Goldwyn-Mayer ve 1930 larda kurulan Screen Gems Sony ye ait film şirketleri arasındadır.

3D Profesyonel ekipmanlarından bazıları
    Sony MPE-200s 3D Processor boxes,
    Sony HDC-1500R camera systems,
    Sony HDC-P1 cameras,
    Sony LMD-4251TD 3D LCDs
    3D SONY MVS 7000X video mixer

3D Live Production

5 parça için yuvarlak bir rakam verecek olursak 1 milyon dolar bu ekipmanlar için yeterli olur. Çünkü 1 kameradan fazlası gerekebilir.

Bu konu resim kalitesi, göz problemleri, 3D deneyimi ve pop-out efektlerine kadar gider. Önce Sony'de orijinal 3D Blu-ray filmi 2D izleyiniz, aynı filmi 3D başlattığınızda görüntü ayarlarına girip keyfinize göre ayarlayınız, herşeye rağmen daha derin ve daha detaylı göremiyorsanız, kelebekler odanın içinde uçmaya başlamadıysa baş ağrısı bahane

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Percipience -- 22 Şubat 2013; 1:44:21 >

• 50 inç samsung plazma kullanıyorum. aktif gözlük var ve görüntüler acayip karanlık gelmeye başladı. bunun bir çözümü var mıdır?
  • Ya arkadaşlar kızın odasında ssg-4100 aktif
    Salonda fpr pasif kullanıyorum
    Yani biri samsung diğeri phil
    Amma abartıyor bazı arkadaşlar
    Ps3 te neyşınıl cografik 3d de filmlerde yani çoğu şeyde denedim test ettim bi ara kafayı kırdırdı bu forum bana bu konuda
    Abartmayın ya Allah aşkına abartmayın.
    Sonuç ssg-4100 leri 100 liraya sattım
    Teknik kavramlardan anlamam anlasamda işim olmaz,gözümün bizzat gördüğüne bakarım,gerisi benim için tırt
    Anlayın gerisini
  • quote:

Orijinalden alıntı: Percipience

Pasif gözlük teknolojisi düşük gelirli aileleri hedefliyor. Sokakdan 10Liraya ye alacağınız gözlükler kadar ucuz ve kalitesizler. Bizde hangisi daha ucuzsa o ürüne yöneliyorlar ve öve öve bitiremiyorlar. Pasif gözlük kullananlar daha hafif diyecektir, bana göre kalitesizler ve ucuzlar bazıları gözlük diye nasıl takıp saatlerce bakıyor inanamıyorum.

Hafif olmasının görüntü kalitesine bir etkisi var mı? Gözlüklerin 5-10 Liraya satıldığını ve kalitesininde fiyatına göre olduğu gerçeğini nasıl göremiyorlar, taktığınızda ucuz ve kalitesiz olmasının oldukça etkisi var.

Ucuzunun pahalı gözlüklerden daha iyi olacağına inanıp kimse kendini kandırmasın. 5 liralık gözlüğü alıp bahçeye bakınız bakalım nasıl görünüyor. Arkadaşım TV aldı yanında 7 gözlük hediye etmişler elinize alıp takamazsınız hatta oynasın diye çocuğunuza bile veremezsiniz çünkü gözleri bozulabilir.

Aktif Sony Bravia Full HD 3D teknolojisi her göze 1920X1080 çözünürlük sunuyor. Sağ göz için bir kare sol göz için bir kare. Oturduğu yerde film izleyemeyen, film izlerken durmadan başını sağ ve sola çevirerek izleyen, başını yana eğen hatta abartıp yan yatarak 3D izlediğini sananlar var. Ben filmi ayaklarımı uzatıp TV koltuğumda izliyorum. Baş aşağı izlemeyi hiç denemedim.

Sony BR750 Titanyum 3D gözlük sadece 34gr. 3D sistemleri ile içerik oluşturan film ve oyunları üreten, milyon dolarlık 3D çekimi için kullanılan ekipmanları üretip film şirketlerine satan , tüketiciye 3D teknolojisini sunan Sony 3D hakkında hiçbir şey bilmiyor, yoldan geçen 2 film izlemeyle bu işi biliyor.

Sony Pictures 2004-2012 4K Film listesi

http://pro.sony.com/bbsc/ssr/mkt-digitalcinema/resource.latest.bbsccms-assets-mkt-digicinema-latest-4kmoviereleaseslisting.shtml

Columbia Pictures 1919 da kuruldu. Ayrıca 1924 de kurulan Metro-Goldwyn-Mayer ve 1930 larda kurulan Screen Gems Sony ye ait film şirketleri arasındadır.

3D Profesyonel ekipmanlarından bazıları
    Sony MPE-200s 3D Processor boxes,
    Sony HDC-1500R camera systems,
    Sony HDC-P1 cameras,
    Sony LMD-4251TD 3D LCDs
    3D SONY MVS 7000X video mixer

3D Live Production

5 parça için yuvarlak bir rakam verecek olursak 1 milyon dolar bu ekipmanlar için yeterli olur. Çünkü 1 kameradan fazlası gerekebilir.

Bu konu resim kalitesi, göz problemleri, 3D deneyimi ve pop-out efektlerine kadar gider. Önce Sony'de orijinal 3D Blu-ray filmi 2D izleyiniz, aynı filmi 3D başlattığınızda görüntü ayarlarına girip keyfinize göre ayarlayınız, herşeye rağmen daha derin ve daha detaylı göremiyorsanız, kelebekler odanın içinde uçmaya başlamadıysa baş ağrısı bahane

Yazdıkların sana göre doğru olabilir arkadaşım.Çünkü kendin deneyimlemişsin zaten.3D için üst düzey profesyonel ekipmanlar için bir sözüm yok.Bizim gibi normal kullanıcılar için ve kişiden kişiye farklı olmak üzere durum değişmektedir.Ben 3 farklı gözlük modeliyle hem aktif hemde pasif 3D tv kullanan birisi olarak pasif 3D yi daha başarılı buldum.Özellikle aktif 3D deki hem görüntünün birleşmesi hemde gözlüğün on olması ile oluşan kontrast kaybını (tv den ayarları oynansa bile orjinali gibi olmuyor) telafi edemiyorsun.Crosstalk, flicker orjinal bluray filmlerde olmasada mkv lerde olmakta.Aktifte kafa yana doğru eğilmeye başladığında ekran kararmakta ve 3D etkisi kaybolmakta.Çözünürlüğün düşmesi olayında, gerekli izleme mesafesinden hiçbir fark anlaşılmıyor.Yine bana göre aktifte, baş ağrısı mide bulantısı olmasada oluşan göz yorgunluğu pasifte olmuyor ve yine pasifte çok aşırı aydınlık olmadığı sürece gündüz gözüyle veya akşamları ışıkları kapatmadanda 3D seyredebilyorum.Bunlarda normal kullanıcı olarak 3D için kendi tecrübelerim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Ucuz aktif gözlükte var pahalı pasif gözlükte var, TV'nin yanında ucuz 7 adet hediye edilen 5 liralık gözlükte hangi cam var hangi filtre var. Pahalı gözlükler ile ucuzunun neyini karşılaştırıyorlar Sadece gözlükler aktif olduğu için daha pahalı diğeri pasif ucuz, kalitesiz ve Full HD 3D olmadığı halde daha iyi öyle mi? Bunu kabul etmek bazılarına zor gelebilir. Sharp dünya LCD devi ve TFT LCD teknolojisinin babasıdır. O Pasif teknolojilerle pek ilgilenmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Percipience -- 22 Şubat 2013; 1:52:05 >

• @Percipience
    Aktif/pasif gözlükler arasındaki fiyat farkının gözlüklerin kalitesi ile bağlantısı yok.
    Kullandıkları farklı sistemlerden ve maliyetlerinden kaynaklanıyor.
    Sanırım bunu biliyorsunuz değil mi?
    Ayrıca göz sağlığını aktif sistem kullandığı halde bir de pahalı olan fiyatına bağlamak...
  • quote:

Orijinalden alıntı: dusty

quote:

Orijinalden alıntı: El Cazador

Samsung 3D Led tv almıştım bugün geldi kurdular, 3D izleyecek bir yayın yok yinede normal HD yayını 3D'ye çevirmeyi kullandım, orda denedim gözlüğü. Normal yayını çevirdiği için çok bir şey farketmiyor doğal olarak. Gözlükler aktimiş, servis elemanı söyledi. Yalnız gözlüklere takılan pil tam ortada, orada zararlı değil mi yahu tam beynin orta yeri?

İşte aktif gözlüğün handikaplarından biri o. Pil takma yeri ortada değildir muhtemelen, ortadaki yer sinyal alıcısıdır. Piller genelde yanlarda oluyor.

Pasif FPR teknolojisi LG, Philips, Panasonic, Vestel'de mevcut bu arada.

Arçeliki de ekleyin

• quote:

Orijinalden alıntı: Percipience

LG Pasif 3D teknolojisi sağ ve sol göz için Full HD 1080 yerine 540 olduğu için zaten bu teknolojiden daha fazla detay ve harikalar beklemek doğru olmaz. Bunun dışında gözlük kalitesine gelince ben 5 liralık gözlüğü gözüme takıp saatlerce film izlemem. Gözlerinizde kaliteli gözlük yoksa asla ışığa bakmayın! Bence sizde göz sağlığınıza önem vermelisiniz.

Ucuz gözlüklerle 3D izlenmez diye bir durum söz konusu değildir.Arkadaşlar bahsetmiş, her ikiside farklı teknoloji.Aktif gözlük, teknolojisi ve yapısı gereği elektronik donanıma sahip.Bu teknolojide 3D işini tv değil gözlük yapıyor.Bundan dolayı gözlükler pahalı.Pasifte tam tersi 3D işini tv yapıyor.Benim yazdıklarıma pek dikkat etmemişsiniz, bir önceki mesajımda her iki 3D özellikli tv yi kullanmış biri olarak pasifi daha başarılı bulduğumu nedenleriyle yazdım.Olayı sadece LGE tv ler olarak değerlendirmeyin.Pasif 3D de LGE den daha başarılı markalar var.Çözünürlük düşmesi vs. tamamen hikaye, adamın kazağındaki örgü modeli bile anlaşılıyor.Sadece aktif 3D özellikli tv varken bende senin gibi düşünüyordum, taki evimde (mağazada 5-10 dk. değil) pasif 3D özellikli tv ile tanışana kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manolpan -- 28 Şubat 2013; 8:19:06 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Söz konusu olan 3D SG ve 3D FPR teknolojilerinin ötesinde! Yok saatlerce baş dönmesi yapmadan izleniyor yok efendim miğdem bulanmıyor gibi konuşmalarda değil. Yazımda bunu belirtmeye çalıştım. Panasonic Pasif 3D gözlük alın 45 TL civarı satılıyor, Panasonic 150 ve 270 liralık Aktif gözlükte var, bunları 5 Liralık pasif gözlükler ile karşılaştırmak bana mantıklı gelmiyor.

1.Pasif 3D teknolojisi Full HD 3D 1080 yerine 540 sunuyor. Pasif 3D teknolojisi Full HD 3D 1080 değil, detayların azaldığını iyi bir göz görebilir. 5 liralık gözlükte Ray-Ban cam olacak değil Söz konusu olan gözümüz, resim kalitesi ve TV'nin kalitesine hiç girmek istemiyorum, dallandırıp budaklandırmak gereksiz.

2. Pasif 5 liralık gözlüklerde kullanılan filtre ve camlarla, cam demeye dilim varmıyor 250 Liralık Aktif gözlüklerde kullanılan camlar ve filtreler arasında çok fark var. 5 liralık gözlüklerle bırakın 3D film izlemeyi, takıp 2-3 saat oturun kendinizi yorgun hissedersiniz. Işık altında incelerseniz plastik 5 Liralık bu ucuz gözlükleri takıp gözlerinize yazık ettiğinizi görebilirsiniz.

3. Aktif gözlüklerde siz parayı tasarım, kalite ve teknolojiye veriyorsunuz. Sinemalarda 2 liraya pasif 3D gözlük satıyorlar, hangi filtreden hangi kaliteden söz ediyoruz? Hani ucuz olurda bu kadarmı kalitesiz gözlük olur evet bu fiyata bu kadar olur. Daha önce yazdım göz sağlığına önem vermeyen bu 5 liralık plastik gözlükleri alır kullanır.

4. Aktif gözlüklerinde ucuzları var, pahalı kadar iyi değiller. Bunuda iyi bir göz görebilir. Ucuzununda pahalı kadar iyi olabileceğine inanmak hayalden öteye geçemez. Birgün Panasonic 200 Liralık kaliteli cam ve filtreye sahip pasif 3D gözlük üretse biri çıkıp gerek yok o parayı vermeye 2 Liraya sinemada veriyorlar diye yazar. Sürç-i lisan ettiysek affola!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Percipience -- 22 Şubat 2013; 1:48:05 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Salvatuon

Pasifin en buyuk handikapi cozunurlugu yari yariya dusurmesidir. Daha da ileriye gideceklerine geriye goturmusler isi.

Sony X9 serisine 140cm ve 165cm Ultra HD 4K Full HD den (3840 x 2160 piksel) 4 kat fazla çözünürlük sunan TV lerini ekledi ve Triluminos teknolojisini geliştirdi.

İnce Triluminos LED arka ışığı olağanüstü renk gösterimi sağlar ve görüntüye daha fazla derinlik katar. Sony tarafından geliştirilen bu teknoloji kırmızı, yeşil ve mavi için ayrı LEDler kullanır. LEDler daha saf kırmızı ve yeşil renk yaydığından, kaynağın gerçek renklerini yakalayan daha parlak ve daha net bir ışık üretebilirler. Sonuç, gerçeğine daha yakın, zengin renklerle dolu bir ekrandır.

Teknoloji hızla ilerliyor, 2160 Ultra HD 4K TV ler üretiliyor hala burada Full HD 3D 1080 bile olmayan 540 pasif teknolojinin ucuz oluşu ve kalitesiz 5 liralık gözlüklerinden söz ediyoruz. TV'nin yanında 7 adet hediye edilen 5 liralık gözlükleri nasıl takıp gözlerini düşünmeden ışığa bakıyorlar hala bunu anlamış değilim. Pasif gözlük kullanmak isteyenler daha pahalı pasif gözlük alabilir. 45 Liralık pasif gözlük ile 5 Liralık aynı değil.

Söz konusu olan pasif ve aktif 3D teknolojisinin çok ötesinde. Pahalı aktif ve pasif gözlükler ile 5 liralık gözlük arasında tek fark teknoloji mi? yoksa kalite mi? Pahalı gözlüklerde kullanılan camda farklı filtrede farklı. 5 Liralık gözlük kullanıp sağlıklı gözlerim var gayet detaylı görüyorum diyen yanılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Percipience -- 22 Şubat 2013; 1:51:08 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.