Şimdi Ara

AMD'den iki yeni işlemci: Athlon II X4-860K ve FX-8300 (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
1
Favori
3.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Çok güzel şeyler öğrendim sayenizde teşekkür ederim.

Yanlız amd sistemlerde sadece tekil çekirdek performansı sorunu yok. Anakartlarla ilgilide baya sorunlar var. Sıcaklık sorunları var. Yani iş sadece f/p olmakla olmuyor.

Browsingde bile yavaş kalıyor bu işlemciler.

Yinede tarafsız yorumlarınızı okumak güzeldi.

Neyse umarım amd eskisi gibi daha güçlü işlemciler üretirde amd kullanmaya devam ederiz.

Peki size bir soru g3220 işlemcili bir htpc yi amd 860k ile upgrade etmelimiyim. Ekran kartı 4830 bu nedenle önemsiz oluyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Urun gamina eklemesi iyi olmus.
  • selmand kullanıcısına yanıt
    Anakart sorunları AMD firmasından kaynaklanmıyor. Tamamen kullanıcı ve anakart firmalarından gelen bir sorun.

Mesela ben FX-8320 ile birlikte 970 çipli Asus M5A97 EVO R2.0 gibi ortalamanın üstü bir kart almıştım. Bir sene kadar en ufak bir sorun yaşamadım. Ne sıcaklık, ne çarpan düşmesi, ne de voltaj sorunu. Anakart taş gibi görünüyordu.

Sonra çeşitli sorunlar başladı ama bu dediklerim ile ilgili değil, başka şeylerdi. Önce bellek sorurnları başladı. kitabına göre dual-channel olarak A2-B2 olarak takılması gerekiyordu. Bende öyle takmıştım ve sorunsuz 2x8 GB kullanıyordum. Bir süre sonra yoğun kullandığım VMware sıkıntı çıkarmaya, perf çok düşük olmaya başladı. İnceleyince bellek sorununu gördüm. Sadece 7162 MB kullanılabiliyordu. Oysa tek modül bozuk bile olsa 8192 MB (8 GB) olmalıydı.

Kurcaladım ve A2-B1 taktım dual channel 16 GB gördü. Aslında olmaması lazımdı çünkü bu single hattıydı. Sonra bu da sorun oldu ve olması gerektiği gibi 16 GB single görmeye başladı. En son da sapıttı. Dual channel olunca 7162 MB görüyor single olunca 16384 MB görüyordu. Hiçbir şekilde değiştiremedim.

Sonra ön panel USB girişleri sapıttı. Birgün çalışan giriş öbürgün çalışmıyor, çalışmayan çalışıyor gibi olaylar oldu. Çalışan bir girişteki cihaz bir gün tanınırken, diğer gün tanınmıyordu. Kafasına göre takılmaya başladı.

En son da ses gitti. Hiçbir şekilde düzeltemedim. Sonra araştırdığımda bu sorunları yaşayanın çok olduğunu, kronik sorun sayıldığını tespit ettim. Bütün sorunlar BIOS update sonrası çıkıyordu. İnceleyince son iki BIOS'un sorunlu olduğu açığa çıktı. Eski sorunsuz BIOS (üzerinde gelen) geri yükleme de işe yaramadı. Bir şekilde hatalı conf bilgileri kalıyordu. Mesela çöpe attığım eski klave ve fare hala listeleniyordu.

Yani sorun AMD çipinde değil Asus BIOS kodundaydı. Çünkü yine 970 çip kullanan en düşük versiyon Asus M5A97 LE hiç sorun yapmıyordu. VRM kötüydü, soğutması yoktu (ucuz ürün), OC filan imkansızdı ama taş gibi çalışıyordu. Yine 990 çipli 990 EVO da sorunluydu ama diğer 990 çipli anakartlar sorunsuzdu. Ben de çöpe atıp Gigabyte 970A-UD3P aldım. Sıfır sorunla devam.

Kısaca sorun AMD çipleri değil firmalardan kaynaklıydı. AMD çipset yapısını çok değiştirmez. Bu hem geliştirmeyi hem de maliyeti iyi etkiliyor. Ama firmalar bunu kötüye kullanıyor. Mesela FX için çıkan çipset 9** serisidir, Phenom II-X6 için 8xx, Phenom II için 7**, Phenom I için 6** ve 760 gibi. Ama fi tarihinde çıkan tarihi eser haline gelmiş 6** çipseti ile bile AM3+ soket anakart yapabilirsiniz. Veya yine tarihi eser olan NVIDIA MCP61**-62** serisi ile de.

Bu yüzden piyasada çok ucuza 6100-6200 çipli veya 760G çipli AM3+ anakart bulabilirsiniz. İşi bilmeyen kullanıcı da ucuz diye bunları alıyor ve uyumsuzluk yaşamaya başlıyor. Bu çipler en fazla 95 watt TDP destekler. BIOS zorlaması ile 125 watt TDP desteği veriliyor ama çakma-zorlama olduğundan sorunlu. FX8 filan takınca pörtlüyor.

Sebebi VRM (güç yönetimi), SMbus (sistem yönetimi) ve HT (Hypertransport veriyolu) versiyonlarının eski olması. BIOS zorlaması ile uyumsuzluklar görmezden geliniyor ve AM3+ işlemci çalıştırılıyor. Sonra da olanlar oluyor tabii, yok AMD uyusuz filan. 30 yıldır bilgisayarla haşır neşirim, uygun parçalarla kurduğum hiçbir sistemde sorun yaşamadım. Ne AMD, ne Intel, ne Cyrix, ne de Harris. :)

Adam alıyor 760G çipli anakartı FX8 takıyor. Piledriver FX işlemci HT 4.0 kullanıyor ama 760G çipset HT2.1 veriyor. Sonra frekans dalgalanması oluyor. Zira 760G çipset FX işlemcinin gönderdiği IDLE yük durumunu anlamıyor, BIOS da iyi değilse yanlış yorumluyor.

Yine modülü farkedemiyor zira modülsüz Phenom I için çıkmıştı. Modüldeki iki çekirdekten biri %100 diğeri %20 ise ortalamasını alıp %60 diyor ve çarpanı azaltıp frekansı düşürüyor. Oysa modülü algılasa sadece %20 olanı düşürürdü. Algılamadığından tam gaz çalışması gereken çekirdek de zayıflıyor. Bu da oyunlarda filan FPS dalgalanması gibi şeyler yapıyor.

Voltaj da buradan sorun çıkarıyor. Yine modülü algılamadığından sadece %20 yük olan çekirdeğin hızını düşürünce voltajı da düşürmüyor. Ortalamayı aldığından %100 çalışan ve voltajın düşmemesi gereken çekirdeğin de voltajını düşürüyor. Bu durum aşırı olursa mavi ekran verdirebiliyor. Bu işte SMbus biriminin eski olmasından kaynaklı. Yeni işlemciyi düzgün tanımıyor. BIOS ne kadar iyi anlatırsa o kadar anlayabiliyor.

Acaip ısılar görülmesi de VRM yönetiminin eski olmasından. Bu da yine modül hatası ile ilgili biraz. Tek bir çekirdek yerine modüldeki iki çekirdekten gelen ısı bilgileri yanlış anlaşılıyor. Sonra işlemci 255 derece diye panik yapılıyor. BIOS da bunu önlemezse sorun patlıyor. Oysa hiçbir işlemci (ne amd, ne intel) bu ısıya çıkamaz. Çok daha aşağıda çoktan alev alıp yanmış olur.

Yani sorun eski çipset ve BIOS ile yeni işlemci kullanmaya dayanıyor. Bunu kullanan ürünler de ucuz olduğundan anakart firmaları BIOS geliştirmeye pek dikkat etmiyor, yalap-şalap yapıyor. Hatta çipset yeni bile olsa eski BIOS az bir değişiklikle yeniden kullanılıyor ve tam gerektiği gibi düzeltilmiyor. İdare eder seviyede kalıyor. Ancak pahalı anakartların özellik ve BIOS yapısı düzgün ve olması gerektiği gibi yapılıyor.

Intelde ise bu sorun yok. Zira nerede ise her işlemcide yeni anakart ve çipset almak zorundasınız. Yani eski nesil çipsetle yeni soket işlemci kullanamıyorsunuz. Üstelik çipsetler de geriye uyumlu değil, bu yüzden BIOS da elden geçirilip kullanılamıyor. Yeniden yapılıyor. Mesela yeni intel 5*** işlemci serisinde 1151 soket yeni çipset ve yeni işlemci. Anakart firmaları mecbur yeniden yapıyorlar ve uyumlu oluyor.

Bunun bedeli ise yüksek fiyat. Her yeni işlemcide yeni anakart almak zorundasınız. Zira anakart firmaları bunun acısını çıkarmak zorunda. Bize ize 170 çipli Mate gibi sıradan anakarta bile 500 TL civarı para ödememiz demek. Oysa bunun kalite-seviye AMD karşılıkları olan örneğin düz M5A97 anakartlar yarı fiyatına.

• quote:

Orijinalden alıntı: -İstanbullu-

Forever AMD <3

YOLUN AÇIK OLSUN <3

intelciler seri eksile :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.