Bizim millet biraz hazımsız. Birşey çıktığında işte hemen memnuniyetsizlikler başlıyor. Halbuki adam rakibinden daha iyi bir altyapıda daha geniş bant genişliği sağlan bir anakart üretmiş, daha verimli daha az ısınan daha az güç tüketen ve eşdeğer hatta bazı noktalarda da geçen bir işlemci çıkarmış daha ne yapsın ki. 5ghz aşsa ne olur aşmasa ne olur 50ghz işlemci de yapsan olay mimari de ve yazılımda bitiyor. Adam oyun yapıyor 3-4 çekirdek anca kullanıyor kalan çekirdekler boşta yatıyor. Oyunları çekirdek frekans hızına değil mimariye göre optimize etseler çok daha verimli olacak. Oyundan ziyade Render performansı çok daha önemli çünkü bütün çekirdekleri dibine kadar yüke sokuyor. Oradaki verimlilik hız ve güç tüketimi asıl önemli olan. Oyun falan hikaye. :) Malesef bütçe kadar alabiliyoruz. İyi ki geçen yıl alabileceğim en yüksek donanımları aldım. Bu sene hayal oldu sistem toplamak bu fiyatlarla çok zor ki sonbaharda dolar daha artınca bu yeni çıkacak modeller çok daha pahalı olacak. |
AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (10. sayfa)
-
-
9900K'yı 5 senedir keyifle kullanan kitle var. 3800X, 3900X, 3950X, 5600X, 5700X, 5800X, 5900X, 5950X kullanıcılarının 10 FPS fazla almak için 7000 serisine geçmesi boşa masraf olur. 5000 Serisi ve 3000 Serisinin üst modellerini en az 3 yıl daha çok rahat gideri var. Daha sonra ZEN4'ün ikinci versiyonu ya da ZEN5 duruma göre alınabilir.
-
Hocam bilen bilir bu şahıs Zen 3 ana konusnda zen 3 alanlara benzer şekilde "3000 serisi varken ne gerek var, bunu alan akılsızdır" vs. diyerek defalarca insanlara hakaret etti sonra gidip kendisi 5000 serisi aldı ve utanmadan sıkılmadan hiçbirşey olmamış gibi konuya yazmaya devam etti. Ne yazık ki forumda böyle şeyler unutulup gidiyor, bölümde yönetici olmadığı içinde böyle insanlar barınmaya devam ediyor. Belliki hiç akıllanmamış aynı şeyleri bu konuda yapmaya tekrar başlamış.
O yüzden bu şahsın yazdıklarını ciddiye alma, ne derse desin 7000 serisini forumda yine ilk alanlardan biri olacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 26 Mayıs 2022; 14:49:36 > -
Seviyeyi aşağı çekmek için söylemedim onu. İnsanlar biraz memnuniyetsiz bu tip konularda daha ürün ortada yokken hemen ürünü gömüyorlar ya da benzeri şeyler oluyor. Biraz onu konuştuk biz. Ürün çıkınca zaten neler olup bittiğini göreceğiz.
Diğer cevap veren arkadaşa hitaben şunu diyim konu kapansın, zamanında zen 3 ile ilgili ne dediysem arkasındayım. Çünkü bu işlemcilerin oyunlarda şu kadar fps veriyor oyun işlemcisi gibi şeyler tamamen pazarlama argümanından ibaret. Satış stratejisi bunlar. Adam render alır iş yetiştirir para kazanırsa yaptığı şeyden yeni nesile geçmesi çok daha mantıklı. Fakat eski nesil işlemciyi biraz da egosunu tatmin etmek için değiştirmesi gereksiz masraf. Benim 3000 serisinden 5000 serisine geçme sebebim tamamen render aldığım proje yaptığım ve bu işten para kazandığım içindi. Boş vakitlerimde oynadığım oyunların hiçbirisinde bu değişiklik etki etmedi zaten sırf oyun için gereksiz masraf olurdu bu durum.
Ryzen 7000 içinde aynı şeyi söylüyorum. İş yüklerinde kullanım için proje yapan render alan fotoğraf video editleyen adam için gerçekten üst seviye ve zaman kazandıracak bir platform Pcie 5.0 sayesinde özellikle büyük boyutlu dosyalarda. Ama oyun için o yapılacak masrafa değmez. Oyun tarafında elimizdeki ekran kartı kadar performans alıyoruz çünkü.
-
170W TDP, 230W PPT olacakmış(bu 5950 3950 gibi ailede ki en yüksek cpu'nun değeri) bu değer 5950X'den 88W fazla çekeceği anlamına geliyor artık all core boost hızları tek çekirdek boost hızına çok yakın olacak ve +5ghz all core hızlar artık gerçek.
tom's hardwareAMD Corrects Socket AM5 for Ryzen 7000 Power Specs: 230W Peak Power, 170W TDPhttps://www.tomshardware.com/news/amd-corrects-socket-am5-for-ryzen-7000-power-specs-230w-peak-power-170w-tdp230W ne kadar yüksek daha iyi anlamak için bir bilgi vereyim 5700X 65w tdp / 77w ppt değerine sahip.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 26 Mayıs 2022; 20:37:51 > -
Performans değerleri söylendiği gibi çıkarsa amd tarafının mobo+ram fiyatı olarak intel 12. nesil i bile geçeceğini düşünüyorum. Bu durumda pek alınabilirliği kalmıyor.
Şu durumda oyuncular için en mantıklı iş bence güzel bir f/p am4 mobo alıp üstüne 5600 ya da 5800x3d takmak olacaktır.
Peki bütçe sorunu olmayan ne alabilir derseniz bu durumda ben olsam en iyi am5 anakartı alıp kenara çekilirdim.
Ama onun da x370 gibi ileride dezavantaja düşme(support bios ların geç gelmesi vs) ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekecek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 26 Mayıs 2022; 17:44:22 > -
O değerler soketin limitleri. Bu değerlerde işlemci çıkacak diye bişey yok. 16 çekirdek için 105w tdp olacak deniyor. İlerde 24çekirdek çıkarsa elbette daha fazla güç çekecek. Intelin tepe işlemcisinin çektiği 400w ın yanında 230w komik kalıyor.
-
"Specifically, AVX 512 VNNI for neural networking and AVX 512 BLOAT16 for inferencing. Both are pretty nice speedups, we’re not using a fixed-function acceleration, this could be something we could do with our Xilinx acquisition. We are starting to see more consumer applicability of AI workloads, like video upscaling, which has grown a lot in the last two years. I think there is a general trend for the average enthusiast to take on more AI-type workloads. […]
— Robert Hallock"
AVX512 destekleyecek.
-
AMD saçmalıyor. o ana kart fiyatları nedir? Avrupa'da bile bu fiyatları karşılayamayacak insanlar var. Artık orta seviye bir pc toplamak Almanya'da bile 2 x asgari ücret yapıyor olacak. rezillik bu durum.
-
Rakibine kök söktürmeye başlarsan fiyatların eskisi gibi ucuz olmaz.
Bu kanun değişmez, biti kanlanan istediği gibi oynar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Dominic_Toretto_ -- 30 Mayıs 2022; 8:0:40 > -
malesef doğru ve üstüne ben bu iki şirketin bir biri ile masa altından fiyat şişirdiğini düşünüyorum. böyle fiyatlandırma görmedim ben. önceden en tepe modelin fiyat eşiği olurdu. atıyorum yarı asgari ücrete. onun bir altı model 1/6 bir ücrete tabi daha düşük fiyatla sabitlenirdi. zamanında Türkiye'de de böyleydi ama son 3 4 senedir özellikle nvidia ve intel bu kuralı iyice bozdular.
-
Orta seviye bir bilgisayar toplayacak olursak, ben bir taslak yazayim,
12400f, 178eu
Msi b660m-a ddr4, 148eu
2x8gb ddr4 cl18 3600mhz gskill, 62eu
Arctic freezer 34 duo, 39eu
Asus dual rtx 3070, 679eu
Wd black 1tb m2 ssd, 99eu
Msi forge 100r, 69eu
Xpg core reactor 750w, 90eu
Toplam: 1364eu
Baktigimiz da suan avrupada bilgisayar toplamak Türkiye'ye nazaran cok daha kolay. Almanya da orta halli bir bilgisayar toplamak 1300-1400eu civari tutuyor. Asgari ücret ise netto olarak minimum 1199eu civaridir, yasal olarak farkli bir anlasma yapilmamissa bu sekildedir ama o paraya anca göcmen falan calistirirlar cünkü, aile gecindirmek cok daha fazla maliyetlidir.
Amd olsa,
R5 5600, 199eu
Msi B550m mortar, 138eu
2x8gb ddr4 cl18 3600mhz gskill, 62eu
Arctic freezer 34 duo, 39eu
Asus dual rtx 3070, 679eu
Wd black 1tb m2 ssd, 99eu
Msi forge 100r, 69eu
Xpg core reactor 750w, 90eu
Toplam: 1375eu
Avrupa da fiyat yüksek degil, Türkiye'de neden pahali oldugunu, tedarikte son fiyata kadar nelerin hesaplandigini objektif bir sekilde anlatabilecek biri bulamadim, baska bir konuda bu isi yapanlarda vardi lakin ya görmediler yada cevap vermediler. Misal ayni ekran kartini Almanya'dan alsan 11500, Türkiyede 14900 lira... Islemci ryzen 5600 almanya da 3400 lira, Türkiye de 3800 lira anlik, gecen gün 3600 dü.. fiyatlari 17 ile carpip akakceden karsilastirabilirsiniz. Sadece almanya degil civarindaki ülkelerde asagi yukari benzer fiyatlar. Türkiye'de amd sistem ortalama 28887 lira yapar, Almanya da 23375 lira, 5512 lira fark var bunun 3400 lirasi sadece ekrankarti...
Edit:
Avrupanin fakiri nasil alir? Maasi kendine yeter yetmez... 14 maas alirlar ve 1 maasiyla tatile gider, 1 maasiyla 1199eu ya benim sectigim bilesenlerin bir tik altini performans kaybetmeden toplayabilir. 5950x 540eu civari, 12900k ise 600eu civari... X99 chipsetler zamani high end islemciler cok daha pahaliydi, extreme diye sattiklari islemciler 1000eu dan fazlaydi, 350eu civari 5820k aliniyordu ki son zamanlari o da... Performans ve fiyatlar suan tam anlamiyla karmasa icerisinde... Kimse gercek performans ve degerine bakmiyor. Misal suan ki 12400f önceli nesillerden hangi islemcilere denk geliyor, o islemciler kac paraydi ve 12400f kac para... Biz 12400f i bile begenmiyoruz. O i5 diyoruz. Alabildigimiz en yüksek islemciyi almaya calisip bütceyi dengesiz dagitiyoruz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 30 Mayıs 2022; 11:57:39 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
evet 1200 euro civarı. bu da halkın %5i yapıyor. ama 1300 1500 arası çalışan ise %35 - 40 var. özellikle bu rusya ile atışmalar sonrası enflasyon %40larda geziyor. TVler burada da aynı. propaganda olarak hala %7 söylemekteler ama hangi %7. benzin bile 1 yıllık döneme göre %60 arttı. enerjide böyle zamlar varken nasıl %7 olabilir sence? Amerika'da bile kağıt üzerinde %10 denmekte. yani inanmıyorum. her ülke, kendi iktidarına göre haber yapıyor. 3 aydır sürekli putin ölüyor hastalıktan veya ruslar dağıtılıyor, rus ekonomisi batıyor haberleri izliyoruz. neyse yani bu doğrultuda bu yorumu yaptım. artık güzel oyun bilgisyarı toplamak nerdeyse iki asgari ücreti.
mesela 3080ti high end değil ama ortanın üstü. önceden böyle bir pc için 1200 euro civarları para öderken şimdi fahiş fiyatlar isteniyor. ryzen 7000ler bu fiyatlarla pek fark yaratmayacak.
-
Zamanında fx57 1000 dolardan biraz fazlaydı. Bugünün parasıyla 1500dolardan bile fazla yapıyor. Rakibinden üstün ürün yaparsan fiyatı sen belirlersin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X