< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felice Forte -- 14 Eylül 2024; 23:14:45 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
AMD Ryzen Mobil 7000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma (21. sayfa)
-
-
Amazondan 10 gün önce bonus cardla alışveriş yaptım. Sorun yoktu. Satıcı ürünü 10 gün içinde kargoya veremediği için iade talep ettim. Bugün para bonus carda iade edildi. Bilginiz olsun...
Kullanım amacınızı bilmiyorum (ofisten ofise fark var netekim) ama 5700u lu pek çok cihaz var 13500 altında. Tabi fiyat sınırı olunca kalite vs biraz aşağı iniyor. İlk darbeyi de kasa kalitesi ile ekran alıyor. 220 nit tn panel benim 10 yıllık intel 4005u işlemcili lenovo laptopumdan kalma mesela. Usb 2.0 port da cabası. Bilginiz olsun diye yazdım. Ayrıntıları linkte
https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-1-15alc7-amd-ryzen-7-5700u-16gb-256gb-ssd-freedos-15-6-tasinabilir-bilgisayar-82r400kttr-p-HBCV000065LHJK?magaza=f%C4%B1rsat%20sepeti&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.37.3
https://www.hepsiburada.com/acer-aspire-3-a315-44p-ryzen-7-5700u-16-gb-512-gb-ssd-freedos-15-6-fhd-60-hz-tasinabilir-bilgisayar-nx-ksjey-002-p-HBCV00005ZV7KP?magaza=Teknorya&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.21.8
https://www.hepsiburada.com/lenovo-v15-aba-82tv004ltx-amd-ryzen-7-5825u-8gb-512gb-ssd-15-6-inc-full-hd-freedos-tasinabilir-bilgisayar-p-HBCV0000431R3X?sayfa=1&ozellik=
Bu üründe 250 nit tn panel var ayrıntılar aşağıda. 8 gb ram var, 1 slit boş 700 tl ye 8gb alıp 16 yapabilirsiniz. İşlemci daha iyi. Ama kasa kalitesini vs bilemem. V serilerine hiç bakmadım şu ana kadar. HB de birisi yurt dışı kayıtlı ürün diyip 1 yıldız vermiş ama psrefte ülke Türkiye olarak geçiyor...
Bu serinin 16gb ramli alt modeli psref linki:
https://m.n11.com/urun/lenovo-v15-g3-aba-82tv009ctx-r7-5825u-16-gb-512-gb-ssd-156-free-dos-fhd-dizustu-bilgisayar-52219990?magaza=incehesap&utm_source=comp_akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel
Aşağıdaki üründe de iki ram slotu var ileride imkan olduğunda 8gb alıp 16 yapılabilir. Bu cihazda işletim sistemi yüklü. Belki 16 ramli modeli de vardır (eskiden 32 ramli model satılmış mesela)
https://www.hepsiburada.com/hp-15s-eq3007nt-68n39ea-ryzen5-5625u-8gb-512ssd-15-6-fullhd-w11h-tasinabilir-bilgisayar-p-hbcv00002ywwu3
V15 serisinin güncel versiyonu ddr5-5500 ram var. İşlemci biraz kırpılmış. Normalde ryzen 5 5500u ile aynı yapıya sahip yani zen2 çekirdekli (bu arada hatırlatayım 5700u'da da zen2 Çekirdek var. Yukarıdaki hp laptopta bulunan 5625u da ise zen3 vardı sanırım). Ama 5500u da 6 Çekirdek var 7520u da ise 4 Çekirdek var. Tek Çekirdek performansları benzerdir hatta 7520u 5500mhz ram ile daha iyi sonuç verebilir ama eksilen 2 Çekirdek yüzünden çoklu işlemlerde %25 düşük benchmark verir gibi tahmin ediyorum. 7520u Nun tdp si 15w iken 5500u ve 5700u Nun tdp si 25 watt olduğundan uygun bir kasaya konulduklarinda benchmarkta arayı biraz daha açabilirler ve tek cekirdekte %10'a kadar, çok çekirdekte ise %40'a kadar fark atabilirler. Sonuçta iki işlemci de günlük işlerde yeterlidir. Bazen ram hızının 3200mhz den 5500mhz ye çıkması daha iyi bile olur. Tabi test etmedim bunlar sadece tahmin. Uygun fiyatlı yeterli bir cihaz.
Psref linki:
https://m.n11.com/urun/lenovo-v15-g4-amn-82yu0123tx-r5-7520u-16-gb-512-gb-ssd-156-dos-fhd-dizustu-bilgisayar-51598800?magaza=by-pro&utm_source=comp_akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 15 Eylül 2024; 6:18:55 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Merhabalar,
Hocam öncelikle çok geç cevap yazıyorum kusura bakmayın. Ailemden küçük bir sağlık problemi yaşayan oldu, hastane süreçleri oldu. Birde evimde küçük bir tadilat işi vardı, ustalarla hala cebelleşiyorum. Küçük bir iş çok uzadı. Buraya bakamadım kusura bakmayın.
Değerli vaktinizi ayırıp, ayrıntılı cevap yazdığınız için çok çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler ve modelleri inceleyeceğim. Hoşçakalın.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Kolay gelsin. Geçmiş olsun.
Yillar önce Lenovo V15 G2 cihaz almıştım.
Aynı işlemci ram sahip Asus 4 saat girerken Lenovo 1 saat maximum güç modu ile 2 saat gidiyordu.
Aldığım yer teknik servis gönder rapor ile değişim mümkün dedi.
Teknik servis Amd işlemci+paylaşımlı ekran kartı+ düşük kapasiteli pil 33-40Wh nedeniyle nornal dedi rapor vermedi.
O günden sonra v15 serisi görünce aman allah korusun düşman başına diyorum ..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok teşekkür ederim. Tekrar yardımlarınız için de ayrıca teşekkür ederim. Kendinize dikkat edin. İyi günler dilerim.
Thinkpad E14 G6'nin intel versiyonu ile ilgili hepsiburadada şöyle bir yorum var:
"Ürün hem kompakt hem de şık. Kasası oldukça rijit, gıcırdama ses gibi esneme sorunları yok.
Trackpoint hususu oldukça konforlu, özellikle kucağınızda iken uzun belgelerde scroll işlevini kullanmak muazzam bir kolaylık sağlıyor. Ekran parlaklığı bana yetti, mat kaplamanın avantajı büyük. Görüntü kalitesi yeterli.
Gen 6 İntel'lerde thunderbolt var, harici ekran kartı kullanma imkanı veriyor. Tüm usb portları 3.2 sunuyor. İki usb-c portunda PD 3.0 desteği var, şarj konusuda güvenilirlik sağlıyor. İki M2 ve iki Sodimm ile geliyor makine. Gen 5'te bu saydığım özellikler yok.
İntel işlemci konusunda ise oldukça ikircikliydim, AMD'li versiyonlar Türkiye'de yok, olanlarda Thunderbolt yok. Gen 5 ile Gen 6 arasındaki farklar aradaki fiyat farkını haklı çıkarıyor. Lenovo, Gen 6'da Amd işlemcileri bir önceki nesilden seçmiş, İntel performans konusunda oldukça önde. Neticede istemeden İntel almış oldum. İşlemci güç kullanımı biraz yüksek. 3. Şarj döngüsündeyim şu an, 7-8 saat kullanım aldım Office için. İşlemci yoğun kullanımda 3-4 saate iniyor süre. Benim kullanımımda Word ve Chrome hep açık, birkaç kez SPSS çalışıyor. İşlemcinin verimlilik çekirdeklerinin çalışma mantığı çok güzel; Chrome ilk açılırken kalan şarj süresi 4 saate kadar düşüyor. Açılıp ram'e geçince veriler 10 saate geri çıkıyor. İki üç uygulama ile çalışıyorsanız hepsini sabah bir kere açın, 8 saate yakın çalışabilirsiniz. Sürekli açtım kapattım işini sevmiyor işlemci.
Son olarak tek kanal ram var bu bilgisayarda; işlemcide Arc Xe grafik çekirdekleri olduğu halde tek kanal ram olduğu için Xe çekirdekleri işlevsel değil. İki kanala da bellek modülü takılmadan 155u işlemci kullanıyor gibisiniz. Bu bilgi açıkça yazmıyor. "Arc Xe Graphics Functions as Intel Graphics" diyor açıklamada. Tek kanal bellek meselesi yüzündenmiş bu. Neyse atla deve değil bir modül eklemek gerektiğinde."
Artık i5 i7 değil de u5 u7 diyor sanırım intel. u5'in fiyatı 30.900 u7'nin fiyatı 37.800 lira şuan.
Thunderbolt takılmam gereken bir özellik mi? AMD versiyonunda yokmuş çünkü. Ve intel gerçekten performans olarak daha mı iyi? Sizin yorumlarınızı fikirlerinizi alabilir miyim? @sallami @Bloodin
-
-
Cevabınız için çok teşekkür ederim. E14 G6'nın AMD versiyonunda usb portlar 3.2 diye biliyorum. Ama bu takılmam gereken son yer herhalde. Redditte AMD versiyonunu Zen3 tabanlı yani 2020ye ait işlemci kullanmasından dolayı eleştirmişler. Oysa ki intel en güncel bilmemne lake tabanlı işlemci kullanıyormuşmuş. Piyasada intel fanboyu çok olduğundan sizlere de danışmak istedim. Bu konudaki yorumlarınız ne olur? Siz benim yerimde olsanız ne tercih ederdiniz?
AMD versiyon henüz piyasada olmasa da İntel versiyonun da güncelleri fiyat olarak bence yüksek duruyor. U7 155H işlemcili versiyon 1100 dolar civarında U5 125U işlemcili versiyon da 850 dolar civarında.
Buna karşın E14 G5'in amd versiyonu şuan trendyolda peşin fiyatına 9 taksitle 17.475 liraya yani 510 dolar civarına alınabiliyor. Sanırım G6 piyasaya girdi diye stok eritmek isteyen satıcılar fiyatları iyice düşürdüler. Gerçekten insanı kaşındırıyor bu fiyat, aman DDR4 olsa, artırılabilir ram çift slot olmasa, copilot tuşu olmasa ne olur dedirtiyor.
Ben zaten g5 alacaktım. Onu araştırırken G6'yı gördüm DDR5 ram, çift artırılabilir ram slotu, copilot tuşu, daha güncel işlemci falan olduğundan ve acelem olmadığından bekleyebilirim dedim.
Ne önerirsiniz? İşlemcide NPU'ya çok takılmalı mıyım? Eğer bu hususa takılırsam AMD versiyonu için en az T14 G5'e hatta onun R7 versiyonuna çıkmam gerekir sanırım ki o da Türkiye'ye gelir mi bilmiyoruz. Thinkpadden başka modellere de yönelebilirim de Türkiyede ofis tipi 14" laptop seçeneği baya kısıtlı.
Aslında şuan eldeki bilgisayar çok eski olduğundan e14 g5 bile çağ atlatır ama insan yine de araştırmadan, sorgulamadan edemiyor :) bu yüzden kıymetli yorumlarınız benim için çok önemli.
-
20 yıl önce meslek icabı yapay zeka ile uğraştığım sıralarda, nöral network normal makinelere ağır geldiği için, usb ye bağlanan npu işlemciler çıktı diye okuyunca hemen almam lazım bunlardan bir tane demiştim. Tabi sonra alan değiştirdik vs...
İşin iki boyutu (senaryo) var bence (Yeni npu ların becerilerini bilmeden yazıyorum yanlış olabilir). İlkinde bir tür yazılımcı gibi ihtiyaç duyarsınız. Bir ihtiyaca binaen özel yapay zeka motoru olusturma/eğitme gibi bir ihtiyacınız vardır ya da olabilecektir. O zaman mutlaka npu destekli bir makine alın derim. İkinci de tüketici olarak şu an ya da gelecekte (yakın gelecek tabi ki 20 yıl sonra değil makine kullanım ömrü içindeyi kastettim) kullandığınız/kullanacağınız uygulamalar açısından ya da yapay zekanın sunduğu hizmetlerden faydalanma açısından npu desteğine ihtiyacınız vardır ya da olacaktır. Bu durumda da npu destekli makine tavsiye ederim.
İkisi de size uymuyorsa ve imkanınız varsa yine npu destekli bir makine iyi olur ama şart değil gibi duruyor. Zaten güncel cep telefonları, bu ihtiyacı daha iyi karşılar diye düşünüyorum. Yani pc/laptopta npu'ya ihtiyaç duyulmayabilir. Bir şekilde npu ya ihtiyaç duyan uygulamalar eninde sonunda hayatımıza girecek, ama ne kadar internet tabanlı olacak, ne kadar local npu ya dayanacak bunu uzaktan tahmin etmek kolay değil. O yüzden imkan varsa iyi olur dedim.
Usb hızlarını gelince makineyi daha verimli ve uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız olabildiğince güncel bağlantıya sahip olan bir cihaz, tavsiye ederim. Bir önceki laptopu mesela, İşlemci gücü yeterli olmasına rağmen hdd arayüzü, usb arayüzü vs çok eskidigi için değiştirmiştim ben. Taşınabilir ssd ler 3000 ler ve üstü hıza çıkmışken usb 3.0 ya da 600 mb hız sınırları sinir bozucu olur ki bu hizlar daha da artacak gibi duruyor. Ama şart mı tabi ki kişiye bağlı olarak olmayabilir. Usb 3.2 gibi kısaltmalar yerine hız limitlerini kontrol edin. Usb 4.0 olup 20 olan da var 40 olan da... 3.2 ler de durum daha kötü,
3.2 gen 1, 5 Gbit/s
3.2 gen 2, 10 Gbit/s
3.2 gen 2x2 ise 20 Gbit/s
Mesela...
Bu arada usb portlari açısından e14 gen 5 ile e14 gen 6 arasında fark yok. Her ikisinde de iki port 5, iki port 10 gbps maalesef.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 27 Ekim 2024; 14:41:11 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: sallami
20 yıl önce meslek icabı yapay zeka ile uğraştığım sıralarda, nöral network normal makinelere ağır geldiği için, usb ye bağlanan npu işlemciler çıktı diye okuyunca hemen almam lazım bunlardan bir tane demiştim. Tabi sonra alan değiştirdik vs...
İşin iki boyutu (senaryo) var bence (Yeni npu ların becerilerini bilmeden yazıyorum yanlış olabilir). İlkinde bir tür yazılımcı gibi ihtiyaç duyarsınız. Bir ihtiyaca binaen özel yapay zeka motoru olusturma/eğitme gibi bir ihtiyacınız vardır ya da olabilecektir. O zaman mutlaka npu destekli bir makine alın derim. İkinci de tüketici olarak şu an ya da gelecekte (yakın gelecek tabi ki 20 yıl sonra değil makine kullanım ömrü içindeyi kastettim) kullandığınız/kullanacağınız uygulamalar açısından ya da yapay zekanın sunduğu hizmetlerden faydalanma açısından npu desteğine ihtiyacınız vardır ya da olacaktır. Bu durumda da npu destekli makine tavsiye ederim.
İkisi de size uymuyorsa ve imkanınız varsa yine npu destekli bir makine iyi olur ama şart değil gibi duruyor. Zaten güncel cep telefonları, bu ihtiyacı daha iyi karşılar diye düşünüyorum. Yani pc/laptopta npu'ya ihtiyaç duyulmayabilir. Bir şekilde npu ya ihtiyaç duyan uygulamalar eninde sonunda hayatımıza girecek, ama ne kadar internet tabanlı olacak, ne kadar local npu ya dayanacak bunu uzaktan tahmin etmek kolay değil. O yüzden imkan varsa iyi olur dedim.
Usb hızlarını gelince makineyi daha verimli ve uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız olabildiğince güncel bağlantıya sahip olan bir cihaz, tavsiye ederim. Bir önceki laptopu mesela, İşlemci gücü yeterli olmasına rağmen hdd arayüzü, usb arayüzü vs çok eskidigi için değiştirmiştim ben. Taşınabilir ssd ler 3000 ler ve üstü hıza çıkmışken usb 3.0 ya da 600 mb hız sınırları sinir bozucu olur ki bu hizlar daha da artacak gibi duruyor. Ama şart mı tabi ki kişiye bağlı olarak olmayabilir. Usb 3.2 gibi kısaltmalar yerine hız limitlerini kontrol edin. Usb 4.0 olup 20 olan da var 40 olan da... 3.2 ler de durum daha kötü,
3.2 gen 1, 5 Gbit/s
3.2 gen 2, 10 Gbit/s
3.2 gen 2x2 ise 20 Gbit/s
Mesela...
Bu arada usb portlari açısından e14 gen 5 ile e14 gen 6 arasında fark yok. Her ikisinde de iki port 5, iki port 10 gbps maalesef.Cevabınız ışığında İntel daha iyi bir seçim oluyor maalesef. Port noktasında AMD Gen 6da bile dediğiniz gibi 10Gbps ile sınırlıyken intel versiyonu 40Gbps'ye kadar çıkabildiği gibi 8k görüntü çözünürlüğünü de destekliyor. AMDde bu sınır 5K.
Ayrıca AMD'de max ram 4800Mhz iken intelde 5600. Lenova E14 G6'da intele biraz kıyak geçmiş sanki.
Kafadaki tek soru dahili grafik işlemcileri karşılaştırmak olacak o zaman. AMD bu konuda daha başarılı diye biliyorum ama İntel ne kadar geride onu düşünmek lazım. Gerçi ben her halukarda 10 yıldan daha yaşlı olan i5-2410m'in grafik işlemcisine göre çok daha iyi performans alırım.
İntel versiyonun AMD'ye göre pil performansı dışında bir eksiği var mı onu da bilmiyorum ama kafam iyice karıştı gerçekten. İntel hiç aklımda yoktu çünkü.
O halde ben akakçeden intel versiyonu takibe alayım. Bir yandan da e14 g5 AMD versiyon da bu fiyatla kafamı karıştırıyor.
Başka tavsiyeleriniz olursa da her zaman açığım. Şuan bambaşka bir yere bile gidebilirim. Acelem yok diye ucuz fiyat da kovalıyorum çünkü :)
-
Hocam, imkan olsa dükkan sizin ama AMD makineler bir türlü gelemiyor. Artık çok mu talep var, yoksa intel mi kapatıyor önünü bilmiyorum.
Eğer 7735 in muadili 155u ya da 165u ise (ki bundan emin değilim. Normalde AMD'nin Ai ön ekli işlemcilerini bekliyoruz. 165u'nun muadili onlardan biri olmalı) 7735 %20-25 daha hızlı dahili grafik birimine sahip (oyun performansına göre nette yazan). Cpu bölümünde de yine en az %20 önde. Ama 155u ve 165u 15w iken 7735 28w. Bu yüzden bu fark bence normal. Pil açısından intel daha iyi bu nesilde.
Tabi sizin ihtiyacınız açısından bakarsak eğer özel bir ihtiyacınız yoksa bu farkı fark etmezsiniz diye düşünüyorum.
Biz ufaklığa ryzen bakarken, sizin durumunuzda olduğu gibi diğer ihtiyaçlar ve piyasa şartları gereği intel aldık. Hiç de pişman değiliz. Başlarda cluster mimarisi geçişi yüzünden windows ile uyum sorunları oldu. Bir ara pişman olur gibi olduk ama şimdi çok memnunuz. Siz intel aldığınızda (intel başka sorun yaşatmaz ise) bu tip bir sorun da yaşamayacaksınız.
Sonuçta AMD, risk alıp sıfırdan yeni nesil bir mimari üzerinde, geriye dönük uyumluluğu koruyarak yepyeni bir işlemci tasarladığı zaman, intelin üzerine ilk toprağı atmış oldu. Intel aynı riski almadı alamadı. Her nesilde toprak yemeye devam ediyor. Özel ihtiyaç vs yoksa şimdilik ryzen tavsiye ederim yoksa intel de üzmez merak etmeyin (tabi yeni bir üretim hatası yoksa).
-
Yanlış aktardım sanırım. Psref'te E14 G6'nın intel ve amd versiyonlarını kıyasladığımda amd pilde kullanımda daha uzun süre sağlıyor gördüğüm kadarıyla.
Aslında 17.475 lira peşin fiyatına 9 taksitle E14 G5 AMD dikkatimi çekiyor bu devirde ayda 2000 lira çok uygun fiyat ama U5li G6 Türkiye'ye yeni gelmiş olmasına rağmen 30.000 lira civarı biraz beklesem o da 25 civarına geriler sanırım. Dolayısıyla 7500 lira için DDR5, thunderbolt, çift slot artırılabilir ram, NPU gibi özelliklerden vazgeçmeye değer mi bilemedim. Bu ekstralar bilgisayarın ömrünü baya uzatır diye tahmin ediyorum.
-
Estağfurullah hocam. Ben direk işlemci kıyaslaması sitelerinden bakmıştım. Oradan edindiğim izlenim intelin 15w ve ryzenin 28w olması sebebi ile daha az pil tükeneceğiz yönünde idi. Hatta ilk kıyaslamada görünce inanamadım. Malum son dönemde intel abanarak farkı kapatmaya çalışıyordu. Ama watt farkı olayı açıklayabilir diye düşünüp kabul ettim. Yanılmışım. 15w bile olsa hala 28w lik tdp li islemciden fazla tüketim yapıyormuş. Tabi bir de piyasaya çıkan makinelere bakıp görmek lazım. Üreticilerin tasarımları da etkili oluyordur belki. Tasarımı ve üretimi 28w olsa da çalışma olarak 15w ile sınırlandırılmış olabilir ryzen...
Intel işlemcili cihazlar hep pahalıdır. Belki son 30 yıldır böyle bu maalesef.
Evet gerçek kullanıcı yorumlarını görmek lazım dediğiniz gibi. Yoksa ben de kağıt üzerinde görüp amd pilde daha iyi dedim :)
Açıkçası Intel istemiyorum, AMD istiyorum ama benzer fiyatlara daha güçlü portlara, yapay zeka desteğine vb. ulaşacaksam AMD'ye takılıp kalmanın da bir anlamı yok. U5-125 de iyi bir işlemci gibi duruyor. Bakalım, biraz zaman geçsin ve görelim şuan E14 G6'nın u5li versiyonunun 1000 dolara yakın bir fiyatı var, gereksiz pahalı bence. Bu kadar bekledim biraz daha bekleyebilirim belki o zamana kadar AMD versiyonu da gelir, onun da fiyatını görürüz. Hedef uygun fiyatlı hafif, taşınabilir bir fiyat/performans laptop almak. Yoksa thinkpad de şart değil. Artırılabilir çift ram slotu ve trackpoint cezbediyor. Küçüklüğümde çok dikkatimi çekerdi o kırmızı nokta, madem imkan var oraya yöneleyim diyorum :)
E14 G5'i uygun fiyatlı olmasına rağmen DDR4 çakılı ramden dolayı eledim, beklemedeyim. Sizin de önünüze uygun model düşerse, haberdar ederseniz sevinirim.
-
Hocam ben de intel tercih etmiyorum. Ama acil ihtiyaç oldu. Makine bozuldu. Yaptırmak yerine zaten 3 yıllık dedik yenisini alalım dedik. Yeni nesil amd gelmemişti. Özellikle dokunmatik ekranlı üst segment makinelerde amd işlemcili olan yoktu mesela. Aldık geçtik. Performans farkı tabi ki vardır. Ama 1 yılı geçti ve biz fark etmedik şu ana kadar. Sizin seçeneklerde de testlerin yalancısıyım 7530 ile 125u benzer Performansa sahip. Özel bir ihtiyaç yoksa yukarıda anlattığınız artılar da dikkate alındığında 125u alınır geçilir yani.
Halihazırda makine aramıyorum Ama gözüme çarpan olursa paylaşırım.
Benim senaryom da şuan sizinki gibi gözüküyor. Eğer AMD versiyonda bariz bir fiyat avantajı olmazsa eski nesil işlemci almaya gerek yok. Peki sizce benim gibi basit bir ofis kullanıcısı için u5 ile u7 arasında kayda değer bir fark var mı? Birinin kodu 125u birinin kodu da 155u. Kağıt üzerinde gördüğüm kadarıyla u7 grafik birimi tarafında ekstra bir avantaja sahip sanırım. Ama nedir ne değildir bilemiyorum.
-
125u ile 7530 benzer performansa sahip olduğu için sıkıntı yaşamazsınız diye düşünüyorum. Ama ben ufakliga laptop alırken 1355 ve 1365 cpu lu makineler arasında (diğer herşey özdeşti) 200 dolara yakın fark vardı. Performans farkı %10 azdı (yanlış hatırlamıyorsam 1 yılı geçti şimdi). Öyleyse riske girmedim. Doktora öğrencisi sonuçta neye ihtiyacı olur (daha 6 yılı var) bilemedim o yüzden 1365 (daha üst işlemcili modeller yoktu) tercih ettim.
Dediğim gibi sizde böyle belirsizlikler ya da olası sürpriz görünmüyor. O yüzden fiyat avantajından yana tercih yapabilirsiniz. Eğer bütçeniz uygun ise i7 her zaman tercih edilmeli bence.
Hocam az önce notebookcjeck ve bir kaç siteye daha baktım. Intel bu nesilde iyi saçmalamış. I5 neredeyse i7 den daha iyi. Daha düşük saat hızı sayesinde termal sıkıntıya girmeyip daha iyi performans gösteriyor gibi görünüyor. ( tabi üreticinin tdp ve soğutma konusundaki tercihinde mi kaynaklı bilemeyecek olmamız kötü. Alacağınız cihaz biraz netleşince i5 ve i7 modellerinin incelemelerine bakar fikir sahibi oluruz kısmetse)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X