Şimdi Ara

Amplifikatör Ve Hoparlör Bağlantıları hakkında Bilgi !!! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
2
Favori
22.299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: ahmtclk

merhaba,
    amfi konusunda kafam çok karıştı, yardımınıza ihtiyacım var.
    hkts 9 hoparlör setim var, empedansı 8 ohm ancak gücünü bilmiyorum, sadece önerilen güç 10-80 watt yazılmış.
    bütçeme göre 2 amfi buldum.
    bir tanesi harman kordon avr 70. bunda empedans 6 ohm, güç 75 watt olarak yazılmış.
    diğeri yamaha rx-v565 7.1. bunda empedans 8 ohm ve güç 90 watt denilmiş.
    yamaha'da empedanslar aynı iken önerilen gücün üstünde olması hoparlöre zarar verir mi?
    harman kordon'da empedans ve gücün düşük olması sonucu kötü performans mı alırız?
    neye dikkat etmemiz lazım? önereceğiniz model var mıdır?

Verilen değerlere göre (internetten) olayı incelersek.....

-"...hkts 9 hoparlör setim var..." yani 5.1 sistem hoparlörlerin var.
    Bu hoparlöler değişik güçteler...
    Satellite Speaker Features
    Maximum Recommended Amplifier Power 10 Watts
    Frequency Response 45Hz–20kHz
    Nominal Impedance 8 Ohm

Center Speaker Features
    Maximum Recommended Amplifier Power 10 W
    Nominal Impedance 8 ohms

Subwoofer Features
    Low-Frequency Transducer 200mm (8") cone
    Enclosure Type Sealed
    Amplifier Power (Peak) 200 W

-"..harman kordon avr 70..." buda 5.1 anfi ancak
    Five-channel sound with 75 watts per channel (plus a subwoofer output for a full 5.1-channel system)
    Kanalları 75w olarak veriyor.

Bu durumda 75w çıkışa sahip anfiye, 10w hoparlörlerin (subwoofer hariç)bağlanması büyük risk taşıyacaktır!!!!

-"...yamaha rx-v565 7.1.." bu anfi daha yüksek güçlü,( 90w )tehlike daha da büyük...!, üstelik sistem 7.1
    Specifications
    Channels 7
    RMS Output Power (1kHz) 90W x 7
    Total Power (20Hz - 20kHz) 630W (1 kHz)

• arkadaşlar bende sony müzik setinin hoparlörleri var tek kabinde 2 bass var alttaki bass 9 ohm üsteki bass ise 14 ohm paralel bağlasamda 6 ohm oluyor seri bağlasamda 6 ohm oluyor seri bağlamada sanırım 120 w nominal güç oluyor paralel bağlamada ise 60 w nominal güce düşüyor sanırım ben seri bağladım galiba yada paralel ama paralel bağlasam hoparlörler 1 sene sonra yada 2 gün yonra bozulur seri bağladıysam bişey olmaz herhalde bağlanış şekli böyle üsteki hoparlörü artısı alttakinin eskisi üsteki hoparlörün eksisi alttakinin artısı tivitırın ise üsteki hoparlör gibi paralel ama alttaki hoparlörün anfiden gelen kablosu ise alttakinin bağlanış şekli anfiden gelen kablo nun artısı alttakinin eksisi anfiden gelen kablonun eksisi ise alttakinin artısına bağlı bu paralel bağlamamı yoksa seri bağlamamı çözemedim orjinal bağlantı bu galiba çünkü bi kaninde 2 bass var o basların tanesi 60 w rms yani nominal güç 120 w rms için seri bağlamamı yapılmıştır yoksa paralelmi benim yazdığım gibimi seri bağlama bi yardımcı olursanız sevinirim.not: hoparlörlerin normalde 120 w rms dir içteki hoparlörler serimi bağlanmıştır yoksa paralelmi paralel bağladığımda hoparlörler yerinden çıkıcakmış gibi oluyor çünkü 60 w rms ye düştüğü için birde anfi çıkış gücü 80 w nominal güç tür hoparlör seri bağlamada sanırım 120 w rms oluyor .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disneyonur -- 19 Haziran 2014; 22:12:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

Selam sayın forum sakinleri

bu başlık altında Amplifikatör ve hoparlör hakkında bilinmeyenleri veyahut yanlış bilinenleri burdan elimizden geldiği kadar yeni kullanıcı arkadaşlarımıza kısacası tüm forum sakinlerine duyurmak istiyoruz...

Hemen konuya giriş yapalım

Örnek vermek gerekirse çoğu çaylak elektronikçi misal 50 wattlık bir anfi yaptığında bu anfiye uygun hoparlörün 50 watt olması gerektiğini iddia eder ama yanılır

kendimden örnekler vereyim YIL 2006 Kışı Ben TEKNOSA Genel teknik servisinde staj yaparken amplifikatör yapmayı kafaya koymuştum ve amplifikatör olarak o zamanlar popüler olan STK 4221 2 X 80 WATT Amplifikatörü yapmıştım...

Hoparlör olarak SHARP marka 13 cm konili 120 watt hoparlör kullanmıştım ses kalitesi inanılmazdı

Ama sonra ne oldu diye ne bir sorun ben 80 watt çıkışı olan anfiye 120 watt hoparlör bağlamıştım ve amplifikatör güçlü olduğu için benim SHARP ları 1,5 sene içinde patlattı

Bunun tek sebebi tabiki anfi hoparlör ilişkisi yüzündendi yani benim STK 2 X 80 WATT Anfiye 80 watt x 3 =240 watt hoparlör kullanmam gerekirdi ama kullanmadım ve hoparlörler 1 senede BOOOM !!

Yani yapmış olduğunuz anfinizin çıkışı ne olursa olsun anfi çıkışına bağlayacağınız hoparlör anfi çıkışından yaklaşık 3-4 kat fazla güce sahip olmalı

anfi 50 watt hoparlör 250 watt anfi 200 watt hoparlör 600 watt anfi 250 watt hoparlör 750-1000 watt

zaten kaliteli hoparlörlerin üzerinde ve içeriğinde nominal input yazar bu size hoparlörü kullanacağınız anfinin max gücünü gösterir...

Umarım bilmeyen arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz

arkadasim caylaklik demissin de sen de caylakligin kralini yapmissin.
    diyorsun ki amfi hoparlotun gucunun 5 de biri olmali. bunu neye gore diyorsun? boyle rastgele yazi olmaz. once omaj nedir hoparlor frekansi nedir onu bileceksin.
    misal senin stk amfin.4221 yanlis hatirlamiyorsam 8 ohm 80 watt olmali. zaten stklarin alayi 8 ohm ister.
    diger bir nokta ise stknin frekans cevabidir. sen bunu tda mi sandin? tda yarim sinyal isler. stk ise tam. bu yuzden hoparloru inanilmaz zorlar.
    stk serisi entegreler, entegre degildir, hibrit amfidir. siradan entegrelere hic benzemezler. 10-100 k gibi bir frekans cevaplari var. eger ki sen bu frekansa cevap veremeyen bir woofer kullanirsan 1000 watt da taksan gene patlar.
    ayrica stk amfilerin datalarinda hkparlor korumasindan beslemesinekadar her seyi mevcuttur- nede onlari yapmadin da sadece cikis katiyaptin? yapsa idin hoparlorun ynmazdi.
    omaj meselesine donersek, amfi icin ya omajin altinda yaistedigi deger ve ustu hoparlor takilir. altinda takarsan amfi asiri yuklenir isinir. belki dayanir belki dayanmaz. bunun disinda amfiye zarari yok. ama eger taktigin hoparllrun o,maj- watt carpimi, istedigi degerlerin altinda kalirsa hoparlor kisa devre olur. ya hoparlor bozulurya amfi. hic bir sey olmazsa ilk bass sesler gider. biz buna hoparlor sikismasi deriz.
    ki istenilen omaj da bir surucu takarsak bass seslerrahatca cikar. ki bu yuzden bazi ileriler yuksek omaj takarsaniz ses kalin cikar abi der. hic alakasi yok. sadece detaylar ortaya cikmistir.
    stk 80 wattlik bir amfiye 4 ohm baglayacaksan en az 150, 2 ohm baglayacaksan da 250 watt baglamalisin. yoksa hoparlor asiri zorlanir. bir de frekans olayi var- sharpin yapacagi hoparlor bu degeri karsilayamaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• slm ben pıoneer vsx-520-s/-k aldım. fakat ( on hoparlörler-- orta hoparlör-- surround hoparlörler ) omaj ve vat larını . kitapçıkta yazmıyor yazarmısınız. bende elimde hoparlörler var neyi nereye balayacagım.
  • Arkadaşlar yardıma ihtiyacım var elimde marant sr 4001 amfi var 8 ve 6 ohm kolonlarım 8 ohm 100 waat boston, 6 ohm FB975/00 Normal 100 Watts Maximum200 Watts çift kolon var.ayrıca jamo 18 8 ohm 100 waat center var,birde 6 ohm 100 wat PANASONİC SB -AFC500 CENTER var elimde şimdi bunları stero 2 çıkışa nasıl baglayayım ohm degeri açısından 8+6 ohm seri+6ohm paralel şeklinde mi her çıkışa yoksa başka bir formul tarif ederseniz sevinirim
  • 1500 lük anfiye 2000 watt bağlanırsa ne olur veya kaldırırmı mobass marka

• 1500 lük mobass mono anfiye 2200 vatt çift subwoofer bağlarsak sorun olurmu

• İki tane 500 watt hoparlöre 1400 watt anfi takarsak sorun olurmu

• 500W denen hoparlör nedir anfi nedir? Rakamlar hep şişirme olduğundan model numaralarına göre bakmak akıllıca ve tabi markalara göre. Gerçekte kıyaslama RMS değerlerine göre yapılır. Mesela 1400W olan anfi mono sub mu yoksa toplamda 1400W olan 2/4 kanal mı? Her neyse 300W rms yada 4 x 75W gibi gerçek değeri vardır. Hoparlör oval tipte ise 500W hikayedir. Onlar da gerçekte 50-100W arası güç kaldırabilir. Esasen 50W anfi ile de 100W hoparlörü bozabilirsiniz. Her şekilde dikkat etmek lazım. eğer subwoofer ve sub anfisi ise kastettiğiniz empedansı muhtemelen minimum 2 ohm ama köprü bağlı amp ise 4 ohm altına düşürmeyin. Düşürürseniz de yüksek ayarda kullanmayın.

• Bilgisi olan yardım...

technics sa dx940 Amfi var. 3 yollu 2 kabin hoparlör var, İçinde devresi olan. Hoparlörler dandik. Yeni alsam, 30 cm bas, 20cm gibi mid, tweter alıp kabinleri kaliteli bişi yapmak istiyorum. Hoparlörler kaç watt olmalı

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.