Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum. Peltier destekli hibrit bir sıvı soğutma sistemine sahibim. Toplamda 250w a kadar soğutma gücü elde edebiliyorum. Overclockta beni üzmeyecek bir anakart aramaya başladım. Ekran kartını SLI veya Crossfire yapmayı düşünmüyorum. Bunun için piyasadaki en pahalı kartı almaktansa kendime en uygun kartı aramaya başladım. Ama aklım çok karıştı. Özellikle anakartların yongalarının overclock için bir fark yaratıp yaratmayacağını merak ediyorum. Birçok kişinin aklındaki o soru 970 vs 990x vs 990fx benim de beynimi yaktı. 970 chipsetine sahip anakartların fiyatları uygun, özellikle MSI ın 970 gaming modeli ilgimi çekmişti, Ama daha sonradan ASRock 970 Extreme3 anakartını gördüm tanıtımda overclock konusunda daha iddalı duruyor. ses çıkışı önemli değil zaten harici ses kartım var. Seçimimde tek kriter overclock stabilitesi olacak. diğer yandan 990x ve 990fx chipsete sahip anakartlar var. Bunlarda ayrı birer bilmece konusu, overclock için bir faydaları var mıdır bilinmez bir durum , herkes sli ve crossfire destekleri dışında tercih edilmelerinin anlamsız olacağından bahsetmiş ama overclock performansları hakkında kesin bir bilgiye rastlamadım. Bu bilmecenin cözümünü arıyorum.
Elbette ki anakartların birbirinden ayrılmasındaki en önemli unsur "overclock" yapılması halindeki stabilitesi yoksa aynı seriden olan anakartların hepsi aynı "chip set"i kullanıyor. "Overclock" yapılan bir bileşen tasarlanan değerlerinin üzerinde çalışan bir bileşendir ve stabilitesi ona çekeceği daha fazla gücü daha stabil şekilde aktaran ve diğer bileşenlerle arasındaki iletişimi en stabil şekilde kuran anakarta bağlıdır. Yonga farklılığı da elbette ki fark yaratacaktır nitekim farklı bileşenlerin iletişiminde farkı oluşturan yonga setidir. 970 yonga seti düşünüyorsanız 8+2 "phase" dizaynlı 970A-UD3P almanız, 4+1 dizaynlı 970 Extreme3 veya 6+2 dizaynlı 970 Gaming almanızdan çok daha iyi olacaktır hele peltier ile erişebileceğiniz "overclock" potansiyelinizi düşünürsek.
990fx chipsetine sahip bir anakartın overclock potansiyeli 970 chipsetli bir anakarttan daha mı yüksek olur? Bunun için 990fx chipseti tercih edilmeli midir?
quote:
Orijinalden alıntı: bur_478
990fx chipsetine sahip bir anakartın overclock potansiyeli 970 chipsetli bir anakarttan daha mı yüksek olur? Bunun için 990fx chipseti tercih edilmeli midir?
Elbette ki yüksek olur. Ek olarak SLI yapma ihtimalinizden bahsetmişsiniz, 970 yonga seti yalnızca Crossfire destekler, SLI desteği için 990 almanız gerekmekte.
peki 990 chipsatinde hangi ankartları tercih etmeliyim?
bur_478B
kullanıcısına yanıt
Net bütçen ne kadar?
Bütçe önemli değil sadece en pahalı anakartı almaktansa işimi görecek en ucuz anakartı almak istiyorum.İşimi göremekten kasıt overclockta bana darboğaz yapmayacak bir anakart, SLI ve Crossfire yapmayacağım.