Şimdi Ara

ANAKARTTAN SÜRÜLEN FAN KONTROL DEVRESİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
3.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Peki bu voltaj sürekli değişiyorsa standart 3 pinli fan balayınca onunda yavaşlayıp hızlanması gerekmez mi? yani en alttaki kablo ne ise yarıyor, onu anlayamadım. 3 pinli fan taktığımızda tam hızda dönüyor fan. Olay 4. pinde, o mu acaba 12 volt verip kesiyorda fan hız ayarlı oluyor onu bir türlü çözemedim! Son çare yayacağım avometreyi bakacağım artık başka yol yok sanırım.
  • Benim çizdiğim 3. pin fandan anakarta geçirilen hız bilgisi için. Bir tane fanınkini bağla diğerleri boşta kalsın.

Bir de anakart PWM sinyal veriyorsa bu devreyi kullanma. Normal analog gerilim seviyesi sağlıyor sanıyordum. Transistörde düşen 0.6 volt meselesi değil sadece. Transistörün tepkisi ortak emitör devresinden daha yavaş olacaktır. Bu daha yüksek kayıplarla sonuçlanır. Devreyi şu şekilde değiştirmelisin:

(şemadaki diyottan bulamazsan herhangi bir schottky diyot sor, o da yoksa 1n4148 kullan)

• Valla hocam ne yalan söyleyeyim elektronik bilginize hayran kalmamak mümkün değil. İlgilenip cevap veriyor yetmiyor şema ile destekliyorsunuz. Haklısınız ilk anakartım voltaj değişimi yapıyordu. verdiğiniz semayı bd241c transistörle kurdum gayette güzel çalışıyor biraz transistörler ısınıyor ama soğutucu takılı üzerlerinde. Fakat ikinci anakartta bu 3 pinli sokette voltaj değişimi yok onun yerine pwn yani 4 pinli islemci soketi var. bende mecburen buradan fanların tetikleyicisini almak istedim. bu sokette 1. pin gerilim 2. pin toprak 3.pin devir sayıcı peki 4. pin ne onu bulamadım. pwm ile ilgili bir sey ama ne? sağolsun necoinside 1. pindeki gerilimin 12 volt olduğunu ve milisaniyelerde kesilip tekrar verildiğini söyledi. bu sayede fan hızı ayarlanıyormuş. o zaman senin yeni verdiğin şemada anlayabilmişsem yine 1.pinden gerilim alıp 2k7 dediğin ön dirençten geçirip 2n2222 transistörünün beyzine vereceğiz. bundan sonrada transistörün emiterini toprağa bağlayıp fana 12 v verip onuda collectoremi bağlayacağız yani anlamışmıyım. diyot fanı koruma amaclı sanırım burada! Anlatabilirsen eğer gerçekten bana çok yardımcı olacağına eminim.
    quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Benim çizdiğim 3. pin fandan anakarta geçirilen hız bilgisi için. Bir tane fanınkini bağla diğerleri boşta kalsın.

Bir de anakart PWM sinyal veriyorsa bu devreyi kullanma. Normal analog gerilim seviyesi sağlıyor sanıyordum. Transistörde düşen 0.6 volt meselesi değil sadece. Transistörün tepkisi ortak emitör devresinden daha yavaş olacaktır. Bu daha yüksek kayıplarla sonuçlanır. Devreyi şu şekilde değiştirmelisin:

(şemadaki diyottan bulamazsan herhangi bir schottky diyot sor, o da yoksa 1n4148 kullan)

/>

• Önemli değil. Doğru diyorsun tam dediğin şekilde olacak. 4. pin ne işe yarar bilmiyorum. Belki de sensör parazitten etkilenmesin diye iki tane ground vardır, biri hız sensörü biri asıl güç için.
  • peki dostum bu söylediğin transistörle, güç transistörü arasındaki fark tepki süresi mi sadece? Yine npn yapıda sanırım.
  • Araştırırken az önce pwm islemci soketinin pin çıkışlarını buldum belki başka arkadaşlarda faydalanmak isteyebilir diye burada vermeyi uygun gördüm. umarım işinize yarar.

Pin 1 (Toprak) Kablo Rengi Siyah
    Pin 2 (12V) Kablo Rengi Sarı
    Pin 3 (tach) (Sensör) Kablo Rengi Yeşil
    Pin 4 (PWM) (Kontrol) Kablo Rengi Mavi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dark_lord -- 10 Temmuz 2008; 22:02:19 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: dark_lord

Araştırırken az önce pwm islemci soketinin pin çıkışlarını buldum belki başka arkadaşlarda faydalanmak isteyebilir diye burada vermeyi uygun gördüm. umarım işinize yarar.

Pin 1 (Toprak) Kablo Rengi Siyah
    Pin 2 (12V) Kablo Rengi Sarı
    Pin 3 (tach) (Sensör) Kablo Rengi Yeşil
    Pin 4 (PWM) (Kontrol) Kablo Rengi Mavi

quote:

Orjinalden alıntı: dark_lord

peki dostum bu söylediğin transistörle, güç transistörü arasındaki fark tepki süresi mi sadece? Yine npn yapıda sanırım.

Sadece bu değil. Akım kazancı çok daha yüksek, yani daha az baz gücü harcamak için. Hesaba göre bu transistörlerin ısınmaması lazım. (gerçekten pwm ise) Isınırlarsa bir yerde bir hata vardır ona göre dikkat et.

• En son pwm soket pin çıkışlarını bulduktan sonra kısa bir ölçüm yaptım. 1. ve 2. pin arısı gerilim sürekli olarak 12 v ölçülüyor (burada bir kesilme varmı diye görmek için led bağladım ve ledde herhangi bir kırpışma gözlemlemedim) tahminim burda gerilim anakart tarafından kesilip verilmiyor. (çünkü normal bir 3 pinli fan bağlanınca sürekli son hızda çalışıyor) 3. pin devir sensörü oluyor. 4. pinde tahmin ettiğim gibi pwm olayını yapıyor. 1. pin yani toprak ile 4. pin arasında yaptığım ölçümde ölçü aleti fan en düşük hızdayken burada 1.10 v luk bir ölçüm yaparken fan hızı arttıkça bu 3.84 v a kadar çıkıyor yani bana beyz voltajını 1.10 v ile 3.84 v arasında değiştirince, bunun sonucunda çıkışta 5-12 volt arasında değer veren bir devre gerekiyor demek oluyor. Sorunda burda başlıyor Liu Kang bu gösterdiğin devrenin beyzine 4. pini bağlarsam bu işi yapar mı dersin?

• Çalışır, baz direnci dışında bir problem yok. Dirençleri 1 kiloohma düşür.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.