Şimdi Ara

Anki - Dil Öğreniminde Nihai Kaynak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
1.506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Anki ile dil öğrenmek hiç bu kadar kolay olmamıştı!

İngilizce (diğer diller veya herhangi bir konuda da) hem öğrenmek hemde öğrendiklerinizi unutmamak için eşsiz bir aracı sizlerle paylaşmak istedim. Bu araç 100% ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Bu programın adı Ankidir. Yurtdışında bu uygulamayı Tıp fakültesi ve Hukuk öğrencileri başta olmak üzere birçok alandan kişi kullanmaktadır. Bu uygulamayı kullanan Tıp fakültesi ve Hukuk öğrencileri okul veya sınıf birincisi olarak mezun olmaktadırlar. Bu uygulamayı günlük olarak kullandığınızda 100% garantili olarak başarılı olursunuz. Günlük olarak bu uygulamaya ayırmanız gereken süre ise bir dil için sadece 20-30 dk kadardır. Bugün ne öğrenmem lazım, daha önce öğrendiklerimi unuttum mu acaba diye düşünmenize gerek yoktur bu uygulama ile. Sadece uygulamayı açın ve uygulama size sırada öğreneceğiniz ne varsa, yada tekrar etmeniz gereken ne varsa hepsini kendi algoritması ile yöneterek pürüzsüz bir öğrenme deneyimi sunar. Bu uygulamada reklam, yada herhangi bir ücret bulunmaz. Tamamen paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir uygulamadır.

Ben bu uygulamayı daha önce 5 ay kadar kullandım ve ana kaynak olarak bu uygulama üzerinden A2 seviyesinde japonca öğrendim. Pandeminin hayatı durma noktasına getirmesi ile dil eğitimine tekrar başladım. Şu anda Fransızca, Almanca, Japonca ve İspanyolca çalışıyorum. Her bir dil için günlük 20-30 dk süre ayırmaktayım. Bu süreç içinde her ne kadar ben İngilizce çalışmasam da yada çalıştığım dilleri İngilizce üzerinden çalışsam da faydalı bir kaynak olması açısından topluma, desteler oluşturmaya başladım. İlk olarak İngizce öğrenmek isteyenlere, İngilizce veya Rusça bilip Türkçe öğrenmek isteyenlere veya İngilizce/Türkçe bilip Rusça öğrenmek isteyenler için desteler hazırladım. Paylaştığım İngilizce destesi linkine girdiğinizde başlık altında bu kısma tıklayarak diğer paylaştığım desteleri de görebilirsiniz. Zamanla Türkçe bilenler için birçok kaynağı daha yine AnkiWeb üzerinden paylaşacağım. Rusça destesi de aşağıda açıklamasını yaptığım İngilizce destesi ile aynı formatta hazırlanmıştır. Bu kaynaklar sıfırdan başlayan birisine uygun değildir. Ancak ortaokul yada lise seviyesinde dil eğitimi almış kişilere uygundur.

Alıntı

metni:
    Anki ile Her Şeyi Kolaylıkla Ezberle Anki ezberlemeniz gereken her şeyi, tekrara dayalı öğrenmenizi sağlamak için yazılmış açık kaynak kodlu bir yazılımdır. “Flashcard” mantığına dayanan sistemi oldukça basit: Ezberlemek istediğiniz kartlardan oluşan desteleri web’den indirerek veya kendiniz yaratarak Anki’ye yüklüyorsunuz. Yani çalışmak istediğiniz konu üzerine kendi kartlarınızı da oluşturabiliyorsunuz, internetten de örmek kartlar bulup Anki’ye import edebiliyorsunuz! Çalışmak istediğiniz desteyi açtığınızda Anki size ezberlemeniz gereken kelime veya bilginin olduğu kartları sırayla gösteriyor. Bir kart açıldığında siz içinizden doğru cevabı düşündükten sonra tıklıyorsunuz ve cevabı gösteriyor. Cevabı gördükten sonra, kartın zorluğu hakkında bir rating veriyorsunuz. Zordan kolaya doğru “again”, “hard”, “good” veya “easy” tuşuna basıyorsunuz. Buna göre Anki en çok zorlandıklarınızı en kısa sürede olmak üzere tekrar önünüze getiriyor, ta ki günlük kart kotanızı tatmin edici şekilde tamamlayana kadar. Bu şekilde Anki’nin algoritması size bilemediğiniz ve zorlandığınız kartları daha sık sorarak, desteleri zamana yayılan bir çalışma programı içerisinde siz öğrenene kadar tekrarlatıyor. İsterseniz yukarıda bahsettiğim gibi Flashcard mantığıyla isterseniz destelerinizi Soru Cevap ya da boşluk dolurma şeklinde oluşturarak ve açılan karta doğru cevabı girerek de çalışabiliyorsunuz! Ve son olarak kartlarınıza Resim, Ses Kayıtları da ekleyebilirsiniz! Nerelerde ve Nasıl  Kullanılır? Anki tıp fakültelerinde öğrenim görenler ve dil öğrenmek isteyen insanlar için dünya genelinde oldukça popular bir yazılım. Bunun yanında matematik, coğrafya, hukuk gibi dersler için de kullanılabiliyor. Anki Japonca, Çince, Arapça karakterlerinin/ harflerinin ve Latex desteğinin de olmasıyla bilimsel anlamda da fayda sağlamaktadır. Peki nasıl kullanılır bu Anki ;
    Web üzerinden (https://ankiweb.net/),Desktop Bilgisayarınızdan Mac, Linux ve Windows da kullanılabilir. (https://apps.ankiweb.net/)Mobil cihazlarınızdan (Android için Ücretsiz, Ios için ise malesef ücretli ve pahalı bir uygulama)
    İsterseniz benim gibi yukarıdaki 3 seçeneği aynı anda da kullanabilirsiniz! Anki’nin bir diğer harika özelliği ise her desteniz Anki’nin database’ine sizin adınıza kayıt edilir ve hangi cihazdan girerseniz girin kartlarınızın son haline ulaşabilirsiniz. Yani evde, okulda ve işte masaüstü bilgisayarınızda çalışırken telefonunuz sayesinde durakta, otobüste, starbucks’da da kahvenizi yudumlarken çalışabilirsiniz!Öncelikle,Yukarıda linkini vermis olduğum web sitesine gidip üye oluyoruz. Üyelik için onay maili geliyor, onaylıyoruz. Üyeliğimiz tamamlandıktan sonra uygulamayı bilgisayarımıza indirip kuruyoruz. Bu kısımları anlatmayacağım çünkü kurulumu basit ve internette oldukça fazla kaynak mevcut.Kurulumu tamamladıktan sonra programın üzerinde Sync (senkronizasyon) butona basarak üye bilgilerimizi gireceğimiz pencere açılıyor ve giriş yapıyoruz.
    (http://www.barisekici.com/2019/11/03/anki-nedir//)

Bu program boş olarak gelmektedir. Kullanmaya başlamak için ya kendi kartlarınızı oluşturmanız yada daha önceden oluşturulmuş desteler indirmeniz gerekmektedir. İndirilen dosyaya çift tıklamanız Ankinin içine deste kurulumunu yapmanız için yeterlidir. Deste kurulumu 10-20 sn falan sürer büyük desteler için.

Paylaşılan destelere ulaşmak için (https://ankiweb.net/shared/decks/)

Hazırladığım destelerin linklerini güncelleme sonrasında buraya da ekleyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi losthero15 -- 28 Nisan 2021; 18:14:34 >

• Reserve

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel program ama varsayılan algoritması çok kasıntı. İnternette de Anki karşıtı birçok yazı görebilirsiniz. Günde maksimum 20 kart sınırlı desteyle başlarda günde 10-15dk süren çalışmalarım 2-3 hafta sonrasında günde 400+ kart ~2 saate kadar çıktı. O yüzden algoritmaya bağlı kalmak yerine "sabit aralıklı öğrenme" biçimine geçtim ben. Kart ayarlarım sırasıyla

+1

+3

+7

+14

+30

+60

+100 gün

+150 gün

Mezun kart

şeklinde yaptım. Yani teknik olarak kartım hiç mezun olmuyor ve algoritmaya takılmıyor. Eğer siz de "bıkmış" durumundaysanız böyle bir yönteme başvurabilirsiniz.

Eleştiriyi şöyle açıklayayım:

Bu tür algoritmayla oluşturulan sistemler sizin "var olan bilgilerinizi" pekiştirmede rakip tanımıyor. Yani derste örneğin "go = gitmek" kelimesini çalıştınız artık bildiğinizi varsayıyorsunuz ve bunu pekiştirmek için Anki destesine ekliyorsunuz. Sürekli "Good">"Good">"Good" yapa yapa algoritma güzel oturuyor. Bunda sıkıntı yok.

Ancak bilinmeyen bir kelimeyi, yani daha ilk Anki arayüzünde gördüğünüz o kelimeyi ilk başlarda "Bad" seçeneğiyle işaretlerseniz o kart ömrünüz boyunca daha sık(gereksiz sıklıkta) karşınıza gelmeye başlıyor.

Yani örneğin B-G-G-G-G yaptığınız bir kart 6. denemede 21-30 gün diyorsa G-G-G-G-G yaptığınız bir kart 60-90 gün arası bir sayı verecek. Yani sırf başta sırf 1 kere bilmediniz diye işkenceye dönüşecek.

O yüzden hesaplama ayarlarını manuel yapmanız önerilir ve tüm forumlarda öneriliyor da zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gorkemq -- 29 Nisan 2021; 13:18:8 >

• Gorkemq kullanıcısına yanıt

Eleştirilerinizdr haklısınız. Ancak bu tip eleştiriler uygulamayı default ayarları ile kullananlar tarafından çıkartılan eleştirilerdir. Bu uygulama da her bir ayarı istediğiniz gibi değiştirmeniz mümkün. Ayrıca, default ayarların olduğu gibi iyi olduğumu düşünüyorum. Yani bunu ne kadar değiştirirseniz değiştirin, herkesin ihtiyacına ve her farklı öğrenme materyaline uygun bir ayar imkansız. Herkesin bunu kendi öğrendiği materyalin zorluk seviyesine göre ayarlaması olmazsa olmaz. Ayrıca, yeni algoritmanın da geliştirmesi ve denemeleri devam etmekte. Bu gittikçe iyileşecek zamanla.

Kendi kullandığım ayarları paylaşmak isterim öncelikle sizinle. Ben bu uygulamayı 3 aydan fazladır kullanıyorum. Günde 120 yeni kart olarak ayarlı. Ve günlük toplam gördüğüm kart sayısı ortalama 550. Yani büyük bir birikme falan yok. Oldukça makul sayıda artış gözlemledim.

Bunu nasıl yaptığımı anlatayım biraz. Yeni kartlarda öğrenme adımları öğrendiğim içeriğin zorluk seviyesine göre ikiye ayrılmış durumda. Yeni kartlarda ki öğrenme adımını uzun olması kartın erkenden mezun olmamasını sağlamakta ve bu süreçte ne kadar hard yada again butonuna basarsanız basın kartın kolaylık seviyesi mezuniyette atandığı için kalıcı bir sorun yaşanmamakta.

Kolay = 10 1440 4320

Zor = 1 10 1440 4320

Başlangıç kolaylık seviyesi %350 olarak ayarlı tüm destelerimde. Böylece kartlar hızlı bir şekilde uzun tekrar sürelerine kavuşuyor.

Mezun olan kartlar ile ilgili olarak, benzer kartları yarına kadar gömme ayarı açık. Dil öğrenimi için kullandığımdan dolayı (her note 2-3 karta sahip) aynı bilgiyi aynı gün görmenin faydası yok. Birden fazla karta sahip neredeyse bütün desteler de bu ayarın açık olması faydalı olacaktır.

Bu ayarlar sayesinde en verimli şekilde birçok kişi bu uygulamayı kullanabilir. Kendi öğrendikleri içeriğe göre ince ayar da yapabilirler. Ama iyi bir başlangıç noktası olacaktır bu ayarlar.

Mszun kartlarda hard yada again butonuna basmaya korkmaya da gerek yok, kolaylık seviyesi düşecek ve hep öyle kalacak diye. Kolaylık seviyesini sıfırlayan eklentiler var. İstediğiniz kartları yada tüm koleksiyonunuzu belli bir kolaylık seviyesine çekebilirsiniz. İster otomatik olarak düzenli belli bir seviyeye çekebilir, isterseniz de manuel olarak bu işlem mümkün. Bu işlem 5 sn sürmeyen bir işlem.

Ben şahsen kolaylık seviyesi tabanlı bir süre ayarlama sistemine bağlı kalınmasını tavsiye ederim herkese. Bunun sebebi bilgilerin doğal zorluk seviyesindeki farklılıktan kaynaklı. Her bir bilgi aynı zorluk seviyesine sahip değildir. Bazı kartlardaki bilgilerin doğal olarak daha sık tekrar edilmesi gerekebilir. Böyle kartlar için bilgiyi hatırlamayı kolaylaştıracak bir resim, ses gibi bir ek destek materyali eklenmesi yada bu kattaki bilginin hatırlanması daha kolay olacak şekilde değiştirilmesi de faydalı olacaktır.

Örnek olarak bir bilgiyi hatırlamayı kolaylaştırmaya, WaniKani'nin Kanji destelerindeki mnemonic'ler de gösterilebilir.

Deste ayarlarına göre gelecekte günlük ne kadar kart göreceksiniz, ve o deste o ayarlar ile ne zaman biter sorusunu cevaplayan bir eklenti de var. Anki simulator. Bir zaman grafiği çizerek size güzel bir analiz sunuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi losthero15 -- 28 Mayıs 2021; 1:12:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.