Şimdi Ara

araba elektrik kaynağınaküçük 13,8V regülaatör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.440
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir teknoliji marketten ÇOK büyük umutlarla araba için olan (ucuz 25YTL) FM vericili MP3 çalarlardan aldım. fakat ses kalitesi çok kötü çıktı. Ayarıca aynı sesi elde etmem çin radio nun sesini daha fazla açmam gerekiyor :( sesi çokaçtığımda da cihazdan gelengürültü artıyor. Bu gürültü az sestede geliyor fakat rahatsız etmiyor. Ritmik olarak 1-1.5 sn aralıklarla pıt pıt sesi ile birlikte dip gürültüsü (kalitesiz kayıtlı kasetlerde olan hışırtı gibi)benzeri bir ses. Bu gürültü, arabada (peugeot partner) MP3 ü taktığım çakmakliğın yanındaki 12V çıkışından geldiğini düşünüyorum.

Bu yüzden dandik MP3 çaları değiştirme yerine beslemesini düzgünleştirme yoluna başvuracağım. Dandik diyorum çünkü bir başka arkadaşımdaolan MARKALI (reklam olmasın) MP3 çaları kendi pejo 307 sinde böyle sorunlar yaşamıyor.

Bugürütü problemi LC filtre ile çözülebilir mi? nasıl bişeyolabilir fikfi olanvarmı?

Eğer 7812 ilebir regülatör ile beslenmesi durumunda çıkışının 12 V olması ses şiddetinde azalma yaratırmı?

Yada daha da abartıp DC-DC çevirici mi yapılmalı? çıkış yükü 1A den düşük olacağı için direk ir entegre kullanılabilirmi? 500 mA yeterli olurmu? Elinde buna uygun devresi olan arkadaşlardan devre ricaediyorum.

Önereceğiniz çözümlerr için şimdiden teşekkür ederim..

• Cihazı başka bir otomobilde denedin mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Cihazı başka bir otomobilde denedin mi?
    Regülatörün çözüm olacağını zannetmem çünkü zaten kendi içinde gerilimi iyice düşüren bir regülatör vardır. Yine de beslemeyle alakalı olabilir. 9 voltluk bir pille dene bakalım aynı şey oluyor mu. Oluyorsa demek ki dijital devrelerle elektromanyetik bir girişim söz konusu. Mikrodenetleyicili devrelerde bazen anlattığın durumla karşılaştığım oldu. Yayın frekansı değiştirilebiliyorsa bunu değiştirmeyi dene.

Olmuyorsa o zaman şok bobinli filtreleme çözümlerine bakacaksın.
  • quote:

Cihazı başka bir otomobilde denedin mi?
    benim cihazı başka arabada da denedim arkadaşımın fort connectinde dedenedim aynı problemler onda da görüldü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Liu Kang

Regülatörün çözüm olacağını zannetmem çünkü zaten kendi içinde gerilimi iyice düşüren bir regülatör vardır. Yine de beslemeyle alakalı olabilir. 9 voltluk bir pille dene bakalım aynı şey oluyor mu. Oluyorsa demek ki dijital devrelerle elektromanyetik bir girişim söz konusu. Mikrodenetleyicili devrelerde bazen anlattığın durumla karşılaştığım oldu. Yayın frekansı değiştirilebiliyorsa bunu değiştirmeyi dene.

Alıntıları Göster
    Cihazın yayın frekansını değiştirebiliyorsunuz farklı frekanslardaaynı sorunyaşanıyor..

şok bobinli filtreleme benim de aklıma geliyor ama nasıl yapabilebeğimi biliyorum bu güçler için tek bir komponent 8entegre 9 ile çözüm önerebilirmisiniz.....

cevap yazan arkadaşalra teşşekkürler

quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

• quote:

Orijinalden alıntı: overloads

Cihazın yayın frekansını değiştirebiliyorsunuz farklı frekanslardaaynı sorunyaşanıyor..

şok bobinli filtreleme benim de aklıma geliyor ama nasıl yapabilebeğimi biliyorum bu güçler için tek bir komponent 8entegre 9 ile çözüm önerebilirmisiniz.....

cevap yazan arkadaşalra teşşekkürler

quote:

Alıntıları Göster
    Peki. Beslemeye paralel kondansatör bağla. Beş tane yüz nF, onların yanında beş tane yüz uF hepsini paralel bağla. Yetersiz gelirse: Ferrit boncuk denen bişey vardır. Elektronikçilere sor. Belki hurdalıktan da bulabilirsin. Kaliteli pahalı cihazlarda parazite duyarlı ya da parazit yapacak kablolara bunlardan takılır. Beslemeye giden kablolardan birini buna üç beş tur sar. Bu arada, hesap kitap yapmadım tamamen sallıyorum ona göre.

• quote:

Orijinalden alıntı: Liu Kang

Peki. Beslemeye paralel kondansatör bağla. Beş tane yüz nF, onların yanında beş tane yüz uF hepsini paralel bağla. Yetersiz gelirse: Ferrit boncuk denen bişey vardır. Elektronikçilere sor. Belki hurdalıktan da bulabilirsin. Kaliteli pahalı cihazlarda parazite duyarlı ya da parazit yapacak kablolara bunlardan takılır. Beslemeye giden kablolardan birini buna üç beş tur sar. Bu arada, hesap kitap yapmadım tamamen sallıyorum ona göre.

Alıntıları Göster
    quote:

,

Arkadaşın dediğini bozuk bir tasarruf Ampulünden YA DA PSU dan çıkarabilrsin.

• quote:

quote:

,

Alıntıları Göster
    bunu da deneyebilirim. Teşekkürler...

Acaba, özellikle,bilgisayar bağlantı kablolarında çokça görülen kablo ucunayakın kısımda olan silindirşeklindeki şeyler (filtre amacıyla bobin gibi bişey olduğunu tahmin ediyorum ) kesiparaya eklemesem aynı şey olurmu?

quote:

Orjinalden alıntı: Self Control

quote:

,

• quote:

bunu da deneyebilirim. Teşekkürler...

Acaba, özellikle,bilgisayar bağlantı kablolarında çokça görülen kablo ucunayakın kısımda olan silindirşeklindeki şeyler (filtre amacıyla bobin gibi bişey olduğunu tahmin ediyorum ) kesiparaya eklemesem aynı şey olurmu?

quote:

Orjinalden alıntı: Self Control

quote:

,

Alıntıları Göster
    Arakadaşlar

yukarda anlattığım gürültüyü kesmeyeçalışırken yaptığım devreyi arabanın 12 v kaynağınabağladım. çıkışınıda Fm transmiter i de bağladım ama bir anda altkısmından dumanlar gelmeyebaşladı..

Cihazın güç kaynağıgiti.8ayaklı ve yandığından numarasını okuyamadığım elemenı hakkında tahminler istiyorum. devresinin üzerinden okuyabildiğimkadarıyla 5v çıkışa sahip giriş 12-15v gibi... Üzerinde birde işe yararmı bilmiyorum ama power_V2.1 yazısı var..Ama entegre üzerinden bir şey okunmuyor.. Devrenin genel görüntüsü için resim çektim . bu devre elemanı içintahmindebulunacak arkadaş varmı... Sallamak serbes...

• quote:

Arakadaşlar

yukarda anlattığım gürültüyü kesmeyeçalışırken yaptığım devreyi arabanın 12 v kaynağınabağladım. çıkışınıda Fm transmiter i de bağladım ama bir anda altkısmından dumanlar gelmeyebaşladı..

Cihazın güç kaynağıgiti.8ayaklı ve yandığından numarasını okuyamadığım elemenı hakkında tahminler istiyorum. devresinin üzerinden okuyabildiğimkadarıyla 5v çıkışa sahip giriş 12-15v gibi... Üzerinde birde işe yararmı bilmiyorum ama power_V2.1 yazısı var..Ama entegre üzerinden bir şey okunmuyor.. Devrenin genel görüntüsü için resim çektim . bu devre elemanı içintahmindebulunacak arkadaş varmı... Sallamak serbes...

Alıntıları Göster
    resim

• quote:

resim

Alıntıları Göster
    resim

• quote:

resim

Alıntıları Göster
    ayını

• quote:

ayını

Alıntıları Göster
    yeni resimlerama yine net çıkmadı

• quote:

yeni resimlerama yine net çıkmadı

Alıntıları Göster
    yokmu yardım edecek

• quote:

yokmu yardım edecek

Alıntıları Göster
    Devrenin komponent tarafının resmini de eklersen yardımı olabilir.
    34063 olabilir.

www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34063A-D.PDF

• quote:

Orijinalden alıntı: tephas

Devrenin komponent tarafının resmini de eklersen yardımı olabilir.
    34063 olabilir.

www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34063A-D.PDF

Alıntıları Göster
    Büyüteçle baktım ve yanmış kısımdan görebldiğim kadarını çizdim.

tephas

Teşekkür ederim üstadım değerli bilgilr için

devrenin diğer tarafında 10V 220mikrofard ve25V 220 mikrofaratdlık iki kondansatör bir diyot ve bir direnç var. Ama resimleri bir türlü net çıkmıyor.

• quote:

Büyüteçle baktım ve yanmış kısımdan görebldiğim kadarını çizdim.

tephas

Teşekkür ederim üstadım değerli bilgilr için

devrenin diğer tarafında 10V 220mikrofard ve25V 220 mikrofaratdlık iki kondansatör bir diyot ve bir direnç var. Ama resimleri bir türlü net çıkmıyor.

Alıntıları Göster
    @ overloads

Eğer 34063 ise bir tane de induktor (bobin) olması lazım.. Kolay gelsin.

--------

Piyasa da bol miktarda var. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tephas -- 25 Aralık 2008; 11:59:57 >

• quote:

@ overloads

Eğer 34063 ise bir tane de induktor (bobin) olması lazım.. Kolay gelsin.

--------

Piyasa da bol miktarda var. :)

Alıntıları Göster
    tephas
    üstadım çok değerli bilgilerin bana ışık tutuyor. Teşekkürler.

O olması lazım dediğin bobin bende yok. sanırım yukarıdaki ilk anlatığım gürültü problemini bu yüzden yaşıyorum. yani 13.8 V - 5V DC to DC step down olduğundan ve verdiğin datasheet ten gördüğüm kadarı ile bobinin 220 mikrohenry olması gerekiyor ve 470mikrofaradlık kondansatör olması gerkiyor.. Amabir soru bunlar çıkışta. bense oraya ilave elemeneklemem müküdeğil. ( zaten yanmış olan soic8 kılıflıminnacik birşey onu nasıl değiştirecem diye düşünüyorum + bu kılıf olanandan Bursada bulabilirmiyim, tabi bir tane :) )

Bufiltrasyonu girişte yapmam mümkünmüdür?

• quote:

tephas
    üstadım çok değerli bilgilerin bana ışık tutuyor. Teşekkürler.

O olması lazım dediğin bobin bende yok. sanırım yukarıdaki ilk anlatığım gürültü problemini bu yüzden yaşıyorum. yani 13.8 V - 5V DC to DC step down olduğundan ve verdiğin datasheet ten gördüğüm kadarı ile bobinin 220 mikrohenry olması gerekiyor ve 470mikrofaradlık kondansatör olması gerkiyor.. Amabir soru bunlar çıkışta. bense oraya ilave elemeneklemem müküdeğil. ( zaten yanmış olan soic8 kılıflıminnacik birşey onu nasıl değiştirecem diye düşünüyorum + bu kılıf olanandan Bursada bulabilirmiyim, tabi bir tane :) )

Bufiltrasyonu girişte yapmam mümkünmüdür?

Alıntıları Göster
    @overloads

Eğer o IC, 34063 ise induktorun muhakkak olması gerekmekte.. DC-DC konvertorlerin çoğunda ind. bulunur.. Ha, olmayanı yok mu.? Var. Ama o zaman devredeki IC, 34063 değil.

Ben induktorsuz 34063 uygulaması görmedim. :)

Bursa da Özdisan'ın bir bayisi olması lazım. Onlarda vardır. Bilgine.. Kolay gelsin.

http://www.informozdisan.com

http://www.ozdisan.com/ib.asp

------

+ Eğer devre düzgün yapılmışsa beslemeden gürültü gelmesi pek mümkün değil bence.. RF gürültüde olabilir. istersen 10nf..100nf 50V ufak kond.ler ile deneme yap.
    Ama bence DC to DC besleme gürültüyü geçirmez derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tephas -- 26 Aralık 2008; 11:16:13 >

• quote:

@overloads

Eğer o IC, 34063 ise induktorun muhakkak olması gerekmekte.. DC-DC konvertorlerin çoğunda ind. bulunur.. Ha, olmayanı yok mu.? Var. Ama o zaman devredeki IC, 34063 değil.

Ben induktorsuz 34063 uygulaması görmedim. :)

Bursa da Özdisan'ın bir bayisi olması lazım. Onlarda vardır. Bilgine.. Kolay gelsin.

http://www.informozdisan.com

http://www.ozdisan.com/ib.asp

------

+ Eğer devre düzgün yapılmışsa beslemeden gürültü gelmesi pek mümkün değil bence.. RF gürültüde olabilir. istersen 10nf..100nf 50V ufak kond.ler ile deneme yap.
    Ama bence DC to DC besleme gürültüyü geçirmez derim.

Alıntıları Göster
    teşşekürler tephas çok yardımcı oldun..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.