Şimdi Ara

Araba ile Azerbaycana gitmek Yardım Lütfen (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
6
Favori
40.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Azerbaycan a girişte depozito vermemek için herhangi bir evrak gerekli mi? Haftaya pazartesi yola çıkacağım. Gürcistan üzerinden gideceğim Ardahandaki Türkgözü sınır kapısını kullanmayı düşünüyorum. Gidip geldikten sonra bilgilerimi sizinle paylaşacağım inşallah herhangi bir sıkıntı yaşamam :)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ferther kullanıcısına yanıt
    2014 ve 2015 te 2 kez gürcüstan'a gittik. batum tiflis arası yolları çok kötüydü. 380 km yolu 8 saatte ancak gidebildik. asfalt kalitesi kötü, bol çukurlu, virajlı inşili çıkışlı ve yollar çok dar. belki şimdi daha iyi olabilir. herkes hatalı sollama yapıyor siz sakın uymayın hatalı sollamadan ceza yedik. eğer trafik cezası yerseniz de ödemeden gürcüstandan çıkmayın çünkü sarp sınır kapısındaki türk görevlinin dediğine göre bir daha gelirseniz çok yüksek gecikme zammı alıyorlar. birde hatalı sollama yapanlar karşıdan araç geliyorsa hemen önünüze kırabilirler yol vermeye çalışın. tabi bu şartlar şehirlerarası yollarda geçerli şehir merkezlerinde trafik kurallarına çok dikkat ediyorlar. tiflis çok güzel tam bir avrupa şehri. yeme içme çok ucuz. en lüks restoranda bile bira 4-5 GEL ortalama 2-3 GEL. bakü ye gitmeyi bende çok istiyorum ama gürgüstanı da çok sevdim. insanları çok rahat ve keyifli. bir de batum tiflis arasını geçecek olursanız yol üzerinde üzümlü lavaş yapılan bir köy var. yol kenarındaki bütün evler ve dükkanlar bu işi yapıyor köyün adını hatırlamıyorum ama geçerken tezgahlarda yada büfelerde kesin görürsünüz. tavsiye ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: aliriza_44

TR içinde 1300 sonrasında da 700 km yol gidiyorum. İkiside aynı saatte bitiyor. Gürcistan yolları virajlı, inişli ve çıkışlı. Yolda hayvanlar çıkabiliyor. Aynı durum Azerbaycan için de geçerli sadece iniş çıkış yok, asfaltlar kötü. Hatta durum daha kötüydü ama çok fazla yeni yol yapmışlar. Güzel yollar var ama yine de TR gibi değil.

Dikkat edilmesi gereken bir konu. Ben genelde gece yolculuk yaparım bana daha kolay oluyor. Yorulmuyorum. Ama Gürcistan ve Azerbaycanda yollarında hayvanlar yola çıktığı için gece bu yollar çok tehlikeli. Aydınlatma konusunda da sıkıntılar var. Bir kere gece gittim ve atlara ineklere çarpmamak için çok yavaş ve dikkatli oldum. Sonraki her gidişimde, Gürcistan ve Azerbaycan yollarını gündüz geçtim.
    Hocam mrb. Birde Baküye gittiğinizde nerede kalıyorsunuz bize tavsiye verirmisiniz. İlk defa gideceğimiz için temiz bir yer olsun istiyorum oteli nerden alıyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Aliriza Hocam merhaba.Azerbaycan gümrüğünde sigorta ve 100 dolar vergi demissiniz.2019 Mayis ayinda ailecek arabam ile gitmeyi planliyoruz.100 dolar vergi hala ödeniyor mu neyin vergisi bu acaba.Teşekkür ederim.Ayrica yeşil pasaportluyuz sanırım vizeye gerek yoktur.Saygılar

• Öncelikle herkese merhabalar. 12 Mart 2019 tarihinde Gürcistan üzerinden Azerbeycan a gittim 27 Mart tarihinde aynı güzergahtan geri döndüm. Ardahan daki Türkgözü sınır kapısını kullandım. Kendi aracım ile gidip geldim. Türkiye sınırından pasaport ya da kimlik ile Gürcistan tarafına geçiş yapabilirsiniz. Araç için herhangi bir belge ya da evrağa gerek yok. Araç sahibi kimse o gerekli ve ehliyetin uluslararası yani yeni çipli ehliyet olması gerekiyor. Gürcistan sınırında valizleri içeri alıp x ray dan geçirdiler. Arabayı aradılar yarım saat kadar oyaladılar hiç sıra olmamasına rağmen. Gürcistan zorunlu trafik sigortası istiyor sınırda sigorta yapan yerler var 12-13 dolar kadar bişey tutuyor. Bu 15 günlük olanı. 1 aylık üç aylık olanları da var onların ücretleri biraz daha yüksek. Benzin ve mazot Gürcistan da o kadar ucuz değil. Bu yüzden depoyu türkiye de doldurup öyle geçtim ve Azerbaycan da gideceğim yere kadar yetti. Gürcistan da yollar Türkiye deki gibi duble değil çoğu tek şeritli gidiş geliş. Ben 90 km yi geçmedim yol kenarında levhalar ne yazdıysa ona uydum hem yolları geniş değil hem de ihlal sonucu ceza yeme olasılığı yüksek. Çok şükür gidiş geliş hiç ceza yemedim. Şehir içinde özellikle Tiflis de çok dikkatli olmalısınız ben Tiflisten geçtim değişik bi trafiği var kimse umursamadan önünüze atlayabiliyor sağdan soldan arabalar çıkabiliyor. Tiflisten çıktıktan sonra otobanı kullandım o yol gerçekten güzeldi ve yol boyu aydınlatma vardı. Azerbaycan tarafı ise Gürcistana göre biraz daha fazla oyalıyor herşey olması gerektiği gibi işliyor ama. Azerbaycan da yol vergisi ve 1 aylık sigorta 25 dolar. Onun haricinde bişey istemiyor. Pasaport ve vize ise gerekli belgeler. Azerbaycana kırmızı köprü sınır kapısından giriş yaptım Türkiyeden gelen tırlardan dolayı biraz sıra vardı işlemlerim 2 saat kadar sürdü. Azerbaycan trafiği de Gürcistan trafiği gibi dikkatli olmak lazım. Ve yollarda her 10 km de bir radarlar var. Plaka yabancı radara girmem diye düşünmeyin sınır kapısından geri çıkarken yediğiniz cezanın tahsilatını istiyorlar ben ceza yemedim ama bi arkadaşım yükli miktarda veza yedi. Ama onu da rüşvetle halletmişler. Orda rüşvet ve haraç çok normal. Polisler dönüş yolunda beni iki defa durdurdular. 1. Yol kenarındaki sarı çizginin dışına çıkmışım ve radara düşmüşüm. Bana hiç inandırıcı gelmedi. Plaka yabancı olduğu için haraç kesmeye çalışıyorlar o yüzden durdurup para istiyorlar. Alttan girip üstten çıktım biz kardeş ülkeyiz böyle şeylere gerek yok dedim tamam devam et dedi geçti. 2. 4 yollu bi kavşağa geldim kavşağın sol yanından polis aracı geliyordu ve ona yol verdim artı geçiş hakkı ona ait olması gerektiğini düşündüm. Polis aracı durdu ve bana sellektör yaptı ben karşı tarafa geçtim arkamdan beni takibe başladı sellektör yapıp beni durdurdu. Gelip evrakları istedi hepsini gösterdim. Sonra sen kuralları bilmiyor musun dedi. Bende biliyorum ama geçiş hakkı sizin olması lazım diye size yol verdim dedim. Olmaz dedi arkadan biri hızlıca gelip vursa sana ne olacak dedi. Ben de arkayı kontrol etmiştim kontrollü geçiyordum dedim. Polis aracına çağırdı ceza yazcam dedi. Ben yine başladım biz kardeş milletiz tamam hatalı olabilirim ama kontrol ediyordum yolu dedim baktım adamlar geri adım atmıyor ben askeri personelim jandarmada görev yapıyorum isterseniz kimliğimi göstereyim dedim doğrudur biz inanırık tamam devam edin dediler. Yani cezalık bi durum olursa hemen boyun eğmeyin evraklarınız tam ise ve büyük bi kusurunuz yok ise ceza yazdırmamak için direnin. Azerbaycanda yollar biraz daha iyi radarlara dikkat edin. Benzit ve mazot orda çok ucuz benim aracım dizeldi. 80 lira ya 50 lt lik depoyu doldurdum. Sormak istediğiniz bişey olursa sorabilirsiniz yardımcı olurum.

• Azerbaycan’a uçakla gidin arkadaşlar. Nedensizce durdurulduğunuzda sinirlenmenize değmez.

• Merhaba arkadaşlar ben de Azerbaycana arabayla yeni gidip döndüğüm için bir katkıda bulunayım dedim. Azerbaycandan evlendiğim için artık oranın yollarını aşındırdım sayılır. Daha önce de 3 defa arabamla gitmişliğim oldu. Dolayısıyla size tecrübelerimi ve bilgilerimi aktarmak istedim. Öncelikle Azerbaycan vizeyle gidilen bir ülke, bunun için önce pasaport başvurusu yapıp vize için konsolosluklara müracaat etmelisiniz. Azerbaycanın Karsta da bir konsolosluğunun olduğunu ve buna bağlı Iğdır temsilciliğinin olduğunu da hatırlatayım. Konsolosluklara vize için başvuru yaptığınızda para ödemeden 3 gün içinde vizenizi alabilirsiniz ama yaşadığınız şehir buna elverişli değilse eviza.gov.az adresinden 24 dolara elektronik vize alabilirsiniz. Uçakla seyahat ederseniz Baküde havalimanında da anında para ödeyerek alabilirsiniz. Sınır kapılarından vizesiz geçmeye çalışmayın çünkü sınır kapılarında vize verilmiyor(sadece Nahçıvana ve oradan Baküye uçakla uçmak isteyenler için Nahçıvan sınır kapılarında verilen vizeler hariç). Azerbaycana gitmek isterseniz kesinlikle arabayla gitmenizi tavsiye etmiyorum. Büyük bir maceraya açılmış olursunuz. Eğer çok özel bir nedeni yoksa arabayla gitmek size işkence gibi gelecektir. Azerbaycana yaşadığım yer itibariyle daha avantajlı olduğu için Ardahan Posof Türkgözü sınır kapısından Gürcistana girip ordan arabayla geçtim. Hem yükümüz hem çok yolcumuz hem de gezi planımız olduğundan arabayla gitmeyi tercih ettim. Daha önce yaşadığım tecrübelerden ders çıkararak asgari zararla gidip dönmeyi planladım. Eğer Ardahan Posof Türkgözü sınır kapısından girerseniz daha iyi gidilir diye düşünüyorum çünkü Batum-Tiflis arası hem çok uzak hem de yollar ve gümrük kapısı çok kalabalık. Velhasılı kelam Türkgözünden Gürcistana geçtik. Gürcistana herhangi bir yol vergisi ödemeden 30 lariye 15 günlük sigorta yaptırarak girdik. Sigorta gürcistan tarafına geçtiğinizde biraz ileride Lukoil petrolde bir ofiste yaptırılıyor. Eğer lariniz yoksa sizi petroldeki döviz bürosuna yönlendiriyorlar. Biraz kazık bir fiyata lari satmaya çalıştıkları için sadece sigorta parası olan 30 lariyi satın alarak sigortamızı yaptırdık ve yola devam ettik. Biraz ileride Ahıskaya gidip ordaki bir döviz bürosundan uygun fiyata lari alıp yola devam ettik. Ahıska, Borjomi, Khashuri, Gori gibi kentlerden geçip 226 km sonra Tiflise(Tblisiye) varıyorsunuz. Bu yolun yarısı normal yol(duble olmayan) diğer yarısı da otoban. Otobana kadar çok fazla yerleşim yeri olduğu için dikkatli gitmelisiniz. Yerleşim yerlerinde 50 km ile sürün. Tifliste dinlenip yola devam etmekte fayda var. Biz de öyle yapıp bir gece Tifliste uyuyup ertesi gün yola devam ettik. Azerbaycanın Şeki şehrine gideceğimizden Tiflisten Lagodekhi-Mazımçay(Balaken) sınır kapısından Azerbaycana geçmeyi tercih ettik. Direkt Baküye gitmek isteyen Qırmızı Körpü Sınır kapısını tercih edebilir. Tiflisten Lagodekhiye 160 km iken Tiflisten Qırmızı Körpü 62 km. Yol çok dar olduğu için ve çok fazla yerleşim yeri olduğu için yaklaşık 3.5 saat sonra Lagodekhiye vardık. Gürcistan içinde kurallara azami dikkat gösterdiğimiz için herhangi bir sorun yaşamadık. Gürcistandan çıkış yapıp Azerbaycana giriş yaptık. Azerbaycan Torpaq bastı parası adıyla(bir nevi yol vergisi) otomobillerden 15 dolar alıyor. Eskiden bu 15 manattı ve çok daha ucuzdu. 15 dolar torpaq bastı parası ve 15 manat da sigorta parası ödeyip geçiş yapıyorsunuz. Yeşil sigorta denen birşey var bu Türkiyede 15 gün için 42 Euroya yapılıyor iken Azerbaycanda 15 manat. Dolayısıyla orda yaptırmak sizin menfaatinize olur. Geçiş için 15 dolar vergi(Torpaq bastı parası)+ 15 manat sigorta parası dışında birşey ödemiyorsunuz. Biz de ödenişimizi eyleyip Azerbaycan torpaqlarına girdik. Yol üstündeki yemyeşil doğası ve kafkas dağlarıyla meşhur Balaken ve Zaqatala şehirlerinden geçe geçe sonunda Şeki şehrine ulaştık. Tabi bu yolda azami süratın 60 km yi geçmediğini ve o hızın altında hareketle Şekiye vardığımızı belirtmeliyim. Geçen sene Şekiye gittiğim için bildiğim bir şehirdi. Burada Çelebixan Restoranında(Çok güzel bir restorandır) uygun fiyata yemeklerimizi yedikten sonra daha önce de kaldığım ve bookingten bulduğum "House on Ashiq Cuma Street 8" pansiyonuna geçtik. Burası adı Ziya olan tarih müellimi bir arkadaş tarafından işletiliyor. Ziya entelektüel ve çok iyi bir insan. Aslında pansiyon dediğim ailesinin de yaşadığı geniş bahçeli bir yerleşke. Burada kendi ailesi ve anne babası falan da kalıyor. Evin alt katlarını ve yeni yaptırdıkları bir evi konaklamaya açmışlar bu şekilde yarı pansiyon şekilli bir işletme kurmuşlar. Kendisi ve ailesi mükemmel insanlar. Bahçede çayınızı içip aile fertleriyle tanışıp biraz da olsa Azerbaycan insanını tanımış oluyorsunuz. Kendizi burada çok uzakta hissetmeyeceksiniz. Uygun bir ücret karşılığı burada konaklayabiliyorsunuz. Velhasılı kelam ertesi gün uyanıp Şekiyi gezip sonra Qebeleye geçtik. Qebelede Nohur gölünü mutlaka görün. Qebele, arap turizmine açılan bir yer olduğu için fiyat sormadan kesinlikle birşey almayın yemeyin, içmeyin, taksiye binmeyin, konaklamayın, rezervasyonlara itibar etmeyin. Biz de Qebele İsmayıllı Şamaxı yolunu kullanarak akşam Baküye vardık. Balakenden Baküye 400 km sürüyor. Bu yolun neredeyse yüzde seksenini 60 km hızla yeşillikler ve ormanların içinden geçerek gidiyorsunuz. Muhteşem bir yol. Bu yolda Bakü şehir girişi kısmı haricinde sabit radar sayısı çok az ama yer yer gezici radarlarla karşılaştık. Bakü şehrine girdikten sonra dikkatinizi çok artırmalısınız. Çünkü ters bir yola girerseniz cezası 150 manat. Yol çizgilerine azami riayet etmeniz gerekiyor yoksa ordan da cezalar yiyebilirsiniz. Hız limitlerine çok çok dikkat edin. Şunu belirtmekte fayda var. Hız limitinin 10 km fazlasına ceza yok. 10-20 arası 10 manat, 20-40 arası 50 manat. 40 tan sonrasında 100-150 manattı sanırım. Baküde ve Azerbaycanın her yerinde trafik polisi kaynıyor. Her an trafik polisinin nefesini ensenizde hissediyorsunuz. Jandarma teşkilatı olmadığı için şehirlerarası yollarda da trafik polisi çalşır(YPX yol patrul Xidmetleri). Dolayısıyla tabelalara, girilmeyen yollara, çizgilere ve hız limitlerine çok dikkat edin. Birinin sizi her an gözetlediğini kesinlikle aklınızdan çıkarmayın. Baküyü arabanızla gezmeye çalışmak yerine otele park edip metro ve otobüslerle gezmeyi tercih edebilirsiniz. Nitekim biz de öyle yaptık. Arabayı kayınpederin evinde park edip öyle gezdik. Baküden kayınpederin memleketi olan Qusara aile ziyareti için gittiğimizde(yaklaşık 180 km)her 3 kilometrede bir radar yerleştirildiğini gördüm ve şaşırdım. Ta Qusara kadar kadar bu şekilde azami dikkatle gidip döndük. Son olarak Azerbaycandan ayrılma faslı kaldı. Bakü-Elet-Qazax yolunu kullanıp Qırmızı Körpüden çıkmayı planladım ama geçmişte bu yol üzerinde yaşadığım tatsız ceza olayını hatırlayarak haklı olarak biraz tedirgin de oldum. Velhasıl riskleri göze alıp yola koyulduk. Bu bahsettiğim yol eskiden pek iyi değildi, şimdi Gence şehrine kadar duble yol yapılmış ve buna karşılık abartısız bir şekilde(ölçtüm) her 2.5-3 kilometreye tepe radarı konulmuş. 532 kilometre boyunca bu radarların stresini yaşıyorsunuz. Velhasıl yola çıktıktan sonra geçmişte yaşadığım olayı hatırlayarak(110 km olan hız limitini 100 kmde gitmeme rağmen 2 defa radara düşüp 80 manat ödemiştim!) aynı mantıkla 110 olan yerde 90-100 arası 60 olan yerde 50 km ile devam ettim. Özellikle Elet-Hacıqabul arasında büyük bir titizlikle buna riayet ettim. Sonuç olarak aynı yerde ve aynı polis noktasında durduruldum ve birçok kez ihlal yaptığım söylendi. Ben de meseleyi anlayarak cezalarda biraz yardımcı olunmasını teklif ve rica ettikten sonra sağolsunlar azami yardımı elde ettikten sonra! cezamı ödeyip yola devam ettim. Cezanızı ödemeden devam etmeyin çünkü kayda geçirilirse gümrükte problem yaşatabilirler. Hasılı kelam yol boyunca her 3 kilometrede bir radar olan yerde radara yaklaştığımda hızımı 60 a düşürerek 530 km yolu 10 saatte kattetikten sonra(Gencede 1.5-2 saat molalı) gümrüğe ulaşabildim. Bu arada sınırsız polis arabası ve polis kontrol noktalarını da kazasız belasız atlatabildim. Hacıqabulde cezamı ödedim nasıl olsa bir daha ceza kesilmez demeden kurallara riayet ederek bu işkence yolunu geçmeniz gerekir. Baküden Genceye yolların duble olduğunu Gence ile Qırmızı Körpü arasındaki 150 km olan yolun da çok kalabalık ve tek şeritli gidiş-geliş şeklinde olduğunu hatırlatayım. En son gümrük kapısına son 6 km tabelasını gördükten sonra herhalde 2-3 radar daha vardır diye kardeşimle şakalaştım ve gerçekten de 3 radar çıktı önümüze. Sonra acaba Azerbaycan-Gürcistan arasındaki köprüye de hızlarını alamayıp koymuşlar mıdır diye içimden sesli bir şekilde düşündüm :) Hasılı kelam Azerbaycanı bitirdikten sonra büyük bir rahatlama ile Gürcistana geçtik ve ordan da sorunsuz bir şekilde Türkiye topraklarına ayak bastık. Gece gece Türkiyede jandarma arabası(polis arabası yerine) gördüğümde ne kadar sevindiğimi anlatamam. Kıssadan hisse, eğer benim gibi Azerbaycanı iyi biliyor ve oranın dilini huyunu suyunu iyi biliyorsanız cüzi miktarlarla bu tür bir yolcuğu atlatabilirsiniz. Ama şöfürlüğünüz iyi değilse, ilk defa gidiyorsanız ve cebinizde hiç değilse bu tür durumlar için 300-500 manatınız yoksa kesinlikle böyle bir maceraya girmeyin. Eğer Azerbaycanı gezmek istiyorsanız direkt uçakla Baküye uçun, Bakü-Tiflis-Kars tren seferinin bu sene içinde başlaması bekleniyor, bu seçeneği ilerisi için değerlendirebilirsiniz. Değişik firmaların otobüs seferleri var onlar size makul gelebilir. Eğer doğuda yaşıyorsanız en iyi yol, Iğdıra gidip Iğdır çarşısından kalkan taksilerle 15 manat karşılığı Nahçıvana gidip ordan günde 4-5 sefer kalkan Nahçıvan-Bakü uçaklarıyla standart yabancı tarifesi 70 manatla uçabilirsiniz. Arabayla gitmeyi kesinlikle son seçeneğe bırakın.

• Konuyu hortlatıp sorayım :) 2019 yılında gidip gelen oldu mu Azerbeycana ?
  • napolyon07 kullanıcısına yanıt
    Ben :)

• krtl89 K kullanıcısına yanıt
    Hocam durum hala yukarıdaki anlatıldığı gibi mi?

-online vize
    -Arabaya özel extra sigortaya gerek yok; Gürcistan’da kapıdan geçtikten sonra ve Azerbaycan’da kapıda yapılabiliyor .
    -Gürcistan’da vize yok, Azerbeycan zaten evize aldık diyelim

Yani aslında vizeni çıkart ,paranı al, pasaportları al arabaya bin git değil mi?

Ben gidip geleli 1 yıl oluyor. Geçen yıl Eylül ayında Azerbeycan Türkiye ye vizeyi kaldıracaktı ama sonuç ne oldu bilmiyorum. Belki vize kalkmıştır ben gittiğimde vardı ama. Diğer herşey aynı siz yine de internetten araştırmanızı yapın. Ehliyet yeni tip (uluslararası) olması gerekiyor ona dikkat edin. Araç sizin adınıza ise onda da sıkıntı yok

• quote:

Orijinalden alıntı: krtl89

Ben gidip geleli 1 yıl oluyor. Geçen yıl Eylül ayında Azerbeycan Türkiye ye vizeyi kaldıracaktı ama sonuç ne oldu bilmiyorum. Belki vize kalkmıştır ben gittiğimde vardı ama. Diğer herşey aynı siz yine de internetten araştırmanızı yapın. Ehliyet yeni tip (uluslararası) olması gerekiyor ona dikkat edin. Araç sizin adınıza ise onda da sıkıntı yok
    araç eşimin adına ama eşim de benimle seyahat ettiği için sorun olmayacaktır diye düşünüyorum ?
    Eşiniz yanınızda olursa bi sıkıntı olmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: krtl89

Eşiniz yanınızda olursa bi sıkıntı olmaz.
    bu arada Azerbaycana vize de kalkmıs 30 gun boyunca vizesiz girebiliyormuşuz bilginize
  • Vizeler kalktı. Yol ücretlerinin indirilmesi yönünde geçenlerde bir devletlerarası mütabakat imzalandı. 25 manat olan yol ücreti belki biraz daha indirilebilir. Arabanız başkası adınaysa onun da yanınızda olması gerekiyor. Yanınızda olmadan seyahat ederseniz arabanızı bağlayabilirler dikkat edin.
  • aliriza_44 A kullanıcısına yanıt
    SELAM. İNŞALLAH VİRUS BİTTİKTEN SONRA BEN DE ARABAM İLE GİTMEK İSTİYORUM. GİTMEYİ DÜŞÜNEN VAR MI ARD ARDA ARABAYLA GİDERİZ
  • 6 ay önce Azerbaycan sa Türkiye’ye getirdiğim Azerbaycan plakalı aracımı tekrar Azerbaycan’a götürmek istiyorum Gürcistan sınırından nasıl geçebilirim lütfen yardım.

• araba kiralamak istesen bu site yardimci olur diyelim.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.