Şimdi Ara

Arayüz yoksa ne yapılabilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
298
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese kolay gelsin. Bunun gibi onlarca konu araştırdım ama tam aradığım cevabı bulamadığım için tekrar konu açmak istedim. Mesela ben 2 yıllık programcılık okudum bana hayatımın en büyük kazığı olarak 2 yıl boyunca vb6 öğrettiler. Vb.net olsa yine iyiydi ama neyse. Bu öğrendiğim dil ile pek parlak bir geleceğim olmadığı için kendimi başka dillere yönelttim. Algoritma olarak kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum fakat hepinizin bildiği üzere bir dil öğrenirken pratik çok önemli. Mesela java öğrenirken hep konsolda çalışıyoruz fakat bir şirkette ya da projede ne yapılır bir türlü bulamadım. Yani kısaca sormak istediğim her hangi bir arayüz yapmıyorsanız diyelim ne yapıyorsunuz ?

• Selamunaleyküm,

Programlama öğrenmeye ilk başladığımda arayüz zorlandığım meselelerden biriydi, birileri anlatmamıştı işin mantığı, elhamdülillah zamanla öğrendim. Öncelikle şunu söyleyeyim, programlama dili öğrenirken arayüzle ne kadar az uğraşılsa o kadar iyi, ancak maalesef günümüzde siyah ekran hiçte hoş karşılanmıyor, insanların hoşuna gitmiyor. Programlama dili öğrenirken arayüzün detaylarıyla uğraşma vakit kaybettirebiliyor, onun yerine siyah ekranda canımızda sıkılsa çalışmanın daha verimli olduğunu söyleyebilirim inşaallah.

Gelelim arayüze:

Arayüze(GUI->Graphical User Interface) sahip olan programlar, görüntü oluşturmak için grafik kartını kullanırlar. Peki nasıl? Biz nasıl CPU üzerinden program yazıp çalıştırıyorsak(yani CPU yu programlıyorsak), aynı şekilde grafik kartını da program yazarak çalıştırabiliyoruz inşaallah. Peki nasıl programliycaz grafik kartını? İşte burada nasıl program yazarken bazı namespace ya da kütüphaneleri programa ekliyorsak(en başta fix olarak eklediğimiz şeyler özetle) grafik kartını da programlarken aynı şekilde bazı kütüphanelere ihtiyacımız var, peki neler mesela?

DirectX olabilir, OpenGL olabilir vs.

Fakat şöyle bir problem var, bunları öğrenmesi zor, bunları öğrenen adam oyun yazıyor. Peki biz ne yapacağız? Elbetteki ya daha kolay olan kütüphaneleri kullanacağız(programcılar için basitleştirilmiş) ya da arayüzü sürükle-bırak oluşturmaya izin veren programlar kullanacağız. Mesela Java da netbeans, eclips içerisinde Swing var, C# da Windows Form var vs.

VB6 içinde google da free VB6 GUI diye aratılabilir.

Peki şirketler ne yapıyor?

Şirketten şirkete değişir, mobil, masaüstü, web uygulamaları olabilir. Kütüphane yazıyor olabilir, sunucu barındırıyor olabilir. Yazılımla ilgili her şey olabilir. Eğer arayüz olarak diyorsan, kullandığı dile göre şirkette bulunan yazılımcıya bağlı, hangi kütüphaneyi isterlerse onu kullanırlar inşaallah.

Arayüz yoksa genelde daha derin şeyler yapılır, mesela sunucu yazmak, socket programlamayla bilgisayarlar arası haberleşme, işletim sistemine bağlı konseptler vs. Genelde arayüzle çalışılır işin gerçeği.

Bu arada vb6 ya da farklı bir programlama dili öğrenmek farketmez inşaallah, netice de temel mantık aynı, normalde bir programlama dilinden zaten daha fazlası öğrenilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imammmm -- 11 Temmuz 2019; 15:26:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• GUI olayını o kadar büyütme. Bak alttaki GUI kodu, bir IDE dahi kullanmadan nasıl kısa ve kolaylıkla derlenip çalışıyor. Yapacağın şey, temelleri çalışmak. Okul ve müfredat insanı sınırlayabilir, okulu muhakkak aşmalısın. Unutma okulun en büyük özelliği öğrenci kabul edip diploma vermektir bilgi ve deneyim kazanmak ise başka şeydir. Alttaki kodu forumdaki başka bir konu için örnek amaçlı Eclipse IDE'de yazmıştım fakat gördüğün gibi IDE'siz de düzenlenip derlenebiliyor. Yapacağın şey biraz çalışmak. Ben Java'yı Head First Java kitabından öğrendim. Her kitap aynı şekilde iyi anlatmıyor. Fakat kitap ilk birkaç gün veya hafta önemli, sonrası sana bakıyor. Visual Basic 'i artık Microsoft bile listeden çıkardı. Java veya Python gibi dillere bakmalısın.
    Arayüz yoksa ne yapılabilir?

• Mazallah arayuz yoksa, middleware projelerde calisabilirsin insallah.

Takdir-i ilahidir elbet, lakin arayuzun graphical olmak zorunda olmadigini da bilmeli insan insallah. Interface demektir ki, middleware ya da SOA uygulamalarda grafiksel olmayan programlanabilir interface leri de dizayn etmek durumunda kalabilirsin, hamdolsun yapanlara.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 11 Temmuz 2019; 16:3:25 >
  • imammmm İ kullanıcısına yanıt
    Zahmet edip cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Soruma tam istediğim cevabı aldım. Allah razı olsun
  • Örnek olsun diye. normalde elbette coğu projenin arayüzü olur. Sende otur arayüz yapmayı öğren. Ayrıca vb öğretmeli bir kayıp değil. ilk dil olarak bir şey öğrendikten sonra bunun hangi dil olduğunun bir önemi yok.Diğer dilleri öğrenmek sadece az bir zaman meselesi. Ki hayatın boyunca bir çok kez stack değiştreceksin.
  • Arayüz yoksa tersyüz olsun, astarı yüzünden pahalıya gelmesin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Arayüz tasarım ve kodlamada sıkıntım yok. Sadece konsol ile çalışınca hevesim kaçıyor mesela java ile orta halli projelerde hangi arayüz kütüphanesini kullanıyolar?
  • quote:

Orijinalden alıntı: 11sa11

Arayüz tasarım ve kodlamada sıkıntım yok. Sadece konsol ile çalışınca hevesim kaçıyor mesela java ile orta halli projelerde hangi arayüz kütüphanesini kullanıyolar?
    İhtiyacın olan heves değil motivasyon hiç değil disiplin. Ayrıca projeler artık web app olarak yapılıyor. Bu arada programlama program yazmaktan fazlasıdır. Onu git e koyarsın. Conflict cozersin. Sunucu kurarsin veya kurulmuş sunucuya aktarirsin. Db si , testleri, dokümantasyonu derken uygulama yasam döngüsü sırasında kod yazmaktan fazlasıdır ile meşgul oluraun. O yüzden herhangi bir çalışan projeyi canliya almak önemli bir tecrübedir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.