Şimdi Ara

Arduino ile motor çalıştırma (neredeyse bitti)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Gerek kalmadı @saasc sağolsun halletti, başlık kapanabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .::FreeMan::. -- 23 Aralık 2020; 18:23:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kimseden yanıt gelmediğine göre zor bir soru sormuşum. Her şeyi unutalım düğme müğme hiç bir şey yok. 28 byj 48 Step motorunu sadece 1 tur döndürebilir miyim

• Öncelikle motorun çok ağır dönmesi gerek ki kontrol edebilesin.

Redüktörlü olabilir.Tam tur atan servo motor olabilir

• Standart motorlarda konum bilgisi bulunmaz. Bu nedenle 1 tur tanımını standart motorlarla yapmanız çok zor ama imkansız da değil.

1. yol: Step ya da servo motor kullanmak
    2. yol: Standart motorun miline redüktör ve encoder bağlayarak konum bilgisi almak.

Her ne kadar ikinci yol teoride uygulanabilir gibi gözükse de pratik de pek uygulanabilir değil. Bu nedenle step ya da servo motor kullanmanız lazım.

• 1) evet
    2) evet step motor kullanılmalı
    3) ilk dediğinizle 2. Dediğiniz aynı gibi geldi. Ama if, else if komutuyla yapılabilir. Tam anlamadım biraz daha açıklarsanız iyi olur
    4) her türlü arduino olur. Bazı step motorların yanında sürücü de geliyor. Gereken torka göre step motor seçilir. Yanında sürücü gelmezse eğer haricen alınabilir.
    5) yapmak istediğinizi tam olarak açıklarsanız yardımcı olabilirim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: saasc

1) evet
    2) evet step motor kullanılmalı
    3) ilk dediğinizle 2. Dediğiniz aynı gibi geldi. Ama if, else if komutuyla yapılabilir. Tam anlamadım biraz daha açıklarsanız iyi olur
    4) her türlü arduino olur. Bazı step motorların yanında sürücü de geliyor. Gereken torka göre step motor seçilir. Yanında sürücü gelmezse eğer haricen alınabilir.
    5) yapmak istediğinizi tam olarak açıklarsanız yardımcı olabilirim

Kendime basit bir dişli kutusu yapıp üzerine fotoğraf makinemi monte ettim. Maksat samanyolu takipli timelapse yapmak. Ama ne yazık ki her kareden sonra kendim manuel olarak dişliyi döndürüyordum. En az 2 saatlik bir çekim yaptığımı düşünürsek, dakikada 1 kareden en az 120 defa dişliyi döndürmem gerekiyor ki bu oldukça sıkıcı bir durum. Bu yüzden bu dişli sistemine motor bağlayıp her şeyi otomatik olarak kendi kendine yapmasını istiyorum. Youtube de benzer videolar var ama hiç biri ihtiyacımı görmüyor. Hepsi gündüz çekimlerine göre. Ben ise gece uzun pozlama yaptığım için makine bir süre sabit kalmalı. Buna göre

1) çekim 30 saniye sürüyor. Bu yüzden makine en az 30 saniye sabit kalmalı. Kalan 30 saniyede makine fotoğrafı işlediği için (uzun pozlama ve yüksek ISO dan oluşan kumlamayı gidermesi) bu süre içerisinde motor 1 turluk devrini yapmalı. Kaç saniyede döndüğü önemli değil, isterse 59 saniye bekleyip 1 saniyede dönsün. Bekleme ve dönme işi tam 60 saniyede tamamlamalı (bu timelapse modu)

2) fotığrafçılıktaki 500 kuralına göre elimdeki objektifle yıldızları max 50 saniye çekebiliyorum. 50 saniyeden sonra dünya döndüğü için yıldızlar noktadan çizgiye dönüşmeye başlıyor. Daha uzun sürelerde pozlama yapabilmem için yıldız takibi gerekiyor. Bunun olması için motorun hiç durmaması, 1 turluk devrini 60 saniyede tamamlaması gerekli. Ancak şimdilik bu ikinci fonksiyondan vaz geçtim. Çünkü timelapse modunda yaptığım dişli kutusu neredeyse yere paralel olacak ve makinenin ağırlığını kaldırabilecek. Ancak yıldız takibinde kutu yere yaklaşık 45°lik bir açıyla duracak. Makinenin ağırlığını kaldırabilse de makineyi tutabilecek bağlantı elemanlarım tutmaz

Arduino ile motor çalıştırma (neredeyse bitti)

işaretli yerde dişli kutum olacak. Gerekli bağlantı elemanları ve sağlam bir tripod yaklaşık 1000₺ olduğundan şimdilik bunu es geçiyorum. O yüzden şimdilik sadece madde 1 üzerinde duruyorum.

Gelelim konumuza, malzeme olarak aklımda bunlar var

- Her türlü arduino oluyorsa, arduino nano klon

- 28 byj 48 redüktörlü step motoru (sürücüsü de var)

- çekimi şehir dışında bir kaç saatte yaptığım için 12v7ah bir akü kullanmayı düşünüyorum bu yüzden voltaj düşürücü

- arduino ile sürücü arası jumper kablo

Başka bir şey gerekli mi acaba?

• Bu türde bir fotoğraf çekmeyi düşünüyorsan sürekli dönüş gerektiren bir sistem ihtiyacın olacak. Duraksamalar seni sıkıntıya sokabilir. Tabi kare kare yerine video şeklide bile destekleyecek şekilde düşünüyorum.

Bunu en güzel çoklu dişli sistemi ile yavaşlatılmış bir sistem başarır. 3D yazıcıdan gerekli yavaşlatmayı yapacak dişli sistemini bastırıp takmak gerekir.

• Öyle olmuyor işte, gece samanyolunu çekebilmek için uzun pozlama yapmam gerekiyor bu da 30 saniye demek. O yüzden motorun durması gerek ki fotoğraflar net çıksın. Ayrıca yukarıda da söylediğim gibi hali hazırda dişli sistemim var

• .::FreeMan::. . kullanıcısına yanıt
    Dişli sistemi ve motorları tamamen iptal edip, makineye müdehale ederek arduinonun doğrudan elektriksel olarak delankşörü tetikleyeceği bir sistem, senin için daha komplike olacaktır. Delankşörün birden fazla tetiklediği iletken yoksa bu senin için motor aramaktan daha kolay olacaktır.

Komplike olarak bir grup buton, bir ekran, arduino timer modülü ile kuralabilecek bir devreyle her çekim öncesi ne kadar sürede bir çekim yapılacağını butonlar üzerinden ayarlaman mümkün.

Bir de her türlü hava koşulu için bunları yalıtımlı ve korunaklı hale getirmen gerekiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ayrıldı01

Dişli sistemi ve motorları tamamen iptal edip, makineye müdehale ederek arduinonun doğrudan elektriksel olarak delankşörü tetikleyeceği bir sistem, senin için daha komplike olacaktır. Delankşörün birden fazla tetiklediği iletken yoksa bu senin için motor aramaktan daha kolay olacaktır.

Komplike olarak bir grup buton, bir ekran, arduino timer modülü ile kuralabilecek bir devreyle her çekim öncesi ne kadar sürede bir çekim yapılacağını butonlar üzerinden ayarlaman mümkün.

Bir de her türlü hava koşulu için bunları yalıtımlı ve korunaklı hale getirmen gerekiyor.

yanıtınız için teşekkür ederim ama konunun sorduğum soruyla ne ilgisi var onu anlamadım. söylediğiniz gibi ne kadar sürede kaç tane fotoğrafı kaç saniye arayla çekebilecek bir sistem aramıyorum ki zaten onu yapan kumandam var. benim istediğim tek şey hali hazırda olan dişli sistemime motor takmak o kadar

O dediğiniz step motor kamerayı çevirmeye yetmeyebilir. Kamera ağırlığı ne kadar bilmek gerek.
    Bende aynı motordan var ama güçlü olduğunu söyleyemem

Bildirimlere düşmemiş cevabınız nedense. Konuyu görünce yazdım.

360 derece dönüp 60 saniye bekletmek kolay kod üzerinde. Önemli olan gerekli güçteki step motoru bulmak

• saasc S kullanıcısına yanıt

Makinenin gövde ağırlığı 449gr. Objektif de aşağı yukarı o kadar, yanş toplamda 1kg kadar bir ağırlığı var. Kullandığım dişli sistemi 1/1443 oranında en dandirik motor bile kamerayı döndürür

Peki o zaman. Ben size kodu yazayım deneyin.
    Fotoğrafçılıktan anlamadığım için biraz yardımcı olmanız lazım. Yada ben size nasıl yapılacağını göstereyim örnek bir taslak ile. Siz deneyin nasıl isterseniz.
    Motor 60 saniye içinde 1 tur dönececek. Sonra 60 saniye bekleyecek değil mi?

• belki lazım olan olur kodu burayada atayım 20 saniye dönüp 40 saniye beklemeli. isteğe göre 1 rpm vs yapılabilir. Kodun içinde açıklamalar mevcut

28byj-48 step motoruna uygun aşağıdaki kod kendi step motorunuza göre değerleri değiştirebilirsiniz

https://s2.dosya.tc/server13/yykcco/60saniyede1tur.rar.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saasc -- 16 Aralık 2020; 13:55:31 >
  • Kaç turu, kaç saniyede tamamlayacağının bilgisini, cihaza giriş yaparak öğretilmesi durumunda başka senaryolarda da işinize yarayacaktır.

"50 saniyeden sonra dünya döndüğü için yıldızlar noktadan çizgiye dönüşmeye başlıyor." dediniz, motorları hiç durdurmadan uzun pozlama bunu ortadan kaldırıyor işte.

• limbesh kullanıcısına yanıt

Teorik olarak evet doğru diyorsunuz ancak atladığınız bir nokta var. Kamerayı kuzeye çevirip uzun pozladığınızda yıldız çizgileri saat yönünün tersinde bir daire oluşturur. Doğuda aşağıdan yukarıya, batıda yukarıdan aşağıya, güneyde ise saat yönünde yarım daire şeklinde olur. Şimdi dediğiniz gibi sağa ya da sola hareket ile durmaksızın uzun pozlama yaptığınızda yine yıldız çizgileri çıkacaktır. Çizgilerin çıkmadığı yıldız takipli sistem için motorun mili (aslında kameranın bağlı olduğu mil) kutup yıldızına bakmalı. Yukarıda paylaştığım görselde olduğu gibi. Ancak yine yukarıda da yazmış olduğum gibi kameranın ağırlığını taşıyabilecek bağlantı elemanlarım yok. Bu yüzden sadece yatay düzlemde yıldız çizgisi çıkmayacak şekilde time lapse yapıcam

• Sağolsun @saasc bana gerekli olan kodu yazdı, şu an montaj için haftasonunu bekliyorum

Lütfen çözüme kavuşan konuları ve içerikleri silmeyiniz. Bir başkasına da faydası dokunur, fikir verebilir.

Yukarıdaki tüm mesajlar havada kaldı.

Konuya cevap yazmak için vaktini ayıran insanlara haksızlık/saygısızlık gibi oluyor.

Probleminizin çözülmüş olmasına sevindim.

• Doğru diyorsunuz hiç düşünemedim, ama sorumla ilgili ayrıntılı mesajlar duruyor zaten

• Yukarıda bahsi geçen projemi tamamlamaya az kaldı. Kısa bir fragman paylaşmak istedim

Not: videoda 20 saniye duracak demişim, 20saniye dönecek olacak

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.