Şimdi Ara

Ariston Genus Premium EVO Kullanıcıları... (86. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.927
Cevap
36
Favori
185.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8485868788
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    çok sağolun hocam yardımlarınız için dış montalamm çok iyi aslında evim mustakil iki katlı dubleks üst katın hasının üstüne izocam sersem biraz daha ısınır tahminim üsteki kaçak tavandan çatı güzel izole olsada soğuğu hissediyor sanırım eskiden apartmanda dairesinde oturuyordm ev 25 derece fatura çok az geliyordu evdekileri alıştırdık sıcağa şimdi bu evde 2000 lira yaksam o sıcaklığa erişmem hayal hocam kalın sağlıcakla
  • quote:

Orijinalden alıntı: nuri1979

geçen kışın yine aynı sıkıntı vardı hocam yerden ısıtma modunda 45 te bile yansa az ısınıyordu ev bende normal mod a alıp çok soğuklarda 50-55 e kadar çıkıyordum normal zamanlardaysa 35-40 yeterli geliyordu kışın enfazla 510 tl fatura ödemiştim üst katlarda 21-22 yi zor görmüştü hocam
    Nuri bey,

Yerden ısıtmalı sistemlerde 40 derecenin üzerinde çalıştırmanız pek çok açıdan tavsiye edilmiyor diye biliyorum. Örneğin tozların fazla uçuşmasına neden olma, bacaklarda varis ve kan dolaşımı sorunlarına neden olma, hatta ayaklarınızda yanmaya neden olma gibi riskleri vardır 45-50 derecelerde çalıştırmanın.

Yerden ısıtma termometrede ölçülen hava ısısının daha düşük olduğu ve ama verimliliği daha yüksek bir ısınma biçimidir. Ve genel olarak içeride termometre hava sıcaklığını maks 22 derecelere kadar çıkarabilir, bu 40 dereceyi aşmama kaygısı nedeniyle. Tabii ki bu 22 derecenin konforu petekle ısındığınız 22 derece iç hava sıcaklığından biraz daha yüksektir.

Şöyle izah edeyim, peteğiniz ısıyı yakın cisimlere radyasyonla, genel olarak da oda içi havayı konveksiyonla ısıtacaktır. Bu ısı sonra içerideki taban tavan betonları, duvarlar, mobilya, vs gibi odada bulunan nesnelere havadan aktarılacaktır. Yani peteğe giden ısı ağırlıklı olarak doğrudan havaya aktarılır, oradan da diğer cisimlere geçer. Yerden ısıtmada ise ısı yer betonuna ve kaplamasına aktarılır, buradan da bir miktarı duvarlar, kolonlar, yerdeki mobilyaların ayakları vs geçer, yavaş yavaş da iç havayı ısıtır. Yani termometre daha düşük hava sıcaklığı gösterse de aslında sistemde bulunan toplam ısı, aynı oda havası sıcaklığındaki petekli ısınmaya göre biraz daha yüksektir.

İşte bu nedenle 22 derecede yerden ısıtmalı bir sistemin kullanım konforu 23 hatta belki 24 derecedeki petekli sisteme benzer. Neticede konfor subjektif bir şey, yani benim için böyle ve normal şartlar altında pek çok kişi içinde böyle olmalı diye düşünüyorum. Ancak bizim kültürümüzde sıcak soba, mangal vs gibi şeylerle ısınma alışkanlıkları genlere işlemiş gibi olduğundan daha çok kışın sıcak petekten gelen ışıma (radyasyonla) içimizin ısındığını hissetmeyi daha çok seven ve arayan kişi de çoktur. Yerden ısıtma bu kişilere göre değildir. Eğer sizin için değilse, bence yerden ısıtmayı iptal ettirerek, petekli sisteme geçmeyi düşünün derim.

• Hocam demek istediğinizi anladım fakat yerde ki sıcak 40-45 derece olsa dediğinize katılırım yerler ılık oluyor biraz daha ısınsa belkide mesele çözülecek şimdi yerden ısıtma modundan çıkardım kombiyi eğimi 1.5 yaptım bakalım ne olacak bu şekilde kullanınca

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • x-calibur kullanıcısına yanıt
    Allah iyilik versin hocam çok şükür bizde iyiyiz.
    Bu sene forum baya hareketli geçer faturayı gören soluğu buralarda alacak gibi görünüyor.
    Hayırlısı olsun hocam biz elimizden geldiği kadar tasarruf ederek konfor ihtiyacımızı karşılamak için yeterince çaba gösterdiğimize inanıyorum, size de tekrar katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim iyi forumlar görüşmek üzere.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • nuri1979 N kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba yazdıklarınızı okudum anladığım kadarıyla yerden ısıtma sisteminiz randımanlı çalışmıyor. Bu arada kaç m2 eviniz ve kombi kaç kw? Kombi küçük geliyor olabilir mi?
    Kullandığımız kombiler alev ve pompa modülasyonu yapıp, giden ve dönen tesisat suyu sıcaklığına göre verimi maksimumda tutmaya çalışıyor. Siz bu olayı desteklemek için dönüş suyunun gidiş suyu sıcaklığana erişmesini engellemelisiniz, mesela 30 derece kazan sıcaklığında ısınamamanızın nedenlerinden biri dönüş suyunun ısınıp 28-29 derecelere gelip kombinin alev kesmesi ve dönüşün soğumasını beklemeye geçmesi. Aslında olması gereken 30 kazan ile uzun süre durmaksızın en düşük tüketimi yaparak kombinizin çalışması ve artık ev 30 derecenin verdiği enerji kadar ısınmış olmasından sonra kombi alevi kesip beklemeye geçmeli. Reglaj ayarını çok çok iyi şekilde yapmalısınız ki verim alabilesiniz.
    Dış sensör olayı ısınmaya çözüm değil sadece daha verimli ve konfor arttıran bir sistem.
    Eklediğim resimlerdeki parametreleri ayarlayın dış sensörün aktif olduğundan emin olalım çünkü kombi çalışırken ekranda görünen kazan derecesi neyse gidiş suyu sıcaklığıda o olmalı. Sonra evinizin en düşük konfor sıcaklığını sağlayacak kazan derecesiyle reglaj ayarını yapın, buna görede eğim ve ayar noktası parametrelerini ayarlayın, oransal oda etkisi oda termostatının ayarı onla bir işimiz yok hocam.
     Ariston Genus Premium EVO Kullanıcıları...
     Ariston Genus Premium EVO Kullanıcıları...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gktgsyn -- 29 Kasım 2019; 2:12:50 >

• gktgsyn G kullanıcısına yanıt
    hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok sağolun evim 100m2 alt kat 100m2üst kat şeklinde dubleks mustakil bir ev 3 cephede cam var kör cephede ise montalama var bina yapışık bina yok kombim genus premium evo 35 bin lik model dün gece ben ayarını normal moda aldım eğimi 1,5 yaptım ayar noktasını 0 yaptım kombi dış sıcaklık 14 te 35 derecelerde çalıştı hocam bu iyi gibi geldi bana reglaj ayarını nasıl yapılır bilmiyorum göktuğ bey tarif ederseniz onuda yapabilirim belki yada forumda ararım anlatıldıysa daha önce den bakarım hocam çok sağolun hocam biraz geçte olsa mantığını anladım olayın verdiğiniz ayarlara getirip öyle de bakıcam sağlıcakla kalın...
    Aslında yerin size soğuk gelmesi normal. Zira 30 derecede çalışan bir yerden ısıtmalı sistemde oda sıcaklığı 21-22 ise yerdeki zemin sıcaklığı da en çok 24-25dir. Temas ettiğinizde bu size soğuk gelir: cildimiz 31-35 derece arasında olur, kendinden 5-6 derece daha soğuk şeylere temas ettiğinde de onları soğuk hiseder, kendinden sıcak şeyleri sıcak arasını da ılık hisseder. Yani tenimiz çok hassas, bir termometre gibi değildir.

Yerden ısıtma değil, petek olsaydı, o zemin en çok oda hava sıcaklığı olan sıcaklık veya 1-2 derece daha soğuğu olacaktı. Benim verdiğim örnek olan 23-24 derece oda sıcaklığı durumunda zemin de 22-23 derece olurdu. Aradaki fark bu kadar küçük. Tenimiz için o da soğuk, diğeri de :) Arka arkaya biri ve sonra diğerine ellemezsek farkı çok anlayamayız bile.

Neticede bu küçük fark odayı 21 veya 22 derecede tutmaya yeterli olabiliyor yerden ısıtmada çok soğuk olmayan ve bu nedenle düşük ısıda yaktığınız bir günde. Neticede yer döşemesi ve altındaki beton da ciddi bir kütle olduğu için aslında sisteme 3-4 derece farkla bile olsa ciddi miktarda enerji yüklemiş oluyorsunuz. Ve yerden ısıtmada asla odanın içinde yüksek sıcaklıkta bir nesne yer almıyor petekte olduğu gibi. Adı üstünde düşük ısı rejimi.

Dediğim gibi alışkın olduğumuz ve herkese uyan bir şey değil. Ben 8 yıldır yerden ısıtmada oturuyorum. Tüm bu aktardıklarımı zamanla tecrübe ile biriktirdim. (Örneğin, 1 günde 8 m3 gaz yaktım, yerler tam olarak ılık bile değil, neden? gibi sorular sorarak ve düşünüp çözerek). Eşim hala sevmiyor, bense bayılıyorum.

Bazı bariz avantajları da var. Odanın içinde her yer homojen şekilde ısınıyor. Üstelik en üst katta oturuyoruz, çatıya apartman izolasyon yapmıyor, ve bence bu nedenle yerden ısıtmada kaybımız daha az oluyor. Eğer petek olsaydı, oradan yükselecek hava doğrudan tavana kadar gidip, şu anda yaşadığımızdan daha yüksek bir kayba neden olacaktı. Apartmanın dışında mantolama var, bu nedenle kat betonu tarafındaki kaybımız daha az.

• Siz epey tecrübelisiniz hocam ben henüz üçüncü kışa gireceğim bu sene son gelen zamlarla birlikte o kadar para verip ısınamadığımızı düşünmek zoruna gidiyor insanın sizde de yerler laminant mı fayans olsa çok daha iyi olacakmış taş olan yerler çok iyi çünki.

Kombi kapasitesi yeterli hocam ondan yana sıkıntı olmaz. Kombi ayarlarından önce tesisatınızın verimli ısıtması için reglaj ayarını yapmanızı tavsiye ederim. Reglajı basitçe anlatayım, yerden ısıtma olduğu için tesisatın kollektör vanalarından yapacaksınız, ilk önce hangi vanalar hangi odaların onları tespit edin dönüş vanalarını birer birer kapatıp sonra kombiye en yakın odanın dönüş vanasını çeyrek tur açın ordan daha uzak olan odanın vanasını çeyrekten biraz daha fazla açın bunu sırasıyla oda uzaklıklarına göre uygulayın veya termometre ile oda sıcaklıklarını tek tek kontrol edip en sıcak odanın dönüş vanası en kısık olacak şekilde sırasıyla ayarlayın. Mantığı şu, kombiye yakın odalardaki tesisatın dönüş suyu dereceleri daha sıcak olup diğer odalar tam ısınmadan kombiye erken alev modülasyonu yaptırır ve ev homojen ısınmaz, reglaj bunu düzenlemek içindir kombinin odalara vereceği ısıyı eşitler. Reglaj ayarını düzgün yaptığınız taktirde önceden 40 derecede yakıp ısındığınız eviniz 35 derecede aynı ısıyı sağlar duruma gelecektir.
    Reglaj ayarını bir günde yapmak pek mümkün değil çünkü ince ayarlamalar gerekiyor bunun için termometreyle bir kaç gün evin oda sıcaklıklarını kontrol edip ona göre ayarlamalarınızı daha incelikle yapın derim. Reglaj işi hallolduktan sonra dış sensör ayarlarınızı yaparsınız o zaman daha sağlıklı kazan sıcaklığı belirleyebileceksiniz.

• Tamamdır hocam anlattığınız şekilde yapmaya çalışacam verdiğiniz bilgiler kombiyi daha verimli kullanmamıza vesile oldu çok sağolun göktuğ hocam

• Göktuğ hocam bişey dikkatimi çekti ayar sıcaklığı kaç olursa olsun en az 10 derece fark oluyor diyelim ki ayar 35 te gidiş 25 dönüş 24-25 gibi bir müddet sonra kombi ateşleme yapıp 1 dk gibi yanıyor gidiş bir anda 35-39 gibi oluyor ateş sönüyor söndüğü gibi 26-27 düşüyor gidiş sıcaklığı sonra 25 e düşüyor bunun çözümü nedir hocam 35 e kadar yanıp dönüş 32-33 olduğunda stop etse olmazmı hocam...

Sizin kombi kaç yıllık? 3 yollu vananıza bir baktırın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam kesinlikle bir terslik var ya tesisttan yada xcalibur hocamın dediği gibi 3 yollu vanadan öyle yapar.
    Olması gereken şöyle bu kombide, kombi kazan sıcaklığı 30 derece ayarlı diyelim ilk ateşleme yaptığında alev boyunu (kazan gidiş suyu sıcaklığını), tam güçten başlatarak 30 dereceye yaklaştıkça kademeli olarak pompa ve alev modülasyonu yaparak gücünü kısar. Gidiş suyunu 30 dereceye sabitledikten sonra dönüş suyuna bakmaya başlar ve modülasyona devam ederek dönüş suyu 25-26 dereceye ulaştığında artık alev ve pompa gücünü düşe bildiği son raddeye kadar kısarak çalışmaya durmaksızın devam eder. Bu çalışma ne zaman sonlanır, dönüş suyu sıcaklığı 29 a gelirse. Ayrıca Gidiş suyu sıcaklığı, kombi min. güçte çalışırken ve dönüş suyu artık gidiş suyu sıcaklığına yaklaşmışken 34 lere kadar yükselebiliyor çünkü kombi dönüş suyuna göre çalışmaya geçmiş oluyor. Benim gözlemlerimde durum böyle hocam.
    Eğer 3 yollu vana iyi çalışmıyorsa kaçırma yapıyorsa gidiş suyu ile dönüş suyu sucaklıkları kısa sürede birbirine yaklaşıp dediğiniz gibi bir durum oluşmasına sebep olabilir. Gaz valflerinin ayarları ve baca durumunada bakılması gerekebilir sorununuzun çözülmesi için. Şimdiden geçmiş olsun umarım kısa sürede hallolur sıkıntınız.

mermer, fayans ve laminant 3ü de var. laminant seçerken yerden ısıtmaya uygun modeller diye ayrıca göstermişlerdi. standart laminelerden bir farkı var mıydı bilmiyorum.
    Göktuğ hocam merhabalar pazar günü epey uğraştım kombinin altında şeffaf bi fincan vardı onun içi siyah görünüyordu söktüm içinden kömür tozu gibi şeyler vardı temizledim taktım sonra sıcak su ve soğuk su filitre lerini söktüm özellikle sıcak su filitresi epey kirliydi onuda temizledim şimdi düzeldi gibi 1’5 günde 10m3 gaz yakmışım dün gece 3 derece sıcaklıkta 35-36 görünüyor du yanan da o şekilde dönüş suyu 32-33 te duruyor sonra yine çalışıyor du. Hocam bugün 15 derece sıcak olunca kombi yine 501 alev eksikliği uyarısı verdi sanırım ani değişikler yüzünden oluyor gün içinde sıcaklık yükselince ayardan fazla sıcaklıkta kalıyor bu yüzden alev eksikliği hatası veriyor yumuşak ateşlemeyi 65ten 75 e çıkardım şimdi gece belki yapmaz ama gündüz sıcaklık artınca yine yaparsa ne yapabilirim bu konuda?iyi akşamlar hocam...

Hava ısınınca dhs kombi kazan sıcaklığını düşürüyor, çok düşük kazan sıcaklığında kombi ateşlemeyi daha hafif yapıyor ve bu yüzden ateşlemede sorun yaşıyorsunuz. Baca bağlantınızı elden geçirin ek yerlerinin iyi oturtulmuş olması gerekir. Yumuşak ateşlemeyi de yükseltmişsiniz başka yapacağınız bir şey yok hocam düzelmezse servis çağırın.

MERHABA kardeşim iyisindir inşallah sana ve senin gibi bilgili yardımsever arkadaşlara nekadar dua etsek az senin söylediğin ayarları yaptım reglaj ayarı yapmadım oturma odası ve yatak odası hariç diğer odaları kapattım 24 saatte 4 m3 yakıyorum yanlız bir kaç gündür havaların biraz daha soğumasıyla farkettim kazan sıcaklığı sürekli 45 te ama oturma odasının yeri yarısı ısıyı hissediyorum yarısı soğuk sanki hat yok gibi bu sorunu nasıl çözerim
    Birde aşağıdaki sensörü alsam tek başına kullanabilirmiyim başka birşey gereklimi ve montaj konusunda yardımcı olurmusun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İsmail palabıyık -- 7 Aralık 2019; 23:51:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İsmail palabıyık İ kullanıcısına yanıt
    Merhaba sağolun iyiyim çok şükür. Tüketimden memnun olmanıza sevindim...
    Oturma odanızınla ilgili sorunuzda petek ufak geliyor olabilir, petekte hava olabilir, ısı yalıtımında sorun olabilir vs. şeyler ilk aklıma gelenler hocam.
    Dhs ile ilgili sornuzun cevabı linkteki ürün olur bunu bağlamak için kablo pabucu alıp kombinizin dhs soketine takacaksınız ve bi kaç parametre ayarı yapılacak. Yardımcı olurum elimden geldiğince ayrıca geriye dönük sayfaları okursanız çokça konuşulmuştu.
    Görüşmek üzere iyi forumlar.

• Merhaba,

Termostat ile ilgili bir sorum var ama benim durumum biraz daha farklı. Güney cephe, 135m2 evim var. Önüm cadde olduğu için gündüz tüm ısıyı alıyorum. Hem duvarda hem zeminde 7cm'lik yalıtım ve cam balkon var. Kombi en düşükte dahi çalıştığında ev şu an itibariyle fazlasıyla ısınıyor. Kızım olduğu için kombiyi çalıştırmam lazım ama havalar Trakya'da tam soğumadığı için evin içi sıcak oluyor.

Kışın kombiden yana çok sıkıntım olmuyor ama bu geçiş havalarında oldukça çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Kablosuz termostat almak istiyorum ama Ariston'un kablosuzu oldukça pahalı geldi? General marka HT Serisi olabilir mi veya 400-500TL bandında öneriniz var mıdır?

Önceki sayfalarda çok teknik yorumlar olmuş, açıkçası çok anladığım detaylar değil ama basit yöntemlerle elde edilecek avantajları da belirtebilirseniz, sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: benkeiii

Merhaba,

Termostat ile ilgili bir sorum var ama benim durumum biraz daha farklı. Güney cephe, 135m2 evim var. Önüm cadde olduğu için gündüz tüm ısıyı alıyorum. Hem duvarda hem zeminde 7cm'lik yalıtım ve cam balkon var. Kombi en düşükte dahi çalıştığında ev şu an itibariyle fazlasıyla ısınıyor. Kızım olduğu için kombiyi çalıştırmam lazım ama havalar Trakya'da tam soğumadığı için evin içi sıcak oluyor.

Kışın kombiden yana çok sıkıntım olmuyor ama bu geçiş havalarında oldukça çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Kablosuz termostat almak istiyorum ama Ariston'un kablosuzu oldukça pahalı geldi? General marka HT Serisi olabilir mi veya 400-500TL bandında öneriniz var mıdır?

Önceki sayfalarda çok teknik yorumlar olmuş, açıkçası çok anladığım detaylar değil ama basit yöntemlerle elde edilecek avantajları da belirtebilirseniz, sevinirim.
    Merhabalar termostat konuları bu konu içinde değil ama aç kapa on off termostat alabilirsiniz, bildiğim kadarıyla diğer tiplerde sadece Aristonun kendi termostatları modülasyon yapabiliyor.

Cosa konusu var, santek konusu,honeywell bildiğim kadarıyla

• 
Sayfa: önceki 8485868788
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.