Şimdi Ara

asp.net üzerinden bir tabloya otomatik veri eklemesi(dropdownlist)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bu konu hakkında epey konu açtıma ama hala çözümü bulamadım.bitirme projesi yapıtorum ve danışman hocam pek yardımcı olmuyor.

mssql ve asp.net ile kütüphane otomasyonu yapıyorum.

bir kitabın n tane yazarı olabileceği gibi bir yazarın da m tane kitabı olabilir.gereksiz veri tekrarı olmaması için, deneme yapmak için şöyle basit üç tablo yaptım:
    asp.net üzerinden kitaplar ve yazarlar tablosuna veriyi ekledim. bu durumda kitaplaryazarlar tablosuna nasıl veri ekleyebilirim?
    trigger, storede proc denedim olmadı. dropdownlist diye bir özellik varmış.oaradan bu tür işlemler yapılabiliyor gibi şeyler duydum.acaba münkün mü?
    eğer yapılıyorsa nasıl yapabilirim?

CREATE TABLE KITAPLAR
    (
    KITAP_ID INT PRIMARY KEY,
    KITAP_AD VARCHAR(30)
    )

CREATE TABLE YAZARLAR
    (
    YAZAR_ID INT PRIMARY KEY,
    YAZAR_AD VARCHAR (15)
    )

CREATE TABLE KITAPLARYAZARLAR
    (
    KITAP_ID INT REFERENCES KITAPLAR(KITAP_ID),
    YAZAR_ID INT REFERENCES YAZARLAR(YAZAR_ID)
    )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Marcus Glory -- 10 Mart 2015; 13:24:47 >

• İşlemi nerede yapmak istediğinizi anlayamadım. 3.tabloya veri girmek için hem kitabın id sini hem yazarın id sini bilmeniz gerekiyor.

Örneğin yazarları bir ekrandan girdiniz. Kitap eklerken de illaki yazarını seçmek durumundasınız. Yazarını seçip kitabı da eklediğiniz an kitaplar tablosuna veriyi eklemenin yanında iki id yi de alıp 3.tabloya veri ekleyebilirsiniz.

İşlemleri anlatabilirseniz(yazar ekleme, kitap ekleme ekranları nasıl? Ne tür işlemler oluyor gibi) belki daha iyi yardımcı olabiliriz.
  • Th4L!0n T kullanıcısına yanıt
    hocam ben şimdi alttaki resimlerdeki gibi kitapları ve yazarları ekliyorum. kitaplaryazarlara da id lerin otomatik girilmesini istiyorum.(otomatik olmuyorsa elle de olur artık...)

• Ama kitap eklerken yazar seçmiyorsunuz sistem hangi kitabın hangi yazarın oldugunu nasıl anlayacak bunu sizin bildirmeniz gerekmezmi veya yazar kitap ilişkisini başka bir tablodamı tuttunuz diyeceğim ama ekranlardan anladıgım kadarıyla öyle bir durum yok. Mantıken sizin kitap ekle ekranınızda birde yazar alanı açıp buradan yazarıda seçmeniz gerekiyor dropdownlist ekleyerek yazarlar tablosundan buraya otomatik kayıtları çekebilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan sonrada kitabı eklediğiniz kodların hemen altında yeni eklenen kaydın id sini kitapid olarak dropdownlistteki selected value yuda yazarid olarak 3.tabloya kolaylıkla yazabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Th4L!0n T kullanıcısına yanıt
    hocam yardımınız için sağol. dediklerinizden şöyle bir şey anladım.ilk kitabımı ekledim.sonra yazarımı ekledim.sonra kitap.id ve yazar.id'sini alarak ilişkilendirdim.
    ama ekleyeceğim yazar daha önce eklenmiş olabilir.bu yüzden eğer tabloda yazar varsa dropdownlisteki yazar adına tıklayınca ilgili textbox'a yazar id'sini ekleyecek.sonra kullanıcı buton ile birbirini ilişkilendirecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Marcus Glory -- 13 Mart 2015; 18:20:51 >

• "kitap id" ve "yazar id" alanlarını Sql Server'da "auto increment" yaparsan kullanıcıların id girmelerine gerek kalmaz Sql Server kendisi id atar.

örnek:

CREATE TABLE KITAPLAR
    (
    KITAP_ID INT IDENTITY(1,1) PRIMARY KEY,
    KITAP_AD VARCHAR(30)
    ....
    )

"auto increment" ile ilgili internette bilgi bulabilirsin.
  • Yok hocam kitap ekleme ekranında yazar ekleme olayını yapmanıza gerek yok.

Yapmanız gereken tek şey şu, siz yine yazarlarınızı farklı bir ekrandan ekleyin. Kitap ekleme ekranına bir tane dropdownlist ekleyin ve bu dropdownliste yazarları doldurun. Daha sonra kitabı eklerken dropdownlistten hangi yazarınsa kitap o yazarı seçin(burada yazar ekleme değil sadece ilgili kitap için yazarı seçme işlemi olacak). Kitap ekleme kodlarınız bittikten sonra 3.tabloya kayıt ekleme kodlarınızı yazın kitap id sini eklediğiniz o anki kaydın id sini aldın(stored procedure le yazıyorsanız select_scopeidentity diye bir komut var eklediği andaki kaydın id sini almaya yarıyor nette bulabilirsiniz örneklerini) yazar id sinide dropdownlistin selected value sunu alın yani ilgili yazarın id sini bu kadar istediğiniz şey olmuş olacak. Yine yardıma ihtiyacınız olursa belirtin yardımcı olmaya çalışırım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    php database veri eklemede hata
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.