Şimdi Ara

Asus PRİME X570 PRO İncelemesi [ YAKINDAN BAKIŞ ] (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
2
Favori
2.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Uzun yıllardır Asus marka anakart kullanan birisi olarak yeni aldığım Asus Prime X570-Pro için de yaklaşık 1 aylık kullanım süremin üzerine ilk görüşlerimi paylaşmak istedim. Bu arada bir kıyas yaparken de bir önceki anakartım olan Asus TUF Z170S Sabertooth ile olacak genelde.

Mevcutta imzamdaki sistem olarak kullanmaktayım bu anakartı. Yani Ryzen5 3600X işlemci ve 2x8GB Cruical Ballistix RGB 3200MHz CL16 RAM mevcut.

Ek olarak da bu anakartla aynı seriden gözükse de Prime X570-P ile bu kart arasında ciddi farklar mevcut. O nedenle bu kartı TUF’a daha yakın konumda olmakla beraber ROG ile TUF arasında görüyorum ben.

Pozitif Yönler
    • Anakartın VRM’leri çok başarılı. Zaten konu sahibi arkadaşın da belirttiği gibi toplamda 14 fazlı bir anakart ve Asus’un X570 ürün gamı içerisinde yamulmuyorsam en iyi 2. VRM setine sahip bu anakart.
    • Şu an VRM aktif soğutma sistemimle ve 4.2GHz’te çok rahat 50°C altında kalıyor. 4.4GHz ile de 50°C görüyor bazen. Aşırı yükleme sonucunda da ne olacak ileride bakacağım ama sanmıyorum ki 70°C üzerini göreyim.
    • Buna ilaveten VRM’ler çok iyi güç regülasyonu yapıyor ve çok düşük voltajlarla bile işlemcinizi çalıştırabiliyorsunuz. Ben şu an sıvı soğutmam olmadığı için stok soğutucuyu kullanıyorum ve Ryzen5 3600X işlemcimi tüm çekirdeklerimi 4.2GHz’te 1.12V ile LLC1 ile kullanabiliyorum. 4.4GHz için de 1.25V ile LLC4/LLC5 yeterli geliyor. Kaldı ki sıvı soğutmayı henüz monte etmediğim için aşırı detaylı ve ince ayar testlere girmedim. Elbette burada silicon lottery dediğimiz işlemcinin kalitesi de etken biliyorum.
    • Kimileri için çok basit bir özellik olabilir ama benim için çok önemli bir detay olan arka aynanın anakarta entegre olması. 20 yılı aşkındır kendi kasamı toplarım ve herhalde kurduğum 12-13 sistemde bu arka aynayı baştan takarak kurduğum sistem sayısı ya 2 ya da 3’tür. O nedenle tekrar anakartı sökme zorunda kalmadan sistem toplamak benim için büyük bir nimet.
    • RGB olayı gayet kararında. Güzel bir efekt katarken benim çok da bayılmadığım pavyon görüntüsünden uzak. Ayrıca beyaz ağırlıklı bir sistem sevdiğim için bu anakartın da beyaz renk ağırlıklı monochrome tasarımını çok beğendim. Sadece beyaz, gri ve siyah renkler bence çok başarılı bir görüntü veriyor.
    • Thermaltake Core V51 model bir kasam var ve radyatör, ön, üst, alt ve arka derken toplamda 9 tane fan bağlı kasaya. Buna bir de sıvı soğutma pompası eklenince 10 adet port gerekiyor. Asus TUF Z170S Sabertooth anakartımda toplamda 11 adet fan ve pompa çıkışı vardı. Bu anakartta nasıl montaj yapacağım diye kara kara düşünmüştüm. Lakin sonradan fark ettim ki her iki pompa çıkışı da fan kontrol edebiliyor ve gayet iyi başarabiliyor.
    • Overclock performansı çok başarılı bir anakart. 3600X gibi overclock potansiyeli az olan bir kartı stok soğutmayla bile tüm çekirdekleri 4.5GHz’te 1.36V gibi kullanabildim ve tüm benchmarklarımı sorunsuz alabildim. Daha üstünü deneme şansım maalesef olmadı çünkü stok soğutucu çok yetersiz. Ayrıca Cruical Ballistix RGB 3200MHz CL16 olan RAM’lerimi ince ayarla 3800MHz CL16 olarak açabilmiştim. Sonra ayarları kaybedince tekrar Ryzen RAM Calculator açıp da girmeye üşendim. Sıvı soğutmayı bağlayıp tüm kablo düzenlememi yaptıktan sonra tüm overclocklarımı en ince detayda yapacağım ama 4000MHz CL17/CL18 falan açabileceğini düşünmekteyim. Muhtemelen Arctic Liquid Freezer II 280mm ile de 4.6GHz’i 1.45V civarlarında stabil ve serin tutabilirim diye düşünüyorum.
    • Fan portları ve diğer bağlantı yerlerinin yerleşimi bir çok açıdan muazzam. Tek nötr diyebileceğim nokta anakartın 8+4 pin ek güç bağlantısı yerlerinin biraz daha rahat erişilebilir olmasıydı. Elleri benim gibi kocaman ve dolma parmaklı olan birisi için kasaya anakartı oturttuktan sonra zor olabiliyor.
    • Ses kartı çipi önceki nesillere göre gayet gelişmiş. Elbette yüzlerce liralık harici ses kartları ile kıyaslamıyorum ama bir apartman dairesinde güzel bir hoparlör sisteminiz varsa çok rahat doyuruyor. Anakarta arka panelde Edifier X600 bağlı ve USB ile de Logitech G430 bağlı. İkisinin de kendi üzerindeki ses ayarı bir daha Windows üzerinden ses ayarı yapmayacak şekilde ayarlıydı eski anakartımda. Yeni anakarta geçince ilk iş kalkıp hoparlörümün üzerinden ses ayarını kısmak oldu.
    • Güçlendirilmiş ekran kartı slotları olması güzel. Hem metalik gri olarak güzel bir görünü katıyor boş portlarda hem de ağır ekran kartlarının eğilmesini engelliyor. Ben hem 2 slotluk Galax GTX1080Ti EXOC White kullanıyorum hem de HOF serisi ile verilen destek çubuğunu da kullanıyorum ama bir çok kullanıcı için güzel ve basit bir artı.
    • M2 SSD için soğutucu blok başarılı. Bir çok markanın orta-üst ve üst düzey anakartlarında sadece kapak niyetine konulan bu heatsink gayet güzel iş görebilecek seviyede. Özellikle kasanın altında PSU önünde bir fanınız varsa tertemiz bir soğutma elde edersiniz. Ek olarak üzerinde bir heatsink olmasa da ikinci bir M2 SSD alanı da mevcut. Birini NVMe diğerini SATA M2 SSD olarak kullanmak daha mantıklı olacaktır kanımca.
    • TUF’ta olmayan Asus Node bağlantısı bu anakartta mevcut. Genelde ROG serisinde görmeye alıştığımız bir özellikti ama Prime serisinde olması
    • Kasa üzerinde basit de olsa bir açma tuşu mevcut. Kasasız ya da uzay kasa kullanımlarda iş görecektir.
    • USB giriş ve çıkış sayıları yeterli. Bir önceki anakartımı sökerken kasamın ön panelinden gelen USB3.0 bağlantı portu kırılmıştı. Buna rağmen ilave USB port ihtiyacım olmadı. Çok anlık işler için de harici HDD’min üzerinde bulunan 2 adet portu kullanıyorum ve gayet yetiyor.
    • BIOS Flashback özelliği mevcut. Çok nadiren lazım olabilir ama anakarta bir işlemci bağlamadan BIOS güncelleyebilmek çok güzel bir artı benim için.
    • ARGB bağlantı portları olması bir çok kullanıcıyı mutlu edecektir. Benim için çok çok bir artısı yok ama olması her türlü pozitife yazabileceğim bir özellik.
    • Kutu içeriği basit ve yeterli. Gerekli gereksiz ıvır zıvırlardan kaçınmışlar ama bu fiyata sanki 1-2 ufak bir jest itemi konulabilirdi.

Negatif Yönler
    • Bu fiyat mertebesinde ben Wi-Fi ve Bluetooth olmasını beklerdim. Çok mu dert derseniz değil ama olsa da iyi olurdu.
    • BIOS Flashback özelliği olması gerekirdi bence. Ne kadar BIOS'u perte çıkaracak bir işlem yaparız ayrı ama çok basit bir özelliği korumuş olmalarını beklerdim.
    • Büyük ve çok fanlı kasa kullanımında insan birkaç adet daha fan çıkışı olsaydı diyor. Asus TUF Z170S Sabertooth için 11 adet vardı muhtemelen oradan geçince bu hissiyat oluyor. Üst tarafa bağlı 140mm’lik 3 adet standart fanlarım için de muhtemelen basit bir çoğaltıcı kullanacağım ve problemi aşacağım.
    • Asus TUF Z170S Sabertooth anakartta VRM üzerine direkt olarak vuran bir 40mm fan slotu vardı boş olarak da gelse. Bu anakartta bunun korunmasını beklerdim açıkçası.

Ek Bilgiler
    Konu kirlenmesin diye gelen soruları buraya eklemeye karar verdim.

Sıvı soğutma ile sıcaklık değerleri
    • Boştayken 4.2GHz'te 5°C, 4.4GHz'te 7°C ve 4.5GHz'te 8°C fark oldu.
    • Cinebench R20'de 4.2GHz'te 13°C, 4.4GHz'te 16°C ve 4.5GHz'te 18°C fark oldu.
    • Prime'da ise 4.2GHz'te 14°C, 4.4GHz'te 17°C ve 4.5GHz'te 20°C fark oldu.
    • Özellikle VRM için küçük bir fanı da olan Arctic Liquid Freezer II 280mm ile voltajları 1 kademe (0.00625V) kadar aşağı ve LLC değerlerini de 1 kademe aşağı alabildim. VRM soğutması konusunda gerçekten başarılı bir anakart benim gözümde

Cinebench değerleri
    • Öncelikle 4.5GHz'te sadece MultiCore test almıştım ve sonrasında degredasyon olaylarını okudukça 4.5GHz için 1.36V vermeyi çok sağlıklı görmedim. O nedenle 4.4GHz 1.24V ayarına indim. %2.5 civarı hız artışı için %10'a yakın voltaj verip kasayı da ısıtmaya da işlemciyi eskitmeye de gerek yok.
    • 4.5GHz'te MultiCore test sonucun arka arkaya 4 testte de 4074
    • 4.4GHz'te MultiCore test sonucum 3971-3972-3979-3979 olarak çıktı. SingleCore test sonucu ise 511 olarak çıktı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi massacrer -- 17 Ekim 2021; 23:4:37 >

• Hayırlı olsun. İyi günlerde kullanın. Sıvı soğutma taktığınızda görüşlerinizi paylaşırmısınız.
  • massacrer kullanıcısına yanıt
    3600x 4.5 ghz de r20 çok ve tek çekirdek skoru atma imkanınız var mı
  • İnceleme için teşekkürler. Tüm detayları inceleme sayesinde öğrendim. Kesinlikle alınabilecek kaliteli bir anakart diyebilirim.
  • Hocam bu sizin Prime Pro ile Tuf Gaming X570-Plus arasında ne gibi farklar var. 500 TL'den aşağı fiyat farkı yok. Tuf Gaming alsak çok birşey kaybeder miyiz? Normalde Prime alt seviyeydi ama bu pro olan tabi.

Önceki iletinizde Asus'un x570'leri hepsi iyi demiştiniz ama ne kadar olsa alt modellerden biri tuf gaming plus...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcake± -- 14 Eylül 2020; 23:41:39 >
  • mcake± kullanıcısına yanıt
    Biraz fark var ama öyle aşırı değil, alınabilir. Kampanya denkgetirmeye calisin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.