Şimdi Ara

Basit bir guneş paneli nasıl yapılır??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
66.586
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • peki beyler karaköyden panel aldığımızda kazıklanma ihtimalimiz var mı?
    çok sayıda alabirim de
  • motor vs konusunda elektronik bilgim yok fazla da bu araba altarnatörlerinin tek çıkışlı ya da vs olması nedir... açıklayabilirmisiniz.

ilk çalışma direncini tahmin ediyorum da. tek çıkış ne demek????? ????
  • Kavramlar karisiyor.

Dinamo, mekanik enerjiyi dogru akim olarak elektrik enerjisine cevirir.

Alternator, mekanik enerjiyi alternatif akim olarak elektrik enerjisine cevirir.

Jenaratorde alternator ve aternatoru donduren (mekanik hareket saglayan) bir baska motor vardir. Bu motor genellikle benzinli yada dizel motordur. Barajlarda ise su turbinidir.
  • Transistorlerin tepesini kesip elektrik uretmede kullanabilirsiniz ama bu deney maksatli olabilir. Uygulamada kisa surede sorunlar cikar.

Transistor icindeki yari iletken atmosferik sartlardan etkilenir. Bir sure sonra is gormez hale gelir. Zaten metal kilifli transistorlerin icindeki hava emilip alinmistir. Siz kilifi kesince yariiletken savunmasiz kalir.
  • [Deleted by Admins]
  • 17_Ocak dostum, geç de olsa dediğim ölçümü yaptım. Denediğim bozuk bir LM 338. (Regülatör.) Direkt güneş ışığında 96 mV verdi. Bir led bağlayıp akım ölçmek istedim, uA seviyesinde bile sıfır. (Led de diyot olduğuna göre, eşik değere ulaşmadığından iletime geçemedi sanırım.) Bu hesapça 144 tanesini seri bağlarsak, 13.8 V elde edebiliriz. (Akü şarjı için.) 144'lü gruplardan da bulabildiğimiz kadarını paralel bağlayarak, bir miktar akım elde edebiliriz. (Bol olması gerekenleri neden sıraladığım daha iyi anlaşılıyor sanırım.)

Bunalmış'ın uyarısı benim de aklıma gelmişti. Paneli tozsuz ortamda yapmalısın (Yoğurt'un aleti çözebilmiş olsaydık işine yarardı herhalde ) ve tamamen kapalı olmalı. Hem Trakya hem Karadeniz çok nemli yerler, panelini biraz daha güneyde yapsan daha iyi olurdu. (Tatil meşgalesi..)

Zihni_Sinir arkadaşım, üslubun hoş şeyler çağrıştırmıyor bana ama, yine de yanıtlayalım sorunu: O olaya oksidasyon veya korozyon deniyor.

Kolay gelsin..

• quote:

Havayla temas ederse ne olur, adı nedir bu olayın?

Olayın adı, Tozlanma, nemlenme, korozyon, bakteri üreme vs vs.

Bazı entegre devrelerde imalat hatası sonucu yarıiletken havaya maruz kalabiliyormuş ve işlevini yitiriyormuş. İnternette böyle bir çipin mikroskop altındaki görüntüsünü görmüştüm ve çok komikti.

Cipi bakteriler sarmış. Linki hatırlayanınız varsa yazsın.

Yarıiletken malzemeyi havadan koruyan tek örtü silisyum oksit. Buda çok çok ince bir katman. Dış etkenlerle çok kolay zedelenebilir. Üstelik yarıiletken tabaka üzerinde toz birikmesi en basitinden ışığı engeller. Tabilki birde atmosferde her türden atom var ve nemle bir araya gelince asitlerin oluşmasına neden oluyor. Uzun vadede korozyon olaylarını başlatır. Bu arada ışıktan elde ettiğiniz gerilimin bu kimyasallar üzerinden siz kullanamadan devresini tamamlaması da sözkonusu.

Hatırlarsanız çok ucuz elektronik devrelerde çipler karta kılıfsız doğrudan yapıştırılır ve bağlantıları yapılır, atmosferik etkilerden korumak için de üzerine camız ..oku gibi bir şey dökerler.

• Aradığın Güneş panellerini buradan bulabi,lirsin ben bu Pazartesi baktım ellerinde vardı
    http://www.ohm.com.tr/index.php?sayfa=erisim

OHM ELEKTONIK VE TIC. LTD. STI.

HEAD OFFICE
    Kemeralti Cad. Ada Han 87/5
    Tophane 80030 Istanbul - Turkey
    Tel: +90 212.2920590 - 2939591
    Fax: +90 212.442772

BRANCH
    Kemankes Mah. Yemisci Hasan Sok.
    1/3 Karakoy 34425 Istanbul - Turkey
    Tel: +90 212.2456042 - 2456043
    Fax: +90 212.2933843

quote:

Orjinalden alıntı: seyhunS

arkadaşlarrrrrrrrrrr fiyatttttttt ları nasıl ayladan beri arıyorum böle birsey sunun bir teknik bilgisine ulaşsan iyi olacak pilleri şarj etmek istiyorum aşağıda örnekler var bu adamlar o panelleri nereden bulmuşşşşş

• [Deleted by Admins]
  • quote:

Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

17_Ocak dostum, geç de olsa dediğim ölçümü yaptım. Denediğim bozuk bir LM 338. (Regülatör.) Direkt güneş ışığında 96 mV verdi. Bir led bağlayıp akım ölçmek istedim, uA seviyesinde bile sıfır. (Led de diyot olduğuna göre, eşik değere ulaşmadığından iletime geçemedi sanırım.) Bu hesapça 144 tanesini seri bağlarsak, 13.8 V elde edebiliriz. (Akü şarjı için.) 144'lü gruplardan da bulabildiğimiz kadarını paralel bağlayarak, bir miktar akım elde edebiliriz. (Bol olması gerekenleri neden sıraladığım daha iyi anlaşılıyor sanırım.)

Bunalmış'ın uyarısı benim de aklıma gelmişti. Paneli tozsuz ortamda yapmalısın (Yoğurt'un aleti çözebilmiş olsaydık işine yarardı herhalde ) ve tamamen kapalı olmalı. Hem Trakya hem Karadeniz çok nemli yerler, panelini biraz daha güneyde yapsan daha iyi olurdu. (Tatil meşgalesi..)

Zihni_Sinir arkadaşım, üslubun hoş şeyler çağrıştırmıyor bana ama, yine de yanıtlayalım sorunu: O olaya oksidasyon veya korozyon deniyor.

Kolay gelsin..

teşekkürler error kardeş , ben sırf kıllık olsun diye bu aleti yapmaya çalışacağım ,bana en ucuz transistörün fiyatını söyleyebilirmisin

çok masraflıyım biliyorum

• buarada senin dediğin altarnetör değil ,dinamo imiş ,yani uyarımsız olayı ,

şimdi bundan rüzgar türbini yapabilirsen ,sana bir tane yollayayım

ikinci olarak ben zannedersem man otobüsün silecek motorundan yapmıştım 24 volt , 3. kat balkonunda oluşan rüzgar ile ampul falan yakıyodum o deney öylece kaldı devam ettirmedim
  • [Deleted by Admins]
  • 17_Ocak dostum, yeni transistör alarak yapmak istiyorsan, sana çok pahalıya malolur. Daha önce de belirtmiştim, hurda toplayabiliyorsan belki ekonomik olabilir.

Kullanabileceğin metal kılıflı güç transistörleri, onlar da 150 YKR'tan yukarı doğru giderler. Yani paleldi, regülatördü, aküydü derken jeneratör parasını geçer. Metro'da 800 W jeneratör 130 YTL.
  • sağol arkadaşım
    quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

Aradığın Güneş panellerini buradan bulabi,lirsin ben bu Pazartesi baktım ellerinde vardı
    http://www.ohm.com.tr/index.php?sayfa=erisim

OHM ELEKTONIK VE TIC. LTD. STI.

HEAD OFFICE
    Kemeralti Cad. Ada Han 87/5
    Tophane 80030 Istanbul - Turkey
    Tel: +90 212.2920590 - 2939591
    Fax: +90 212.442772

BRANCH
    Kemankes Mah. Yemisci Hasan Sok.
    1/3 Karakoy 34425 Istanbul - Turkey
    Tel: +90 212.2456042 - 2456043
    Fax: +90 212.2933843

quote:

Orjinalden alıntı: seyhunS

arkadaşlarrrrrrrrrrr fiyatttttttt ları nasıl ayladan beri arıyorum böle birsey sunun bir teknik bilgisine ulaşsan iyi olacak pilleri şarj etmek istiyorum aşağıda örnekler var bu adamlar o panelleri nereden bulmuşşşşş

• şöyle birşey buldum bende nette, video anlatımı filan diyor denemek lazımhttp://bit.ly/eDBX5Z
  • quote:

Orijinalden alıntı: metal123

şöyle birşey buldum bende nette, video anlatımı filan diyor denemek lazımhttp://bit.ly/eDBX5Z

Alın bunu burdan.
  • detaylı bir güneş enerji paneli yapımı için aşağıdaki linke tıklayarak araştırabilirsin.
    http://gunespaneliyapimi.com
    http://solar-enerji.blogcu.com/gunesi-gor-enerjini-kendin-uret/9975863

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknotekkk -- 9 Mart 2013; 22:50:02 >
  • Bak karaköyde o kadar model yok elektronik öğrencisiyim.Bende senin gibi aşırı meraklıyım.Sürekli devre Yapıyorum.
    Karaköyde 5Çeşit panel var selanik pasajında başka hiç bir yerde yok
    O panellerde al fiyatları:
    1.5v 100ma 3.5tl
    1.5v 500ma 10tl
    9v 250ma 20tl
    4.2v 100 ma 7.5tl
    1.5v 250 ma 6tl
    Başka da model yok Haftada 3gün orda olan biriyim bunlarda güncel fiyatlardır.
    Bana gayet kazık geldi.
    1-2tane panel almıştım.Ama sonraları internetten Panel Bakmaya başladım.Amrekadan Getirenler
    0.5v 3.5A Lik panelleri 4.5tl den satıyorlar.
    Yani 1.5v 3.5A Lik bir panel 15tl Birde Booster takıp devreye 12v 1A Çıkış Yakalarsın bu Fİyata...

• quote:

Orijinalden alıntı: XDiscovery

2n3055 Transiztörlerinin üst kısmını kesip güneşe tutuğunda az bir elektrik üretiyor. Hangi bacaklarından verdiğini şimdi hatırlamıyorum. Bu transiztörlerden 20 tane felan kullanırsan 6 Voltluk ampülerden yaktırabilirsin. Tabi 2 seri diğerleri paralel şekilde bağlaman lazım. Voltajı yüksek istiyorsan hep seri bağlarsın.

Şu yukardaki mesajı bu topiğe yazdığımı daha dün gibi hatırlıyorum ama aradan tam 6 yıl geçmiş. Vay anasına. Yalan dünya....
  • Bende tarihi bakmadan Yazmışım ya Konu resmen Tarihi eser
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.