Şimdi Ara

baskı devre hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
767
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • dün akşam baskı devre hazırladım.bakır plakete cd kalemiyle çizdim ilk çözeltide birşey olmadı perhidrolü az koymuşum daha sonra 4 kapak tuz ruhuna 1 kapak perhidrol koydum.bakır çözünmedi.akşam bıraktım.sabaha bakırın kenarları biraz gitmişti.neden böyle olmuş olabilir.perhidrol eskiydi ondan mı acaba

• güncel
  • tuz ruhu plaketi üstünü kaplayacak ..perhidrolü az dökcen..
  • demir 3 klorür al hocam tehlikeli asitlerle uğraşma , plaketin boyunu aşacak şekilde kaynar su dök koy balkon vb yere 2 saate en temiz plaket elinde

perhidrol ve tuzruhu ile; plaketin üstünü kaplıyacak şekilde tuzruhu dök , göz ayarı ilede perhidrol koy işlemi yavaşlatmak istiyosan su koy
  • plaketin üstünü kaplayacak şekilde tuz ruhu döktüm sonra perhidrol ekledimde.perhidrolü göz kararı mı ekleyeceğiz yoksa 4 kapak tuz ruhu 1 kapak perhidrol şeklinde mi
  • kapakla falan uğraşmana gerek yok göz kararı 4/1 ölçek koy yeter.
  • kullandığın perhidrol ün yüzdesi kaç? %20 den düşük ise bakırı çözmemesi normal
  • Perhidrolde sorun vardır kesinlikle yeni bir şişe perhidrol alıp denemelisin.
    Cd kalemi tepkime sırasında çözünebilir.Edding kalemler bu iş için en iyisidir.
  • 1 ölçek perhidrole 7 ölçek tuz ruhu koy. bazı dandik tuz ruhları yavaş eritebiliyor. asıl plaketi atmadan önce bir plaket parçasına edding kalemle bir nokta çiz. parça plaketin durumuna göre karışımı ayarlayabilirsin. sakın saf perhidrol kullanma.
  • burada baskı devreyi yapımını anlatmış gerçekten çok açıklayıcı anlatımlı türkçe video:
    http://espanol.video.yahoo.com/watch/5209550/13757062
  • ölçeklerin yanlış.
  • Ben 4 ölçek tuz ruhuna 1 ölçek perhidrol uyguluyorum. Perhidrol %30, Tuz ruhuda %30 du sanırım şişesini attım bitince. 1dk içinde kap ısınıp tepkime başlıyor çok duman vs. çıkmıyor. 2-3dk ya 10x20cm boyutlarında bir bakır plaka rahatlıkla tepkime veriyor. Kolay gelsin. (Kullandığım kaptan dolayı 8tuz ruhuna, 2 perhidrol koyuyorum tuz ruhu şişesinin kapağı ile)
  • fabercastell s olan kalemle çizmiştim sabah bakamadım devreye akşam koydum tepkime olmamıştı.akşam geri geldiğimde yollar bile çıkmıştı
  • tuz ruhu ve perhidrol miktar larını ayarlayamamışın, ben yüzde 20 lik perhidrol ile 3e 1 oranında, yüzde 30 luk ile 4 e 1 oranında, yüzde 50 lik ile 7 e 1 oranında karıştırıyordum, ve çok güzel oluyo,

eczaneden aldıysan perhidrolu genelde %20 lik oluyor yada daha düşük ve iyi sonuç vermiyor malesef parfüm depolarından alabilirsin daha kuvvetli yüzde 50 lik,
    bu arada plaketi akşam atıp sabah çıkarmak hiç sağlıklı değil zamanla çizdiğin yollarda gidebilir
  • sizin perhidrol dediğiniz hidrojen peroksit beklediğinde yavaş yavaş suya dönüşür. hava almayacak şekilde kapatmanız ve çok bekletmeden kullanmanız lazım.

ucuz ve temiz yolu gidip kimyasal madde satan bir yerden (örneğin ankara da sanayi caddesi çevresi) saf hidrojen peroksit satın almak. litrelik ambalajlarda satılıyor ve ucuz. aynı şekilde sizin tuz ruhu dediğiniz sulandırılmış hidroklorik asit yerine yine litrelik ambalajda derişik hidroklorik asit satın alabilirsiniz. ucuz ve temiz yöntem bu.

demir-III-klorür kimseye tavsiye etmiyorum. çok pisliği var, ortalığı duman ediyor. aslında en temizi sodyum-per-sülfat kullanmak ama o da biraz pahalı bir seçim.

bileşim ise şu şekilde; pcb nizden biraz büyük bir kaba 2 cm yüksekliğe kadar su dolduracaksınız. sonra onun 4 te 1 i, 5 te biri kadar hidroklorik asit koyacaksınız. hidroklorik asitin yarısı kadar da hidrojen peroksit koyacaksınız. eğer kalem yöntemi kullanıyorsanız hidrojen peroksit i daha da azaltın yoksa kalem ile çizdiğiniz çizgileri de kaldırır. toner yöntemi kullanıyorsanız problem yok.

bu karışımın içine PCB yi bırakın sonra da hafif hafif sallayın, çıkan dumanı solumayın, işlemleri açık hava da yapın. arada bir PCB yi tahta ya da plastik maşa benzeri birşey ile tutup çözeltiden çıkarıp tekrar bırakın.

ben bu şekilde toner yöntemi ile çok temiz PCB ler elde ediyorum. tavsiye ederim.. hatta kalaylama işini bile kendim yapıyorum. 8 mil yollu fine-pitch entegreler içeren PCB ler basıyorum bu yöntemle

PCB de ki bakırı kaldırmam bir kaç dakika sürüyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baybay17 -- 16 Eylül 2010; 22:16:13 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.