Şimdi Ara

Beyaz Sahin’ meydan okuyor! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
13.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Şahin sürmedim ama Doğan sürdüm. küçükken şahini içine binmeden tanıyamazdım herkes görünce bu şahin bu doğan derdi, ben göstergedeki saati görünce tanırdım, arkasında yazısı yoksa eski kasa ne güzel, metal tampondan tanıyorduk.

valla nostalji de bir yere kadar. bugün koç holding nakkaştepe'ye gittim, her yer sadece mondeo doluydu. çok güzeldi ortalık. pırıl pırıl, tarihi bir kışlayı andırıyordu. mondeo'yu bugün sevdim ilk kez. çok sıradan geldi, halk arabası gibi. hepsi tek tip tek renk. yanyana.önceleri hiç sevmezdim. sonra dedim ki şahine doğana nasıl binmişiz binlerce kilometre yollarda. sıcakta. üstüste. çoluk çocuk gelin kaynana.

sıfır ayarında temizini bulsam alır koyarım kenara çoluk çocuğum biner ilerde, nelere bindiğimizi görür diye, ama kendim 1 gün direksiyonuna-koltuğuna geçip de binmem
    en azından bizimdi. ismi "şahin" "kartal" "doğan"dı. "palio" "siena" "aksent" değildi. bu yüzden bu kadar içselleştiriyoruz.

• Taner abimizn tüm yazdıkalrını baştan soran okudum gercekten döktürmüş abimiz

1 hafta önce yaklasık 30 km boyunca 89 sahin kullandım (gerci baya yıpranmıştı yamuk duruyodu düz zeminde) o nası bi vitesti öle geçirmek için can cekişiyodum biraz daha kulansaydım kas yapacaktım

ama kulanması okdar zevkli geldiki sürekli tam gaz gidiyosun zaten hızlanasıya canı cıkıyo franlere basınca sanki abs devreye girmiş gibi petal tiriyo direksiyon dönmüyo... ama son derece hosuma gitti kulanmak

• Herkesin bir anısı var bu araçlar da tamam bir yerde aynılar ama doğanla şahini aynı kefeye koymak bana uygun gelmiyor ne bilim en azından ;

- Hidrolik direksiyon,
    - Direksiyon yükselik ayarı,
    - Merkezi kilit ve elektirkli camlar,
    - slx tip iç döşeme, koltuklar, nadirde olsa klima
    - tavan lambasının daha lüks oluşu, 20 sn gecikmeyle sönmesi,
    - 97 den sonra kapı içi koruma barları,
    - balata bitme ve emniyet kemeri takmama uyarı lambası,
    - katalizitör
    - çoğu kişinin bilmediği manuel de olsa far yükseklik ayarı far yıkama,
    - çocuk kilidi , daha iyi yalıtım, muhteşem ısıtan kaloriferleri,
    - yaklaşık 10 hp daha güçlü motoru,
    - ön arka sis farları , çelik jantları, gövde rengi tamponları,
    - günümüzde yeni çıkan bazı araçlarda standartta hala sunulmayan torpido lambası,
    - nerdeyse piyasadaki tüm araçlardan daha rahat açılan kaputu sadece kaldır ve bırak,
    - rüzgarlığı, 3. stop lambası basit ama çoğu araçtan daha dayanıklı iki çukura düştüğünde hemen dağılmayan alt takımı,
    - daha tok sesi, günümüzde çoğu araçtan daha geniş iç mekanı ( era, clio,albea vs.) ve daha bilmediğimiz bazı özellikleri ile bu özelliklerin birkaçıyla doğan-kartal slx ie, şahinden ayrılır bence aynı kefeye koymak yanlış.

• bendede var bi tane beyaz şahin. benzinli ve henüz 54000de. orjinal halde garajda saklıyoruz. kuşaktan kuşağa aktaracaz onu
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Şahin...

Pratik bir araç, ülkemizin gerçeklerinin bir yansıması. Parçası ve tamiri ucuz, ama motoru en az yakanlardan değil. Fabrika çıkışı LPG'lisi deyim yerinde ise BOZULAMAYAN, ARIZALANMAYAN bir yapıya sahip. KARTAL LPG ise daha da başka. Klima yok, ABS ve Airbag yok, ESP ve Yol bilgisayarı unutun, Hill Holder, Auto Hold, yok, yok, yok. Belki de iyi ki de yok. Hepimiz öğrenmedik mi ŞAHİN'de, KARTAL'da, DOĞAN'da araba kullanmayı. Dörtlü Manifoldu babamızdan gizli takmadık mı? Peki ya teyze oğlunun Almanya'dan getirdiği FIAMM Havalı Korna? 3. Fren Lambası, Arka Cam Perde, 2 Adet Bass Boost, 4 Adet Midrange, 2 adet Tweeter, Amplifier, çok uzakta olduğu için uzaktan kumandalı Pioneer KEH-6597, SLX Silecek, SLX Eldivenlik, SLX İç Aydınlatma, SLX Bağaj Kaplaması, SLX Motor Kaputu İzolatörü, Pas Pas, olmazsa olmaz Sis Farları...

Peki ya depo kapağının etrafını da kaplayan dudaklı depo kapağı contası...?

Ne plastik ve tutkal kokardı, sanki Bally taşımış ve bir teneke dökülmüş gibiydi ama geçerdi kokusu. Kapısı incecik, camları köşeli, kenarlı. Sigorta kutusuna ulaşmak için kıvrılırdık. Bağajı ilginç ama kocamandı ve bağaj kapağı uzun olduğundan 70 cm SEG renkli TV bile kolayca içine girerdi, KARTAL olsaydı koltuğu yatırdığında tam sığardı.

Gençler, biz abileriniz bu araçlarda öğrendik birçok şeyi (....). Bence ŞAHİN-KARTAL-DOĞAN günlük hayatın hâlâ vazgeçilmezi. O kadar uzun süre üretildi, o kadar kullanıldı, o kadar dert edildi, tamir edildi, modifiye edildi ve rektifiye edildi ki, bir türlü kopartılamadı. Toplum üzerindeki ağırlığı o kadar oldu ki bu araçların ÇIKIŞ NOKTASI, REFERANS, BAŞLANGIÇ olarak kabul edildi ("Şahin'den az yakıyor, Şahin kadar, Şahin alsaydın daha iyiydi, Şahin'e binerim buna binmem, Şahin kağıt gibi, Şahin'den ucuz, Şahin'in direksiyonundan hafif, Şahin, Şahin, Şahin...)

Keşke bir Şahin-Doğan-Kartal alıp nostalji ve hatıra olarak evimin önüne koysam. Ne mutlu ki bana 1997'de sıfır ve 1998 model Hidrolik Direksiyonlu ve Merkezi Kilitli Tempra motorlu Beyaz bir Şahin almak nasip oldu... Ömrüm boyunca unutmayacağım o günü. O kadar temiz kullandım ki, o kadar güzel baktım ki, aileden bir parçamız oldu. Onu sattım ve işyerini satın aldım. Alanlar kesin çok mutlu olmuşlardır. Şu anda Türkiye'nin neresindeyse eminim şimdiki sahibi bile hâlâ soruyordur bu arabayı kim bu kadar teknolojik hale getirdi diye...

İyi akşamlar,

Taner Göde

Taner Abi çok sağol içimdeki Şahinci genci meydana çıkardın okurken gözlerim doldu nerdeyse ağlıyordum ya ama kafaya koydum geçen gün 18ime bi giriyim alıcam bende bi şahin(3 sene sonra)bana da bu şahin ve Cengiz Kurtoğlu dayımlardan bulaştı 97-99 civarlarında (tam hatırlamıyorum o zamanlar 2-3 yaşımdaydım)dedemler bi kartal almıştı beyaz dayımlar onla uğraşırken yanlarında olurdm onlarla kartalı tanıdım sonra şahin ve en sonda doğanı o zamanlar kartalı çok severdim ama şimdi ise şahini bana daha yakışıklı geliyor dayımlar o zamanlar akşam işten gelince kartalı alıp sabah 6ya kadar gezerlerdi ufak dayımı nehliyeti bile yoktu o zamanlar 16-17 yaşındaydı ama az gezdirmemişti beni tabi az da bağlamamışlardı arabayı karamürselde oturanlarınız varsa görmüşsünüzdür belki 41k1552 plakalıydı plakasında kırmızı ışık vardı dönüyodu etrafında ne günlerdi be İstanbul'a bize geldiklerinde bile rahat bırakmazlardı arabayı köylere bile gittiydim onla

• şahinin türk otomobil tarihindeki yeri başkadır belkşde yıl 2020 yada 2030 olduğunda şimdi herkesin eski mustang aradığı gibi biz de 1990 şahin aramakta olacağız
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.