Şimdi Ara

Bilgisayar ile Müzik Yapımı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yıllardır bilgisayarla müzik yapımı konusunda profesyonel olarak çalışmaktayım. Genel olarak sürekli sorulan sorulara bir cevap olması açısından bu başlığı açma gereği hissettim. Evinizde hobi amaçlı olarak yapmakta olduğunuz müziği profesyonele yakın bir şekilde kaydedebilmeniz için gerekli ekipmanlar ve bunlarla ilgili bilgilerimi bu başlık altında naçizane paylaşacağım. Donanım Haber'in kullanıcı sayısının yoğunluğundan dolayı bu yazının ilgilenen kişilere fayda sağlayacağını umuyorum herkese bol müzikli günler dileyip konuya giriyorum.

Sırasıyla

1 - Bilgisayar: Elbette konumuz bilgisayar ile müzik yapmak olduğuna göre en önemli parça tabi ki bilgisayar, tercihimizi belirlerken bilgisayar donanımın gerekliliklerini de ortaya koymamız gerekiyor. Nasıl mı? Örneğin seslerimizi kaydetmek için kullnacağımız ses kartının bağlantı türüne göre bilgisayarın da bu bağlantıya sahip olması gerektiğidir. Firewire ya da Thunderbolt bağlantılı bir ses kartı satın alıp bilgisayar üzerinde bu portlarınız yoksa ses kartınıza bakakalırsınız. Pc ortamında yeni nesil ana kartlarda thunderbolt, usb3 gibi güncel bağlantı tipleri yavaş yavaş kullanıcıların hizmetine sunuldu. Macintosh bilgisayarlar için böyle bir sıkıntı genelde söz konusu değil yeni nesil makinelerinde her tip bağlantı kullanıcılara standart olarak sunuluyor Türkiye'nin ekonomik koşullarını da göz önüne alarak Apple Macintosh cihazlara sahip olmak çok kolay olmasa da müzik üretimi için başınızı ağırtmayacak sistemler size Apple Macintosh ile sunuluyor. Param yok alamam diyorsanız Pc ortamına dönüp kendi sisteminizi gereklilikleriniz doğrultusunda toparlayabilirsiniz. Müzik yapıp kaydederken size en çok Ram, Hızlı HD ve Hızlı Grafik Kartları gerekecektir. Bu çerçevede tercihte bulunmanız işlerinizi kolaylaştırır.

2 - Ses Kartı: Ev ortamında kayıtlarınızı alabileceğiniz üzerinde XLR mikrofon girişi, varsa synthlerinizi bağlayabileceğiniz Line girişileri olan
    harici bağlantıyla bilgisayara bağlanabilen kartlardır. Giriş seviyesindeki bu kartların donanım ve kayıt standartları birbirine çok yakındır. Reklam kokan hareketlere aldanmayın 24 Bit 192kHz, 24 Bit 96kHz, 24 Bit 48 kHz vs... Evde ya da arabada dinlediğiniz Audio CD 16Bit 44,1kHz'dir.
    yüksek çözünürlükte kayıt almak elbette iyidir fakat siz bu kayıdı alıp albüm basımına göndermeyeceksiniz demolarınzı güzelce kaydedip insanlara dinletebileceğiniz standartlarda kaydetmeniz yeterlidir. Profesyonel olduktan sonra bu işlerin detaylarıyla siz değil gittiğiniz stüdyo ilgilensin siz beste üretmeye bakın teknoloji takibi bizde kalsın.

3- Müzik Yazılımı (DAW) : Bu konuda seçenek çok fazla Cubase, Studio One, Logic, Protools, Reason, Fl Studio vs...
    Bu işin öncüsü Cubase'dir fakat yılların getirdiği hantallık programın her tarafında hissediliyor en başından bu yana Cubase kullanmıyorsanız güncel versiyonlarında ekrana bakıp durursunuz. Günümüzün en popüler yazılımı tek ekran üzerinde çalışma fırsatı veren Presonus'un Studio One yazılımıdır.
    Bu yazılımların hangisinin size uygun olacağını dünya para verip satın alarak değil sitelerine gidip ücretsiz hesap açıp belirli sürelerle programları full sürümleriyle denemeniz şeklinde olacaktır. İşine geliyorsa beğendiysen bişeyler yapabiliyorsan o zaman git programı satın al neredeyse bütün yazılım firmaları artık bu şekilde kullanıcılarına imkan tanıyor. (bu konuda destek isterseniz yine yardımcı olurum) Kesinlikle crack programları kullanmayın!

4 - Mikrofon: Mikrofonlar ana başlık altında toplarsak iki tip olarak size sunulur diğer tipteki mikrofonlarla şu an ilgimiz olmadığı için onlardan hiç bahsetmeyeceğim. a-) Dinamik b-)Condenser bu iki mikrofon yapısının en önemli farkı Condenser mikrofonlar Dinamiklerden daha hassastır ve her sesi kaydeder bu mikrofonları kullanabilmek için yalıtımı ve akustiği düzenlenmiş ortamlar gereklidir. Yoksa vokalinizin arka planında sokak satıcısının ya da alt komşunun sesini duyabilirsiniz. Ben sessizliği sağlarım diyorsanız pek tabi ki condenser mikrofon ile tüm detaylarınızı kayıt altına alabilirsiniz... Dinamik mikrofonlarla sahnelerde daha sık karşılaşırsınız sanatçının elindeki mikrofon çevre seslere duyarsız sağır mikrofondur sanatçı mikrofonun dibine kadar girip bağıra çağıra şarkısını söylemek zorundadır.

5- Hoparlör ve Kulaklık: Hassas konulardan bir tanesi de bu nasıl hoparlör almalıyım ne tercih etmeliyim? En basit cevabı odanın ebatlarına ve kulağının hassasiyetine göre bir hoparlör tercih etmeliyiz. Küçük bir odaya 8" ya da 10" hoparlör alıp müzik yapmaya çalışmayın sakın yaptığınız dinlediğiniz veya kaydedeceğiniz seslerin her bir yerden yansıyarak kulaklarınıza ulaşacağını ve doğru duyum elde edemeyeceğinizi bilmeniz lazım.
    Hoparlörlerin yerleşimi de ebatları kadar önemli bir konudur. Bu işin matematiğinde dinleme yapacağınız hoparlörler ile kulak seviyenizde eşkenar bir üçgen olşutmanız sizin en doğru duyumu elde etmenizi sağlar iki hoparlör arası 2mt ise siz de 2m uzaklıkta olmalısınız. (en basit anlatımı bu olur herhalde)
    Kulaklıklar da mikrofonlar gibi iki tiptedir. Burada da reklam kokan hareketlerden popüler markaların süslü imajlarından uzak durun :) Herkesin duyum seviyesi farklıdır. Bu sebeple alacağınız kulaklığın da hoparlörün de sesini mutlaka dinleyerek alın Türkiye'de belki bu zor olabilir fakat bu imkanı sağlayan firmalrın da olduğunu biliyoruz. Her hoparlörü her kulaklığı tek tek deneme fırsatını size sağlayabiliyorlar.

6- Midi Klavye: Tuşe sayısı, klavye üzerindeki kontrol imkanları, beraberinde gelen ücretsiz yazılım ve ses bankaları terichinizi belirleyen kriterler olabilir. Eğer piyanist değilseniz sadece akor basacağım diyorsanız size 25 tuş midi klavye de yeterli olacaktır.

Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza ve çalışma çabanıza bağlı... Bulunduğum ortamda kimlerin nereden nereye geldiğini biliyorum. Olmaz demeyin içinizde üretim yapmaya ait küçük bir kıvılcım dahi varsa mutlaka bu yolda çaba sarfedin. Sabırlı ve gayretli olun gerisi bir şekilde kendiliğinden gelecektir.

Hepinize bol şans.

• Merhaba ben yeni başladım az zamanda ortaya güzel kayıtlar çıkarmaya başladım, ancak pcnin klavyesi yetmemeye başladı. Bana bütçemi çok zorlamayan bir midi klavye önerir misiniz, 32 tuş yeterli olur sanırım.
  • araştırmalarım sonucu 2 model bana göz kırpıyor

1.
    Nektar GX49

2.
    M-Audio Keystation Mini 32

Sizce hangisi?
  • Tanidik olmadan hicbirsey olmuyor dostum.. verilen emekler bosa. Ben kimlere ne besteler dinlettim canli okudum. Sonucta hersey tanidik olsa bile en sonunda suna dayaniyor

PARA PARA PARA

Bu sebeple bu is dunyanin en zor islerinden birisi olup hicbir karsiligida olmayan bir istir. Ben genc arkadaslarima kesinlikle ve kesinlikle muzikle ilgilenmemelerini tavsiye ediyorum. Evlerinde gitar tingirdatsinlar piyasada yer almayi kesinlikle ve kesinlikle hayal etmesinler.

Paraniz yoksa muzikle ugrasmayin

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: vamp

Tanidik olmadan hicbirsey olmuyor dostum.. verilen emekler bosa. Ben kimlere ne besteler dinlettim canli okudum. Sonucta hersey tanidik olsa bile en sonunda suna dayaniyor

PARA PARA PARA

Bu sebeple bu is dunyanin en zor islerinden birisi olup hicbir karsiligida olmayan bir istir. Ben genc arkadaslarima kesinlikle ve kesinlikle muzikle ilgilenmemelerini tavsiye ediyorum. Evlerinde gitar tingirdatsinlar piyasada yer almayi kesinlikle ve kesinlikle hayal etmesinler.

Paraniz yoksa muzikle ugrasmayin
    Çok yanlış bir düşünce

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lackhite kullanıcısına yanıt
    Ben 15 yildir bu piyasadayim. Lakin satista olan sarkilarimda var(kendim mixledim mastering yaptim). Bazi mekanlarda caliyor :) Genc arkadaslara asla muzikle ilgilenmelerini tavsiye etmiyorum. Bugun ozan colakoglu diyelimki sahne icin 15000TL kazaniyorsa kerimcan durmaz denen degisik insan 60000TL kazaniyor. Birisi muzik ustadi digerinin ne oldugunu bilen yok. Bu sebeple mix ve mastering icin vereceğiniz emek yerine gidin kendinize bir baska meslek edinin. Hatta youtube fenomeni olun mekanlarda ozan colakoglundan daha cok kazanirsiniz. En azindan mastering alirken kafayi siyirmazsiniz. Diger turlu bestelerinizle yola devam etmek istiyorsaniz aranjorler kankaniz olsa bile 200000 harcarsiniz ama kimse sizin icin olur veya olmaz demez. Nasip kismet der. Neler gorduk neler. Ben su saatten sonra muzige gunahimi vermem. Bu benim sahsi gorusumdur. Konu guzel konu ama bu yol tamamen karanliga cikar. Iyi forumlar herkese.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • köle kullanıcısına yanıt
    Selam,

Yeni başlayan biri için basit melodi yazmak ve akkr basmak için yeterli olacağı için m.audio oxygen 25 ideal olacaktır.
    Keystation mini 32 daha çok yolculuklarda yanınızda taşıyıp aklınıza gelen birşeyleri notaya dökmek isteyeceğinşzde işe yarar ya da tabletlerle kullanmak isteyeceğinizde.... nektar şu aşamada gereksiz olur bütçeyi başka şeylere harcamanı tavsiye ederim ;)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.