Şimdi Ara

bilgisayarim elektirik masrafina yol aciyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    ben bir ay once oyun icin bilgisayar toplayip kurdum.
    detallarin hepsini ikinci el olarak cok ucuza aldim.
    bilgisayarim yeni nesil olmasada oyunlarda beni gayet memnun ediyor.
    gta5 ultrada 30fps de oynuyorum.

power suppy 500watt.
    anakart GA 970m
    cpu amd phonem 975
    vga gigabyte gtx 650 1gb
    ssd kingston a400 -120gb
    ram ddr2 7GB

ilk once isinma sorunum vardi. biostan voltaji manual etdim. cpu voltal -0.025 azaltdim. isinma sorunu cozuldu.

ayin sonunda 45 azn elektirik fakturasi geldi. ~90 tl ediyor turk parasiyla.
    normalda 15-20 azn elektrik fakturasi aliyordum.

bilgisayarin guc kaynagini deyissem, 300watt power syppy koysam sorun cozulurmu?

• KWh cinsinden tüketim değerinde ciddi fark var mı önceki faturalara göre?

Sizin oralarda bu tarz prizden enerji ölçerlerden alıp bilgisayarı takıp ölçüm yapabilirsiniz. Kasanız saatte 200-250 watt civarı tüketir, bundan yüksekse güç kaynağı sıkıntılı olabilir. Şaseden kaçak yapıyor da olabilir. En iyisi elektrikçiden yardım alınız.
    www.hepsiburada.com
    Enerji Tüketim Sarfiyat Ölçer Priz - Wattmetre Fiyatı
    https://www.hepsiburada.com/enerji-tuketim-sarfiyat-olcer-priz-wattmetre-p-HBV000004S305

Ayrıca PCnizin tüketimi bellidir. 300 watt veya 1000 watt güç kaynağı almanız tüketimde büyük fark yaratmaz. 300 watt olan daha çok yüklenip ısınırken 1000 watt olanda fan bile çalışmayacak.

• a-f-h A kullanıcısına yanıt
    evet, bende watt meter almayi dusunuyordum. malaesef bilgisayar icin watt tuketimini gosterecek bir program yok.
  • Bilgisayara bir şey kurmanıza gerek yok. Böyle bir cihazı alıp prize takınız. Kasanın fişini de buna takınız. Cihaz ölçümü yapıyor zaten. Benim söylediğim değer(200-250 Watt) ortalama idi. Bunun çok üstünde değer görürseniz problem vardır.
  • bizde elektirik fiyati 1kvts= 0.06azn.
    benim bilgisayarim 250watt tuketim ile 7/24 dayanmadan calishsa bele bir aya 10azn eliktirik harcamis olur. amma ben bilgisayarimi 7/24 calistirmiyorumki.

bilgisayarimdaki guc kaynagi 500w oldugu halda 600-700watt elektirik tukete bilermi?
  • nazim553 N kullanıcısına yanıt
    Güç kaynağı arızalı değilse üstünde yazan değerden fazla tüketmez. Faz (canlı) ucun bir yerde toprak ucuna temas ettiğinden şüpheleniyorum. Kullandığınız çoklu priz varsa onda da sorun olabilir ya da güç kaynağı sıkıntılıdır. Görmeden bir şey diyemem. Tesisatta da problem olabilir eğer öyleyse elektrikçi çağırıp baktırınız.

Sayaçtan da kontrol edebilirsiniz eğer PC açıkken sayaç (elektonik sayaç ise üzerindeki kırmızı ışık sürekli yanıp söner veya mekanik sayaç ise hızlı döner) tepki veriyorsa sorun vardır.
  • nazim553 N kullanıcısına yanıt
    500w psu nun kapasitesidir yani 600-700 yakmaz. bana kalırsa elektriği ultra grafik ayarları yiyor.
  • 500 watt'lık bir PSU, 700-800 watt bile tüketebilir. 500 watt değeri, PSU'nun max tüketeceği değer değil; sistem bileşenlerine verebileceği değerdir. Sistemin 500 watt güce ihtiyaç duyduğunu varsayarsak; PSU sisteme 500 watt verebilmek için prizden 700-800 watt bile çekebilir.
    Sisteme vereceği 500 watt için prizden ne kadar güç çekeceği, PSU'nun verimlilik oranına bağlıdır.
    80+ sertifikasına sahip bir PSU almak, elektrik tüketimini düşürecektir.
    Bu sertifikanın da kendi içinde dereceleri var.
    Sertifikalı olduğu iddia edilen PSU'nun model numarasını ecova'dan kontrol ediniz.
  • Üstteki arkadaşın dediği gibi psunun prizden çektiği değer değil o 500W, bileşenlere verebileceği maksimum değer.

Verimine göre değişiyor bu değerler.

Ancak o pc bileşenleri 300W anca tüketir. Gerçi işlemciye ne kadar overclock yaptınız bilmiyorum ama hadi 350W tüketsin.

Aşırı verimsiz olduğunu varsaysak psunun, 600W çektiğini düşünerek hesap yapalım 7/24 çalışsa 600W prizden güç çekerek 0,6kW*24h=14,4kWh

14,4kWh*0,06azn/kWh=0,864azn yapar günlük.

30 ile çarparsak da 0,864*30= 25,92azn eder. Bu da olabilecek en uç senaryodur.

Yani 1 ay boyunca hiç kapatmadan 600W çekse prizden o bilgisayar, sizin fazladan ödeyeceğiniz tutar 26 azn ediyor.

15-20 azn gelen fatura 45 azn geliyorsa ya bu uç senaryoyu yaşıyorsunuz ya da ciddi bir elektrik sorununuz var demektir.

Başka olasılıkları da düşünün.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.