Bilgisayarı 2014 sonu, 2015 başı gibi almıştım. O günden beri kullanıyorum ama bir sene kadar sınav dolayısıyla kaldırdığım için kullanmamıştım. Monitörü de Haziran 2017'de aldım. Hem kasayı hem de monitörü oldukça temiz kullandım. SSD'yi de daha geçen yıl taktım ve epey katkısı oldu. Üniversitede laptop daha çok işime yarayacağından dolayı Monster laptop almak istiyorum bir tane ama önce bunu elden çıkarmam gerekiyor. Bilgisayar fiyatlarından da pek anlamıyorum, o yüzden size sormak istedim. Konuyu açmaya en uygun yer olarak burayı gördüm fakat yanlış yere konu açtıysam affola. |
Bilgisayarım Ne Kadar Eder: Bilgisayarının Değerini Belirleme Kılavuzu
Bilgisayarının değerini belirlemek bazı faktörlere bağlıdır. İşte bilgisayarının değerini hesaplamak için göz önünde bulundurman gereken unsurlar:
Teknik Özellikler:
- İşlemci modeli ve hızı
- RAM kapasitesi
- Depolama alanı (HDD veya SSD)
- Grafik kartı
- Ekran boyutu ve çözünürlüğü
Yaş ve Durum:
- Bilgisayarının yaşı
- Fiziksel durumu (herhangi bir çizik, ezik veya hasar olup olmadığı)
- Kullanım düzeyi (hafif kullanım, yoğun kullanım vb.)
Marka ve Model:
- Bilgisayarının markası ve modeli
- Markanın itibarı ve popülaritesi
- Modelin özellikleri ve performansı
Mevcut Piyasa Değeri:
- Benzer bilgisayarların mevcut satış fiyatları
- İkinci el bilgisayar pazarındaki trendler
- İndirim ve teklifler
Bilgisayarın Değerini Belirleme Yolları:
- Çevrimiçi Değerleme Araçları: CNET, ValueMyStuff ve GadgetValuator gibi çevrimiçi araçlar, bilgisayarının tahmini değerini belirlemene yardımcı olabilir.
- İkinci El Piyasayı Kontrol Et: eBay, Craigslist ve Facebook Marketplace gibi ikinci el platformlarında benzer bilgisayarların fiyatlarını araştır.
- Yeniden Satış Mağazalarına Başvur: Best Buy veya GameStop gibi yeniden satış mağazaları, bilgisayarını değerlendirebilir ve sana bir teklifte bulunabilir.
- Profesyonel Değerleme Al: Bir bilgisayar teknisyeni veya değerleme uzmanı, bilgisayarının kapsamlı bir değerlemesini yapabilir ve resmi bir değerleme raporu sağlayabilir.
Bilgisayarının Değerini Artırma İpuçları:
- Bilgisayarını temiz ve iyi durumda tut.
- Gerektiğinde donanımını yükselt.
- Önceki sahiplerine ilişkin herhangi bir belgeyi veya faturayı sakla.
- Bilgisayarını orijinal ambalajı ve aksesuarlarıyla birlikte sat.
Bilgisayarının değerini belirledikten sonra, onu satmak, takas etmek veya bağışlamak isteyip istemediğine karar verebilirsin. Bilgili bir karar vermek için tüm seçeneklerini araştırman önemlidir.