Şimdi Ara

Bilkent Econ'da okuyan biri için Math yandalı mı CTIS yandalı mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
692
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncellikle belirtmek isterim ki 1. sınıf bitmiş bulunmakta. Bizim econ bölümünün bilen bilir çok sığ bir matematik eğitim vardır. Ciddi manada matematikle olan ilişki çok düşük koskoca okulda. Ha okul 10 tane seçmeli istediğin bölümden ders koymuş bunları istediğin bölümden seçebiliyorsun ve full math alsan bile math 101 ve math 102 bizim bölümde verilmediği içinde çoğu dersi alamıyoruz zaten. Bunun için formla addition olarak bu dersleri almak gerekiyor. Şimdi ben genel olarak financial engineering, data science ve istatistik alanlarına bir ilgim olduğunu keşfediyorum.Bunlarıda bünyesind birleştiren enteresan bölümlerden biri de financial engineering olduğu için Amaç güzel bir şekilde financial engineering de doktoraya gitmek US de veya Avrupada. Sorun şu ki bizim bölüm matematik açısından çok kıt olduğu için ekstra bahsettiğim 10 tane dersi komple matematiğie kullanıp math backroundu inşa etmek gerekiyor . Bunun çok ötesinde ben özellikle kabul şansımı arttırıp biraz daha farklı bir öğrenci olmak adına matematik yandalı ciddi manada düşünmekteydim. Fakat bilenler bilirki bizim okulun matematik bölümü aşırı teorik bir eğitim sunmakta. Keşke okulda applied math veya istatistik gibi bir yan dal programı olsada o programlara kaydolabilsek. Maalesef böyle bir durum olmadığı için tamamen yüksek teorik math bilgiler içeren math programı çok soyut. Çoğu ders finans mühendisliği doktorasında hiç bir işe yaramayacak dersler. Ayrıca bilkent mathında ayrı bir zorluk derecesi bulunmakta olduğu kabul etmek gerek. Bir yandan yüksek ortalama tutturmaya çalışırken bir yandan da math ortalamanın üssü bir performans yapmak nightmare modu açmak gibi olabilir ve verimi ciddi düşürebilir. En çok etkili olan şey yandaldaki core derslerin hepsinin neredeyse güz döneminde açılıyor olması. Bahar döneminde hiç core ders alamıyoruz. Fakat öte yandan yandal yapmadan US'de en iyi okullara başvuruda bulunmak bir nevi şansıyı çok düşürmekte. Özellikle başvuran çoğu kişinin GPA 4.0 olan ve bunun yanında double major yapan çinli ve hintli canavarlar olduğu için bu durum kabulu şansını çok etkilemektedir. Zaten IS büyük bir çoğunluğu US'da çinliler ve hintlilerden oluşmakta. Bende bunu süspanse etmek adına yanına CTIS koyma gibi bir opsiyon düşünmekteyim. Bir CS eğitimi değil tabik de. Bunu alarak temel bilgisayar becerilerimi bir miktar arttırmak ve biraz daha bir farklılık oluşturmak istiyorum. Şöye bir kritik gözle bu durum dahilinde ne yapılması stratejik olarak doğru bir karar olur sizce ?

• CTIS yap, Math yandalında çok gereksiz dersler alacaksın. CTIS al, yüksek lisansında matematiği öğrenirsin.

• Koskoca bilkentin econ bölümünde neden matematik bu kadar sığ? Odtü'de econ okumanın daha ağır olduğu duymuştum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bölümün genel eğitim düzeyini başarılı buluyorum. Boğaziçi, ODTÜ vs. bilmiyorum nasıl bir eğitim veriyorlar ama bizdeki hocaların kalitesi ve öğrenciye bir şeyler öğretme istekleri oldukça başarılı. Öğrenci almak isterse hocalar çok ilgili ve her zaman contact kurabilirsiniz. Öte yandan müfredattaki önemli eleştirim matematik eğitiminin yeterli düzeyde olmaması. Genel olarak önemli sıkıntılardan biri mühendislerin aldığı math 101 ve math 102 dersleri bize verilmeyip onun yerine math 105 ve math 106 dersleri verilmekte. Bunları işletme ,psikoloji gibi derslerle ortak almaktayız. Diğer ünilerin bölümlerinden ayrılan ve çok faydalı bulduğum özellik ise 10 tane dersi doğrudan farklı bölümlerden alıyor olabilmemiz. Bu ciddi bir avantaj ve aynı zamanda bir alanda uzmanlaşmak için oldukça yeterli düzeyde ders sayısı demek. Gayrı resmi yandal gibi bir şey aslında. Yandal programlarında bile bu kadar dersi alamıyorsunuz. Fakat genelde öğrenciler bu derslerleri hobilerinin olduuğu tiyatro, sanat veya doğrudan finans bro olmak isteyenler ise işletme dersleri alarak doldurmakta bu sayede GPA şişirilmiş olarak görülmekte. Öğrenci kalitesi tabikide bir mühendislik seviyesinde değil. Mühendislik fakültelerinde özellikle EE ve CS rekabet çok üst düzeylerde. Fakat bizim bölüm çok kaliteli bir bölüm olması karşısında öğrenci kalitesi bakımından maalesef o kadar iyi değil. Tabikide yine bu seçmelilerini math veya CS gibi dersler alarak götürmek isteyen insan sayısıda azımsanacak kadar az da değil. Sözün özünde bence eğitim kalitesi açısından QS ve THE de görüldüğü gibi bence Türkiye'de alınabilecek en iyi ekonomi eğitimi verilmekte. Ama tabikide bahsettiğim konular bölümün eksikliğini oluşturmakta ama bu eksikliğin nedeni duyumlarıma göre bölümün kenidisnden dolayı değil matematik departmanının sorun çıkartıcı özelliğinden kaynaklanmakta. Matematik departmanı enteresan bir departman gerçekten Bilkent'te.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf2156 -- 28 Haziran 2024; 0:16:26 >

• Ctis yandalı gereksiz kanka. Alacağın derslerin data science ile alakası yok, sana bir şey katmaz. Onun yerine alabildiğin kadar ekstra matematik dersi al, master ve doktoraya öyle hazırlık yap.

@Econbender hocam daha iyi aydılatır ama ctisci olarak econ okuyan birinin yazılımcı olma gibi bir hedefi yoksa bu bölümde yandal yapmasının mantıksız olduğunu düşünüyorum.

• Hocam ben de econ okuyorum ve matematik yan dal düşünüyorum ama karar veremedim, bilgisayar veya endüstri mühendisliği de aklımda var. Sizin başa düşündüğünüz bölüm var mı ?

• Arkadaşlar
    1- evet math105 ve 106 bizim econ için yetmiyor da koca bölümde 140 kişinin maks 20si zaten 101 102 yi gerçek ten almak ister. Mezun olunca hedefi bankacı, muhasebeci olmak olan adamlara math 101 102 vermek çok anlamsız. Benim önerim math101 ve 102nin 105 ve 106ya sayılabilmesi. Yani isteyen 105 106 alsın isteyen 101 102 alsın.
    2- yandallardan en mantıklısı yiyecek içecek yönetimidir. Ctis kadar pointless bir yandal yok econ için. Math yandalı eğer 101 ve 102 alıyorsanız pratikte mümkün hale geliyor ama advanced calculus ile uğraşmak? Bilememiyorum.
    3- şu mühendislerin olasılık dersi ile econ 221 ve 222 farkını anlamış değilim. IE derslerinin yanindaki Math 230 un filan yanına bir tane or atıp econ 222 yazsalar math 101 almak isteyen insan sayısı 3e filan düşer.
    4- Math yandalinda math123 de almak gerekiyor ama econ 225 onun içerdiği konuların econla ilgili kısmını zaten kapsıyor. Bu da math yandalı iyice gereksiz kılıyor.
    5- 4 tane daha elective acmayalım, masraf olmasın diye su phil243 244 denen garabetleri bölümün başına bela eden ve insanların ismini vermediği ama benim bildiğim zat: Yatacak yerin yok.
    6- o restricted electivelerin bazılarını science core, hum core, art core a çevirenlerin aklında ne vardı çok merak ediyorum. Science core denen lise derslerini (ben kimyayı lise bilgimle A verdim üstelik notu kıt bir hoca vardı) verince öğrenciler bilimsel düşünmüyor. Gpa lar artmasın diye saçma sapan yerlerden puan kırmayı da geçiyorum.
    Ozet: additional math 101 ve 102 alıp olasılık dersini alın (101 102yi yaz okulunda filan alın). Gerisini electivelere doseyin. Math yandal işi de bomboş bir iş. Econ225 de math123 ün gerekli kısmını veriyor zaten econculara.

• Math başla en kötü birakirsin reel analizi filaj alıp, ctis ise yaramaz cs115 al yeterli

• yusuf2156 kullanıcısına yanıt

Hocam bu sene bilkent iktisat için zorladım fakat muhtemelen tam burslu gelmeyecek gibi. Ankara'da en iyi seçeneğin burası olduğunu öğrenince kendime hedef olarak koymuştum. Seneye tekrardan bunun icin uğraşacağim galiba. Önceleri ben de yazılım, bilgisayar alanından ilerlemek isteyen bir sayısalcıydım ve sonradan fikrim değişti. Anlattıklarınıza göre Bilkentteki bu seçmeli ders ve yandal programı aslında cok iyi bir seçenek olarak duruyor gibi. ODTÜ'de çiftanadal olanağının daha genis olduğunu nildiğim icin kafam biraz da oraya yatıyordu. Ben de kendim financial engineering, data science veya SAP alanlarından ilerlemek istiyorum. Ayrıca ögrenci profilinden bahsetmişsiniz o sorun bence ülkedeki birçok EA bölümünde zaten var.

Bir soru soracağım bilkent econ mezunları gerçekten CS veya Math alanlarından yüksek lisans yapabiliyor mu?

• Hocam ctisciler csden yuksek lisans vb yapabiliyor mu, tam bilginiz var mi bu konuda?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ikisini de yapma data science filan istiyorsan kendin coursera/udemy'den falan kasabilirsin.

• hmertaltin SNDIU H kullanıcısına yanıt

evet yapanlar var.

iyi ortalama + curriculuma ek matematik dersleri (ben math 106 + 225 alacağım) ile güzel yerlerde master yapanlar var.

• Bu yazıya güncelleme şart oldu:

Math102 ye 106 preq geldi. Ona göre düşunün

• @bilkentfanboy

bu olay bizim önümüzü açtı baya. 230 ve 260'ı alabileceğiz.

• evet iyi olmuş ve mantıklı

odtü ceng yl yapan gördüm. Bu sene mezunlardan almanyaya cs yl'ına gidecek var, amerikada doktora bile yapabiliyorsun. Seni gozum bir yerden isirdi  

• Nerden isirdi hocam 😅

Tanisiyoruz, kullanici adindan  

• Vaay hazirliktan mi hocam

Yok

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.