|
Bilkent Yazmayın. (10. sayfa)

-
-
Bu söylediğin zorluğu dengeleyecek birşey var desem?
Gördüğüm kadarıyla Bilkent, vakıf üniversitesi olması hasebiyle diğer okulların zorunlu yaptığı dersleri seçmeli yapmış ve istediğin alandan ders alabilirsin diyor.
İTÜ’nün zorunlu elektrik dersi yerine Bilkent ten donanım tarafına yoğunlaşmak istemeyen birisi, yazılım dan bir ders alabilir.
Eğer ne yapman gerektiğini, hangi ana bilim dalını sevdiğini keşfederek bölüme başladıysan benim anladığım, senin söylediğin zorluk seni muazzam iyi bir noktaya getirebilir ve severek proje yapacağın tatlı bir zorluğa dönüştürebilir.
Ancak buradaki anahtar nokta,ortada kalmış birisi için bölümün her alanından eşit ders almak bölümü çok zorlaştıran bir durum.
Bilmiyorum söylediklerime hangi ölçüde katılırsın?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Diğer okulların müfredatını detaylı bilmiyorum açıkçası ama sanırım dediğiniz doğru, Bilkent müfredatında daha az zorunlu teknik ders mevcut. Bu tabii ki teoride büyük bir avantaj. Üniversitede kişinin ilgisi olmayan ve ileride işine yaramayacağı az çok belli olan dersleri zorunlu olarak alması hoş olmuyor.
Fakat pratikte şöyle bir sorun var ki eğer kişi akademik hedeflere sahip değilse, yani gözü direkt endüstride ise, üniversitede seçmeli dersleri kendi alanına göre ayarlamaya çalışsa dahi vaktini pek verimli geçirmiş olmuyor bence. Bu konu okula ve hocaya göre çok değişkenlik gösterebilir ama Bilkent'te deneyimlediğim kadarıyla hiçbir teknik ders benim kendim internet aracılığıyla çizebileceğim bir müfredattan üstün değildi. Akademik anlayışla verilen dersler öğrenciyi akademiye hazırlamakla uğraşıyor öncelikli olarak. Oysa derslerin konuları endüstri perspektifinden yaklaşılırsa çok çok daha pratik bir şekilde öğretilebilir. Buna şöyle bir destek de verebilirim: çoğu dersin hocası, hocalığını yaptığı konular üzerine endüstride iş yapmaya kalksa başarılı olamaz bence. En azından bir "hoca" olmasının ağırlığı yeterince hissedilmez diyelim. Bu hocanın bir eksikliği olmasından ziyade konuya yaklaşımının farklı olmasından kaynaklanıyor. Tabii her hoca için geçerli değil bu demek istediğim.
Şahsen ben belli bir mühendislik alanına kendimi kısıtlamayı pek istemiyorum, birçok alan ilgimi çekebiliyor. O yüzden aslında müfredatı kendi isteğime göre çizebilmekten ziyade bu bahsettiğim endüstri-akademi farkının üstesinden gelinmesini tercih ederdim. Mesela ODTÜ'de bize kıyasla üç ders zorunlu görünüyor: gömülü sistemler, ağlar, grafik. Bence bu üç ders de neredeyse herhangi bir bilgisayar mühendisi için öğrenmeye değebilecek konulara sahip, ama dersin buna göre düzenlenmesi gerekiyor. Eğer ders yalnızca o konuda lisansüstü girişimleri olacak öğrencilere hitap edecekse bu kalan öğrenciler için işkence olur mesela. Bunun yerine herkese uygun, ortak, pratik bir paydaya göre düzenlenirse derslerin zorunlu olmasının da pek bir eksisi kalmaz belki de. Bahsettiğiniz "anahtar nokta" da bu kadar anahtar olmayabilirdi bu sayede.
Öğrenciliğim okuldan kalan vaktimle konuları pratik, endüstride çalışacak bir mühendis olarak işime yarayacak şekilde öğrenmekle geçti. Bunun için kaydadeğer bir süre kaliteli tam zamanlı çalışma deneyimi dahi edinebildim. Şimdilerde akademiyle ilişiğini başarıyla bitirmiş bir mühendis olarak hedefim ise aynı konuları tamamen pratik ve güncel bir yaklaşımla pekiştirmeye devam etmek. Eğer eğitimim akademiye yönelik olmak yerine halihazırda bu yaklaşıma sahip olsaydı şimdilerde bu ihtiyacı duyacak mıydım? En azından çok daha az duyardım.
-
Anilarim canlandi mbg dayiyla kavga etmeyi ozledim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Anladım, bir sorum daha olacak;
Muhtemelen Bilkent Lisans CENG’e başladığımda para problemini çözmüş, ancak yaş 35e yaklaşmış olacak şu an 28 olduğumu hesaba katarsak:)
Hazırlıkta ve bölümde var mıdır rastladığın +35 civarında birileri merakımdan soruyorum.
Networks-Distributed Systems, Blockchain Architecture tarafında ilerlemek için Cornell, MIT,ETH,EPFL.. kenara koyarsak Türkiye ölçeğinde bana en uygun yer burası. Bir konuyu öğrenmek için artık okula da gerek yok ancak bu konu üzerinde seninle çalışabilecek, beraber kafa yorabileceğin insan kaynağını malesef sokaktan çevirip lab’a oturtamazsın beraber bir teknoloji yapalım diye:)
Ne düşünüyorsun yaş ile ilgili?
Şimdiden teşekkürler iyi günler dilerim.
30'lu yaşlarda hiçbir lisans öğrencisine şahsen denk gelmedim doğrusu. Arada bazı derslerimde en eski öğrenci ID'leri neymiş diye bakardım, 2012 falan gördüğümü hatırlıyorum çok nadiren. Tahminimce 24-26 yaş aralığına denk gelmek mümkün olabilir üst sınıflarda, ama o bile nadir. Ki onca sene mezun olmamış birine ister istemez temkinli yaklaşılmalı doğrusu. Yeni girişlilerde ise 18-20 yaş aralığı dışında öğrenci olduğunu pek zannetmiyorum. Belki YÖK Atlas kurcalanabilir bu konuda bir veri var mı diye.
Öğrencilerin çoğunun 18-24 yaş aralığında olduğunu düşünürsek 35 yaş sosyal anlamda bir nebze sıkıntı olabilir açıkçası. Hayatın farklı aşamalarında, farklı olgunlukta yaş aralıkları olduğu için. Ama teknik bir konuda birlikte çalışmak biraz daha farklı bir durum, o amaçta yaşın daha az önemi olacağını düşünüyorum. Özellikle blockchain gibi alanlara yönelen arkadaşların da bir tık daha açık görüşlü olabileceğini düşünüyorum, halihazırda cesaret isteyen bir alan zira :).
Onun dışında TR içinde Bilkent'i tercih etmek veya insan kaynağını üniversitede aramak konularında bir itirazım yok, anlıyorum. Yalnız Boğaziçi'den çok daha fazla girişim çıktığını da düşünüyorum, yani birlikte iş yapacak insan kaynağı olarak üstündür muhtemelen :). Bilkent girişimcilikten ziyade akademik hedeflerde üstün.
-
2. üniversite olarak dedim acaba var mıdır 30+ .
Vakıf üniversitelerinin tanıdığı ders esnekliğinden dolayı Bilkent düşünmüştüm keza Koç da dahil bu duruma.
Evet özellikle Boun ve ITU Blockchain muazzam işler yapıyorlar proje, hackathon olarak. Sadece donanım ve yazılım tarafında ders sayıları bir tık fazla geldiğinden düşünmemiştim.
bu konu nasıl hortladı ya
gecenin bir yarısı 39 derece ateşle uğraşırken fizik midtermine çalışmam gerektiği için sinirle açtığım bi konuydu
ha fikirlerim hala değişmedi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X