Şimdi Ara

Bir Araç Muayene Hikayesi 2013 (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
5
Favori
21.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: whitewrite

quote:

Orijinalden alıntı: Decomplier

arkadaşlar benim 2 şubatta bitti muayene yenisini yaptırmak için bende nisan mayıs gibi gideyim diyorum malum lastikler normal yani kış lastiği takmadım diye bu kadar erteliyorum yanlısmı yapıyorum acaba kış lastiği yok diye sorun olurmu?

Merak etmeyin benim lastiklerim de kış lastiği değildi ona bakmıyorlar, lastiğin tutuşuna frenlemede kayıp kaymadığına bakıyorlar. Lastik değişmenize gerek yok, şayet diş derinliğinde sıkıntı yoksa. Benim 37000de aracın sıfırıyla gelen lastikler var hala üstünde, sorun çıkmadı.

hadi yaa bende bosuna bekledim cezaya girdim desenize, ne bileyim yazılanları okuyunca saçma sapan şeyleri kusur yazdıklarına göre dedim onuda sorun yaparlar neyse, peki yangın tüpünü 2 sene önce almıştım tarihi geçtimi bilmiyorum ama o sorun olurmu sizce...

• Yangın tüpü benim de tarihi geçikti, sadece uzaktan gözle baktı. Hafif kusur yazılsa bile muayeneden geçersiniz, ama yangın tüpü olmayan adam geçti benim yan tarafta. O kadar da sıkı değil yav. Farkındaysanız ben far ayarına takmmıştım kafayı ama onu da kendisi düzelttiği halde hafif kusur yazmış diye sinirlendiğim için yazdım yoksa bu tip şeylerden geçiliyor muayenden korkmayın.
  • ok sağol arkadasım p.tesiye aldım randevüyü hayırlısı artık..
  • Lazım olacak bilgiler için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: qolpaa

Lazım olacak bilgiler için teşekkürler.

Rica ederim. Ben de benim gibi bu işi daha önce yapmamış olanlara iyi kötü rehber olsun diyerek detaylıca yazmak istedim. Birilerine faydası olursa memnun olurum.

Bu arada bir kez daha belirteyim, muayene gecikme zammı ay başına 23 tl değil, bana çağrı merkezi yanlış bilgi vermiş, Tüvtürk sitesinde ay başına 7 küsür lira çıkıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: powermoon

elinize sağlık, bilgilendirici bir yazı olmuş.

ben de geçen hafta girdim.
    nasıl bir mantıktır bu ki, arabanın orijinal donanımları kusur olarak yazılıyor.
    aracımda alüminyum pedal standart. fren pedalı lastiği yok: hafif kusur. debriyaj pedalı lastiği yok: hafif kusur.
    araçta krom egzos çıkışı standart. onaysız egzos ekipmanı: hafif kusur.
    şaka gibi

Aslında rapou gördüğünüz anda kardeşim bunlar aracın orjinal donanımı deseydiniz keşke, en azından başkalarına bunları yazmadan önce sorup bilgi alabilirlerdi. Yangın tüpü ve ilk yardım çantasını evde bırakan biri benim aracımda bunlara bakıldığını görünce baştan ekspere söyledi mesela bilerek evde bıraktım diye. Sonrasında kusur yazıldı mı bilmiyorum ama...

• TÜV bu işi ülkemizde tekeline aldığı için bu tür sorunların yaşanması gayet doğal.
  • Araç 10 yıldır muayeneye girmediği için 750 lira kadar ceza bekliyor bizi . Bunu ne yapıcaz ?
  • ben de adana da muayene istasyonuna gittiğimde girişte hemen muameleci vatandaş karşıladı. Aracın herhangi bir sıkıntısı olmadığından gerek görmedim kendim girdim. Ben randevusuz gitmiştim. Ancak herhalde hafta içi olduğundan fazla sıra yoktu. Toplamda 2 saatte muayene tamamlandı. Bir konuyu da düzelteyim. Araç muayene randevu hakkınız bir yılda 3 kezdir. 3 ten sonra randevu alamıyorsunuz.
  • ya arkadaslar bu nasıl iştir bugün girdim bende muayeneye çıkışta evrakları verdi elime araç kaldı diye sorun ne dedim ruhsatta 4 kişilik araç yazıyormus ama araç aslında 5 kişilikmiş ruhsatı yenile dediler.. yuhh yaa gerizekalı bir memur ruhsata 5 yerine 4 yazdığı için benim hem tüm günüm heba , hem bi dünya yol gittim, hemde ağır kusur olurmu bu,
    gittim hemen şubeye durumu anlatıcam adam (polis memur) boş boş oturuyor yüzüme bakmıyor 3 kez tekrar sordum beni ilgilendirmez dedi elime kağıt verdi dedim sizin hatanız ruhsatı yanlış işlemişsiniz randevu almam gerekiyormus o şekilde çalışıyorlarmıs konusmaya cevap vermeye bile tenezzül etmiyorlar nasıl bir ülke ne hale geldik boş işlerle uğrasıyoruz araçta tadilat yok ekleme yok ağır kusur deniyor, kusur kendilerinde aslında ahh güzel ülkem gittikçe geriye gidiyor hiçbiryerde işini düzgün yapan insan kalmadı sinir stres cabası..

c4 2008 hdi

• quote:

Orijinalden alıntı: @Majesty

Araç 10 yıldır muayeneye girmediği için 750 lira kadar ceza bekliyor bizi . Bunu ne yapıcaz ?

Araç değiştirmeyi düşünüyorsanız eğer, satın, kurtulun diyeceğim. Kim alır ki bu durumda demeyin. Biz 10 senedir muayeneye girmeyen arabayı sattık. Alıcı, benim için farketmez dedi. Aldı.

yalnız büyük kentlere satmanız zor olabilir. Köyde, kasabada kullanacak biri alabilir.
  • Far ayarı kusuru yazılmayan araç var mı ki? 4 araba soktuk, 4ü de far ayarından hafif kusur yedi.
  • Ben kendimi çok şanslı görüyorum muayne yaptırırken. Bu güne kadar 3 aracım oldu üçüde hep kusursuz olarak geçti.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Decomplier

arkadaşlar benim 2 şubatta bitti muayene yenisini yaptırmak için bende nisan mayıs gibi gideyim diyorum malum lastikler normal yani kış lastiği takmadım diye bu kadar erteliyorum yanlısmı yapıyorum acaba kış lastiği yok diye sorun olurmu?

Tüvturk'te Ulaştırma bakanlığının kanun niteliğinde koyduğu kusur textine göre kusurlar yazılıyor. Kışlık yazlık lastik gibi bir ayrım yok. Lastiğin diş derinliğinin minimum 1.6 mm olması gerek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KubilayA

Far ayarı kusuru yazılmayan araç var mı ki? 4 araba soktuk, 4ü de far ayarından hafif kusur yedi.

Tüvturk'te Ulaştırma bakanlığının kanun niteliğinde koyduğu kusur textine göre kusurlar yazılıyor. Demek ki farlarınız ayarsızmış. Far ayar kontrolü şoförün araç içinden ayarlayabildiğinin en yüksek konumunda yani "0" konumunda yapılır. Aracınız binek araçsa olması gereken değer -1.0 veya -1,2 olmalı araca göre değişir, farınızın üzerinde iç kısımda bu değer yazılıdır. Bu değerin yine ulaştırma bakanlığı tarafından belirlenen sınırların (+-) 1 dereceden daha fazla olması hafif kusurdur.Bu arada far ayarsızlığı 4 yıl önce ağır kusurdu sonradan hafif kusur oldu. Bu nedenledir ki araçlar muayeneden farın biri Hanya'ya biri Konya'ya bakmasına rağmen Hafif kusurlu geçiyor. Sizde geceleri araç kullanırken kulaklarınız çınlıyorsa bu nedenledir. Ya da siz karşıdan gelen aracın farı gözünüzü aldığında kulak çınlatıyorsanız bu nedenledir.

• quote:

Orijinalden alıntı: @Majesty

Araç 10 yıldır muayeneye girmediği için 750 lira kadar ceza bekliyor bizi . Bunu ne yapıcaz ?

Gecikme ile ilgili Kanun çıkış tarihi 01.01.2005. İsterse 30 yıldır muayenesi olmasın 01.01.2005'ten hesaplanıyor. 100 ayX7,97 TL(yani 159,30'un %5i)+159,30 TL muayene ücreti+32 Egzoz emisyon+5 TL egzoz kartı hesabın tutarı yaklaşık 1000 TL.
    www.tuvturk.com.tr den alıntı aşağıdadır
    T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 22 Aralık 2010 tarih ve B.11.0.KUG.0.00.17.00/230-16673 sayılı Genelge ile araç muayene ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir
    2013 Yılı Fiyat Listesi
    Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 214,76 TL
    Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 159,30 TL
    Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 82,60 TL
    Ödemeler nakit olarak kabul edilmektedir. Fiyatlara KDV dahildir.

2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen beher ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir. Ay kesirleri dikkate alınmaz. (Kanun böyle çıkarılmış 1 günde geçse 1 ayda geçse aynı) kanuna karşı gelinmez. isterseniz siz 1 ay geç gidin trafik yakalarsa 77 TL ceza yazar 2. yakalamada kurtarıcı vs gibi yöntemlerle zorunlu muayeneye sevk ve 1 kere daha 77 TL ceza peşin öderseniz %25 indirim unutmayın.

Not: Muayene raporu sonucuna göre "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar muayene tekrarını, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırabilirler. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
    Randevu ile ilgili:www.tuvturk.com.tr den alıntıdır
    www.tuvturk.com.tr veya 0850/222 88 88 normal telefon ücreti yazıyor (hafta içi sabah 08:00-20:00 arası).

Tüm uyarı ve hatırlatmaları dikkatle okumanızı ve randevu işlemlerinizi bunlara göre devam ettirmenizi önemle rica ederiz.

*Web sayfasından alınan randevular ücretsizdir.

Önemli Uyarı ve Hatırlatmalar

Araç muayenesinde araca ait Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünün olmaması aracın muayeneden ağır kusurlu olarak kalmasına neden olmaktadır. Tüm sabit (196 adet) ve mobil istasyonlarımızda (81 adet) aracınızın Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü yaptırabilirsiniz.

Alacağınız Genel Muayene randevusu ile aracınızın Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü de yaptırabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İA -- 7 Nisan 2013; 14:12:03 >

• @ Biliyorum çok uzun anlattım

eline saglik
  • Öncelikle bilgilendirme için teşekkürler. Konu biraz farklı sayılır belki ama muayeneye giecek arkadaşlar istifade etsinler diye yeni konu açmadan buraya yazayım dedim. LÜTFEN DİKKKAAAATTTT!!!!

Aracı bugün muayeneye götürdüm. Hiç bir sorunu yok, 2008 model binek araç. Plakam 25, ikamet 81 ama.

Neyse aracı bina kapısında teslim aldım ki "ağır kusurlu", muayeneyi, geçemedim. Sıkıntı ise hayatta aklınıza gelmeyecek bir yerden. "Yolcu adedi" evet yanlış okumadınız "yolcu adedi".

Ruhsatınızın araç bilgileri yazan kısmında sürücü dahil yolcu adedi diye bir yer var. Benim orada "4" yazıyor. ama "5" olması gerekiyormuş (2012 yılında değişen yasa yüzünden-polis öle dedi ben daha araştırmadım...). ben - görevli diyaloğu:

nasıl iş, önceden bu şekilde muayeneden geçmiştim, sıkıntı yoktu.
    olabilir ama buranın 5 olması lazım
    e yapacam?
    emniyete gidin onlar düzeltirler (üstünü bilgisayarda silip 5 yaparlarmış ücretsiz)
    : hay böle işin... (madem beleş hade yola düş)

istikamet emniyet, trafik şube:

: sa. böle bir durum var. nasıl yaparız.
    bu aracın plaka 25, ben o sorumluluğu almam. 81 olsa belki...
    : ee ne olacak?
    ya 66.5 TL verecen, sayfayı iptal edip yeniden yazacaz ya da erzurum trafik şube belki yapar
    : belki derken?
    : sen aracı alırken EK-1 e imza atmıştın. orada ne yazıyorsa ruhsata da o yazar. yani sana oradaki memur EK-1 i gösterip yine yaprak için para isteyebilir (ihtimal 1)
    : (1 ay içinde hallolmaz ise muayene için tekrar 160 verecem diye düşündüğümden ve 1 ay içerisinde git gel yapamayacağımdan) arkadaş falan halledemez mi?
    : verirsin vekalet halleder (75 TL)
    : (içimden düşünüyorum ki salla vekaleti, gönder kimliği ruhsatı ben gibi yapsın şans... ama ruhsat yoldayken bende bu şans varken polis çevirir, anlatamazsında derdini bağlatırsın arabayı, daha sakat) bunu düşünüp polise sordum böle bi durum için geçiçi belge yazarmısınız?
    : cıks...
    : ya sabıııııırrrrrrrrrrrr!!!!

hemen hır çıkarıp şube müdürü ile görüştüm oda aynısını söyledi: yok belgede oynama yapamazmış da vs vs...

sonuç: 66.5 TL verilir, yeni yaprak alınır (yolcu adedi 5 olan), muayeneden geçilir...

Arkadaşlar sizde giderken dikkat edin, ruhsatınıza bakın yolcu adedi 2011 ve öncesi çoğunuzun "4" dür büyük ihtimalle. bilginiz olsun da düzelttirip öle gidin.

Ben daha yarın gidip tüketici mahkemesine dilekçe verecem, diyecem 2012 de çıkan yasa geriye doğru beni nasıl vuruyor? 66.5 TL mi geri isteyecem... bişe çıkarsa yazarım burdan.

velhasıl arkadaşlar haberiniz olsun. dedim başına gelen olursa belki önceden kurtarır. hade selametle...
    ben yandım siz yanmayın

• Far ayarı bozuk-hafif kusur yazması adetten
  • ben 2012 kasım sonu ya da aralık başı gitmiştim, önde murat 131 e motor aküsü takmışlar o muayneyi geçti kusur saymadı. Ama 2 liralık ön stopların yanmasa ağır kusurla kalırsın muayneden.
    Üstteki arkadaşın ağır kusuru da güzelmiş sanki ruhsatı kendi düzenliyor o zaman adıma yanlış ruhsat düzenlenmiş diye dava açması lazım. Millet motor aküsüyle geçiyor muayneyi siz her şey tamken geçemiyorsunuz
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.