Şimdi Ara

BOBİN + MIKNATIS = EMK (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
1
Favori
27.418
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1,50 mm. çapında emaye telden 5 Amper akım çekilebilir.Geçici rejimde çalışılrsa 8 Ampere kadar çıkılabilir.Bilginize.
  • quote:

Orjinalden alıntı: amatör.usta

1,50 mm. çapında emaye telden 5 Amper akım çekilebilir.Geçici rejimde çalışılrsa 8 Ampere kadar çıkılabilir.Bilginize.

demiş arkadaş ama ben buna katılmıyorum.bir telden çekilen akım gerim değerine göe değişken olacaktır gibi geliyor bana.1,50lik telden 220 volt'ta 8 amper çekiliyor olabilir ancak 48 volt,24 volt ve 12volt'ta kesinlikle daha fazla olacaktır.mesela 12 volt'ta 25 30 amp.gibi muhtemelen
  • elektrik tellerinin akım taşıma kapasiteleri sonsuz değildir. bir telin taşıyacağı akım miktarı kesitine ve akım yoğunluğuna bağlıdır. tel üzerinde aşırı akıum geçerse onu eritebilir. yani gerilimi ne kadar düşürürsen düşür, çekeceğin akım sınırlı kalacaktır.

gerilimi arttırıp azaltman akım miktarını değiştirsede, çekilen güç genede sabit kalacaktır. yüksek güçleri taşıyabilmek için gerilimi düşürmek yerine yüksek tutarız. çünkü gerilimin yüksek olması akımın düşük olması ve dolayısıyla daha küçük kesit anlamına gelir.
  • bugün meslek lisesi elektrik bölümüne gidip bir hocaya bu işin formülünü sordum. kabaca bana verdiği formül şu.

4.44 sabiti
    x
    120 sabiti
    x
    spir sayısı
    x
    kaç çift mıknatıs kullanıldığı
    x
    gauss

son olarak ta 10 üzeri 8 falan dedi ama orası karıştı. bi iptale eti. bi koydu. 8 -+hangisi anlamadım.

bu bilgiler baan görede çok yetersiz

kabanında ötesinde

üstelik çıkan sonuç ne cinsinden okunacak anlamdım.

varsa bir şeyler anlayan anlatsın bi zahmet
  • arkadaşlar elektro mıknatısın kutupları olurmu,eğer kutupları n -s diye kutup oluşturulabiliyorsa bu nasıl oluşturulabiliyor.fikri olan varmı
  • Bir elektromıknatıs bobinine doğru akım uygulandığında bobin içindeki magnetik göbek N ve S olarak kutuplanır.Akımın yönü,başka bir deyişle gerilimin + ve - uçları değiştirilirse N ve S kutupları da değişir.Alternatif gerilim uygulamalarında kutuplar frekans değerinde değişir. Bilginize.
  • başvurduğun kişinin söylemek istediği formülün aslı aşaıda bulunuyor.

E=4,44*manyetik akı yoğunluğu*frekans*spir sayısı*10^-8 (v)

bu formüllerde kesinlik yok. çünkü elektrik enerjisinin miktarı, üretecinin biçimine göre değişebilir. alternatörler ve dinamolar genelde silindirik şekildedir ve manyetik akının yoğunluğu bu biçimin yüzel alanına bağlıdır. yüzey alanı genişse, manyetik akı yoğunluğuda yüksektir. bu yüzey alanı senini mıklatıslarının yüzeyi için geçerlidir. frekans ise mıklatıslarının attığı tur sayısıyla doğru orantılı olacaktır. çift mıklatıs sayısıyla ise ters orantılı olur. senin mekanizman için kesin bir şey söylemek zor olurud.
  • n=V/ B*S*F

Bu formul derki

S kesitli bir nuveden B aki yogunlugunda akiyi F frekansli degisimle akitirsan V volt uretmen icin gerekli sarim sayisi n dir.

Burada n sarim sayisi F frekans. S manyetik akinin gectigi kesit.

Manyetik malzemenin (sac vs) B degeri tablolarda max deger olarak verilir. Sinusel formda bu 4.44 ile yani Pi*Sqr(2) carpilir.

10^-8 ise aki yogunlugunun gaus, kesitin cm^2 oldugunu gosterir.

1 Gauss = 10^-4 Tesla ve 1cm^2 = 10^-4 m^2

1Gaus cm^2 = 10^-8 Tesla m^2

Sonuc olarak

n = V/ (B * S * F * Pi* Sqr(2) * 10^-8 )
  • Aslinda bu formul tartismayi baslatan arkadasin ilk mesajinda yazmis oldugu E=N*(dö/dt) den baska bir sey degildir.

V=N*(dö/dt)

Manyetik malzememizin doyma degeri B olsun.

ö=B*S dir. (B Tesla, S metre kare)

ö akimiz sinusel degistigine gore

ö= S * B * sin(wt) dir. w=2*pi*F

Buradan dö/dt = S* B * 2 * Pi * F * cos (wt) bulunur.

Bunu da N ile carparsak gerilimi buluruz.

V= N dö/dt = 2 * Pi * F * N * S * B * cos(wt)

cos(wt) gerilimin dalga sekliymis. Vmax tepe degeri ise katsayilarin carpimi.

Vmax = 2 * Pi * F * N * B * S

Bunu kok(2) ye bolersek

Efektif gerilim Veff=2 * Pi * F * N * B * S / kok(2)

Veff=kok(2) * Pi * F * N * B * S = 4.44 * B * S * F * N

kesiti cm kare alacaksak S yi 10^-4 ile carpip metre kareye esleyelim.
    Aki yogunlugunu Gauss olarak alacaksak S yi 10^-4 ile carpip Tesla'ya esleriz.

Veff = 4.44 * B * S * F * N * 10^-8 buluruz.

• quote:

Orjinalden alıntı: dergul

başvurduğun kişinin söylemek istediği formülün aslı aşaıda bulunuyor.

E=4,44*manyetik akı yoğunluğu*frekans*spir sayısı*10^-8 (v)

bu formüllerde kesinlik yok. çünkü elektrik enerjisinin miktarı, üretecinin biçimine göre değişebilir. alternatörler ve dinamolar genelde silindirik şekildedir ve manyetik akının yoğunluğu bu biçimin yüzel alanına bağlıdır. yüzey alanı genişse, manyetik akı yoğunluğuda yüksektir. bu yüzey alanı senini mıklatıslarının yüzeyi için geçerlidir. frekans ise mıklatıslarının attığı tur sayısıyla doğru orantılı olacaktır. çift mıklatıs sayısıyla ise ters orantılı olur. senin mekanizman için kesin bir şey söylemek zor olurud.

altı işaretlenmiş bölümde ''yüzey alanı genişse'' denmiş.ama bu durumda nüvenin yüzey alanınında genişletilmesi gerekmiyormu.bunun yerine manyetik akının artması için yüzeyin kalınlaştırılması yani 1cm lik mıknatıs yerine 2-3 cm lik kullanılması gerekmiyormu.

SAYGILAR

• mıklatısların kullanımı hakkında fazla bilgim yok, bu iş için daha çok elektromıklatısları tercih ederiz. ama dönen bir cisim için şunu söyleyebilirim. daha geniş mıklatıslar kullanman, fazlada birer tane koyup ağırlığını arttırmaktan daha iyi olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

mıklatısların kullanımı hakkında fazla bilgim yok, bu iş için daha çok elektromıklatısları tercih ederiz. ama dönen bir cisim için şunu söyleyebilirim. daha geniş mıklatıslar kullanman, fazlada birer tane koyup ağırlığını arttırmaktan daha iyi olur.

sen herhalde yüzeyler artınca manyetik alan hatlarınında arttığını söylüyorsun.ancak elektrik üretim denemelerimde ..... hızda tek mıknatısla 6 volt alırken çiftlediğimde(kalınlaştırdığımda) 11.5 volt olduğunu gördüm.bence sadece yüzeyle değil kütlesiyle alakalı.senin söylemini ele oldığımızda;olayı yufka açmak gibi değerlendirebiliriz.50 gramlık hamur topağı 25cm2(kare işaretini yapamadım) yer kaplarken açildığında 3-4000 cm2 olabiliyor.ancak ne ağırlığı nede besin değerinde değişim söz konusu oluyor.değerleri arttırmak için kütlenin çoğalması lazım.bu örnek ne kadar uydu bilmiyorum ama durumu buşekilde algıladım ben.
    SAYGILAR

• mıklatıs konusunda fazla deneyimim olmadığını söylemiştim. ama benim tavsiyem ağırlık konusundaydı. düzeneğinin dönen kısmının ağırlığı az olursa daha kolay dönebilirdi. ama o mıklatısları kullanmak istiyorsan tavsiyem art arda bağlamak yerine 4 kutup oluşturacak şekilde bağlamandır. kutup veya dönen mıklatıs sayısını arttırırsan yarı devirde çalıştırabilirsin. çünkü kutup sayısı arttıkça aynı frekansı elde etmek için gerekli olan devir sayısı aynı oranda düşer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 2 Nisan 2008; 21:07:57 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

n=V/ B*S*F

Bu formul derki

S kesitli bir nuveden B aki yogunlugunda akiyi F frekansli degisimle akitirsan V volt uretmen icin gerekli sarim sayisi n dir.

Burada n sarim sayisi F frekans. S manyetik akinin gectigi kesit.

Manyetik malzemenin (sac vs) B degeri tablolarda max deger olarak verilir. Sinusel formda bu 4.44 ile yani Pi*Sqr(2) carpilir.

10^-8 ise aki yogunlugunun gaus, kesitin cm^2 oldugunu gosterir.

1 Gauss = 10^-4 Tesla ve 1cm^2 = 10^-4 m^2

1Gaus cm^2 = 10^-8 Tesla m^2

Sonuc olarak

n = V/ (B * S * F * Pi* Sqr(2) * 10^-8 )

değerli üstad

verdiğin formül oldukça aydınlatıcı görünmesine rağmen,ben ve benim gibi okulunu yarıda bırakmak zorunda kalan arkadaşlar için birazda sadeleştirebilirmisin.
    mesela yukarıda verdiğin örneklerde kullandığın doneleri temsil eden harfleri kelimenin kendi baş harfini kullanarak verebilirmisin.
    örnek: nüve=N sipir sayısı=SS gibi
    eğer fazla olmazsa birde temsili harflerle değilde rakamlarla problem çözermisin.

• n = V/ (B * S * F * Pi* Sqr(2) * 10^-8 )

Ornek yapalim.

10 adet dikdortgen seklindeki miknatisi bir disk uzerine N S N S ..... seklinde siralamis olalim.

Her bir miknatisin kenarlarlari 5cm ve 4cm olsun o halde S = 4x5= 20 cm^2 olur.

Her bir miknatisin karsisina N sarim sarilacak ve seri baglanacak.

Diski dakikada 600 kere dondurecegiz.

Satin aldigimiz miknatislarin B degeri 4bin Gauss.

Alternatorumuzun urettigi gerilim 40V olsun.

Acaba her bir miknatisin karsinda duran bobinler kac sipir sarilmali?

---------------------------------------

Dakikada 600 kez donen disk saniyede 10 kere doner. 10 miknatis olduguna gore bunlarda N S N S siralandigina gore bir devirde 10/2= 5 peryod olusur. Yani elde edilen gerilim saniyede 5x10=50 kere yon degistirir.

O halde frekans 5*10=50Hz olur. Formuldeki F degeri 50 olarak bulundu.

10 miknatis karsisinda 10 tane bobin var. Bunlarin hepside seri bagliymis ve toplamda 40V ureteceklermis.
    O halde bir bobinde 4V olusacak demektir. Formuldeki V degeri de belli oldu. V=4 volt

Bobin karkasinin alani miknatisin yuzey alanina esit olacak, bobinin sarim sayisini hesaplayalim.

N = V/ (B * S * F * Pi* Sqr(2) * 10^-8 )

n = 4/ (4000 * 20 * 50 * 3.14* 1.41 * 10^-8 ) =22.5

Her bir miknatisin karsisina 23 sarimlik bobin koymaliyiz.

• quote:

Orjinalden alıntı: MEHMET TURHAN
    sen herhalde yüzeyler artınca manyetik alan hatlarınında arttığını söylüyorsun.ancak elektrik üretim denemelerimde ..... hızda tek mıknatısla 6 volt alırken çiftlediğimde(kalınlaştırdığımda) 11.5 volt olduğunu gördüm.bence sadece yüzeyle değil kütlesiyle alakalı.senin söylemini ele oldığımızda;olayı yufka açmak gibi değerlendirebiliriz.50 gramlık hamur topağı 25cm2(kare işaretini yapamadım) yer kaplarken açildığında 3-4000 cm2 olabiliyor.ancak ne ağırlığı nede besin değerinde değişim söz konusu oluyor.değerleri arttırmak için kütlenin çoğalması lazım.bu örnek ne kadar uydu bilmiyorum ama durumu buşekilde algıladım ben.
    SAYGILAR

Evet yuzey artinca yani daha genis miknatis kullaninca B*S degeri artar. (Yuzey artinca tabiki bobininide daha genis saracaksin.)

Senin yufka olayi buna uygun ornek olmadi. Yufka orneginde B*S degerini sabit tutmus oldun.
    Yufkanin kalinligi genislikten bagimsiz olarak 1mm olacak deseydik yuzey genisledikce yufkanin doyuruculugu da artacakti.

Sen miknatisin yuzeyini genisletmek yerine (yani daha genis miknatis satin almak yerine) miknatis yuzeyine genisce demir baglarsan verdigin yufka orneginin ayni durum olusur.

Diyorsunki miknatislari ust uste koydugumda yani kalinlastirdigimda gerilim artiyor.

Tabiki artacak.

Neden?

Sen muhtemelen bobinleri sac nuve kullanmadan sariyorsun. Boyle olunca miknatisin magnetik akisi havadan uzunca bir yol katedecek.

Miknatisin MMK degeri nekadar buyuk olursa havadan o kadar fazla aki akitir. Sen sanki pilleri seri baglamis gibi miknatislari seri baglamissin. Durum boyle olunca da manyetik alaninin boyunu uzatmissin.

Bu durumda sen bobini kesen akiyi arttirmis olsun. Halbuki sargilari sac nuve icine sarmis olsaydin incecik miknatislarla da yuksek gerilim uretebilirdin.

(Miknatisin B degeri yuzeydeki B degeridir. Miknatisdan uzaktaki bir noktada (bobinlerin civarinda) Bu B degeri duser. Cunku miknatisin magnetik alaninin bir kismi miknatis yuzeyinin hemen kenarindan kivrilip arka yuzeydeki kutba kacar. Zaten miknatislari kalinlastirinca bu geri kacan kuvvet cizgilerinin bir kismi daha bobinlerin icinden gecer ve voltajin artar.)

• ÇOOOK TEŞEKKÜR.
    ELİNE, ZİHNİNE SAĞLIK
  • aslında denemelerimi demir nüveli bir bobinde yapmıştım !!!!!!!!1
  • Sorun değil demir nüve kullanmamışsınızdır demiştim. O halde demir nüveyi kaldırırsanız voltajın düştüğünü gözleyeceksiniz.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.