Şimdi Ara

böyle dual olur mu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Evet ama yukardaki arkadaş demişki 333 ramin yanına 400 ram takmak istiyorum demiş. Bence dual çaılşmaz dostum. Fakat normal olarak gayet güzel çalışırlar. Açıkçası dual çalışırsada şaşırırım. Ama 333 lük alırsan aynı markan yada aynı çip ve legacey değerleri aynı olan bir ram stabil bir biçimde çalışabilir. açıkçası bu birazda şans işi çok ender olsada bazende çalışmayabiliyor. Sen gene her ihtimale karşı bilgisayarını yanına al ve deneyerek yap bu işi sonra başın ağırmasın.
  • ben kendim denedim farklı ram lere sahip bir bilgisayarda dual çalışıyordu ve gayet iyi bir performans

veriyordu zaten normal performans kategorisindeki ramlerin özellikleri de birbirinin aynı oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: maymunkral

". Ayni marka, model, ayni hiz ve ayni kapasitede ram alsaniz bile gercek dual kalitesini yasayamazsiniz. Adi dual olur, anakart dual der ama gercek dual ram performansini veremez"
    işte ben buna katılmıyorum.aynı çipe sahip aynı timinglerde sorunsuz çalışabilen ramler kesinlikle dual çalışırlar.ve adi dual de olmazlar.hatta şöyle söyleyeyim.ocz ye mail atmıştım.onlarda samsung tcc5 çiplerinin kendilerine toplu halde untested geldiğini ve kendileri test edip dual paketlediklerini söylemişlerdi.aynı dual kitteki herhandi 2 ram belki aynı üretim bandından bile olmayabiliyor.ama ona rağmen dual kit olarak satılıyorlar.sırf test edildikleri için.ama şu da varki test edilmesine rağmen aynı timing ve fsbleri yapabilen ramler arasında dual çalışmayan hiç çıkmıyor.yani mantık aslında şu aynı marka,aynı model,aynı hız ve aynı kapasitedeki 2 ram her zaman dual çalışır.

Kardes ya sen beni anlamiyorsun ya da anlamak istemiyorsun. Sana tavsiyem, biri birsey soyluyorsa kim oldugunu bilmeden, yanlista ya da dogruda israr etme... Tekrar kontrol et, test et, sonra gerekiyorsa veryansin savun dogru bildigini. Ben bilgisayar uretimcisiyim. Ve bugune degin binlerce makine geldi gecti elimden. Makinelerin yuzde doksanini test ederek teslim ederim. Ve ben sana testlerimden elde ettigim sonuclara gore soyledim dogru bildiklerimi. Ama ben elektronik tamircisiyim ayni zamanda. 7 yil teknik radyoculuk yapmisligim da var. Yani diyecegim o ki; harmoninin, frekansin, senkronizenin ne demek oldugunu, neleri etkileyip neler dogurdugunu iyi bilirim. Ne diyeyim ki sana; ugurlar olsun...

• quote:

Orjinalden alıntı: ttr

quote:

". Ayni marka, model, ayni hiz ve ayni kapasitede ram alsaniz bile gercek dual kalitesini yasayamazsiniz. Adi dual olur, anakart dual der ama gercek dual ram performansini veremez"
    işte ben buna katılmıyorum.aynı çipe sahip aynı timinglerde sorunsuz çalışabilen ramler kesinlikle dual çalışırlar.ve adi dual de olmazlar.hatta şöyle söyleyeyim.ocz ye mail atmıştım.onlarda samsung tcc5 çiplerinin kendilerine toplu halde untested geldiğini ve kendileri test edip dual paketlediklerini söylemişlerdi.aynı dual kitteki herhandi 2 ram belki aynı üretim bandından bile olmayabiliyor.ama ona rağmen dual kit olarak satılıyorlar.sırf test edildikleri için.ama şu da varki test edilmesine rağmen aynı timing ve fsbleri yapabilen ramler arasında dual çalışmayan hiç çıkmıyor.yani mantık aslında şu aynı marka,aynı model,aynı hız ve aynı kapasitedeki 2 ram her zaman dual çalışır.

Kardes ya sen beni anlamiyorsun ya da anlamak istemiyorsun. Sana tavsiyem, biri birsey soyluyorsa kim oldugunu bilmeden, yanlista ya da dogruda israr etme... Tekrar kontrol et, test et, sonra gerekiyorsa veryansin savun dogru bildigini. Ben bilgisayar uretimcisiyim. Ve bugune degin binlerce makine geldi gecti elimden. Makinelerin yuzde doksanini test ederek teslim ederim. Ve ben sana testlerimden elde ettigim sonuclara gore soyledim dogru bildiklerimi. Ama ben elektronik tamircisiyim ayni zamanda. 7 yil teknik radyoculuk yapmisligim da var. Yani diyecegim o ki; harmoninin, frekansin, senkronizenin ne demek oldugunu, neleri etkileyip neler dogurdugunu iyi bilirim. Ne diyeyim ki sana; ugurlar olsun...

eğer o ram çiplerini sen üretmiyorsan,sen dual diye test edip satmıyorsan, elektronik tamircisi olmanın bu konuyla hiçbir alakası kalmaz.ben sana harmoninin,frekansın senkronizenin ne anlama gelidğini sorsam haklısın.benden iyi bilirsin.ama ben sana anlamını sormuyorum ki bana bunları söylüyorsun.yukarıdaki mesajında benden alıntı yaptığın mesajıma bir cevap bulamadım.kendini güzel methedmişsin o ayrı.ayrıca sen bilgisayar üreticisi değil bilgisayar montajcısısın.senin kim olduğun benim için önemli değil.tabi ram üreten bir firmanın resmi mühendisi değilsen.zaten 7 sene teknik radyoculuk yapmanla,elektronik tamircisi olmanla ramlerin dual çalışması arasında bir bağ yok.kendini öenmli biri gibi göstermek için bunları söyleme.bende senin gibi binlerce(!) makina toplamasamda bilgisayarcıda çalıştığım dönem içerisinde nereden baksan 200-300 bilgisayar toplamışımdır.ve o bilgisayarlarda senin dediğin gibi dual kit olmayıp da dual çalışan ramlerde hiçbir performans kaybına rastlamadım.

• bu konu çok uzanmış bence kapansın artık. hem soruyu soran arkadaşımızda yeterince cevabını almış. kalp kırmaya değmez. hayat bu kadar basit şeylerle uğraşılmayacak kadar kısa
  • hayat kısa tabi ama ramler de beklemez dual olarak çalışmak ister
    quote:

Orjinalden alıntı: ozbayram

bu konu çok uzanmış bence kapansın artık. hem soruyu soran arkadaşımızda yeterince cevabını almış. kalp kırmaya değmez. hayat bu kadar basit şeylerle uğraşılmayacak kadar kısa
  • quote:

quote:

quote:

eğer o ram çiplerini sen üretmiyorsan,sen dual diye test edip satmıyorsan, elektronik tamircisi olmanın bu konuyla hiçbir alakası kalmaz.ben sana harmoninin,frekansın senkronizenin ne anlama gelidğini sorsam haklısın.benden iyi bilirsin.ama ben sana anlamını sormuyorum ki bana bunları söylüyorsun.yukarıdaki mesajında benden alıntı yaptığın mesajıma bir cevap bulamadım.kendini güzel methedmişsin o ayrı.ayrıca sen bilgisayar üreticisi değil bilgisayar montajcısısın.senin kim olduğun benim için önemli değil.tabi ram üreten bir firmanın resmi mühendisi değilsen.zaten 7 sene teknik radyoculuk yapmanla,elektronik tamircisi olmanla ramlerin dual çalışması arasında bir bağ yok.kendini öenmli biri gibi göstermek için bunları söyleme.bende senin gibi binlerce(!) makina toplamasamda bilgisayarcıda çalıştığım dönem içerisinde nereden baksan 200-300 bilgisayar toplamışımdır.ve o bilgisayarlarda senin dediğin gibi dual kit olmayıp da dual çalışan ramlerde hiçbir performans kaybına rastlamadım.

:)) Harmoni ve ferekansin ne oldugunu bilseydin, birak dualligi o performans kaybi olmuyor dedigin bilgiyi kor kutuk savunmazdin.! Bilgisayar tek parca malzemeden olusmaz. O nedenle, bilgisayar bir kavramsa eger, o kavram kac cesit malzemeden olusursa olussun, kavram hukmune getirildigi zaman o bir uretimdir. Ki dunyada monte edilmeden uretilen tek sey varsa, o da yaratilanlardir. Sayet ciplerin yaratildigini soyluyorsan ona birsey diyemem. Ancak unutmaki ciplerde, ramlarde cesitli maddelerin ya da malzemelerin montajlanmasi sayesinde uretilirler ve ram, hdd, fdd gibi kavramlasir, kendi baslarina bir deger ifade ederler. Ben onemli degilim. Ama benim edindigim tecrubeler ve bilgilerin onemli oldugu gorusundeyim. Ciplerin uretimlerinden son kullaniciya sunumuna kadar senkronizenin ve de harmoninin ne manaya geldigini bilecek kadar onemli ustelik. Hem ben butun bunlari bir kenara koydum, bunlarin tamamindan gectim; sana testlerimden ve elde ettigim sonuclardan bahsettim. Ve bu testlerimi windowsun ya da herhangi bir programin calismasina gore degil, olcum programlarindan cikan sonuclara gore oldugunu soyledim. Sen hala beni anlamiyorsan, beni anlamak istemiyorsan ben ne yapabilirim ki... Ustelik sana sunu soyleyeyim ki, bugune degin sana hic kirici konusmadim. Ama sen sahsima cok curetkar sozler sarfediyorsun, dikkatini cekerim. Kendime ait bazi kucuk bilgileri verdiysem, bu kendimi methetmemden degil, konuyla ilgili yeter ya da yetmez bilgi birikimine sahip oldugumu, bu konunun senin iddia ettigin gibi(hakim olmadığınız konularda lütfen yorum yapmayınız.) hakim olmadigim bir konu olmadigini bilmen icindir. Oncelikle ufkunu genislet, anlama kapasiteni yukselt. Sonrasinda ister kral ol, ister maymun; seni her zaman dinlerim.!! Ama bu umarsiz halinle seni..; Once Allah'a sonra da Turk hekimlerine emanet ediyorum...

• quote:

quote:

quote:

quote:

:)) Harmoni ve ferekansin ne oldugunu bilseydin, birak dualligi o performans kaybi olmuyor dedigin bilgiyi kor kutuk savunmazdin.! Bilgisayar tek parca malzemeden olusmaz. O nedenle, bilgisayar bir kavramsa eger, o kavram kac cesit malzemeden olusursa olussun, kavram hukmune getirildigi zaman o bir uretimdir. Ki dunyada monte edilmeden uretilen tek sey varsa, o da yaratilanlardir. Sayet ciplerin yaratildigini soyluyorsan ona birsey diyemem. Ancak unutmaki ciplerde, ramlarde cesitli maddelerin ya da malzemelerin montajlanmasi sayesinde uretilirler ve ram, hdd, fdd gibi kavramlasir, kendi baslarina bir deger ifade ederler. Ben onemli degilim. Ama benim edindigim tecrubeler ve bilgilerin onemli oldugu gorusundeyim. Ciplerin uretimlerinden son kullaniciya sunumuna kadar senkronizenin ve de harmoninin ne manaya geldigini bilecek kadar onemli ustelik. Hem ben butun bunlari bir kenara koydum, bunlarin tamamindan gectim; sana testlerimden ve elde ettigim sonuclardan bahsettim. Ve bu testlerimi windowsun ya da herhangi bir programin calismasina gore degil, olcum programlarindan cikan sonuclara gore oldugunu soyledim. Sen hala beni anlamiyorsan, beni anlamak istemiyorsan ben ne yapabilirim ki... Ustelik sana sunu soyleyeyim ki, bugune degin sana hic kirici konusmadim. Ama sen sahsima cok curetkar sozler sarfediyorsun, dikkatini cekerim. Kendime ait bazi kucuk bilgileri verdiysem, bu kendimi methetmemden degil, konuyla ilgili yeter ya da yetmez bilgi birikimine sahip oldugumu, bu konunun senin iddia ettigin gibi(hakim olmadığınız konularda lütfen yorum yapmayınız.) hakim olmadigim bir konu olmadigini bilmen icindir. Oncelikle ufkunu genislet, anlama kapasiteni yukselt. Sonrasinda ister kral ol, ister maymun; seni her zaman dinlerim.!! Ama bu umarsiz halinle seni..; Once Allah'a sonra da Turk hekimlerine emanet ediyorum...

koskoca bir mesaj ama hiçbir somut cevap yok.çok yazmışsınız ama boş yazmışsınız.tecrübeleriniz nelerdir?dual kit ramle dual kit olmayıp da dual çalışan ram arasındaki performans farkı nerdedir?hangi programla bunu ölçebiliriz?tecrübelerim vb. vb. diyeceğine kardeşim ben şu çiplere sahip dual kit ile aynı çiplere sahip şu dual çalışan ramleri şu programla veya şu elektronik aksamla test ettim,sonuç da şu deseydiniz daha mantıklı bir iş yapmış olurdunuz.dikkat ediyorum bana yazdığınız 3 mesajda da konuyla ilgili tartışmamıza yönelik hiçbir somut cevabınız yok.somut diyorum çünkü tecrübelerim,ölçtüm falan diyorsunuz ama bunu detekliyeceğiniz bir kanıtınız yok yada böyle bir kanıt sunmuyorsunuz.ben de odtü matematik 4. sınıf öğrencisiyim.elekrtromanyetik fizik aldım.harmoniyi de bilirim frekansı da bilirim.ama önemli olan benim ne olduğum değil,ne dersi aldığım değil hatta hatta bildiğüim tanımlar da değil.önemli olan benim dual çalışan ramler hakkındaki bilgim.ben bundan sonra sizden harmoni,frekans muhabbeti veya unvanınızla ilgili bilgi değil bu konuda savunduğunuz mevzu hakkında somut bir kanıt istiyorum.politikacı ağzıyla cevap değil,bilim adamı yöntemiyle denenmiş,kaydedilmiş inandırıcı kanıt.

• "tecrübelerim vb. vb. diyeceğine kardeşim ben şu çiplere sahip dual kit ile aynı çiplere sahip şu dual çalışan ramleri şu programla veya şu elektronik aksamla test ettim,sonuç da şu deseydiniz daha mantıklı bir iş yapmış olurdunuz.dikkat ediyorum bana yazdığınız 3 mesajda da konuyla ilgili tartışmamıza yönelik hiçbir somut cevabınız yok.somut diyorum çünkü tecrübelerim,ölçtüm falan diyorsunuz ama bunu detekliyeceğiniz bir kanıtınız yok yada böyle bir kanıt sunmuyorsunuz."

:) Gozunuzde bir problem var galiba. Ya da konuya hic mi hic vakif degilsiniz. 24 Aralık 2005 2:07:19'daki mesajimi okursaniz, cevabinizi alirsiniz sanirim. Hangi programlarda test ettigimi ise 24 Aralık 2005 1:12:14'de yazdigim mesajda bulabilirsiniz. :) Aman, gozunuzu seveyim dikkatli okuyun. Olur yaaa, sonra baska birsey yazmadigimi filan da soylersiniz belki... Ikidir tutarsizliginiza rastliyorum cunku..;

"24 Aralık 2005 0:54:05 ...dual ram aynı banttan üretilen ramlerin ard arda 2 şer olarak paketllenmesinden oluşur.bunun sebebi aynı banttan üretildikleri için senkronize çalışma ihtimalleri çok yüksektir..."

"24 Aralık 2005 3:41:41 ...aynı dual kitteki herhandi 2 ram belki aynı üretim bandından bile olmayabiliyor..."

Bu birincisiydi. Bu mesajin nedeni de ikincisi...

• quote:

"tecrübelerim vb. vb. diyeceğine kardeşim ben şu çiplere sahip dual kit ile aynı çiplere sahip şu dual çalışan ramleri şu programla veya şu elektronik aksamla test ettim,sonuç da şu deseydiniz daha mantıklı bir iş yapmış olurdunuz.dikkat ediyorum bana yazdığınız 3 mesajda da konuyla ilgili tartışmamıza yönelik hiçbir somut cevabınız yok.somut diyorum çünkü tecrübelerim,ölçtüm falan diyorsunuz ama bunu detekliyeceğiniz bir kanıtınız yok yada böyle bir kanıt sunmuyorsunuz."

:) Gozunuzde bir problem var galiba. Ya da konuya hic mi hic vakif degilsiniz. 24 Aralık 2005 2:07:19'daki mesajimi okursaniz, cevabinizi alirsiniz sanirim. Hangi programlarda test ettigimi ise 24 Aralık 2005 1:12:14'de yazdigim mesajda bulabilirsiniz. :) Aman, gozunuzu seveyim dikkatli okuyun. Olur yaaa, sonra baska birsey yazmadigimi filan da soylersiniz belki... Ikidir tutarsizliginiza rastliyorum cunku..;

"24 Aralık 2005 0:54:05 ...dual ram aynı banttan üretilen ramlerin ard arda 2 şer olarak paketllenmesinden oluşur.bunun sebebi aynı banttan üretildikleri için senkronize çalışma ihtimalleri çok yüksektir..."

"24 Aralık 2005 3:41:41 ...aynı dual kitteki herhandi 2 ram belki aynı üretim bandından bile olmayabiliyor..."

Bu birincisiydi. Bu mesajin nedeni de ikincisi...

işte ben de bunu kastediyorum.belirttiğiniz tarihte yazdığınız mesaj şu
    " Elimde Kingston 512MB Samsung cipsetli 400mhz iki adet ramim var. Bir de Asus 865PE platformum. Ayrica elimde bir de Kinsgton 256MB Infeneon cipsetli 400Mhz iki adet dual ramim var. Ve dual ramin performansi 512liklerden her zaman yuksek cikiyor ne yazik ki... Aslinda elimde Kingston 512MB Samsung cipsetli 400Mhz iki adette dual ramim var. Ve biliyor musunuz, 512lik duallar yine dual olmayandan yuksek performansta cikiyor. Bunun orneklerini cogaltabiliriz"
    neye göre dual kitler dual olmayanlardan daha hızlı çalışıyor?üstteki mesajımda size sordum dedimki hangi programları kullanıyorsunuz?cevap nerede?peki ramlerin timingleri nedir?her samsung çipset aynı mıdır?belki dual kit deki tccd dir diğeri tccc dir.bu ramlerin timingleri nedir.yüksek performans nerede?dual kitler diğerlerinden daha yüksek performansı hangi uygulamalarda ve hangi zamanlamlarda veriyor?siz bütün bir konu boyunca bunlara cevap vermediniz ki..ben sizden bu daha hızlı türlü cevaplar istemiyorum.önceki mesajımda da belirttim.zira sizde bir algılama sıkıntısı var çünkü ben size diyorum bana şunlar daha hızlı gibi politik cevaplardan çok dual kit 512*2 şu uygulamarda ve şu zamanlamalarda,bu zamanlamarda çalışan dual kit olmayan 512*2 den şu kadar daha yüksek performans gösterdi.pratik ve tecrübe dediğiniz şey görecelidir.siz 2*512 dual kiti daha performanslı bulursunuz ben diğerini.burda gerçeği kanıtlayan şey referans noktasıdır.referans noktası hangi uygulama onu belirtmemişsiniz.
    ") Gozunuzde bir problem var galiba. Ya da konuya hic mi hic vakif degilsiniz. 24 Aralık 2005 2:07:19'daki mesajimi okursaniz, cevabinizi alirsiniz sanirim. Hangi programlarda test ettigimi ise 24 Aralık 2005 1:12:14'de yazdigim mesajda bulabilirsiniz. :) Aman, gozunuzu seveyim dikkatli okuyun. Olur yaaa, sonra baska birsey yazmadigimi filan da soylersiniz belki... Ikidir tutarsizliginiza rastliyorum cunku..;"
    kusura bakmayın biraz tutarsızım ama yukarıdaki hangi mesajınızda ramlerin performansını test etmek için kullandığınız uygulamalar ve o uygulamalar esnasında ramlerin zamanlamarı ve çalışma frekansları mevcut?,
    tabi testlerin sonuçlarını yayınlarsanız daha iyi olur.ve tabi hangi testi kullandığınızı da?(mesela sisoft max. bant genişliği vb... veya bellek yazma. vb..)zira yanyana aldığınız ramlerin bile zamanlamlarında farklılıklar oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maymunkral -- 26 Aralık 2005 1:26:58 >

• ben 2x256 twinoms+ kingston DDR 333 ü gayet stabil 177 Mhz de dual kullanıyorum.
    yalnıız yanlarına bi tane oem DDR 333 512 MB taktım 3. ram olarak yine dual açtı ama super pi de restart etti. anakart kitapçığına bakarak taktığım halde.

demem o ki kaliteli ramlerse cl ve frekans değerleri aynı ise çok yüksek ihtimal çalışır
    maymunkrala katılıyorum. doğru düzgün çalışıyorlarsa performans farkı olmaz. illa ikiz olmaları gerekmez yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaiNStreaM -- 26 Aralık 2005 1:32:39 >
  • Kusura bakmayin kardes, tutarsiz bir insanla vakit harciyacak kadar fazla zamana sahip degilim. Ki ben cevabimi konuyu baslatan kisiye taaa bastan vermistim zaten. "Alin, test edin ve gorun. Aida32 ile, Ram Diagnostic ileeya ne biliyorsaniz onunla... " Bunlar goremediginiz programlarin ismiydi. Ornegini veriyorsam kullaniyorumdur, takdir edersiniz ki... Ramlarin isimleri cisimleri ve modellerini, hangi cipsetlere sahip oldugunu daha once yazmistim zaten. Ayrica calisma frekanslari da ayni bu ramlarin. Ki bir tane degil buna benzer ramlar ama lutfedipte senin icin sayamadim kac tane olduklarini, ozur dilerim. Ram Diagnostic bir performans test programi degildir ayrica. Dos tabanli profesyonel ram test programidir, saglamligini kontrol eder adres adres. Ancak bunu kontrol edis zamanini baz alirsaniz performansi yuksek bir ramin digerinden daha kisa surede bitebilecegini takdir edersiniz. Bir rami full olarak 12 ila 25 dakika arasinda test eder bu program. Ve bugune degin testlerimde ayni esdegerlikli duallarin ayni ozelliktekilerden yaklasik 12 ila 30 saniye once bittigini gordum. Ram kapasitesi ve cesidine gore ana zamanlar farklilik gosterir diye ana zamanlari baz almiyorum, sadece yaklasik farklarini yaziyorum. Aida 32'de ise yaklasik 10 ila 30 MB/s'lik bir bant genislik farki oluyor genelde. Bu arada yanlis bilgi vermis olmayayim. Ben bir uretimciyim ama binlerce bilgisayar uretmedim bugune degin. Olsa olsa yuz ikiyuz tanedir sayisi belki. Ki zaten binlerce lafzi icin elimin altindan gecti dedim fark edemediysen. O yuzden binlerce ifadesine unlem koymana gerek yok. Ben ayni zamanda teknik servisim ve yaklasik 8 yildir da bu isi yapiyorum. Hergun 3-5 makineden hesaplarsan binlerceye neden unlem koydugunu sen de sorarsin belki kendine. Taa basindan dedim sana, tanimadigin insanlara bilgiclik yapma diye. Ama kelimelerinin hemen hepsinde ne yazik ki bunu gordum. Belki bu kadar acik konusan bir kisi daha karsina cikmaz ama, yeni seyler ogrenecek ve ogretilecek kadar kiymete haiz degilsin ne yazik ki... Senin icin bu kadar yazi yazmami bile bir lutuf sayabilisin. Sunu bilki, teoride ogrendigin seylerle yasayacagin seyler arasindan daglar kadar fark olacak hayatinda. Cunku biz de senin gibiydik okul yillarinda. Ama hicbir ogrendigimiz sey, bize bilgisayarda pratik anlam vermedi ne yazik ki... Kurcaladik, bozduk, patlattik, catlattik ve bu gunlere geldik sonunda. Herneyse... Yarin is gunu ve sabah 8'de bilgisayarlarla mesaim basliyor. Kal saglicakla...

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.