Şimdi Ara

Bu sektör ölmüş mü ne? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
8
Favori
4.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: DoWhile

Acaba bu başlıktakiler alaylı mı? Mühendis olmadığınız için maaşlar bu şekilde sanırım.

Ben üniversite öğrencisi olarak part-time çalışırken 800-900 TL arası (haftada 4 gün, 5'er saat) alıyorum. Ki yanımda yeni mezun mühendis arkadaşlar da 2600-2700 ile başladılar.

Sektör ölmemiş, siz okumamışsınız.

hangi üniiversitede okuyosun ve iş senin ayağınamı geldi yoksa sen mi kovaladın yada çevre ile alakalı bir durum mu
  • quote:

Orijinalden alıntı: L[A]hor

quote:

Orijinalden alıntı: waleur5

bunları yapıp 2500 e mi başladın bilgisayar mühendisliğini falan bırakmak lazım cidden

Maalesef öyle, şu anda hala iş bakıyorum. Sebebine gelecek olursak bilgim var fakat tecrübem yok. Biz ailecek bu işi yapıyoruz babam 16 yıldır bu sektörde, onun tecrübesi ve mezuniyetim şimdi elimde olsa çok yüksek fiyatlara iş bulunabilir.

Tecrübe yok bilgi varsa o zaman ufak bir referans projesi geliştirip kodlarını yayınlayacaksın; potansiyel işverenle görüşürken senin yerine konuşacak bir referans projen olur. Ben bayağı tecrübeliyim ancak ben de öyle yapıyorum. Yani işverene şunu biliyorum şunu şöyle yaptım bunu böyle yaptım diye anlatana kadar referans projemle herşeyi anlatıyorum.

Bir firmada işe girip işi orada öğrenme dönemi geçti, eskidendi o. Ben ilk işe girdiğim 1997'de (yazılımcı olarak değil) yazılımcı arkadaşlar Oracle form'ları geliştiriyorlardı ve firma eğitimlere gönderiyordu ve güzel maaş alıyorlardı. Çelişki gibi olacak fakat o zamanlar sadece yazılımcı değil, herkes güzel maaş alıyordu. 1990'ların sonunda mühendis olarak benim maaş net 1000TL'ydi ve Bursa'da 7500TL'ye güzel evler satılıyordu. Şimdi bir mühendis 2000TL maaşlı işe kabul edilirse kendini şanslı sayıyor! Bursa'da güzel ev fiyatları şimdi 100.000TL'den başlıyor!

Bursa'da 30 yaşında mühendis bir ark ayda 2200TL ile bir yerde işe başladı, ancak bir süre sonra hiç buluşamaz arkadaşı hiçbir yerde göremez olduk bize küstü mü acaba diye düşünürken "günde 16 saat calışıyorum" dedi! Nasıl olur dedik "anlaşma öyle" dedi! 16 saat boyunca calışılır mı, sosyal ekonomik hayatı geçtim insanın biyolojik hayatını bile tehdit eder öyle bir şey. Günde 16 saat calışana haftada 2 gün izin verilir mi? 1 gün? Yok haftada 7 gün çalışıyormuş. 6 ay kadar dayandı sonra istifa etti.

• Şu anda geliştirdiğim bir proje var alt yapı olarak, generic repository ve service oriented yapısında. Bunu paylaşmak ne kadar mantıklıdır bilmiyorum fakat paylaşmayı düşünüyorum git üzerinde. Dediğiniz gibi referans olarak gösterebileceğim bir şeyler olur en azından.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iş var da kısmet biraz bu konular yeni mezun oldk bizde hemen iş bulanda oldu arayan da var hala...
  • Referans olarak göstereceğin proje gerçek hayatta kullanılan / gerçek bir sorunu çözen birşey olursa daha iyi olur.

Örneğin benim github'a koymaya calıştığım 2. repertuar del.icio.us adlı bookmarking sitesinin ruby on rails (RoR) ile yapılmış bir klonu olacak açıklaması ise şunun gibi olacak:

"Bilindiğii gibi, del.icio.us son yıllarda kötü çalışmaya başladı. del.icio.us Bookmark'larınızı kendi sunucunuz üzerinden yönetebilmeniz için RoR altyapısını kullanan del.icio.us klonu. del.icio.us'un export Bookmark seçeneği kötü formatlanmış html veriyor onu Python 'un BeautifulSoup paketi ile düzelten ve json formatına dönüştüren Ruby betiği"

Bu projeyi bitirebilirsem sonra RoR yerine Scalatra adında bir Scala framework ile de aynısından yapmayı düşünüyorum ( Scalatra da bir çeşit RoR klonudur) Onu da yaptıktan sonra işin DevOps kısmıyla ilgili olarak; uygulamayı Docker ile paketleyip Docker Container bulunan herhangi bir sunucuda tek tık ile kurulup çalışabilir hale getirmek te isterim :)

• quote:

Orijinalden alıntı: waleur5

1300 tl kötü bir para mı ?
    bence değil. buraya katılmıyorum

http://emlakkulisi.com/insaat-ustalarinin-maasi-8-bin-700-liraya-kadar-yukseldi/186405
    http://www.annecocuk.com/showthread.php?t=1154729

bkz:
    Yeryüzünde bulunanların çoğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan saptırırlar. Onlar zandan başka bir şeye tâbi olmaz, yalandan başka söz de söylemezler. (En’âm / 116)
    Dikkatlice bakarsak bu zamanın temel sıkıntısının, kendi fütursuz ‘bence’lerinde boğulan insanlar olduğunu anlayabiliriz. (Gökhan Özcan)
    İnsanlar öylesine saf ve zayıftırlar ki; aldatmak isteyen, dilediği kadar ahmağı kolayca bulur. (Machiavelli)
    Dünyayı, akıllılar yaşasın diye budalalar kurmuştur.
    (Oscar Wilde)
    Eşşek olana semer vuran çok olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okuryazarcizer -- 23 Ağustos 2016; 6:54:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: okuryazarcizer
    Burada şikayet eden arkadaşlar, bugün şikayet ettiğiniz patronlar sizsiniz, arkadaşlarınız, kankanız, sevgiliniz. Bu adamlar uzaydan gelmiyor, mimarlıkta babasının fabrikasını devralan sadece 1-2 "kötü kalpli patron" var, gerisi sizin gelecekte olacağınız kişiler. Ve sorun sadece para değil, isim de.

"Ben ismim duyulsun, bir çok iş yapayım" diyorsanız, siz de ucuza maksimum insan çalıştırmak zorunda kalacaksınız, ya da benim gibi yavaş yavaş büyüyeceksiniz, dönem arkadaşlarınızın arkasında kalacak isminiz, ego probleminiz yoksa vicdanınız rahat ve mutlu olacaksınız, ya da bir noktada nasırlaşıp "amaan madem üç kuruşa çalışmak istiyor, çalışsın işte" diyip, karanlık tarafa geçeceksiniz.

http://mimarlaranlatiyor.blogspot.com.tr/2013/07/amaan-madem-uc-kurusa-calsmak-istiyor.html

1300 TL'yi iyi para olarak görecek kadar düşük ahmak ve ahlâksızlar aranızda barındığı müddetçe vasıfsız bir işçi kadar bile olsun kazanamadan en büyük sermayeniz olan ömrünüzü tüketip gideceksiniz:
    http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=7&ayet=179

Hem de memlekette bolca bulunan "şey evlatları"nın hunharca kahkahalarına maruz kalarak:

hayatiniz boyunca da sevmediginiz islerde, uc kurus paraya calisip hayattan nefret ederek, baskalarinin zenginliklerini kiskanarak, sinirden catlayarak gebereceksiniz hahaha!
    https://eksisozluk.com/entry/60729181

ciddiye alınmaması gereken bir bayan. fakirleri yaşıyor sanması bile yaşamdan ne kadar uzak olduğunun kanıtı, haha.
    https://eksisozluk.com/fakirler-olsun-porschetan-selamlar--4607352?p=40

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okuryazarcizer -- 28 Ağustos 2016; 22:36:10 >

• Bu abimizin dediklerini ciddiye alıp 1300 lira çalışmayı düşünen varsa cidden durum tehlikeli demektir.

Mühendis olup 1300 e çalışan varsa o kişi bana göre mühendis falan değildir.

Ne demek bir kaç yıl sürünmek ? nitelikli bir mühendis sürünmez bana göre, okulu boş boş okuyan sürünür ama o bile 1300 alacak kadar düşmemiştir bana göre. (düşmekten kastım o kadar okul okuyup o parayı almak anlamında, kimse 4-5 yıl okuyup 1300 e çalışmak istemez.)

Mühendis arkadaşlarıma tavsiyem, kurumsal şirketlere girmeye çalışın ve son çareniz patron şirketleri olsun...bunun için de gerekli altyapıyı üniversite de oluşturun...yoksa patron sizi istediği gibi evirir, çevirir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yorgun şair

Bu abimizin dediklerini ciddiye alıp 1300 lira çalışmayı düşünen varsa cidden durum tehlikeli demektir.

Ne demek bir kaç yıl sürünmek ? nitelikli bir mühendis sürünmez bana göre, okulu boş boş okuyan sürünür ama o bile 1300 alacak kadar düşmemiştir bana göre. (düşmekten kastım o kadar okul okuyup o parayı almak anlamında, kimse 4-5 yıl okuyup 1300 e çalışmak istemez.)

Mühendis arkadaşlarıma tavsiyem, kurumsal şirketlere girmeye çalışın ve son çareniz patron şirketleri olsun...bunun için de gerekli altyapıyı üniversite de oluşturun...yoksa patron sizi istediği gibi evirir, çevirir.

amma da çok bilmişsiniz yahu. kanada-amerika'da okulu bitirince 1 sene bedavaya çalışmak gayet olağan birşeydir. dikkat edin asgari ücret falan demiyorum BE-DA-VA . eski çalıştığım yazılım şirketi yeni mezun bilg. müh.leri 1200 tl maaşla işe alıyordu (asgari ücret 800-900 falandı sanırım o zamanlar). aklı başında hiçbir firma yok haliç üniversitesi yok kastamonu üniversitesi bilg. müh. bitirmiş birini 2500'e almaz. ben üniversiteye girdiğimde bilg. müh. %1'le alıyordu ve en düşüğü bile çapa tıp'tan yüksekti. şimdi iki soru yapan bilg. müh. kazanıyor. yazılımcılık kafa işidir. ne kadar zeki isen o kadar iyi iş çıkarırsın. vasatsan da iş çıkarırsın ama ona göre. yeni mezun biri çok zeki değilse 1 sene firmanın bir işine yaramaz. anında şakır şakır iş yapan birine rastladım onu da bizim firma 2 ay tutamadı. eleman 2 ayda işi çözdü ve kaçtı gitti.
    yeni mezun birisi için bir süre tabi caizse sürünmek sorun olmamalı. mesele boşa sürünmemekte. yani kendine iyi bir kariyer planlama yapacaksın ve öyle gideceksin.
    yukarıda bir arkadaş sap yazılımcılık değil demiş ve küçümsemiş. kusura bakmasın sap'ın editörü bile abap ile yazılmıştır ve gerçekten de zor bir dildir. gerçekten bir yazılımcılık işi ve iyi kazandırıyor. sap abap veya ax x++ o da olmadı nav c/al tavsiye ederim yeni mezunlara. java da iyi kazandırır ama iyi javacı olmak gerçekten zordur. abap veya x++'da iyi olmasan da idare edersin ama java'da iyi değilsen bence çöpsün.

• Bence yanlış düşünüyorsun. Sabredip, firmadan öğrenebildiğin ve kod bankası yapabildiğin kadar yapmalısın. 2 yıl sonra maaşı ve çalışma şartlarını sen belirlersin.
  • beyinsis B kullanıcısına yanıt
    Hocam amerika veya Kanada'da hangi şirket bedavaya bilgisayar mühendisi çalıştırıyor? Cok merak ettim. Hiç ortalama gelirin altinda(ortalama gelir, asgari ücretin iki katı) bilgisayar mühendisi calistirildigini duymadim, görmedim. Stajyerlere bile yeni baslamis muhendisle ayni maaşı ve haklari veriyor adamlar genelde.

Ben abap ve x++ gibi seylere karşıyım. Yapabileceğin seyleri, calisacagin sirketleri cok kisitliyor. kariyerini cok kısıtlamış oluyorsun. C++ ve Java bilerek, bugun işletim sistemi yapan bir yerde calisirken, yarin oyun yapan bir sirkete, oburgun finans sirketlerine vs. vs. gecebilirsiniz. SAP ve Microsoft'un ozellesmis uygulamalari icin aynısını soyleyemeyecegim. Bunlar bugun var yarin yok. (Su ara, en azından bazı alanlarda, bunların rakibi olabilecek şirketler var silikon vadisinde, Oracle mesela baya buyuk alımlar yapıyor o alanda).
    Bunun yerine teknik bir alanda birikim elde etmek cok daha faydali.

• quote:

Orijinalden alıntı: beyinsis

quote:

Bu abimizin dediklerini ciddiye alıp 1300 lira çalışmayı düşünen varsa cidden durum tehlikeli demektir.

amma da çok bilmişsiniz yahu. kanada-amerika'da okulu bitirince 1 sene bedavaya çalışmak gayet olağan birşeydir. dikkat edin asgari ücret falan demiyorum BE-DA-VA . eski çalıştığım yazılım şirketi yeni mezun bilg. müh.leri 1200 tl maaşla işe alıyordu (asgari ücret 800-900 falandı sanırım o zamanlar). aklı başında hiçbir firma yok haliç üniversitesi yok kastamonu üniversitesi bilg. müh. bitirmiş birini 2500'e almaz. ben üniversiteye girdiğimde bilg. müh. %1'le alıyordu ve en düşüğü bile çapa tıp'tan yüksekti. şimdi iki soru yapan bilg. müh. kazanıyor. yazılımcılık kafa işidir. ne kadar zeki isen o kadar iyi iş çıkarırsın. vasatsan da iş çıkarırsın ama ona göre. yeni mezun biri çok zeki değilse 1 sene firmanın bir işine yaramaz. anında şakır şakır iş yapan birine rastladım onu da bizim firma 2 ay tutamadı. eleman 2 ayda işi çözdü ve kaçtı gitti.
    yeni mezun birisi için bir süre tabi caizse sürünmek sorun olmamalı. mesele boşa sürünmemekte. yani kendine iyi bir kariyer planlama yapacaksın ve öyle gideceksin.
    yukarıda bir arkadaş sap yazılımcılık değil demiş ve küçümsemiş. kusura bakmasın sap'ın editörü bile abap ile yazılmıştır ve gerçekten de zor bir dildir. gerçekten bir yazılımcılık işi ve iyi kazandırıyor. sap abap veya ax x++ o da olmadı nav c/al tavsiye ederim yeni mezunlara. java da iyi kazandırır ama iyi javacı olmak gerçekten zordur. abap veya x++'da iyi olmasan da idare edersin ama java'da iyi değilsen bence çöpsün.

Senin söylediğin olay stajerlik , çalışan adama para verilmez mi kafayımı yediniz ?

1300 insan ne yiyecek ne içecek ? ne sosyal aktivitesi olucak ? Insanları köle yerine koymaktan vazgeçin .

• quote:

Orijinalden alıntı: Black Rosé Immortal

quote:

quote:

Senin söylediğin olay stajerlik , çalışan adama para verilmez mi kafayımı yediniz ?

1300 insan ne yiyecek ne içecek ? ne sosyal aktivitesi olucak ? Insanları köle yerine koymaktan vazgeçin .

değil arkadaşım. 1 sene boyunca adam bedava çalışıyor ve bunu cvsine de yazıyor. kimse de burda bedava çalıştın, bu sayılmaz demiyor, tecrübeden sayıyor. gayet mantıklı. bir nevi staj gibi sayılabilir tabii...

• quote:

Orijinalden alıntı: mghfreud

Hocam amerika veya Kanada'da hangi şirket bedavaya bilgisayar mühendisi çalıştırıyor? Cok merak ettim. Hiç ortalama gelirin altinda(ortalama gelir, asgari ücretin iki katı) bilgisayar mühendisi calistirildigini duymadim, görmedim. Stajyerlere bile yeni baslamis muhendisle ayni maaşı ve haklari veriyor adamlar genelde.

Ben abap ve x++ gibi seylere karşıyım. Yapabileceğin seyleri, calisacagin sirketleri cok kisitliyor. kariyerini cok kısıtlamış oluyorsun. C++ ve Java bilerek, bugun işletim sistemi yapan bir yerde calisirken, yarin oyun yapan bir sirkete, oburgun finans sirketlerine vs. vs. gecebilirsiniz. SAP ve Microsoft'un ozellesmis uygulamalari icin aynısını soyleyemeyecegim. Bunlar bugun var yarin yok. (Su ara, en azından bazı alanlarda, bunların rakibi olabilecek şirketler var silikon vadisinde, Oracle mesela baya buyuk alımlar yapıyor o alanda).
    Bunun yerine teknik bir alanda birikim elde etmek cok daha faydali.

valla arkadaşların filan varsa oralarda sor. bana da anlatan onlar. illa ki google'da arayınca da bilgi vardır bu bedava çalışmayla ilgili.
    C++ da çalışsan X++ da çalışsan kariyerin bir yerde kısıtlanır yine. c++ ile muhasebe programı geliştirmek başka bişeydir, oyun geliştirmek bambaşka.
    bunlar bugün var yarın yok mevzuuna gelince de. yazılımda hepsi için bu risk bir miktar geçerli. microsoft silverlight diye birşey çıkartı, çöpe attı mesela. abap veya x++ bugünden yarına yok olacak şeyler değil. o kadar çok işletme var ki bunları kullanan bırakmak ta öyle kolay değil. mesela bana çok komik gelir microsoft rakibi olan sap erp'yi kullanır merkezde kendi erp'si olduğu halde. çünkü bırakmak kolay değil. microsoft gibi büyük bir firmada sap üzerinde yazılmış milyonlarca satır uyarlama vardır. microsoft'un kendi erp'sine geçmesi imkansız bişey. "bunların rakibi olabilecek şirketler, oracle baya büyük alımlar yapıyor" derken??? oracle zaten sap'ın ardından 2. büyük erp tedarikçisi. microsoft bu konuda epeyce bir gerilerde. pazar payı %5'in altında microsoft'un.
    X++ veya abap yeterince teknik. hatta düz bir dil öğrenmekten daha zor sayılabilir. erp'nin modüllerini falan da tanımak gerekiyor.

• quote:

quote:

quote:

quote:

değil arkadaşım. 1 sene boyunca adam bedava çalışıyor ve bunu cvsine de yazıyor. kimse de burda bedava çalıştın, bu sayılmaz demiyor, tecrübeden sayıyor. gayet mantıklı. bir nevi staj gibi sayılabilir tabii...

kusura bakma mantıklı gelmiyo söylediklerin .

Bu sektör ölmüş mü ne?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

kusura bakma mantıklı gelmiyo söylediklerin .

Bu sektör ölmüş mü ne?

bula bula feci bir eleman kıtlığının yaşandığı yazılım mühendisliğini mi buldun? büyük ihtimalle yazılımcılarda tecrübeye bakmadan maaşı veriyorlardır.

mantıklı gelsin, gelmesin. bu böyle. inanmıyorsan araştır, arkadaşın varsa oralarda sor. bildiğim birşeyi anlattım sadece, tartışacak değilim.

• beyinsis B kullanıcısına yanıt
    Arkadasa gerek yok hocam, kendim Amerika'da çalışıyorum(mühendisim). Cok fazla da arkadasa sahibim değişik eyaletlerde, cok farklı sektörlerde çalışan. Söylediğinize hiç şahit olmadım/duymadım.

C++ vs. ye gelince. Benim soyledigim diller ozelinde degil. (Ki c++ ile o dilleri karşılaştırmayın, bütün buyuk şirketler c++ kullanır, kaçı o dediğiniz dilleri kullanıyor) Genel olarak insanlarin kendisini tek bir alana hapsetmemesi lazim. İlerde o sektorde sıkıntı olduğunda bitersiniz. Ama genel gecer alanlarda isler yapmışsanız her yerde is bulursunuz.

Benim tavsiyem(hirsli olan arkadaşlar icin) teorik bilgi gerektiren birkaç alanda kendinizi gelistirin. Machine learning olur, distributed computing olur,operating systems olur. Böyle birkac alan daha var. Bu alanlar heryerde isinize yarar. Ama gidip soylediginiz işlerde calisirsaniz, o alanda olacak ufak bir yenilik isinizi kaybetmenize sebep olabilir. (Silikon vadisinde 2008 krizinde teknikerlerin çoğunun issiz kalmasi gibi).

Masaya Fark yaratabilecek birsey koyamiyorsaniz, bu başlıkta sikayet edilen seyleri yaşamaya mahkumsunuz.

• "Masaya Fark yaratabilecek birsey koyamiyorsaniz"
    Amerikanvari oldu bu da: "if you cannot stand out from the crowd / lay your cards on the table"

Sektör ölmüş mü sorusundan önce, Türkiye'de hizmet sektörüne bakış nasıldır diye sorulmalı:

"Önce fiyat" Bir hizmeti alacak kişi öncelikle fiyata bakıyor. Benim yazılım sektöründe edindiğim deneyim budur. İstanbul'da büyük firma, yazılımcı olarak çalıştığım dönemde takıma yeni arkadaş alacaktık, öncelikle ücret talebine bakıyorduk. İsterse Harvard CompSci'den mezun olsun maaş isteği 2 x asgari 'den yüksekse direkt kırmızı ışık yakılıodu :) Sonunda bir arkadaş 1,5 x asgari ücret talebiyle geldi "buyuuurrrr sen gel şöööööle" misali hemen kabul edildi. Arkadaş işe başladıktan sonra dedi ki "Sodexho'da 1x asgari alıyorum" 50% maaş artışı , heh heh. Sonradan SAP danışmanlığına geçmiş ki onda da herhalde 100% artış görmüştür.

Kendimden örnek vereyim: Python, Ruby gibi değişik şeyleri kullanan Freelance Programcıyım bir arkadaşımın verdiği referans ile İstanbul'dan bir Internet hizmetleri firması Python geliştirici pozisyonu için aradı. (Not: Türkiye'de artık iş veya proje aramayan kişiyim) Görüştük, karşımdaki kişi anlattı PHP Code Igniter'la geliştirdikleri moduller, artan işlem hacmine yetmemeye, bu konuda araştırma yaptıklarını ve Python ile devam etmenin en uygun olduğuna karar vermişler, ben de kendimden birkaç örnek projemi ve Almanya'da proje bakmaya hazırlandığımı ancak buna 1-2 ay daha olduğunu aradaki 1-2 ayda Türkiye'de iş yapabileceğimi anlattım sonra "Python'u bayağı biliyorsun" dedi. Tamam dedim, günlük ücretim 250TL dedim. Tamam dedi. Sonra bir daha aramadı. Arkadaş aradı benim ücret yüksek gelmiş ondan elenmişim. Heh heh .=) Büyük ihtimalle PHP işini günlük 100TL aşağısına yaptırıolardır, benden de o düzeyde ücret bekliyorlardır. Arayıp sormadım. Almanya'da yüzlerce Python projesi var, "Yerinde / In Place / Vor Ort" yaparsan saat ücretleri €50-60'tan başlıo. Burada 250TL için kimseyi aramaya bile değmez. Aramıyorum da zaten. Aslında görüşmede "günlük 600TL" diyeceğim bir dahaki sefere :)

• quote:

Orijinalden alıntı: mghfreud

...
    C++ vs. ye gelince. Benim soyledigim diller ozelinde degil. (Ki c++ ile o dilleri karşılaştırmayın, bütün buyuk şirketler c++ kullanır, kaçı o dediğiniz dilleri kullanıyor) ...

o dediğim dilleri mesela microsoft, apple, mercedes ... büyüklerin hepsi kullanıyor. zira büyüklerin hepsi sap erp kullanıyor. mecburen de o dilleri kullanıyorlar.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.