Şimdi Ara

Bu sistem ile rahatça Linux Mint 17.1 Cinnamon kullanabilir miyim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet sorum açık Bu sistem ile rahatça Linux Mint 17.1 Cinnamon kullanabilir miyim ? ;

İntel Pentium Dual Core (R) 3.20 Ghz Çift Çekirdek İşlemci
    2 GB DDR3 Ram
    Atı Radeon HD 5450 512 Mb Ekran Kartı
    Faxconn G41MXE(-K) Anakart

• Ekran kartı ATI ise Linux'a geçmeni önermem.
    Benim gibi yakarsın sonra Harddiski
  • HawkBlood kullanıcısına yanıt
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=99364924
    Buradaki ayarlar yapılırsa ATI Redeon kartlı sistemler de stabil çalıştırılabilir.
    Bende radeonlu eski bir toshiba laptop var, ilk başta baya ısınma problemi vardı, ayarladıktan sonra yaklaşık 1 senedir ısınmadan, güzelce çalışıyor. Hiç problemi kalmadı.
  • @Tamer7, sistemde Intel + AMD hibrid GPU yoksa Sürücü Yöneticisini açıp GPU için önerilen sürücüyü kurmanı yeterli olacaktır. Sistem özellkleriniz ile Cinnamon masaüstünü rahtlıkla kullanabilirsiniz. Büyük ihtimalle videolarda yırtılma ve Cinnamon efektlerinde yavaşlık sorunu yaşayacaksınız. Bunları Vsync'yi ve Video Tearing özelliğini etkinleştirerek aşabilirsiniz. Bununla ilgili kurulum sonrasında bilahare yazışabiliriz.

@Mehmet bahsettiğin ayarlar eski sürüm çekirdekler için geçerli, Debian Stable gibi bir sürm mü kullanıyorsunuz. Çekirdek 3.11 sürümden sonra çekrdeğe dinamik güç yönetimi (DPM) özelliği eklendi. Bunu basit bir grub dosyası ayarıyla etkinleştirmek mümkü oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

@Tamer7, sistemde Intel + AMD hibrid GPU yoksa Sürücü Yöneticisini açıp GPU için önerilen sürücüyü kurmanı yeterli olacaktır. Sistem özellkleriniz ile Cinnamon masaüstünü rahtlıkla kullanabilirsiniz. Büyük ihtimalle videolarda yırtılma ve Cinnamon efektlerinde yavaşlık sorunu yaşayacaksınız. Bunları Vsync'yi ve Video Tearing özelliğini etkinleştirerek aşabilirsiniz. Bununla ilgili kurulum sonrasında bilahare yazışabiliriz.

@Mehmet bahsettiğin ayarlar eski sürüm çekirdekler için geçerli, Debian Stable gibi bir sürm mü kullanıyorsunuz. Çekirdek 3.11 sürümden sonra çekrdeğe dinamik güç yönetimi (DPM) özelliği eklendi. Bunu basit bir grub dosyası ayarıyla etkinleştirmek mümkü oluyor.

Şu anda kullandığım makina nvidialı. Yeğenimin laptopuna arch linux yükledim, ama uzun zamandır update etmiyorum.
    Kernel parametresi vererek mi DPM açılıyor?
    Nasıl yapıldığını anlatırsan çok iyi olur. Kartın ısı seviyesi nasıl yeni kernelle?
    Toshiba'yı update ederken bu ayarlara dikkat etmem lazım, çünkü tohsibanın bu versionunda ısı sensörlerinin değerlerini, ne windowsda ne de linuxde okuyamıyorsun, elinle veya fan gürültüsüne bakarak ısınıp, ısınmadığını hissetmeye çalışıyorsun, öyle gıcık bir makina yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 17 Aralık 2014; 0:07:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mehmetdagli1

Şu anda kullandığım makina nvidialı. Yeğenimin laptopuna arch linux yükledim, ama uzun zamandır update etmiyorum.
    Nasıl yapıldığını anlatırsan iyi olur. Kartın ısı seviyesi nasıl yeni kernelle? Toshiba'yı update ederken dikkat ederim.

Aşağıdaki bağlantıda bahsedilmişti.

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=82762220

ATI ekran kartı kullanmadığım için ısı seviyeleri hakkında bir yorumda bulunamıyorum. Ama çekirdeğin yeni sürümlerinde güç yönetimi 3.11'e göre dahi daha iyi durumda.

Yakın zamanda ATI için açık kaynak sürücülerde kapalı kaynak sürücülerin performansına yaklaşmaya başlamışlar.

www.phoronix.com
    AMD Kaveri: Open-Source Radeon Gallium3D vs. Catalyst 14.12 Omega Driver - Phoronix
    http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_kaveri_omega&num=1

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mehmetdagli1

Nasıl yapıldığını anlatırsan iyi olur. Kartın ısı seviyesi nasıl yeni kernelle? Toshiba'yı update ederken dikkat ederim.

ATI ekran kartı kullanmadığım için ısı seviyeleri hakkında bir yorumda bulunamıyorum. Ama çekirdeğin yeni sürümlerinde güç yönetimi 3.11'e göre dahi daha iyi durumda.

Yakın zamanda ATI için açık kaynak sürücülerde kapalı kaynak sürücülerin performansına yaklaşmaya başlamışlar.

Alıntıları Göster
    quote:

Update ederken "radeon.dpm=1" parametresini deniyim. Teşekkürler.
    Bu eski toshiba'nın ısı dengesi iyi değil. Test ederek yükleme yapmam lazım. Yeğenim windows yüklüyken 3d oyunlarla haşatını çıkarmıştı makinanın. Tamir ettim. Şimdi linux'de 3d oyun oynuyor ama gpu underclock ettiğim için bozamıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 17 Aralık 2014; 0:30:59 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @mehmetdagli1, güç profillerinden bahsediyorsunuz değil mi? Bu değişkenle de güç profilleri kullanılıyor.

battery: Pil ömrü için en uygun profil.
    balanced: Pil ve performans için dengeli bir kullanım sağlayan profil
    performance: Performansı öne çıkaran profil seçeneği.

Bu profilllerden tercih ettiğinizi etkinleştirmek için aşağıdaki komut ile rc.local dosyasına ekleme yapmalınız.
    Systemd'de farklı bir yol izlenebilir, systemd cahiliyim.

sudo gedit /etc/rc.local

Açılan dosyada exit 0 satırının bir üst satırına tercih ettiğiniz profil ile ilgili satırı ekleyiniz.

Pil ömrü öne çıkaran profil için.

echo battery > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

Pil ve performans arasında dengeli bir kullanım sağlayan profil için

echo balanced > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

Performansı öne çıkaran profil seçeneği için.

echo performance > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

Dosyayı kaydedip sistem yeniden başlattıldığında tercih edilen profil etkin olacaktır.

Not : DPM ATI HD 2x00 sürüm ve sonrasını destekliyor.

• quote:

@mehmetdagli1, güç profillerinden bahsediyorsunuz değil mi? Bu değişkenle de güç profilleri kullanılıyor.

battery: Pil ömrü için en uygun profil.
    balanced: Pil ve performans için dengeli bir kullanım sağlayan profil
    performance: Performansı öne çıkaran profil seçeneği.

Bu profilllerden tercih ettiğinizi etkinleştirmek için aşağıdaki komut ile rc.local dosyasına ekleme yapmalınız.
    Systemd'de farklı bir yol izlenebilir, systemd cahiliyim.

sudo gedit /etc/rc.local

Açılan dosyada exit 0 satırının bir üst satırına tercih ettiğiniz profil ile ilgili satırı ekleyiniz.

Pil ömrü öne çıkaran profil için.

echo battery > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

Pil ve performans arasında dengeli bir kullanım sağlayan profil için

echo balanced > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

Performansı öne çıkaran profil seçeneği için.

echo performance > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

Dosyayı kaydedip sistem yeniden başlattıldığında tercih edilen profil etkin olacaktır.

Not : DPM ATI HD 2x00 sürüm ve sonrasını destekliyor.

evet, güç profilleri. Ben arch linux belgelerinden bakarak yapmıştım:

systemd neden rc.local dosyasını defaultda kaldırdı anlamıyorum. rc.local.service dosyası oluşturmak için bi saat uğraşıyoruz boşu boşuna.

Kartı ATI HD 2x00 'dan üstü mü tam emin değilim, laptop şimdi yanımda diil. Benim için pilden ziyade sıcaklık önemli. Yazdıklarını denicem, sağol.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 17 Aralık 2014; 1:03:07 >

• Aşağı yukarı bendede aynı sistem var. ATİ Radeon HD 4650 ekran kartım var driver kurunca sistem çöküyor fakat seninki 5000 series ondan böyle birşey olmaz kur rahatla.
  • Cevaplar için teşekkürler kuruncu tekrar yazacağım :)
  • Gayet güzel kurdum ve güncellemeleri yaptım tavsiyeleriniz nelerdir ? Wubi ile tüm windows .exe dosyalarını falan açabilirmiyim ?
  • @Tamer aşağıdaki komutun çıktısını rica edelim. Sistem ısınma ve fan sorunu var mı?

inxi -Fx

Wubi yerine Wine uygulamasını kastettiniz sanırım. Wine ile tüm .exe uzantılı dosyaları çalıştıramazsınız. Ama özellikle çalıştırmak istediğiniz uygulamalar var ise bunları sorabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.