Şimdi Ara

Büyük markalar kaç yıl parça desteği sağlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
91
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mesela sony , apple veya sennheiser yeni bi kulaklık çıkardı buna kaç yıl parça desteği sağlarlar ?

• 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun‘a göre, üreticiler ve ithalatçılar, piyasaya sundukları bir ürünün satışını takip eden 10 yıl boyunca yedek parça bulundurmak zorundadırlar. Yedek parça temini, ürünün üretiminin durdurulmasından itibaren 10 yıl süresince geçerli olacaktır yani bir modelin üretimi sona erdiğinde bile, o ürüne ait yedek parçaların Türkiye’de 10 yıl boyunca bulunabilir olması gerekmektedir.
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt

Maalesef tecrübeyle bildiğim kadarıyla ve mevzuattan şimdi tekrar kontrol ettiğim kadarıyla cevabınız doğru değil.

İlgili kanun satış sonrası hizmetlerde süre için sabit bir '10 yıl' değil, 'kullanım ömrü süresi' ifadesi kullanmaktadır ve ürün türlerine göre resmi bir "kullanım ömrü" listesi içermektedir. Bir de ayrı bir listeyle yine ürün cinsine göre sağlanması gereken minimum yasal "garanti süresi" yer almakta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmdat Çekici -- 27 Eylül 2024; 13:17:53 >
  • Başlığa göre soru kulaklıkla ilgili ve kulaklıklarda sağlanması gereken minimum garanti süresi 2 yıl, "kullanım ömrü" ise 3 yıldır. Mevzuatı pek karışık bulmuyorum, google'a aratarak bir pdf dosyası halinde indirip "kulaklık" aratarak '8.4.10 Kulaklık' kalemi altında her iki bilgiye de kolayca ulaşabilirsiniz.

Tüketicinin Korunması Kanunu pdf dosya

Çeşitli firmalar (yaygın ve iyi sanılan bir çoğu da dahil) bu resmi mevzuatın çok üstünde vaatlerde bulunarak sözleşmeye dahil ettiği süreleri (garanti süreleri dışında kalan) başları sıkıştığında bu kanuna dayanarak sözleşmeyi (kendi sözleşmesini) boşa çıkarabilmekte (tecrübe). Bunun yanında üretici/distribütör/yetkili satıcı/yetkili servis ilişkilerinin hukuken denetlenmemesi yüzünden keyfi mağduriyetler pek engellenemiyor. "Büyük marka" ile Türkiye'de satın alınan "büyük marka" arasında satış sonrası çok büyük farklar olabilldiğini unutmayın. Örneğin, 2002'den beri aralıksız ve çok yoğun bir Sennheiser kullanıcısıyım ve Sennheiser önemli bir marka ama kimse bana Türkiye Sennhesier'dan bir ürün aldıramaz...

Verilen ilk cevap gibi Türkiye özelinde sorduğunuz varsayımıyla yanıtladım. Marka ayrımı yapmadan, üretici ana firmanın satın aldığınız ülkedeki dağıtım firması görünen firmayı destekleyip desteklemediğini kontrol edip, destekliyorsa, ürünü satın alacağınız satıcının distribütörün yetkili satıcı listesinde olup olmadığını kontrol ettikten sonra ürünün matbu garanti süresi yedek parça tedariki için de elinizdeki tek resmi dayanak olacaktır.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmdat Çekici -- 27 Eylül 2024; 13:2:50 >

• İmdat Çekici İ kullanıcısına yanıt

Kulaklıklar için 3 yılmış evet. Ben otomobil açısından cevaplamıştım. Kulaklık çin malı değilse zaten bozulmuyor yıllarca. Örn; Sony bluetooth kulaküstü kulaklık var bende, 4 yılı geçti alalı hala canavar gibi çalışıyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.