Şimdi Ara

BYD, elektrikli Sealion 05'i tanıttı: 16 bin dolardan başlıyor! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Sanırım tuz'un kilosunun 1000 lira olduğu zamanlara kısa süre içinde geleceğiz.

• android seyfi A kullanıcısına yanıt
    Doğru ucuza millet birşey almasın...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    LPG'nin litre fiyatı benzinin yarısını hiç geçemdi. Bence bunun en muhtemel sebebi LPG'nin konutlarda mutfak, sıcak su, ısınma için kullanılması.

LPG benzinin yarısına satılsa bile satıcısına kazanç getiriyor.

Elektriğin kWh'sı,100-150 kW gibi hızlı şarjda bile 10TL. Mesken elektriği 2,3TL/kWh.

LPG ve elektrik bu kadar ucuz iken, sofralarda, gıda sektöründe yoğun kullanılan tuzun fiyatının artması olanaksız. Doğada en bol bulunan madde olduğu için de olanaksız.

Lityum, anlam ve değerini hammaddesi olan tuzdan değil, üretilmesi için gereken know-how 'dan alıyor. EV bataryası da anlam ve "kazanç" değerini, günümüz IT teknolojisi, robotize üretim, vs sayesinde

sıfıra yakınsanan birim üretim maliyetlerinden alıyor. (80 kWh kapasitesinde) ırtalama bir EV bataryasının fabrika cıkış maliyeti $500 ya vardır ya yoktur. Fakat EV satışında gösterilen maliyeti $5000'dir, serviste

y.parça olarak almak istediğinizde $10-15bin yada üstü rakama alabilirsiniz.

Başka türlü bu işler yürümez.

Bu son cümleyi özellikle kWh'sı 2,3TL 'den satılan elektrik için iyi düşünmelisiniz. İyi düşünmeler

• berkandinçay B kullanıcısına yanıt

Üstad kinayeli laf geçirmeye gerek yoktu.

Umarım tuz doğada bolca vardır, sonra dediğim gibi kilosunu 1000 liradan almak istemem.

Bir de mesken elektrik için devletin sübvanseyi keseceği konuşuluyor kimi insanlar diken üstünde.

Mart ayı için faturalar da gelmeye başladı.

Şunu ekliyim doğada tuz bitmez ama Türkiye'de ne tür fırsatçılıklar yaşanacağını da bilemezsin.

Chatgpt'den baktım fakat burası Türkiye ve bu ülkeye inancım sıfır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 27 Mart 2025; 1:18:1 >
  • Rindaman kullanıcısına yanıt
    Espri amaçlıydı o, gerçekten. Kinayemsi bir düşüncem yoktu.

Tuz yeryüzünde en bol bulunan elementlerden biri.

O yüzden ne Lityum pil ne pazarda satılan tuz asla pahalı olmaz ancak yine de dediğin gibi ne tür fırsatçılık yaşanacağını bilemeyiz yine de.,

Şu an tuzdan üretilen lityum kimyasalını kilosu $68'lik bir element olarak tanıtıp otomobil Lityum batarya fiyatını yüksek gösterip,

100% robotize üretim, 100% kompüterize tedarik ve işletmecilik sayesinde sıfıra yakınsanan maliyetlerle üretilen araçları onbinlerce dolardan itekliyorlar, sonra 16bin doları cazip fiyat ilan ediyorlar.

Oysa ki 16bin dolar bile gerçek üretim maliyetinin en az 4 katı.

Elektrik fiyatlarında da aynen böyle bir oyun dönüyor. Almanya ile bir karşılaştırma yapalım:

Almanya'da mesken elektrik fiyatı brüt (tüm vergiler dahil) 29 sent/kWh. Almanya asgari ücret net €1800, ayda 6200kWh elektrik alınabiliyor.

Türkiye'de mesken elektriği brüt 2,2TL/kWh. 22bin TL net asgari ile 10bin kWh elektrik alınabiliyor.

Mesken elektriği Türkiye'de Almanya'dakinden daha ucuz fakat Türkiye'de ücretler asgariye yakınken Almanya'da asgari ücretin üstü oldugu düşünülürse,

ortalama gelire orantılı Almanya Türkiye elektrik fiyatları kafa kafaya. Benzin Almanya'da asgariyle oranlandığında, Türkiye'dekinden 2 kat ucuz iken, elektrik kafa kafaya.

Her iki ülkede de elektrik sübvanse ediliyor deniliyor. Benzine %300 vergi bindiriliyor, elektrik ise sübvanse ile indiriliyor. Oysa ki ikisi de enerji.

Sübvanse işinin elektriğin gerçek üretim maliyetlerini gölgeleme amaçlı bir oyun olduğunu düşünüyorum.

Elektriğin gerçek üretim maliyeti çok düşük, onu yüksekmiş gibi gösterme amaçlı sübvanseden bahsediliyor.

Anlıyorum, sağolun.

Biraz cevap verelim:

Tuz bir element değildir. Tuz denilen madde, metallerin ametaller ile yaptığı bileşikler denir, yani anyon ve katyon iyonlarının bir araya gelişi. Metaller genelde katyon, ametaller de anyon olurlar. Yani sadece aklımıza sofra tuzu gelmesin (NaCI)

Bir tuz madeninde Lityum tuzu yoksa, orada lityum üretilemez, yani lityum yoktan var olamaz. Dolayısıyla "tuzdan lityum üretimi" diyince sanki sofra tuzundan lityum piller üretiliyor gibi oluyor.

Böyle bir şey imkansızdır. Sofra tuzundan lityum pil üretilemez. Sofra tuzunun moleküler formülü NaCl'dir, yani sodyum (natrium) klorür. Bir lityum atomında 3 adet proton varken, sodyum atomunda 11 adet proton vardır. Bu ikisi tamamen farklı elementlerdir.

Doğru tabir olarak; lityum, lityum tuzundan üretilir. Lityum tuzu madenleri. Bu madenlerde pek tabii ki sofra tuzu da vardır, diğer muhtelif tuzlar da olabilir. Sonuçta bu maddeler birbirlerinden bıçak gibi ayrılmış bir durumda değiller. Bir madenden birçok farklı ürün üretilebilir. Bu maden analizine giriyor, farklı bir konu.

quote:

Tüm bunlardan Lityum ile tuz arasında bir ilişki olduğu sonucu cıkar. Tuzdan üretilen dayanıklı batarya hammaddesine "lityum", dayanıksız hammaddeye de Na-ion adı verilmiş

"Tuz" derken ne kastedildiği önemli. Sofra tuzu mu? Lityum tuzu mu?

Elektriğin üretim maliyeti ise devletler tarafından belirlenir genelde, neden? Çünkü o elektriğin üretildiği santralleri (barajlar, nükleer, kömür santralleri, rüzgar gülleri vs) çoğu zaman devletler yapar. Tabii, devlet de bir noktada bir şirket olduğu için kendi kar marjını (vergi) koyacaktır. Bunun kararı, kendi stratejileri ölçüsünde devlete aittir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V4LKyR -- 28 Mart 2025; 5:52:52 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.