Şimdi Ara

C3 1.4 HDİ hakkında (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.777
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: Awacs

EBA'nın yaptığı işin ESP ile alakası yok,ESP C3 lerde yok,bunu anlatmaya çalıştım TOTAL_war'a
    Sizin yazdığınızdan C 3 te ESP olduğu ama adının Eba olduğu anlaşılıyor?
    quote:

Orjinalden alıntı: panisher

Arkadaşım ben C3 1.4 HDI 8v aldım geçen yaz.Almadan önce Fiesta,Fusion,Corsa,Getz vs.hepsine baktım.O zaman focus kasa değiştirmişti baya kastım ama gücüm yetmedi.Neyse aynı yollardan geçtik yani ve sonuçta c3 aldım ve çok memnunum doğrusu.Arkadaşım 2003 HDI 16v almıştı o da çok memnun,bi şikayetini duymadım.
    İster 16v olsun ister 8v olsun ikisinde de EBA(Acil fren destek sistemi)standart.Yani fren destek sistemi var ama adı ESP değil EBA.
    Performansa gelince,tabi göreceli bi olay ama bana göre 8v gayet iyi kaçıyo(yarışmamak şartıyla).
    İç mekan da rakiplerine göre oldukça ferah,bütün arabaların tavanını seyredersin.
    Sonuç olarak tavsiye eder misin dersen hiç durma güvenerek al derim,pişman olmazsınız.Hele bide paran varsa !&V full aldın mı tadından yenmez olur

Haklıymışsın arkadaşım ben citroenin kendi sayfasına baktım EBA(acil fren destek sistemi )yazıyor ama ESP bambaşka bişeymiş özür dilerim.
    Konu açan arkadaşım senin için araştırdım arkadaşında söylediği gibi bu araçlarda (sonradan takılmamışsa)kesinlikle ESP yok.Çünkü ESP nin olması için önce ABS olması şart.X dizayn olan bu aracın eski versiyonlarında da ABS yok.Sadece 2006 ya 2 versiyon olarak çıkanlarda var.
    İşine yarayacağını umarım,açıklamalar burada.

ESP NEDİR, HANGİ KISIMLARDAN OLUŞUR?

İngilizce “Electronic Stability Program” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ESP. Türkçe’ye “Elektronik Stabilite Programı” olarak çevirebiliriz. Stabilite ise sağlamlık, denge, kararlılık manalarında kullanılabilir.

ESP’yi aslında tek başına bir sistem gibi düşünmemek lazımdır. ABS (Kilitlenmeyi önleyen fren sistemi) ve TCS (veya ASR) (Patinaj önleme sistemi) ikisi birlikte ESP sistemine destek verirler. Yani ABS ve TCS olmadan bir araçta ESP’nin varlığından söz edilemez.

ESP aşağıdaki elektronik algılayıcılar ve parçalardan oluşur.

ABS Hidroliği ve Fren Basıncı Algılayıcısı:
    Ani fren durumlarında araç tekerlerine uygulanan fren basıncını algılayan ve tekerlerin kilitlenmesini önleyen parçalardır. Tekerlerin kilitlenmesi aracın hakimiyetinin kaybedilmesi demektir.
    Teker Hız Algılayıcıları:
    Aracın tüm tekerlerinde bulunan ve hepsinin hızını ayrı ayrı ölçebilen algılayıcılardır.
    Direksiyon Açısı Algılayıcısı:
    Direksiyonda bulunan ve sürücünü gitmek istediği yönün ESP tarafından anlaşılmasını sağlayan algılayıcıdır.
    Yanal Hız Algılayıcısı:
    Aracın doğrultusundan ne kadar saptığını ve yanal hızlarının ne olduğunu ESP’ye bildiren algılayıcıdır.
    ESP Elektronik Kontrol Ünitesi:
    Bütün algılayıcılardan gelen bilgileri çok kısa sürede değerlendirip, kritik durumlarda ESP sistemini devreye sokar.

Bu kadar teorik bilgiden sonra sistemin nasıl çalıştığına bir bakalım...

ACABA NASIL ÇALIŞIYOR?

ESP’nin nasıl çalıştığını anlamak için ilk olarak şunu bilmekte fayda var galiba.

Sürücünün araçtan istedikleri ve aracın davranışı devamlı ESP tarafından analiz edilir. Bunlar arasında bir dengesizlik varsa ESP devreye girer. Yani ESP arka planda devamlı faal durumdadır. Sadece kritik durumlarda devreye girer.

ESP’nin devreye girdiği iki durumu anlatarak olayı açıklığa kavuşturalım. Ama ilk önce arabada ESP yoksa ve varsa neler oluyor onu bir izleyelim.

Ani bir manevrada arabanın burnu düz doğrultuda kayarsa (Understeer):

Hızla giderken önünüze ani bir engel çıkarsa veya keskin bir viraja girerseniz, arabanın burnu düz bir doğrultuda kaymaya başlayacaktır. Direksiyonu çevirdiğiniz yöne araba gitmeyecektir.

Bu durumda teker hız algılayıcıları ön tekerlerin kontrolden çıktığını algılar. ESP algılayıcılar sayesinde sürücünün gitmek istediği yön ile aracın gittiği yön arasında farklılık olduğunu algılar. Sürücü sola gitmek istiyorsa sol arka tekere, sağa gitmek istiyorsa sağ arka tekere ESP fren uygular. Bu sayede aracın burnu gitmek istenen yöne doğru düzelir.

Ani bir manevra esnasında arabanın arkası savrulursa (Oversteer):

Arabanızın arkası sağa veya sola savrulma eğilimi gösterdiği zaman yanal hız algılayıcısı aracın rotasından saptığını anlar. Teker hız algılayıcıları arka tekerin kaymaya başladığını, fren basıncı algılayıcısı da ön ve arka tekerler arasında bir dengesizlik olduğunu algılar. Bütün bu bilgileri değerlendiren ESP kontrol ünitesi, araç sola savruluyorsa sol ön tekere, sağa savruluyorsa sağ ön tekere fren uygular. Bu fren uygulama motor gücünü kesme (TCS sayesinde) şeklinde de olabilir. Bu sayede arabanın arkasının savrulması önlenir.

Bunların dışındaki, yolun buzlanması, kaygan olması gibi durumlarda da aracınızın dengesinde bir düzensizlik olması durumlarında ESP yine devreye girmektedir.

DAHA YAKINDAN BAKALIM!

Açıklamaları okumaktan sıkıldıysanız eğer aşağıdaki animasyonumuz her şeyi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

MERAK EDİLENLER

Aşağıda merak edebileceğinizi düşündüğümüz sorulara cevap bulacaksınız.

Arabamda ESP varsa, ABS de var mı demektir?
    Evet. Çünkü ESP, ABS ile birlikte koordineli olarak çalışır.

Arabamda ESP yok taktırabilir miyim?
    Olabilir. Fakat ESP bir çok algılayıcı ve elektronik parçadan meydana gelmektedir. Bütün bunların uzman kişiler tarafından aracın farklı bölgelerine takılması gerekmektedir. Bu da size biraz pahalıya patlayabilir. Pratikte kolay ve ekonomik olanı ise aracın üretimi esnasında bunların üretici firma tarafından takılmasıdır.

ESP’ye niye ihtiyacım olsun ki?
    ESP aracınızın kritik durumlarda savrulmasını ve kaza yapmasını önler. Güvenliğiniz için faydalıdır.

ESP sisteminin asıl amacı araçlarda olabilecek şase hatalarının kapatmak mıdır?
    Hayır. ESP’nin görevi aracınızın kritik durumlarda güvenliğini sağlamaktır. Aracın şase sisteminin iyi olması, tabi ki aracın daha güvenli olması ve konforlu sürüşe sahip olması demektir, ama ESP sistemi ekstra güvenlik sağlar, hataları örtbas etmez.

Arabamda ESP varsa sürüş sitilimi değiştirmem gerekir mi?
    Hayır gerekmez. ESP size destek için ve konforlu sürüş için vardır. Sizin yeterli olamayacağınız kritik durumlarda devreye girer.

ESP hangi durumlarda hangi tekere fren uygular?
    Birinci durum: Aracın ileriye doğru yanal olarak düz bir çizgi üzerinde kaydığı zamanlar, arka tekere fren uygulanır. Araç sola gitmek istiyorsa sol arka tekere, sağa gitmek istiyorsa sağ arka tekere fren uygulanır.
    İkinci durum: Araç arkası savrulacak şekilde dönme hareketi yapmaya başlarsa, ön tekerlere fren uygulanır. Bu tekerler savrulmanın dış tarafında olan ön tekerlerdir.

http://www.soylenasil.com/makine/esppr.htm

• kardeş sen hangi şehirdesin 1, linkdeki araba benim sahip olduğum bi araçda ondan

quote:

Orjinalden alıntı: TOTAL_WAR

Awacs ,hocam benim bi iddiam yok yanlış anlama ben zerre kadar anlamam citroenden e ama arabanın sahibi arabada esp var diyor.Galeri sahibi EBA ile ESP'nin farkının bilecek kapasitede bi adam olmayabilir bunu bende açıkçası bilmiyorum eba ile esp'nin sizlerinde söylediği gibi alakası yok EBA acil fren destek sistemidir ve ben bu sistemin C5'te abs ve esp ile birlikte opsiyonel olarak verildiğini duymuştum sanırım kullanım alanı sınırlı bide mazdanın bikaç modelinde var olduğunu biliyorum ama onun dışında ne kadar yaygındır bilmem hatta ben eğer bahsi geçen arabadaki fren sistemi EBD ise ilk defa karşılaşıyorum.ha bide alttaki linklere de bi göz atın

http://araba.com/211761.html

http://araba.com/225097.html

http://araba.com/210165.html

http://araba.com/250580.html

Arkadaşın baktığı araba bu son linktekinin aynısı modeline varana kadar km 49binde tamamen orijinal olduğu söyleniyor parça boya hatta çizik bile yok bence tertemiz bi araba ve galerici bu son fiyat 20 milyar çekmiş 1 kuruş inmem demiş.Gelelim ESP'ye bu linklerdekinin tamamının aslında EBA olduğunu mu kabul edelim.

• Ankaradayız kardeş ben bunları araba.com'dan bakarak buldum arabaları tanımam doğrudur birisi senindir.O zaman kardeş bu sorunun cevabı sende bu arabaların hepsinin donanımında ESP yazıyor yukarda da bu araçlarda ESP yok deniliyor sen ne dersin buraya sende dahil diğer araba sahiplerinin ESP diye yazdığınız şey aslında EBA'mı?

Birde panisher kardeşim benim ellerin dert görmesin emeğine sağlık.Ama orada bi hüküm koymuşun bi arabada ESP olması için illa ABS olmalı şeklinde buna katılıyoruz bu ikisi koordineli çalışan iki aygıt.Ama sonrasında X design olan bu aracın eski versiyonlarında ABS olmadığını sadece 2006 ya 2 versiyon olarak çıkanlarda var demişin burda bi hata olmadığına eminmisin netten araştırdım bende senin hesap ne kadar C4 1.4 HDI 16V varsa hepsinde ABS fren sistemi mevcut orada verdiğim linkleride bi incele istersen.Ben gidip arabayı görmedim hoş görsemde ESP- EBA ayrımını yapacak ustalıkta bi adam değilim yoksa valla gidip bakardım hayatta bu arabayla işim olmaz belki arkadaşta almayacak bu arabayı ama merak.Sonuçta ortada linklerde gördüğünüz ESP'si olduğunu iddia eden arabalar var ve ben sadece bir kısmını koydum ikinci el sitelerinde böyle bi dünya ilan mevcut.

• C3 1.4 HDı 16V 'de ABS mevcuttur.
    ESP olması için ABs olması gerekmesi ayrı bir konu ancak ABS olması için ESP gerekmez

Bu arada panisher rica ederim,özür dilenecek bir konu yok,forum paylaşım,bilgi arttırımı içindir,hepimiz bilgilerimizi paylaşıyoruz,bundan daha güzel bir şey olamaz
  • quote:

Orjinalden alıntı: Awacs

C3 1.4 HDı 16V 'de ABS mevcuttur.
    ESP olması için ABs olması gerekmesi ayrı bir konu ancak ABS olması için ESP gerekmez

Bu arada panisher rica ederim,özür dilenecek bir konu yok,forum paylaşım,bilgi arttırımı içindir,hepimiz bilgilerimizi paylaşıyoruz,bundan daha güzel bir şey olamaz

Arkadaşları yanlış bilgilendirdiğim için özür dilemem gerektiğini hissettim
    Benim bahsettiğim araç 1.4 8v yani X design olan.Citroenin sitesinde hiç biyerde ESP yazmıyo arkadaşlar.Valla amma karışık bi işmiş

• VALLA BEN ALDIĞIMDA DA ESP OLDUĞU SÖYLENDİ AMA BİLEN BİRİSİ TARAFINDAN OLMADI O YÜZDEN KİMSEYİ SUÇLAYAMAM. YUKARIDAKİ ANLATILANLARA GÖRE BENİM ARABADA ESP YOK DİYEBİLİRİM ANCAK.

quote:

Orjinalden alıntı: TOTAL_WAR

Ankaradayız kardeş ben bunları araba.com'dan bakarak buldum arabaları tanımam doğrudur birisi senindir.O zaman kardeş bu sorunun cevabı sende bu arabaların hepsinin donanımında ESP yazıyor yukarda da bu araçlarda ESP yok deniliyor sen ne dersin buraya sende dahil diğer araba sahiplerinin ESP diye yazdığınız şey aslında EBA'mı?

Birde panisher kardeşim benim ellerin dert görmesin emeğine sağlık.Ama orada bi hüküm koymuşun bi arabada ESP olması için illa ABS olmalı şeklinde buna katılıyoruz bu ikisi koordineli çalışan iki aygıt.Ama sonrasında X design olan bu aracın eski versiyonlarında ABS olmadığını sadece 2006 ya 2 versiyon olarak çıkanlarda var demişin burda bi hata olmadığına eminmisin netten araştırdım bende senin hesap ne kadar C4 1.4 HDI 16V varsa hepsinde ABS fren sistemi mevcut orada verdiğim linkleride bi incele istersen.Ben gidip arabayı görmedim hoş görsemde ESP- EBA ayrımını yapacak ustalıkta bi adam değilim yoksa valla gidip bakardım hayatta bu arabayla işim olmaz belki arkadaşta almayacak bu arabayı ama merak.Sonuçta ortada linklerde gördüğünüz ESP'si olduğunu iddia eden arabalar var ve ben sadece bir kısmını koydum ikinci el sitelerinde böyle bi dünya ilan mevcut.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.