Şimdi Ara

Cengiz Han Hakkında (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Sanata ve bilime gereken önemi verdi, meyvelerini topladı. Dünya hakimiyeti amacı vardı. Teslim olmayanları doğradı. Gücünü doğuya ve batıya ispat etti. Kudretli ve çok büyük bir devlet kurdu torunları bunu sonradan dahada genişletti ve sonra parçaladılar. Çapulculardan oluşan ordusu yoktu, çok iyi eğitimli ve düzenli bir ordusu vardı. Sözleri yasaydı. Kurduğu devlet dünya tarihinin en geniş devleti olarak görülür.

Hakkında bilinen yanlışlar;

Kesinlikle Türk değildi, Moğoldu. Devletinde Türklerde vardı fakat yönetim güç Moğol hanedanının elindeydi.

Türklerin intikamını almak için araplara saldırmadı, hiçbir alakası yok. Aslında esas saldırıyı torunu Hülagü yaptı, Cengiz değil.

Allahla ve İslamla bir alakaları yoktu. Yok efendim biz Allahın askeriyiz demişlerde falan filan gibi geyikler dolanıyor ortada. Hülagü mektubunda derki: "camilerinizi yıkacağız, allahınızın güçsüzlüğünü ispatlayacağız" der. Varmı ötesi? Bi tanrı inançları vardı ama bu İslamiyet değil kesinlikle. Azılı İslam düşmanlarıydılar, fakat moğol hanedanının sonraki kuşaklarından Müslüman olanlar oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuhendisTurk -- 29 Ocak 2016; 15:12:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MuhendisTurk

Sanata ve bilime gereken önemi verdi, meyvelerini topladı. Dünya hakimiyeti amacı vardı. Teslim olmayanları doğradı. Gücünü doğuya ve batıya ispat etti. Kudretli ve çok büyük bir devlet kurdu torunları bunu sonradan dahada genişletti ve sonra parçaladılar. Çapulculardan oluşan ordusu yoktu, çok iyi eğitimli ve düzenli bir ordusu vardı. Sözleri yasaydı. Kurduğu devlet dünya tarihinin en geniş devleti olarak görülür.

Hakkında bilinen yanlışlar;

Kesinlikle Türk değildi, Moğoldu. Devletinde Türklerde vardı fakat yönetim güç Moğol hanedanının elindeydi.

Türklerin intikamını almak için araplara saldırmadı, hiçbir alakası yok. Aslında esas saldırıyı torunu Hülagü yaptı, Cengiz değil.

Allahla ve İslamla bir alakaları yoktu. Yok efendim biz Allahın askeriyiz demişlerde falan filan gibi geyikler dolanıyor ortada. Hülagü mektubunda derki: "camilerinizi yıkacağız, allahınızın güçsüzlüğünü ispatlayacağız" der. Varmı ötesi? Bi tanrı inançları vardı ama bu İslamiyet değil kesinlikle. Azılı İslam düşmanlarıydılar, fakat moğol hanedanının sonraki kuşaklarından Müslüman olanlar oldu.

Aksine her dine hoşgörüyle yaklaşmışlardır. Herhangi bir dinin düşmanı olduklarını sanmıyorum. Yağma ve istila her yere yapılmıştır sebebi de dini değil politiktir.
    Hülagü'nün bahsettiğiniz mektubu ile ilgili kaynak verir misin?

• Benim için Atatürk ile birlikte en akılcı 5 komutan listesinin içinde.
  • Memlük sultanına gönderdiği mektupta geçiyor bu. Kaynak belirtemeyeceğim daha önce okumuştum.

Düşmanlıkları vardı. Bunu sözlerinden ve yaptıklarından anlıyoruz. İslama büyük bir antipatileri vardı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MuhendisTurk M kullanıcısına yanıt
    Rusya'ya, Çin'e, Japonya'ya avrupa içlerine ve anadoluya her yere aynı şekilde yağma ve yıkım yapıldı. Özellikle islama yönelik değil yani.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• şu askerlerin karizmasına bak asalet akıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oceans21

Rusya'ya, Çin'e, Japonya'ya avrupa içlerine ve anadoluya her yere aynı şekilde yağma ve yıkım yapıldı. Özellikle islama yönelik değil yani.

Hocam tekrar araştıracağım.

• 3.sinif turkcu ergenlerin hayran oldugu sahis. Onun zamaninda yasasaydilar buyuk ihtimal soveceklerdi

Buyuk bir komutan.

• quote:

Orijinalden alıntı: Requiestcat in Pace

3.sinif turkcu ergenlerin hayran oldugu sahis. Onun zamaninda yasasaydilar buyuk ihtimal soveceklerdi

Buyuk bir komutan.

Neden sövsünler? Cengiz Han döneminde, kendi isteğiyle Moğol İmparatorluğu'na katılan bir sürü Türk komutan, maliyeci, yönetici var.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarihçi

quote:

3.sinif turkcu ergenlerin hayran oldugu sahis. Onun zamaninda yasasaydilar buyuk ihtimal soveceklerdi

Buyuk bir komutan.

Neden sövsünler? Cengiz Han döneminde, kendi isteğiyle Moğol İmparatorluğu'na katılan bir sürü Türk komutan, maliyeci, yönetici var.

Olabilir. Karşısında savaşan Türkler daha fazla olduğundan büyük ihtimal ergenlerimiz o zaman da barbar, foşik mungollar diye dolaşacakti. Cengiz Hanı, Hülagü Hanı falan Türk bilip, Türklük için, intikam almak için savaştığını zannediyorlar. Buna inanan ve Türk insanını insanüstü bir varlık olarak gören, diğer insanların Türklere köle olması gerektiğini düşünen binlerce kişi görüyorum sosyal medyada.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Tarihçi

quote:

Buyuk bir komutan.

Olabilir. Karşısında savaşan Türkler daha fazla olduğundan büyük ihtimal ergenlerimiz o zaman da barbar, foşik mungollar diye dolaşacakti. Cengiz Hanı, Hülagü Hanı falan Türk bilip, Türklük için, intikam almak için savaştığını zannediyorlar. Buna inanan ve Türk insanını insanüstü bir varlık olarak gören, diğer insanların Türklere köle olması gerektiğini düşünen binlerce kişi görüyorum sosyal medyada.

Fark ettiysen Türkiye'deki insanlardan bahsetmedim hiç.

Cengiz'in karşısında savaşan Türkler'in daha fazla olduğu kanısına nasıl ulaştığını da merak etmiyor değilim.

Oğuzlar hariç neredeyse bütün Türkler Cengiz ve torunlarının hizmetine girmiştir. Moğollar'ın önünden kaçanlar sadece Oğuzlar. Bütün bir Türk alemi sanki Moğollar'a düşman gibi göstermek tarihe aykırı.

Sübötey Türk mesela. Hülagü'nün eşi Türk. Moğollar'a okuma yazma öğretenler ve mali işlerini düzenleyenler Uygurlar. Altın Orda'nın ordusu neredeyse tamamen Kıpçaklar'dan oluşuyor. Büyük Hanlık'ın ordusunda, her on kişiden yedisi Türk.

Günümüzdeki insanların nasıl davrandığı beni ilgilendirmiyor ve zaten onlardan da hiç bahsetmedim. Ben, verdiğin bilgilerin yanlışlığından bahsediyorum.

• Tarihçi kullanıcısına yanıt
    Ben de sorduğun soru üzerine açıkladım.

Cengiz Han değil de genel olarak Moğollar ile savaşanlar olarak düzelteyim.

Oğuzlar'ın nüfusu diğer Türk boylarına göre azımsanmayacak sayıda çok. Ayriyetten Memlükler de var. En azından Türklerin yarısı Moğollara karşı savaşmıştır.(Harzemşah, Selçuklu, Memlükler)

Moğollarla beraber olan Türkleri reddetmiyorum ki.

• dahi ve elbette bir süper güç
  • En başta birilerinin iddia ettiği gibi Türk veya türk hayranı falan değildir. Çünkü Türklük=Sünniliktir o dönemde. Conceptual bir gerçekliktir bu, aksi iddia edilemez. Aksini iddia edenlere özelden ücreti mukabilinde (sağlam kaynaklar okutulacağı için biraz tuzludur) tarih dersi verilir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.