Şimdi Ara

Cesur Yeni Dünya'yı okuyan var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • roman pek akıcı değil. yer yer sıkıldığım ve anlamadığım yerler oldu ancak genel itibariyle bakarsam, tüylerimi diken diken eden bir roman oldu. 1984 bunun yanında ütopya kalır. çünkü 1984'teki kişiler yine eleştirici olarak düşünebiliyordu. yani nasıl düşündükleri, sonuçları ağır olsa bile kendi isteklerine kalmış. 1984 romanında siyasi anlamda halkı kışkırtan ve özgürlük anlamları taşıyan kelimelerin tamamen atılması gibi kötü olabilecek öngörüler olsa bile Cesur Yeni Dünya karşısında ütopya bir roman.

Cesur yeni dünyada ise hükümet halkın böyle yasakların işleyeceğinden korkmuyor çünkü daha doğmadan makinede ve doğduktan sonra uykuda öğrenme salonlarında hükümetin isteğine göre yetiştiriliyor. özellikle alfa beta delta epsilon gibi en üst sınıftan en alt sınıfına kadar konuşma tarzından tutun mesleklerine kadar hükümetin belirlediği şekilde daha gözleri açılmadan belirleniliyor. mesela alfa bir üst sınıf ve genelde yöneticiler olduğu için makinede (evet bu romanda insanlar artık makinede yetişiyor. çünkü annelik ve akrabalık kavramı artık küfür sayılmıştır.) karizmatik, zeki ve nasıl konuşacağını belirleniliyor. En alt sınıf olan epsilondaki bireyler ise angarya işlerde kolayca çalışmaları için makinede bilinçli olarak oksijen yetersizliğine maruz bırakılarak kısa boylu, güçlü, kolay kolay yorulmayan, iki üç kelime dışında pek konuşamayan sadece verilen emirleri anlayan kişiler oluşturuyor.

Burada en çok korktuğum şey ise, bir epsilonun bu angarya işlerinden bıkıp isyan etmesi imkansız olması. yani imkanları tanısanız bile epsilon bunu küfür olarak anlar çünkü hükümet tarafından uykuda "ben epsilon olduğum için hiçbir şikayet etmeden diğer sınıflarla arkadaşlık kurmam ve verilen emirleri yerine getiririm çünkü çok mutluyum" telkinlerle öğretiliyor. Okumayanlar için genel itibariyle değindim. eğer okumadıysanız veya yarıda bırakmışsanız kesinlikle okuyun.

düzeltme: imla hataları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 20 Şubat 2018; 18:9:31 >

• 2001 yılında okumuştum. Matrix filmine ilham veren bölümleri de var kitabın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha öğrencilerin gezdirildiği yerde sıkılıp bırakmıştım. Elimdeki bitsin başlayayım o zaman. Satın alıp da okumadığım tek kitap.

• quote:

Orijinalden alıntı: saksopat

Daha öğrencilerin gezdirildiği yerde sıkılıp bırakmıştım. Elimdeki bitsin başlayayım o zaman. Satın alıp da okumadığım tek kitap.

orada ben de bırakma noktasına gelmiştim. o bölümden sonra küçük bir bölümde de belli başlı iki karakterin ilişkisine değinilmiş. burası da biraz sıkıcı. çevirinin de etkisi var. ancak o bölümlerden sonra daha çok ilgi çekici oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 20 Şubat 2018; 14:5:24 >
  • Kitabın yarısına geldim, durdum çünkü baydı kitap. Akıcılıktan eser yok, bir daha elime alasım bile gelmiyor kitabı o derece. Almadan önce çok ilgi çekici olacağını düşünürken bu kadar gereksiz detaylarla dolu bir kitap olacağı aklıma gelmezdi. Ama fikir güzel, ona lafım yok. Yarısını okuduğum kitaba bakınca şimdi, bu güzel fikir güzel işlenmemiş gibime geliyor. Hani akıcı bir roman değil de, sanki kehanet kitabı gibi. İşte ileride şöyle şöyle oluyor şu yöntemler kullanılarak insanlar bu hale getiriliyor, kaderleri makineyle belirleniliyor falan. Olay, okuyucuyu içinde tutacak bir şey bulamadım. Bende mi sorun anlamadım. Ama 1984 öyle değil mesela. Spoiler olmasın diye açıklayamıyorum ama bir dolu olay var, bir olay örgüsü ve gelişme, sonuç var. Benim için hayal kırıklığı gibi bir şeydi Cesur Yeni Dünya. Tabii kitabın tamamını okumadığım için de böyle diyor olabilirim. En yakın zamanda kendimi zorlayıp kitabı bitirmeye çalışacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alp3446 -- 20 Şubat 2018; 15:58:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alp3446

Kitabın yarısına geldim, durdum çünkü baydı kitap. Akıcılıktan eser yok, bir daha elime alasım bile gelmiyor kitabı o derece. Almadan önce çok ilgi çekici olacağını düşünürken bu kadar gereksiz detaylarla dolu bir kitap olacağı aklıma gelmezdi. Ama fikir güzel, ona lafım yok. Yarısını okuduğum kitaba bakınca şimdi, bu güzel fikir güzel işlenmemiş gibime geliyor. Hani akıcı bir roman değil de, sanki kehanet kitabı gibi. İşte ileride şöyle şöyle oluyor şu yöntemler kullanılarak insanlar bu hale getiriliyor, kaderleri makineyle belirleniliyor falan. Olay, okuyucuyu içinde tutacak bir şey bulamadım. Bende mi sorun anlamadım. Ama 1984 öyle değil mesela. Spoiler olmasın diye açıklayamıyorum ama bir dolu olay var, bir olay örgüsü ve gelişme, sonuç var. Benim için hayal kırıklığı gibi bir şeydi Cesur Yeni Dünya. Tabii kitabın tamamını okumadığım için de böyle diyor olabilirim. En yakın zamanda kendimi zorlayıp kitabı bitirmeye çalışacağım.

romanı ağır hatta yazar romanı hakkında "daha güzel olabilirdi" demiş. ancak bu ağırlık romanı kötü yapmıyor. ortadan sonra daha çok hız kazanıyor ve roman bittikten sonra iyice bir sindiriliyor. zaten sayfası fazla değildi. 270 kadardı.

• okuduğum en kötü kitaplardan biri.
    okumak isteyen varsa kargosunu karşılasın ben bedava göndereyim
  • Distopya sevenler için güzel kitap. 1984 ü sevdiyseniz bunu da seveceğinizi düşünüyorum. Okuduktan sonra 1984 ile farklarını düşünün. İnternet'te bununla ilgili bol yazı var.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.